Ολοκληρωμένο home cinema ή κάτι καλύτερο; (htpc κύρια πηγή)

Για τα 14 τετραγωνικά σου με τα Teufel Concept S θα είσαι σούπερ για home cinema! Επίσης σε αντίστοιχες τιμές μπορείς να κοιτάξεις και τα Roister ΗΤ-4000 & Crystal audio Plasma system επίσης πολύ καλά και που είναι επιπλέον και ελληνικά.

Αν τώρα σε ενδιαφέρει το κάτι παραπάνω στην μουσική, θα σου πρότεινα μιας και ο χώρος σου είναι μικρός, για τα 2 μπροστινά ηχεία να βάλεις ένα ζευγάρι καλά ηχεία βιβλιοθήκης όπως πχ. τα Crystal Audio TX-B1.

Είδα τα Roister HT-3300 στα 470 στην Ηλεκτρονική Αθηνών και φαίνονται πολύ ωραία αλλά δε μου τα έβαζαν να τα ακούσω. Χώρια απ'αυτό είναι αρκετά ογκώδη και άλλωστε τα 2 πίσω τα χρειάζομαι wall-mountable λόγω έλλειψης χώρου.

Crystal Audio δεν έχω δεί κάπου αλλά διαβάζω καλά πράγματα. Αντίστοιχα, ενώ δεν τα έχω δει ούτε αυτά (δεν ξέρω κανέναν που να έχει), κόλλησα με τα Teufel λόγω τιμής, καλών κριτικών, αλλά και της πολιτικής επιστροφής τους που με εξασφαλίζει κάπως.

Πάντως κάποιος μου πρότεινε να κάνω την άλλη δουλειά: 2 καλά LR τώρα και μετά να χτίσω σιγά σιγά με άλλα 3 + sub. Θα χάσω την αρχική αίσθηση του surround που πραγματικά θέλω, αλλά θα καταλήξω με καλύτερο overall σύστημα.

Προς αυτό το σκοπό κοίταζα τα Wharfedale 10.1 που μου είχε μείνει ως μάρκα από κάτι παλιές συζητήσεις με audiophiles πριν αρχίσω να ασχολούμαι, και που φαίνεται οτι όλοι συμφωνούν οτι είναι φανταστικά αν και λίγο πιο μουσικά παρά κινηματογραφικά.

Παίζουν καλά με Onkyo αυτά; Το ζευγάρι έχει 200 λίρες, υπολογίζω με μεταφορικά να βγει 250-270 . Το center βλέπω κοντά 120 λίρες, τα surround 100 λίρες το ζευγάρι, και sub 150 λίρες ο φτηνός.

Θα ήθελα τα φώτα σας εδώ, μιας και οι επιλογές έγιναν ακόμα περισσότερες (και πιο ποιοτικές!). Ζευγάρι Wharfedale (τωρινό ή πιο παλιό μοντέλο αν βρω) μόνο του ή με sub τώρα, και πιο μετά επέκταση σε 5.1; Teufel Concept S τώρα και ξεμπέρδεψα;

Εξαρτάται από τις απαιτήσεις σου.

Αν το ζητούμενο σου είναι το home cinema και δεν έχεις υψηλές απαιτήσεις στον τομέα της μουσικής, τότε πάρε τα Teufel και ξεμπέρδεψες, δεν νομίζω να χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω και επιπλέον έχεις και όμορφο design.

Αν τώρα έχεις αρκετά υψηλές απαιτήσεις στην μουσική και το design έρχεται σε δεύτερη μοίρα, τότε ίσως θα ήταν καλύτερο να δώσεις βάση στα μπροστά ηχεία όπως σου πρότειναν. Τα Wharfedale 10.1 δεν τα έχω ακούσει, πρέπει όμως να είναι πολύ καλά. Τα Crystal Audio TX-B1 πάντως τα οποία και έχω, μπορώ να σου πω εγγυημένα πως έχουν εκπληκτικό ήχο. Σίγουρα θα μπορείς να τα βρεις σε κανένα μαγαζί να τα ακούσεις. Ζήτα τους να σου βάλουν να ακούσεις jazz μουσική, θα πάθεις πλάκα!

Ίσως στην περίπτωση που θα αποφασίσεις τον δεύτερο (μουσικό) δρόμο, θα ήταν καλή ιδέα μαζί με το καλό ζευγάρι βιβλιοθήκης, να αγοράσεις και ένα φτηνότερο σύστημα για τους πίσω δορυφόρους και το sub, όπως π.χ. το Jamo που κοίταζες. Ούτως η άλλως αφού ο χώρος σου είναι μικρός, δεν έχει και πολύ νόημα να επενδύσεις σε καλούς δορυφόρους και δυνατό sub. Έτσι μπορείς εξ’ αρχής να απολαμβάνεις 5.1 home cinema και μελλοντικά αφού δεις στην πράξη ότι δεν σε καλύπτει (που δεν το νομίζω) χτίζεις κάτι καλύτερο στα surround. Υπάρχουν πολλές καλές φτηνές επιλογές στη αγορά για μικρά surround ηχεία που είναι και wall-mountable όπως τα θες.

Μάλιστα, κατάλαβα. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου.

Οι απαιτήσεις μου θα έλεγα είναι 80% ταινίες - 20% μουσική, αλλά αν μπορώ στα ίδια λεφτά να πάρω κάτι πιο ποιοτικό και επεκτάσιμο, γιατί όχι; Μου αρέσει η ιδέα σου για φτηνό σύστημα για τους πίσω και το sub, και το Jamo με καλύπτει πιστεύω στις 235 λίρες από amazon.

Θεωρητικά μπορώ να ξεκινήσω με αυτό μόνο του για 5.1 και απλά να προσθέσω αργότερα ένα καλύτερο ζευγάρι όπως τα Crystal Audio που προτείνεις, για τα 2 μπροστά, και να αποσυνδέσω τα 2 μπροστινά Jamo, έτσι (ή να τα αφήσω για 7.1); Θα ταιριάζουν όμως ακουστικά; Είναι θέμα του ενισχυτή (Onkyo 508) αυτό μετά να τα ισορροπήσει σωστά ή πρέπει να προσέξω κάτι στις επιλογές μου;

Μέσα από το μενού του Onkyo υπάρχει επιλογή να του ορίζεις το είδος του κάθε ηχείου που έχεις συνδέσει ώστε να στέλνει αντίστοιχα αυτός το σωστό ρεύμα. Έτσι δεν έχεις πρόβλημα να ταιριάξεις μικρότερα ηχεία πίσω και μεγαλύτερα μπροστά.

Η σκέψη σου δεν είναι κακή εφόσον έχεις βλέψεις για μουσική. Αν πάντως ήμουν εγώ στη θέση σου, για χρήση 80% ταινίες - 20% μουσική μάλλον θα έπαιρνα τα teufel καθώς καλύτερα ηχεία μπροστά ίσως να μην χρειαστείς ποτέ για την χρήση αυτή. Αρκεί βέβαια να ταιριάζουν στον χώρο σου γιατί νομίζω είναι και τα 4 κολόνες.

Τα Concept S τα έχουν σε διάφορους συνδιασμούς: 4 κολώνες, 2+2, ή 4 τοίχου, με ανάλογες τιμές και μάλιστα τα ασημί σε πολύ χαμηλότερες τώρα για το μουντιάλ.

Οκ λοιπόν πάω για τα teufel και βλέπουμε αργότερα. Ευχαριστώ για την καθοδήγηση :)

Βέβαια τους έστειλα email πριν 4 μέρες να ξεκαθαρίσω τι καλώδια προσφέρουν μέσα και αν θα χρειαστεί να πάρω ξεχωριστά αλλά δε μου έχουν απαντήσει ακόμα. Ελπίζω να είναι η εξαίρεση αυτό γιατί διαβάζω καλά πράγματα για το support τους.

Τελικά κούνησα λίγο τα έπιπλα και πλέον χωράνε 4 στήλες αντί για 2+2, οπότε παράγγειλα τα Concept R2 στα 400 ευρώ, ~460 με τα μεταφορικά. Δε βλέπω κάποια διαφορά που από τα Concept S που να έχει σημασία για το μικρό χώρο μου, τα R2 είναι ήδη 80W, 140W peak, ενώ τα S πάνε 120/160W και +50W στο sub, οπότε γλιτώνω ~60 ευρώ.

Τα Concept S με 4 στήλες πήγαιναν 450 ευρώ χωρίς μεταφορικά, αλλά σε ασημί, ενώ όλα μου τα έπιπλα κοντά στην τηλεόραση είναι σκούρα καφε/μαύρο. Στην αρχή σκεφτόμουν οτι θα είναι καλό το ασημί για να σπάσει λίγο το μαύρο αλλά φοβάμαι οτι θα τραβάει το μάτι σε σκοτεινές συνθήκες από το φως της τηλεόρασης.

Άντε ποιος περιμένει τώρα 2 βδομάδες :)

Last edited:
Νομίζω ότι έκανες την ιδανική επιλογή για τις απαιτήσεις σου. Από ηχητική άποψη θα σε ικανοποιήσουν πλήρως και αν μελλοντικά σου παρουσιαστεί η ανάγκη για καλύτερο μουσικό ήχο, έχεις πάντα την επιλογή να αλλάξεις τα 2 μπροστά ηχεία με κάτι καλύτερο και θα είσαι τζέτ!

Όταν τα πάρεις πες μας εντυπώσεις και βάλε και καμία φωτογραφία να τα δούμε πως δείχνουν και σχεδιαστικά. Καλορίζικα!

Ευχαριστώ παιδιά!

click, ακριβώς αυτό που λες για ευελιξία ήταν που με ώθησε εν τέλει να τα παραγγείλω και ας μην ήμουν απόλυτα σίγουρος.

Πάντως να πω οτι ως newbie στο χώρο, υπάρχει ένα τρομερό μπάχαλο στην πληροφόρηση και ευτυχώς που υπάρχουν φόρουμ όπως αυτό εδώ με άτομα που έχουν τη θέληση να δώσουν συγκεκριμένες συμβουλές και επεξηγήσεις.

Από εδώ αποφάσισα να μην πάρω ολοκληρωμένο αλλά ξεχωριστό ενισχυτή + ηχεία 5.1, εδώ είδα τα teufel και τον καινούριο onkyo, εδώ διάβασα διάφορα τεχνολογικά (νομίζω εδώ βρήκα και το avmentor.gr που έχει πολύ καλό υλικό για διάβασμα), και τέλος εδώ ξεκαθάρισα οτι δε χρειάζεται τα ηχεία να είναι όλα μιας εταιρίας αλλά μπορούν να συνδιαστούν και να αναβαθμιστούν όσο ανεβαίνουν οι απαιτήσεις.

Μπράβο σας λοιπόν για την προσπάθεια που κάνετε και την πηγή γνώσης που παρέχετε :)

Απάντηση: Re: Ολοκληρωμένο home cinema ή κάτι καλύτερο; (htpc κύρια πηγή)

Ευχαριστώ παιδιά!

click, ακριβώς αυτό που λες για ευελιξία ήταν που με ώθησε εν τέλει να τα παραγγείλω και ας μην ήμουν απόλυτα σίγουρος.

Πάντως να πω οτι ως newbie στο χώρο, υπάρχει ένα τρομερό μπάχαλο στην πληροφόρηση και ευτυχώς που υπάρχουν φόρουμ όπως αυτό εδώ με άτομα που έχουν τη θέληση να δώσουν συγκεκριμένες συμβουλές και επεξηγήσεις.

Από εδώ αποφάσισα να μην πάρω ολοκληρωμένο αλλά ξεχωριστό ενισχυτή + ηχεία 5.1, εδώ είδα τα teufel και τον καινούριο onkyo, εδώ διάβασα διάφορα τεχνολογικά (νομίζω εδώ βρήκα και το avmentor.gr που έχει πολύ καλό υλικό για διάβασμα), και τέλος εδώ ξεκαθάρισα οτι δε χρειάζεται τα ηχεία να είναι όλα μιας εταιρίας αλλά μπορούν να συνδιαστούν και να αναβαθμιστούν όσο ανεβαίνουν οι απαιτήσεις.

Μπράβο σας λοιπόν για την προσπάθεια που κάνετε και την πηγή γνώσης που παρέχετε :)
Θεωρώ και εγω ότι έπραξες σωστά επιλέγοντας αυτη την λύση ,η οποία έτσι και αλλοιώς σου δίνει μεγαλύτερη ευελιξία σε πιθανές μελοντικές αναβαθμίσεις.Τελικά γιά μιά ακόμη φορά η περίπτωσή σου αποτελεί παράδειγμα, ότι εαν υπάρχει διάθεση και διαλακτικότητα μπορούν να έρθουν καλύτερα αποτελέσματα και όχι σαν του τύπου αγοράζω γιά να αγοράζω.

Λοιπόν ο ενισχυτής ήρθε την Πέμπτη, και ενώ η Teufel μου είχε πει οτι θα τα έστελνε μέσα στη βδομάδα (week 21 έγραψαν), δεν είχα λάβει κάτι περισσότερο από αυτούς οπότε άρχισα να ανησυχώ οτι θα είχα τον ενισχυτή να τον κοιτάω 5-6 μέρες. Παρ'όλ'αυτά είπα να πάω να αγοράσω τα καλώδια που ήθελα, και (λες και ήθελε να πάρω αυτή την απόφαση), μόλις τα αγόρασα με πήρε η UPS να κλείσουμε ραντεβού για να μου φέρει "2 μεγάλα πακέτα από Γερμανία" :)

Για να μην τα πολυλογώ τα έστησα χτες το βράδυ. Πακετάρισμα άριστο. Είχε μια τρύπα το κουτί του sub αλλά δε δείχνει να ακούμπησε το ίδιο το sub. Ποιότητα κατασκευής πολύ καλή, δείχνουν πολύ ωραία και μοντέρνα αλλά και classy. Ταλαιπωρήθηκα λίγο να βάλω τα καλώδια στον ενισχυτή και μάλλον θα πάρω banana plugs για ευκολία στο μέλλον. Επίσης δε μου έφτασαν τα 20 μέτρα που πήρα, δεν τα υπολόγισα καλά, οπότε τώρα είναι λίγο χύμα στο σαλόνι, αλλά καλύτερα γιατί τελικά για το πίσω αριστερά θα πάρω λευκό low profile αν βρω, για να το περάσω πάνω από μια πόρτα χωρίς κανάλι. Τέλος, με φοβίζει λίγο η βάση για το κεντρικό. Έχει μια ελαφριά κλίση προς τα κάτω και είναι μάλλον πιο πολύ για να το βάλεις στον τοίχο πάνω από την τηλεόραση κάτι που ίσως αναγκαστώ να κάνω τελικά, αλλά...

WOW τι ήχος είναι αυτός; Όπως διάβασα σε κάποιο άλλο thread εδώ μέσα.. "τί άκουγα τόσο καιρό;" Καθαρή ομιλία, διαχωρισμός οργάνων σε λίγη μουσική που άκουσα (Devotchka), και μπάσο που βαράει σε 1-2 ταινίες που δοκίμασα (U-571, War of the Worlds). Έχω ενώσει το pc με τον ενισχυτή με hdmi, και από κει hdmi για την τηλεόραση. Κλείνω λοιπόν από περιέργια τον ενισχυτή για να ακούσω τα ηχεία της τηλεόρασης για σύγκριση. Ντάξει.. είναι έγκλημα που κόσμος μένει μόνο με αυτά χωρίς ξεχωριστό ηχοσύστημα, θεωρώντας κάτι τέτοιο ως χαμηλή προτεραιότητα.

Δυστυχώς επειδή με πήρε το βράδυ να τα στήσω δεν μπόρεσα να το δοκιμάσω πιο λεπτομερώς και σε μεγαλύτερη ένταση, και σήμερα τρέχω πάλι. Πάντως χτες το βράδυ πρόσεξα και κάτι άλλο: λόγω τόσο καθαρού διαχωρισμού ομιλίας/μουσικής μπόρεσα να δω ταινία σε πολύ χαμηλότερη ένταση από ότι πριν, που το δυνάμωνα για να ακούω τι λένε (και αργά τα βράδια έβαζα υπότιτλους για να μην ενοχλώ).

Α, για hdmi audio από pc: με ταλαιπώρησε λίγο γιατί ενώ έδινε ήχο μέσω hdmi στον ενισχυτή (και από κει στα ηχεία της τηλεόρασης), ο ενισχυτής δεν το έπαιρνε να το περάσει στα teufel για κάποιο λόγο, ενώ είχα ATI HDMI AUDIO επιλεγμένο ως default device (ATI 4550, Win 7). Τελικά όλα λύθηκαν με τα καινούρια (προχτεσινά αν διάβασα καλά) drivers και ένα reboot.

Τώρα μένει να δω τί γίνεται με hd audio μέσω bitstreaming. Είχα αρχίσει να διαβάζω διάφορα εδώ αλλά το άφησα για όταν έρθει το σύστημα. Νομίζω μπορεί να χρειαστώ αναβάθμιση στην 5xxx σειρά, πχ 5550 ή όποια είναι η πιο οικονομική low profile.

Για την ώρα στον ενισχυτή ανάβει το PCM λαμπάκι και βλέπω στις πληροφορίες του kmplayer (tab) τα εξής:

Input: DVD DTS 48000 Hz, 6 Ch, 16 bits, 128kbps
Output: ExtPCM 48000 Hz, 6 Ch, 32 bits, 9216kbps

Πάρτε το sub σε σύγκριση με το παλιό logitech 2.1 για pc, και μετά τον ενισχυτή:

p1040565f.jpg

p1040522o.jpg

Last edited:
@mods: αν οι εικόνες είναι πολύ μεγάλες παρακαλώ βάλτε τις μέσα σε quote γιατί δεν πρόλαβα το 10 λεπτο όριο, και σβήστε αυτό το μήνυμα. Ευχαριστώ

Ευχαριστώ παιδιά. Πριν λίγο είπα να δοκιμάσω να περάσω DTS από το pc που ήταν πανεύκολο χάρη στο κατατοπιστικότατο guide http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=44809 και ..

πάλι wow. Ως τώρα δεν είχα ακούσει surround παίζοντας μιας που παίζω με το pc όχι με κάποιο dvd player. Η σκηνή στο War of the Worlds με τις αστραπές στην αρχή με τρόμαξε.. χώρια μετά η άφιξη του πρώτου ρομπότ/εξωγήινος .. φανταστικός ήχος. Και στο Dark Knight, το τζάμι που σπάει στην αρχή ήταν λες και το άκουγα πρώτη φορά να σπάει! Πάω να σκουπίσω τα δάκρυα συγκίνησης χεχε.

Τώρα μένει το HD audio αν και γι αυτό θα χρειαστεί αναβάθμιση κάρτας γραφικών, μάλλον στην ΑΤΙ 5450 αν και βλέπω και την 5570 low profile (αλλά διπλάσια τιμή)

nexxer πρεπει να σου πω οτι μόλις με κατέστρεψες οικονομικα.. :bang:

και εκεί που εψαχνα ενα φτηνο συστηματάκι 2.1 να βάλω στο σαλόνι επεσε το μάτι μου πάνω στο θέμα σου..:devil-smiley-029:

.
.
.
.
.
καλορίζικα και καλοακουστα λοιπόν τα πραγματακια σου και η ερωτηση μου ειναι η εξης.. αν ΔΕΝ είχες τόσα πράγματα σε HD... δηλαδη πχ 90% SD - 10% HD θα αλλαζες κάτι στις επιλογές σου?

Last edited:
Ευχαριστώ stred, και στα δικά σου ;)

Για το οικονομικό, κοίτα η όλη υπόθεση μου πήγε περίπου 2000 ευρώ (46άρα G20, ενισχυτής, ηχεία, καλώδια), και ενώ τα είχα γιατί τα μάζευα καιρό και ήξερα οτι αν ήταν να πάω για upgrade άξιζε να πάρω κάτι καλό, δε σου κρύβω οτι με βάρεσε κάπως προχτές σαν συνολικό ποσό, άσχετα αν είχα δει τεράστια διαφορά στον ήχο από τα προηγούμενα 2.1 μου. Χτες το βράδυ με τα DTS και το surround ήχο στις 2 ταινίες ήταν που το αποφάσισα (αστραπιαία!) οτι άξιζε και με το παραπάνω, και δε θα με ξαναενοχλήσει το ποσό :)

Βλέπω σχεδόν αποκλειστικά HD εδώ και αρκετό καιρό οπότε ήταν μάλλον αναπόφευκτο κάποια στιγμή να κάνω upgrade γιατί μετά από χρόνια κακού τηλεοπτικού σήματος και μέτριων (έτσι μας φαίνονται πλέον βέβαια) DVD, γλυκαίνεσαι. Αν έβλεπα κυρίως τηλεόραση θα είχα μείνει με κάποια μικρότερη τηλεόραση και τα ηχεία της γιατί δε θα είχα ασχοληθεί να το ψάξω. Τί να πω ίσως στους καιρούς μας ignorance is bliss σε αυτά.

Αν βλέπεις μόνο τηλεοπτικό και που και που κανά dvd ίσως δε χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα μικρό ενσωματωμένο στα 150-200 ευρώ και θα δεις τεράστια διαφορά από τα ηχεία της τηλεόρασης. Αν όμως θες να πας σε bluray ή HD υλικό μέσω κάποιου media player πιστεύω οτι αξίζει σαν εμπειρία να το πας πιο πάνω (>300 ενισχυτή + ηχεία όσα μπορείς να δώσεις)