OLED ή 4K;

Ποιά τεχνολογία θα προτιμούσατε, μην υπολογίζοντας το

• Total voters
    0
Ας βρεί επιτέλους εκπρόσωπο στην Ευρώπη η SEIKI και τα 39άρια 4Κ "μόνιτορ" των 600 δολλαρίων θα πλημμυρίσουν την αγορά..
Οι OLED σε φωτεινό περιβάλλον πώς υποτίθεται οτι τα πάνε;
Βρήκαν λύση για τη διάρκει των μπλέ εικονοστοιχείων;

Εχω την εντυπωση οτι το τετραπλασιο πληθος των πιξελ (της UHD) ΔΕΝ θα ειναι παιχνιδακι στην επεξεργασια του
απο τα κυκλωματα της τηλεορασης. Το ιδιο και η διαρκεια της ζωντανιας των χρωματων μιας OLED. Eχω διαβασει
μαλλον ασχημα πραγματα για το μπλε. Αν μπορουσαν να μιλησουν οι μηχανικοι σε καθε R&D εταιριας κατασκευης
πανελ .... θα ξεραμε ΟΛΗ την αληθεια (για το τι να περιμενουμε). Εμεις τωρα (και εγω) στηριζομαστε σε τεχνολο-
γικες ανωτεροτητες που μπορει να ειναι καταπληκτικες στην θεωρια αλλα ΠΑΝΔΥΣΚΟΛΕΣ στην εφαρμογη και
μαζικη παραγωγη.

Οπως δειχνουν τα πραγματα τα τελευταια 30 χρονια .... η μαζικη παραγωγη βγαζει το αλογο, καμηλα !!!
Οι τελικοι συμβιβασμοι ανακυπτουν σε τοσο εκτεταμενη κλιμακα ωστε η θεωρια να πληγωνει και μονο που
υπαρχει.

Δηλαδή οι κάτοχοι τις πρώτης γενιάς OLED μετα απο μερικά χρόνια θα βλέπουν τηλεόραση σε χρώματα ξεθωριασμένης polaroid του 70;

Από την πλευρά μου Καταρχάς στην ερώτηση θα απαντούσα BOTH, και τα δύο – γιατί όχι…

Αν και Θα ξεκινήσω να διαφωνώ από την πρώτη γραμμή που γράφει ο JL , εκεί που λέει ότι το 3D δεν πούλησε.
Αμ πώς ? Εδώ πούλησε το Mpeg2 Mpeg4 , από δυο φορές και οι μισοί άλλαξαν τηλεοράσεις ...
Tο 3D αδιάφορο για τους περισσότερους: D
Οπότε το κόλπο το είχαν βρει για να πουλήσουν στην Ελλάδα και ήταν καλύτερο κόλπο από ότι το 3D.
Αυτό που λέμε και παρέμβαση του ρυθμιστή – regulator …

OLED = για την ώρα πάρα πολύ ακριβό για μεγάλα Panels, Μόλις άρχισαν να γίνονται οικονομικά, αλλά ναι από όσο θυμάμαι και εγώ τα μπλε του Oled ξεθωριάζουν σύντομα.

4Κ = για την ώρα και αυτό πανάκριβο.

Για ταινίες, Γενικότερα συμφωνώ περισσότερο με όσους φίλους αναφέρουν ότι δεν μας ενδιαφέρει απλά το 4Κ αλλά το ολοκληρωμένο πακέτο, μαζί με τους αλγόριθμους συμπίεσης video, μαζί με την έξτρα παλέτα χρωμάτων, τους υψηλότερους χρονισμούς και σίγουρα το περιεχόμενο – ταινίες.
Για το λόγο αυτό θα απέφευγα και την πρώτη γενιά τηλεοράσεων, αυτή που κυκλοφορεί, και δεν υποσιτίζει πάνω από 30Hz

Αύριο μεθαύριο θα έχουμε πιο φθηνά panels τόσο OLED, όσο και 4K, όσο και 4Κ πακετάκι με νέες εισόδους , 60Hz τουλάχιστο και υποστήριξη για όλα τα νέα πρωτόκολλα.

Το μόνο περιεχόμενο σήμερα είναι από PC / games και όχι ταινίες, ενώ σίγουρα κάποιοι ενδιαφέρονται και για 4Κ ή περισσότερο για επαγγελματική χρήση – φωτογραφία κ.α.

Μια oled πακετάκι και για εμένα παρακαλώ!!!

OLED= νέα τεχνολογία, μηδενικοί χρόνοι απόκρισης, όλα τα καλά (σχεδόν) των plasma ΣΥΝ κανένα μειονέκτημα απο τις LED (ομοιομορφία plasma με σχεδόν μηδενικό μαύρο και αντίθεση που τείνει στο... άπειρο).
Το 4Κ έχει πολύ χρόνο μπροστά του (βλ. νέο HDMI 2, Η265 codec, έλλειψη περιεχομένου και μέσων) και φυσικά χρειάζεται μεγαλύτερες τηλεοράσεις (55 θα πρέπει να είναι οι μικρότερες κατα τη γνώμη μου) για να "δείξει" τα δόντια του.

Το κακό και με τις 2 τεχνολογίες είναι πως οι τωρινοί αγοραστές είναι εν δυνάμει beta-testers προϊόντων (ιδίως των OLED).

Για ταινίες, Γενικότερα συμφωνώ περισσότερο με όσους φίλους αναφέρουν ότι δεν μας ενδιαφέρει απλά το 4Κ αλλά το ολοκληρωμένο πακέτο, μαζί με τους αλγόριθμους συμπίεσης video, μαζί με την έξτρα παλέτα χρωμάτων, τους υψηλότερους χρονισμούς και σίγουρα το περιεχόμενο – ταινίες.
Για το λόγο αυτό θα απέφευγα και την πρώτη γενιά τηλεοράσεων, αυτή που κυκλοφορεί, και δεν υποστηρίζει πάνω από 30Hz

Συμφώνω απόλυτα , το UHD/4K δεν είναι απλά αυξημένη ανάλυση που δεν θα βλέπουμε την διαφορά λόγω απόστασης θέασης (κάτι το οποίο δεν είναι και 100% αληθές βέβαια αλλά ισχύει σε μεγάλο βαθμό). Είναι και η αύξηση του βάθους χρώματος στα 12 bit και η αύξηση του ρυθμού ανανέωσης στα 48 ή 60 Hz.

Έχω γενικά μία τάση να πηγαίνω κόντρα στις επιταγές του markteing. Όταν όλοι αγόραζαν full HD στις 32-37 ίντσες, εγώ προτίμησα HD ready. Όταν όλοι επέλεγαν τηλεοράσεις 3D στις 42 ίντσες εγώ προτίμησα 50άρα χωρίς 3D. Και στις 2 περιπτώσεις δεν το μετάνοιωσα καθόλου για τις επιλογές μου. Όταν πάλι θα αρχίσουν να κυκλοφορούν ευραίως οι 4Κ πιστεύω θα είναι μία καλή στιγμή για εμένα να αγοράσω μία 60-65άρα 1080p.

Το OLED από την άλλη ίσως να είναι πιο ελκυστικό για εμένα. Ποτέ δεν συμπάθησα την ψεύτικη εικόνα των LCD. Δεδομένου πως οι plasma τείνουν προς εξαφάνηση στα επόμενα χρόνια και αν οι OLED ως προς την εικόνα αποδειχτούν σαν βελτιωμένες plasma, τότε όταν οι τιμές τους λογικέψουν θα αποτελούν σοβαρό κίνητρο για αγορά.

Εμένα αυτό που θα με τράβαγε περισσότερο και από τις 2 τεχνολογίες θα ήταν μία τηλεόραση 21:9 σε αρκετές ίντσες, και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τις προωθούν αυτές οι εταιρίες. Ίσως να είναι το επόμενο χαρτί τους που το κρατάνε για όταν θα έχει κορεστεί η αγορά τόσο στο 4Κ όσο και στις OLED.

Re: Απάντηση: OLED ή 4K;

Δηλαδή οι κάτοχοι τις πρώτης γενιάς OLED μετα απο μερικά χρόνια θα βλέπουν τηλεόραση σε χρώματα ξεθωριασμένης polaroid του 70;

"..... The biggest technical problem for OLEDs was the limited lifetime of the organic materials.
One 2008 technical report on an OLED TV panel found that "After 1,000 hours the blue luminance degraded by 12%,
the red by 7% and the green by 8%." In particular, blue OLEDs historically have had a lifetime of around 14,000 hours
to half the original brightness (five years at 8 hours a day) when used for flat-panel displays.
This is lower than the typical lifetime of LCD, LED or PDP technology ....."

Βεβαια, εχουν περασει 5 ολοκληρα χρονια απο το 2008 .... !!!!!

http://en.wikipedia.org/wiki/OLED

Last edited:
σαν απάντησή μου στο poll, σαφώς και προτιμω μια OLED. Γιατι? Γιατι απλά ειναι η μόνη τεχνολογία που μπορώ να αποδεχθώ μετά την plasma :music-smiley-005:

τα 4K με αφήνουν παντελώς αδιάφορο στις ιντσες μιας τηλεόρασης. Τουλάχιστον το δικό μου το μάτι (χωρις προβλήματα όρασης so far) δεν ειναι ικανό να ξεχωρίσει στα 4-5 μέτρα τα 1080p με τα 4Κ. Σαφώς όμως και λέω ναι στην βιντεοπροβολή.

Last edited:
Απάντηση: Re: OLED ή 4K;

Εμένα αυτό που θα με τράβαγε περισσότερο και από τις 2 τεχνολογίες θα ήταν μία τηλεόραση 21:9 σε αρκετές ίντσες, και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τις προωθούν αυτές οι εταιρίες. Ίσως να είναι το επόμενο χαρτί τους που το κρατάνε για όταν θα έχει κορεστεί η αγορά τόσο στο 4Κ όσο και στις OLED.

Η philips δεν έβγαζε 21:9 τηλεοράσεις?
Γενικά δεν το βρίσκω πολύ ελκυστικό, δεν είναι γυρισμένες όλες οι ταινίες σε 2,35, επίσης τελευταία γυρίζονται ταινίες σε ΙΜΑΧ format (πχ Dark Knight trilogy), που στο blu-ray βγαίνει σε 16:9 και μην ξεχνάμε πως στα 2,35 blu-ray οι μαύρες μπάρες αποτελούν μέρος της εικόνας (εντάξει μπορούν να γίνουν crop απ'τον player αλλά υποστηρίζουν όλοι οι players τέτοιο zoom preset?).
Γενικά το 16:9 δεν είναι τυχαίο, είναι μια μέση λύση για διάφορα ar.

Σαν φανατικός οπαδος των πλάσμα ψήφισα υπέρ της OLED τεχνολογίας! Αν καταφέρουν και βγάλουν στις μεγάλες ίντσες οτι εχουν κανει με τα κινητά ακα SAMSUNG GALAXY 4 NOTE 3 τότε δεν υπάρχει ανταγωνισμός σε ποιότητα εικόνας! ΟΣΑ pixel και να βάλουν στις LED_LCD!

OLED= νέα τεχνολογία, μηδενικοί χρόνοι απόκρισης, όλα τα καλά (σχεδόν) των plasma ΣΥΝ κανένα μειονέκτημα απο τις LED (ομοιομορφία plasma με σχεδόν μηδενικό μαύρο και αντίθεση που τείνει στο... άπειρο).

Το μαύρο , η γωνία θέασης και η ομοιομορφία τηλεόρασης πλάσμα και η φωτεινότητα , η χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και ο μοντέρνος σχεδιασμός LED LCD σε ένα πακέτο θα έλεγα Βασίλη.

Re: Απάντηση: Re: OLED ή 4K;

Η philips δεν έβγαζε 21:9 τηλεοράσεις?
Γενικά δεν το βρίσκω πολύ ελκυστικό, δεν είναι γυρισμένες όλες οι ταινίες σε 2,35, επίσης τελευταία γυρίζονται ταινίες σε ΙΜΑΧ format (πχ Dark Knight trilogy), που στο blu-ray βγαίνει σε 16:9 και μην ξεχνάμε πως στα 2,35 blu-ray οι μαύρες μπάρες αποτελούν μέρος της εικόνας (εντάξει μπορούν να γίνουν crop απ'τον player αλλά υποστηρίζουν όλοι οι players τέτοιο zoom preset?).
Γενικά το 16:9 δεν είναι τυχαίο, είναι μια μέση λύση για διάφορα ar.

H phillips έβγαζε πράγματι πριν μερικά χρόνια αλλά τις σταμάτησε, άσε που ήταν και αδικαιολόγητα πανάκριβες.

Και εγώ αυτό πιστεύω πως είναι το κυρίως πρόβλημα με τις 21:9 τηλεοράσεις, πως δεν υποστηρίζονται από native υλικό. Όμως μία 21:9 σε ένα σαλόνι κάνει μεγάλη διαφορά στην όλη αίσθηση. Μπορείς να έχεις εφάμηλο αποτέλεσμα με μία οθόνη 16:9 πολύ μεγαλύτερων ιντσών αλλά με πολύ πιο διακριτικό τρόπο στον τοίχο σου, χωρίς να έχεις έναν τεράστιο όγκο μέσα στον χώρο σου να σε επλακώνει.

Θεωρώ σίγουρο πως μία ημέρα θα επικρατήσουν τηλεοράσεις αυτού του φορμάτ. Το θέμα είναι πότε το μαρκετινγ θα εξαντλήσει τις άλλες τεχνολογίες για να αφήσει χώρο και για αυτό το φορματ, τόσο σε τηλεοράσεις όσο και σε players.

Oι οθονες 21:9 (που ειμαι ενθερμος οπαδος) εχουν ενα ενοχλητικοτατο (οχι και τοσο εκδηλο) μειονεκτημα.
ΤΑΛΛΑΝΤΩΝΟΝΤΑΙ και ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ (κατα την μεταφορα) ΣΤΟΝ ΔΙΑΜΗΚΗ ΑΞΟΝΑ. Δεν επιτρεπονται
πολλα περα-δωθε και κοπανηματα με την οθονη των 21:9. Ουτε κατα την μεταφορα, ουτε κατα την αποθηκευση
(στο μαγαζι).

Oι οθονες 21:9 (που ειμαι ενθερμος οπαδος) εχουν ενα ενοχλητικοτατο (οχι και τοσο εκδηλο) μειονεκτημα.
ΤΑΛΛΑΝΤΩΝΟΝΤΑΙ και ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ (κατα την μεταφορα) ΣΤΟΝ ΔΙΑΜΗΚΗ ΑΞΟΝΑ. Δεν επιτρεπονται
πολλα περα-δωθε και κοπανηματα με την οθονη των 21:9. Ουτε κατα την μεταφορα, ουτε κατα την αποθηκευση
(στο μαγαζι).

Αυτό φαντάζομαι είναι καθαρά θέμα συσκευασίας. Με τη κατάληλη συσκευασία θα μπορεί αυτό να εξαλειφθεί. Προφανώς το πακετάρισμά τους θα πρέπει να είναι διαφορετικό από τις συμβατικές τηλεοράσεις.

μια μικρή πιξελο-ιστορία

axN9Y5K_460s.jpg