Olympus m.Zuiko 60mm/f:2.8 Macro

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2025 την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

peperr

AVClub Addicted Member
25 May 2011
1,532
Marathon Lake
Έψαξα αλλά δεν βρήκα νήμα για τον εν λόγω φακό, οπότε ανοίγω αυτό. Σκοπός του είναι να συλλέξει πληροφορίες και δείγματα, που θα φανούν χρήσιμα εν ευθέτω χρόνω σε όσους αποφασίσουν να τον αγοράσουν (ανάμεσά τους κι εγώ). Πριν γίνει αυτό, ιδού φωτογραφίες και τεχνικά χαρακτηριστικά του πρώτου φακού macro της Olympus για το σύστημα m4/3
Παραθέτω και το παρακάτω λινκ, που το θεωρώ must read για όλους όσους ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν έτσι όπως πρέπει τον 60/2.8
http://robinwong.blogspot.gr/2012/09/olympus-mzuiko-60mm-f28-macro-review.html

olympus60f28m.jpg
001-1_125_sec_at_f___1.7-LUMIX_G_20_F1.7.jpg

m.Zuiko 60mm/2.8

Focal Length60 mm
Comparable 35mm Focal Length: 120 mm
ApertureMaximum: f/2.8
Minimum: f/22
Camera Mount TypeMicro Four Thirds
Format CompatibilityMicro Four Thirds
Angle of View20°
Tilt/ShiftNone
Minimum Focus Distance7.4″ (18.80 cm)
Magnification1x
Maximum Reproduction Ratio1:1
Groups/Elements10/13
Diaphragm Blades7
Features
Image StabilizationNo
AutofocusYes
Tripod CollarNo
Flash SynchronizationNot Specified By Manufacturer
Exposure ControlNot Specified By Manufacturer
Physical
Filter Thread46 mm
Dimensions (DxL)Approx. 2.20 x 3.23″ (56 x 82 mm)
Weight6.53 oz (185 g)

Last edited:

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
26,748
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μετά την ευγενική χορηγία της Intersys μέ πρωτοβουλία του Νίκου (peperr) που ήρθε σε επαφή με την Κα Νατάσσα Βελεσιώτη μας δανείστηκε ο φακός που χρησιμοποιήθηκε ως δείγμα στην Photovision για ένα run-τεστ στην προσφατη εξορμηση (13/4/13) του Βοτανικού Κήπου.
Αρκετά δείγματα ανέβηκαν ήδη στο σχετικό νήμα, εγώ θα ανεβάσω απο αύριο που θα έχω προσβαση στον υπολογιστή του γραφείου μου (το αρχαίο Macbook στο σπίτι σερνεται και ειναι για ελαφριά χρήση).
Γενικές εντυπώσεις τώρα για τον φακό άκρως θετικές. Σε ολα τα m4/3 σώματα (ΟΜ-D, G3 κλπ.) που δοκιμάστηκε εντυπωσίασε σε ταχύτητα εστίασης ειδικα αν η απόσταση του θέματος ήταν μεσα στο ευρος που σου δίνει ο σχετικός διακόπτης.
Πολύ χρήσιμη η άμεση προσβαση σε 1:1 με τον συρόμενο διακόπτη, ακόμη και αν δεν θέλεις να φτασεις τοσο κοντά μπορείς γρήγορα να μεγενθύνεις στο max και με την ροδέλλα χειροκίνητης εστίσης να κανεις προοδευτικά βήματα προς τα πίσω εως ότου εστιάσεις πλήρως.
Πανάλαφρος στα 185γρ. με μήκος ισοδύναμο με τον φακό του κιτ 12-50 και αποδοση εξαιρετική απο f=2.8.
Τον δούλεψα με το Olympus macro Tween Flash με 2 ανταπτοράκια Step up 46-52mm /52-67mm αντί του πανάκριβου FR-2 ανταπτορα. Κανένα προβλημα δεν παρατήρησα απο τον συνδιασμό μιας και η εστιαση του φακού είναι εσωτερική.
Το μόνο προβλημα που παρουσιαστηκε ειναι οτι στο τέλος τα 2 ανταπτοράκια μείναν κολλημένα μεταξύ τους οπότε πρέπει να τα ξαναγοράσω για να τα χρησιμοποιώ ξέχωρα .:ROFLMAO:
Λιγο μετα ο φακός παραδοθηκε στα υπολοιπα μελη της παρέας και την θέση του πήρε ο παλιος καλός Zuiko 4/3 macro 50mm/2, o οποιος ως γνωστον σε σώμα μ4/3 είναι αρκετα αργός σε εστίαση και καλύτερα να χρησιμοποιείται σε MF.

Last edited:

peperr

AVClub Addicted Member
25 May 2011
1,532
Marathon Lake
Αν και καθυστερημένος, να πω κι εγώ λίγα λόγια για έναν φακό που με έχει βάλει σε σκέψεις. Όχι όσον αφορά στην ποιότητά του αλλά στο που θα βρω τα 500 ευρώ που στοιχίζει...
Έχοντας ήδη στην κατοχή μου δύο μάκρο, τον AF 50/2 4/3 και τον MF 50/3.5 OM, ειλικρινά δεν ξέρω αν μου χρειάζεται. Δέλεαρ τα 10 (δλδ 20) επιπλέον mm, που εξυπηρετούν πολύ όταν δεν μπορείς να πλησιάσεις πολύ το θέμα. Αν και θα προτιμούσα ένα εστιακό μήκος 90-100mm, που μεταφράζεται σε 180-200 με το κροπ x2. Πονεμένη ιστορία, ας την αφήσουμε για άλλη φορά....
Πριν τον πάρω στα χέρια μου από τον επίσημο δοκιμαστή του Κώστα (kbouk), που είχε αναλάβει και το πακέτο της παραλαβής και παράδοσης του φακού από και προς την αντιπροσωπεία (τον ευχαριστούμε όλοι γι αυτό), δοκίμασα τον 50/2 πάνω στη G3 μου (η E-M5 είχε μείνει σπίτι καθόσον ήθελα να δω τη συμπεριφορά ενός σώματος χωρίς σταθεροποίηση). Μαύρη απογοήτευση, εστίαση πιο αργή κι από λεωφορείο του 40 στην ανηφόρα, ακόμα και στο MF όλα γινόντουσαν αργά και αβέβαια. Δεν πειράζει σκέφτηκα, άστον αυτόν για τις Ε-1/Ε-3 μου. Και πήρα τον 60/2.8, πρώτη εντύπωση το μεγάλο του μήκος και η μικρή του (σε σχέση με τους 50ρηδες) διάμετρος. Στην ουσία δεν είναι και τόσο μικρός, αλλά η πλαστική του κατασκευή και το μικρό του βάρος δημιουργούν αυτήν την αίσθηση. Τέλειο ζύγισμα πάνω στη G3, ταχύτατο AF (αρκεί να έχεις ρυθμίσει ανάλογα τον επιλογέα απόστασης στο πλάϊ), δεν πολυκατάλαβα τη λειτουργία στο 1:1 μέσω του διακόπτη που επανέρχεται αυτόματα στην αρχική του θέση και από τα λίγα δείγματα που τράβηξα σε f:2.8 - 5.6 μου άρεσαν πολύ τα χρώματα και το μποκέ του. Τα έχω ανεβάσει ήδη στο νήμα της συνάντησης στον Βοτανικό, δεν ξέρω αν γίνομαι ενοχλητικός σε περίπτωση που τα ανεβάσω κι εδώ. Για το φλέγον ζήτημα της οξύτητας δεν εκφράζω άποψη και οι δικαιολογίες πολλές. Αρχικά δεν ήμουν/είμαι στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση (αναρρώνω από σοβαρή επέμβαση), φυσούσε αρκετά και άφησα στους υπόλοιπους Ολυμπάκηδες να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά! Δεν το κρύβω ότι ψάχνω νέα δικαιολογία που θα χρησιμοποιήσω για να τον ξαναπάρω στα χέρια μου από την Intersys. Έχω πειστεί από αυτά που έχω δει και διαβάσει ότι ο φακός είναι αυτός που θα έπρεπε να είναι και δεν φέρει τυχαία τη λέξη Zuiko πάνω του! Περιμένω τα δείγματά σας κ.κ. Κώστα, Δημήτρη, Αχιλλέα και όποιος άλλος τον δοκίμασε....

peperr

AVClub Addicted Member
25 May 2011
1,532
Marathon Lake
Ένα πορτρετάκι του φίλου μου Πολύβιου με τη G3. Τραβηγμένο σε monotone, f:3.2, EV:0 και 3.200 ISO (για να πάρω το μποκέ που θέλω!)

pol.jpg

Κι εδώ μια μακροπροσπάθεια, πάντα με τη G3, ISO 160, f:5.6, S:1/640, EV:-0.66

5.6.jpg

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
21,061
Αθήνα
Ήταν μεγάλη η ζήτηση, δεν πρόλαβα ούτε να το πιάσω στα χέρια μου, αν κανονίσετε Β' τέστ πέστε μου :a0210:

aragorn

Μέλος Σωματείου
29 June 2006
3,711
Μέση γη
Είχα κι εγώ την τύχη να δοκιμάσω τον φακό στην εξόρμησή μας στο βοτανικό κήπο. Δυστυχώς η Ε-Μ5 δεν ήταν μαζί μου (πήγε ταξιδάκι στην Πορτογαλία για το γνωστό πρόβλημα του κρακ στη μεσαία βίδα της lcd) και τις φωτογραφίες τις τράβηξα με τη g3 του Νίκου. Δεν είχα την άνεση λοιπόν ενός σώματος που ξέρω τις λειτουργίες του, μιας και ήταν η πρώτη μου επαφή με κάμερα panasonic. Ο φακός μου άρεσε. Μου άρεσε πολύ. Ευκρίνεια καταπληκτική, εστίαση πολύ γρήγορη και χρώματα ζεστά, φυσικά. Έχω ανεβάσει κάποια πρόχειρα δείγματα στο άλλο νήμα, ανεβάζω κι εδώ έναν ακόμα (μια πεταλουδίτσα που κυνηγούσα ;) ):

8657792762_9937d976fe.jpg
[/url] P1010083 copy by aregorio, on Flickr[/IMG]

Αν θα αποκτούσα τον 60/2.8;
Θα τον ήθελα πολύ, αλλα τα 500 ευρώ είναι πλέον δυσεύρετα. Σίγουρα όμως έχει μπει στη λίστα των "θα ήθελα να έχω", οπότε κάποια στιγμή ίσως καταφέρω να τον αποκτήσω...

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
26,748
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Kαι μερικά ακόμη , Μanual ρυθμισεις , τα διαφράγματα που χρησιμοποίησα ήταν σε f= 9-13 (που εδωσε σε αρκετες μεγάλο βάθος πεδίου με κοστος στο μποκε), ταχύτητες κλείστρου χαμηλές s=1/60-1/80 για να έχω με το tween flash και περιβάλλον φωτισμό (επρεπε να ανεβασω σε 1/160 γιατι μου δημιουργησε προβλημα λόγω αερα και συνεχούς κίνησης των εντόμων).

P4130095.jpgP4130105.jpgP4130107.jpgP4130118.jpg

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
26,748
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τα συμπεράσματά μου είναι λίγο πολυ αυτά που έχουν γραψει οι περισσότεροι στα review, ο φακός είναι άξιος συνεχιστής της ενδοξης αναλογικής ιστορίας της Olympus στην μακροφωτογράφηση αλλά και του πολύ καλού μεγάλου αδερφού του στα 4/3 macro 50mm/2, τα χρώματα που δίνει είναι κορεσμένα με έντονο contrast (του 50αρη έχουν λιγότερο), είναι οξύτατος στα ανοιχτα διαφράγματα (ίσως πιο οξύς απο τον 50αρη δεν εκανα βεβαια κάποιο συγκριτικό) αλλά πάνω απο f=5.6-8 μου έδωσε την αίσθηση ότι βαθμιαία είναι υποδεέστερος απο τον 50άρη.

Ενα δείγμα απο τον 50άρη σε f=9,

P4130163.jpg

NtinNton

Supreme Member
8 September 2008
3,281
Ουτε εσένα σου καθισε το μαυρο σκαθάρι τελικά :p

Θα ήθελα να δω δείγματα από πιο κατάλληλες για μακρο συνθήκες. Αν δεν κάνω λάθος δεν είναι καμμία στο 1:1 λόγω αέρα φαντάζομαι?

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
26,748
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απάντηση: Re: Olympus m.Zuiko 60mm/f:2.8 Macro

Ουτε εσένα σου καθισε το μαυρο σκαθάρι τελικά :p

Θα ήθελα να δω δείγματα από πιο κατάλληλες για μακρο συνθήκες. Αν δεν κάνω λάθος δεν είναι καμμία στο 1:1 λόγω αέρα φαντάζομαι?

Ναι αργήσαμε να μπουμε και είχε ηδη αρκετό ήλιο και αεράκι, το 1:1 που προσπάθησα ήταν σχεδόν αδυνατο υπο αυτες τις συνθήκες και νομίζω πως συνισταται μονο με τρίποδο (που δεν εβαλα).