OLED C1 ή LCD Samsung QE QN90A για αγορά νέας τηλεόρασης;

johnkout7

Established Member
12 November 2021
108
Παιδιά καλησπέρα,καινούριος εδώ.Αφου δώσω συγχαρητήρια για το όμορφο forum να θέσω στο thread την απορία μου.
Ψάχνω για νέα τηλεόραση και αγνοώντας (προς το παρόν) τα θέματα πιθανού burn-in αποφάσισα να πάω σε oled.
Έχω αποφασίσει και τις ίντσες καταλήγοντας στις 55.
Μπαίνω λοιπόν σερφάροντας να ψάξω και βρίσκω δύο τηλεοράσεις που στα μάτια μου φαίνονται ίδιες και έχουν περίπου 80 ευρώ διαφορά ενώ όσο κι αν ψάχνω στo internet δεν βρίσκω λεπτομέριες σχετικά.
Έχει κανείς υπόψιν του ποιά η διαφορά της 55A13LA με την 55Α16La;
Αν αξίζει η διαφορά να πάω στην Α16 απλά επειδή..πρέπει να κάνω και επέκταση εγγύησης στην LG το budget ανεβαίνει.
Αν γνωρίζει κάποιος απαντά.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλή συνέχεια σε όλους.

Κατά πάσα πιθανότητα είναι το μοντέλο της χώρας. Το 16 είναι το ελληνικό μοντέλο γιατί πωλείται σε Πλαίσιο / Κωτσόβολο κλπ. Το 13 μάλλον είναι ρουμανικό-πολωνικό, γιατί με ένα google εμφανίζεται σε πολλά καταστήματα των χωρών αυτών.
Πολωνία και Ρουμανία είναι και οι 2 χώρες μέλη της ΕΕ πάντως οπότε στην πράξη δε θα έχεις διαφορά.

• Like
Reactions: johnkout7
Κατά πάσα πιθανότητα είναι το μοντέλο της χώρας. Το 16 είναι το ελληνικό μοντέλο γιατί πωλείται σε Πλαίσιο / Κωτσόβολο κλπ. Το 13 μάλλον είναι ρουμανικό-πολωνικό, γιατί με ένα google εμφανίζεται σε πολλά καταστήματα των χωρών αυτών.
Πολωνία και Ρουμανία είναι και οι 2 χώρες μέλη της ΕΕ πάντως οπότε στην πράξη δε θα έχεις διαφορά.
Αρκεί να μη μου ανοίξει στα Ρουμάνικα φίλε :D Ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση.Δεν είμαι ρατσιστής απλά δεν γνωρίζω ρουμάνικα :D Είδα σήμερα πάντως την Α16 σε ένα plaisio και πραγματικά μου γέμισε το μάτι, είχε και demo από ποδοσφαιρικό αγώνα που κυρίως μπάλα θέλω να βλέπω και ήταν υπέροχο.Και πάλι ευχαριστώ man να σαι καλα

Κάτι ακόμη να ρωτήσω ρε συ τώρα μου ήρθε ευχαριστώ και πάλι.Λες λόγω του ότι είναι προελεύσεως Ρουμανίας η τέλος πάντων εκτός Ελλάδος να μην μπορώ να κάνω από την LG την επέκταση εγγύησης για 5 ετία;;

Κάτι ακόμη να ρωτήσω ρε συ τώρα μου ήρθε ευχαριστώ και πάλι.Λες λόγω του ότι είναι προελεύσεως Ρουμανίας η τέλος πάντων εκτός Ελλάδος να μην μπορώ να κάνω από την LG την επέκταση εγγύησης για 5 ετία;;
Όπως έχουν γράψει άλλοι που αγόρασαν αντίστοιχες από e-shop κάνεις register την τηλεόραση στο site της LG και διαλέγεις ότι επέκταση εγγύησης θέλεις .

• Like
Όπως έχουν γράψει άλλοι που αγόρασαν αντίστοιχες από e-shop κάνεις register την τηλεόραση στο site της LG και διαλέγεις ότι επέκταση εγγύησης θέλεις .
Είσαι παίχτης φίλε ευχαριστώ πολύ!!

Σε αθλητικά υστερεί η A1, σε σύγκριση με τις ακριβότερες OLED τηλεοράσεις, όμως μάλλον είναι καλύτερη από τις πλείστες LCD, έστω και με 50 Hz ρυθμό ανανέωσης. Αν η απόσταση θέασης είναι περίπου 2.5 μέτρα και το budget δεν μπορεί να... "τεντώσει" είναι καλή λύση, αρκεί να μην είναι πολύ φωτεινός ο χώρος τοποθέτησης.

• Like
Καλησπέρα και πάλι στο όμορφο forum.

Έχω καταλήξει ανάμεσα σε δύο μοντέλα για νέα τηλεόραση,στην LG C1 και στη Samsung QE QN90A neo Qled.

Η χρήση που κάνω είναι κυρίως για sports μέσω cosmote η nova και για ταινίες / σειρές στο netflix.

Έχω καταλήξει και στις ίντσες οι οποίες είναι 55 εφόσον η απόσταση όταν βλέπω είναι στα 2,20 με 2,30 μέτρα.

Είμαι κοντά στο ποιά από τις δύο θα διαλέξω αλλά επειδή δεν έχω πάρει οριστική απόφαση ζητώ τη γνώμη των μελών του forum.

Ποιά από τις δύο θα παίρνατε;;

Εάν σας βοηθά (εμένα με δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο) βρήκα ένα όμορφο βίντεο όπου χωρίς να πάρει θέση παραθέτει και τις δυο τηλεοράσεις και δείχνει αρκετά πράγματα - όσο φυσικά μπορείς να διακρίνεις ποιότητα τηλεόρασης μέσω ενός βίντεο του you tube.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Περιμένω τις προτάσεις σας, ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Εξαρτάται από τον χώρο σου. Με λίγο ή καθόλου φως, η C1 έχει σοβαρό πλεονέκτημα.

• Like
Αυτό που σου είπαν πάρα πάνω, εξαρτάται απο χώρο, τι θες:
Η ποιότητα της oled δεν πιάνεται απο καμια. Αλλά η συγκεκριμένη σαμσουνγκ είναι μια απο αυτές που την πλησιάζει πολύ σε αρκετά σενάρια.
Oled καλύτερη ποιότητα, και σίγουρα κορυφαία σε χαμηλό φωτισμό, σκοτάδι. Μεγάλυτερο κόστος (ίσως, μπορει και να μη ισχύει πλέον) και συνήθως πρόσθετο κόστος για 5ετη ασφαλείας (καλο ειναι να κάνεις για πιθανό burn in).
Samsung: καλύτερη σε πολύ φως (μεγάλη φωτεινότητα), πιθανότατα ποιο φθηνη, σε παίρνει να μη κάνεις 5ετη (εγω δε θα έκανα). Αν το κόστος είναι κοντά και δεν τη θες για ηλιόλουστο δωμάτιο πάρε την oled.

• Like
Μιχάλη ευχαριστώ, ο χώρος (όντως δεν το ανέφερα κακώς) δεν έχει ιδιαίτερο φωτισμό άρα είναι χαμηλός και γενικά δεν βλέπω πολύ κατα τη διάρκεια της μέρας αλλά κυρίως νύχτα.
Εκτός από αυτό το χαρακτηριστικό σε τίποτε άλλο δηλαδή δεν διαφέρουν;;
Δηλαδή εννοώ εκτός από το ζήτημα του φωτισμού στα υπόλοιπα είναι εντελώς στα ίδια;;
Τη γνώμη σας θέλω.
Κλείνω πάντως κι εγώ προς τη C1 αλλά με ενδιαφέρει η άποψη ανθρώπων που έχουν γνώση όπως σε αυτό το forum.

Όχι, δεν είναι "ίδιες". Επίσης, σε videos στο YouTube ίσως να φαίνονται καλύτερες οι LCD τηλεοράσεις, λόγω της περισσότερης φωτεινότητας τους. Περαιτέρω, αν με μια OLED, σε κάποιες σκοτεινές σκηνές, πρέπει να βλέπεις ή/και θέλεις να βλέπεις περισσότερες λεπτομέρειες (shadow detail), μπορείς να αυξήσεις ελάχιστα τη φωτεινότητα του μαύρου. Αν το παρακάνεις, θα "ξεπλύνεις" την εικόνα και θα είναι παρόμοια με μια LCD, η οποία δε φτάνει στα 0 nits μαύρο.

• Like
Όχι, δεν είναι "ίδιες". Επίσης, σε videos στο YouTube ίσως να φαίνονται καλύτερες οι LCD τηλεοράσεις, λόγω της περισσότερης φωτεινότητας τους. Περαιτέρω, αν με μια OLED, σε κάποιες σκοτεινές σκηνές, πρέπει να βλέπεις ή/και θέλεις να βλέπεις περισσότερες λεπτομέρειες (shadow detail), μπορείς να αυξήσεις ελάχιστα τη φωτεινότητα του μαύρου. Αν το παρακάνεις, θα "ξεπλύνεις" την εικόνα και θα είναι παρόμοια με μια LCD, η οποία δε φτάνει στα 0 nits μαύρο.
Κατάλαβα.Χρήσιμες πληροφορίες και πάλι ευχαριστώ.Εσύ Μιχάλη ποιά θα έπαιρνες από τις δύο;;Χωρίς να σημαίνει κάτι αυτό γιατί το δικό μου μάτι θα βλέπει απλά ρωτάω.

Θα αγόραζα μιαν τηλεόραση ανάλογα με τις προτάσεις που γίνονται εκ μέρους μου στο forum. Διαφορετικά, θα ήμουν ανακόλουθος. 🤣

• Haha

Δεν ισχύει αυτό. Το shadow detail θα βελτιωθεί με διαφορετική ρύθμιση στο gamma (πχ 2.2 αντί 2.4), όχι με αύξηση της φωτεινότητας του μαύρου. Πρέπει πάντα να τσεκάρουμε την εικόνα μας με patterns όπως αυτά του Avs:

Συμφωνώ με τη χρήση patters. Από την άλλη, η (προκαθορισμένη) τιμή για τη φωτεινότητα (του μαύρου) στις LG OLED τηλεοράσεις -χρησιμοποιώντας και τα patterns- μπορεί να μην είναι σωστή ή ιδανική, σε κάθε μοντέλο. Δηλαδή, με την default τιμή στο 50 και εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα με την πηγή και τις ρυθμίσεις της, ενδέχεται να προκύπτει black crush. Για αυτό, πιθανώς η ελάχιστη αύξηση της φωτεινότητας (μεταξύ 50 και 55) να είναι χρήσιμη.

Συμφωνώ με τη χρήση patters. Από την άλλη, η (προκαθορισμένη) τιμή για τη φωτεινότητα (του μαύρου) στις LG OLED τηλεοράσεις -χρησιμοποιώντας και τα patterns- μπορεί να μην είναι σωστή ή ιδανική, σε κάθε μοντέλο. Δηλαδή, με την default τιμή στο 50 και εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα με την πηγή και τις ρυθμίσεις της, ενδέχεται να προκύπτει black crush. Για αυτό, πιθανώς η ελάχιστη αύξηση της φωτεινότητας (μεταξύ 50 και 55) να είναι χρήσιμη.

Μα προφανώς το απόλυτο black της τηλεόρασης σου πρέπει να είναι στο 16 της κλίμακας grayscale του pattern. Αυτο το ρυθμιστούμε με το brightness της τηλεόρασης που μπορεί να είναι κοντά στην default τιμή.

Άρα συμφωνούμε (για την αυξομείωση της φωτεινότητας). Ανέφερα και στα δύο προηγούμενα, σχετικά posts, ελάχιστη αύξηση. Αλλιώς, είναι σαν να μη βλέπεις σε OLED.

• Like
Άρα συμφωνούμε (για την αυξομείωση της φωτεινότητας). Ανέφερα και στα δύο προηγούμενα, σχετικά posts, ελάχιστη αύξηση. Αλλιώς, είναι σαν να μη βλέπεις σε OLED.
Ναι, απλα οπως το εγραψες ειναι σαν να λες οτι για να βελτιωσεις το shadow detail ανεβαζεις την φωτεινοτητα. Αυτο ειναι λαθος. Το ρυθμιστικο της φωτεινοτητας στην τηλεοραση το χρησιμοποιεις για να ρυθμισεις το απολυτο μαυρο της συσκευης σου που πρεπει να ειναι στην τιμη 16 του grayscale pattern. Αν ειναι πιο κατω (πχ 14) ειναι λογικο να κρασαρουν τα μαυρα στα χαμηλα IRE.
Αν εχεις σωστα το μαυρο σου στο 16 και παρ'ολα αυτα δεν εχεις καλο shadow detail, τοτε χρειαζεται να επεμβεις στο gamma οπως εγραψα πιο πανω.
Ιδανικα καλο θα ηταν να γινει επαγγελματικο calibration απο εμπειρο calibrator οπως ο Μανωλης Καστρουνης.

Last edited: