Olympus OMD EM1

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Anti-shock=1/8 (για οταν χρειαστεί),

Ευχαριστώ που μοιράστηκες τις ρυθμίσεις σου , κάποιες θα δοκιμάσω στην pl5 μιας και τις διαθέτει .

Το παραπάνω όμως τι ακριβώς κάνει ?

Ευχαριστώ που μοιράστηκες τις ρυθμίσεις σου , κάποιες θα δοκιμάσω στην pl5 μιας και τις διαθέτει .

Το παραπάνω όμως τι ακριβώς κάνει ?

Όταν έχεις τηλεφακό και δείς ότι η σταθεροποιηση είναι ανεπαρκής (π.χ. Ε-PM1) ή αν σε ταχυτητες κλειστρου απο 1/80-1/200 βλέπεις διπλο είδωλο σαν να ειναι κουνημενη φωτο (το λεγόμενο shutter shock) με μια γρήγορη κίνηση στο SCP μενου της LCD περνας απο το μονο καρε στο μονο καρε με διαμαντακι (μια θεση πίσω) που στην ουσία καθυστερει το κλειστρο να πέσει κατα 1/8' ( παλια το ονομαζαμε καθυστερηση καθρεπτη αλλα εδω καθρεπτης δεν υπάρχει) ή οσο χρονο έχεις βαλει την σχετικη ρυθμιση (το 1/8 ειναι το ελάχιστο), θα δείς διαφορά , οι φωτογραφιες θα βγουν καλύτερες.

Αλλη χρησιμοτητα εχει σε συνδιασμό με την χρονοκαθυστερηση των 2' και 12' δευτερολεπτων, αν θελήσεις μια αλλη τρίτη δεν μπορείς εκτος και αν προσθετεις με το antishock τον κατάλληλο χρόνο - εννοειται πανω απο 1/8'.

Last edited:

Άλλη μια διάκριση ως κάμερα της χρονιάς : http://theonlinephotographer.typepa...12/the-winner-top-camea-of-the-year-2013.html

Τολμηρός και πρωτότυπος ο παραλληλισμός του με τις υπόλοιπες υποψήφιες μηχανές :

Canon SL1
Ricoh GR
Nikon Df
Nikon Coolpix A
Olympus OM-D E-M1
Panasonic GX7
Panasonic GM1
Sony A7r
Sony A7
Sony RX10

If this were a footrace, the E-M1 would be Usain Bolt .

Παιδια μηπως κανεις πρωην ή και νυν κατοχος nex 6 με φακους sigma 19 mm - 30 mm , ο οποιος εχει και την oly , μπορεί να μας δωσει ενα συγκριτικο οσον αφορα την ταχυτητα εστιασης και επισης τον θορυβο στο κλικ? Ετσι να παρουμε μια ιδεα και εμεις που ειμαστε επαρχια και δεν μπορουμε να εχουμε μέτρο συγκρισης.

Αλλη μια πρωτιά ως < Compact System Camera of the Year 2013> για την Ε-Μ1 απο το photographyblog.com , το οποιο λέει:

“The combination of great image quality, an abundance of features, excellent auto focus, insane customisability and a robust dust-, drip- and freeze-proof body with a well-thought-out user interface do go a long way in justifying the cost...”

Το γνωστό eoshd site επιμένει για το πολύ καλό βίντεο που δίνει η μηχανή σε συνδιασμό με την εξαιρετικη σταθεροποιηση, αλλα ανακαλύπτει και ένα πρόβλημα που βρήκε όταν η μηχανή βλέπει σε φωτεινές πηγές, αναλυτικά εδώ:
http://www.eoshd.com/content/11880/olympus-phase-detect-af-strips-showing-up-in-e-m1-video

Προσωπικα τα δυο-τρια πιο σημαντικα θέματα που εχω να επισυνάψω στην μηχανή εως σημερα ειναι:

1.- η πολυ χρησιμη λειτουργία του focus peaking χαμηλωνει το frame rate του EVF απο το Normal frame rate γιαυτο ως λύση δεν το εχω ανοιχτο παντα αλλά το εχω αποθηκευμένο σε μια μνημη του περιστροφικου επιλογεα.
Με φακους χειροκινητους ομως δεν δουλευει ως ανωτερω το FP χωρίς να το καλεσεις επιλεκτικα μεσω προγραμματιζομενου πληκτρου και αυτη η αναθεση ριχνει το frame rate απο το Ηigh που το εχω πάντα στο Normal (που ειναι το default), γιαυτο ως λυση ο προγραμματισμος του πληκτρου γίνεται ταχύτατα απο το SCP της οθονης της μηχανης 1´μετά απο οταν κλειδωσω χειροκινητο φακο στην μηχανη, ενω αλλο 1'-2' σπαταλω για να δηλωσω και την εστιακη του φακου (παλι απο το SCP) για την σταθεροποιηση του.

2.- Το FP δεν δουλευει στο βιντεο - προσωπικα δεν με πολυενδιαφερει γιατι ασχολουμε ελαχιστα με το βιντεο, αλλα αφου υπαρχει η λειτουργια στην μηχανη είναι κάτι που περιμένω να προστεθεί σε firmware οπως είχε γίνει με το IS στο βίντεο με τους χειροκινητους φακους

3.- Εχω καταλήξει πως (ρυθμίσεις) και ποτε μπορω να κανω επιτυχή χρηση του πολυ βελτιωμένου C-AF στην μηχανη, με τους μεγαλους στοχους σε χαμηλή ριπη εως L= 4-6.5 Fps δεν εχω θεμα να τους ακολουθησω (την ταχεια ριπη των 10fps την χρησιμοποιει κανεις μονο με S-AF), στους πολυ μικρους και γρηγορα κινουμενους στοχους (π.χ. BIF) θα ήθελα το EVF να εχει ακομη καλυτερη αποδοση γιατι παρουσιαζει μια ελαχιστη αλλά σημαντικη καθυστερηση που δεν υπαρχει σε κανενα αλλο τροπο - συνδιασμό εστιασης.

Ένα χρήσιμο tip για τους κατόχους

Given how flexible the E-M1's settings are I decided that there had to be a way to get the shutter lock and AE lock working the way I wanted them to. A hint from a reader plus some experimenting solved the case.

The following instructions will allow the camera to focus lock with the shutter in Lever Position #1, or focus lock when the AEL/AFL button is in Lever Position #2. Just what I wanted.

Set Custom Menu A / AF Mode to STILL PICTURE...S-AF+MF

Set Custom Menu A / AEL/AFL to S-AF... Mode 1

Set Custom Menu A / AEL/AFL to MF... Mode 3

Set Custom Menu B LEVER FUNCTION to Mode 5

Now with the rear lever in Position #1 (up) the shutter button locks focus and the AEL/AFL button locks exposure.

In Position #2 (down) the shutter release locks exposure on a half press but not the focus point. The AEL/AFL button locks focus.

This update is courtesy of Olympus and should work with both V1.0 and V1.1 of the camera's firmware.

Πηγή:

http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/best_new_camera_of_2013.shtml#update

Για τους βιντεαδες η ρυθμιση Gradation = Auto καλυτερα να αλλάξει σε Normal, δινει πολυ καλυτερα αποτελεσματα και αποφευγεται τυχαιο flicker με αλλαγες στην εκθεση.

Δεν μπορώ να το πάρω στα σοβαρά πλέον τον Andrew ..

Τρία άρθρα για το video της E-m1 για το "better than expected" !! .. με ενα σωρό αποσπασματικές εκτιμήσεις αλλά ελάχιστη τεκμηρίωση .. μια συγκρίνει με την Ε-Μ5, μια με την Α7 (επιλεκτικά εκεί που υπερτερεί η Ε-Μ1), ελάχιστες συγκρίσεις με την GH3 .. καθόλου με την RX-10 !!! ...

Δεν κατάλαβα τελικά τι έχει το ISO3200 της Α7 .. Θόρυβο ή αποτυχημένη επεξεργασία-αποθορυβοποίηση, σε τί ρυθμίσεις ? διότι τα αποτελέσματα που περιγραφει (mosquito, smearing) είναι χαρακτηριστικά της επεξεργασίας ..

Αλήθεια, πόσο κροπάρει η E-M1 το video καδρο σε σχέση με το photo και με το IBIS ενεργό ?.

Δεν μπορώ να το πάρω στα σοβαρά πλέον τον Andrew ..

Τρία άρθρα για το video της E-m1 για το "better than expected" !! .. με ενα σωρό αποσπασματικές εκτιμήσεις αλλά ελάχιστη τεκμηρίωση .. μια συγκρίνει με την Ε-Μ5, μια με την Α7 (επιλεκτικά εκεί που υπερτερεί η Ε-Μ1), ελάχιστες συγκρίσεις με την GH3 .. καθόλου με την RX-10 !!! ...

Δεν κατάλαβα τελικά τι έχει το ISO3200 της Α7 .. Θόρυβο ή αποτυχημένη επεξεργασία-αποθορυβοποίηση, σε τί ρυθμίσεις ? διότι τα αποτελέσματα που περιγραφει (mosquito, smearing) είναι χαρακτηριστικά της επεξεργασίας ..

Αλήθεια, πόσο κροπάρει η E-M1 το video καδρο σε σχέση με το photo και με το IBIS ενεργό ?.

Και εμενα μου εχει κανει το ιδιο εντυπωση, παντως δεν νομιζω να αναφερεται σε επεξεργασια και η μηχανη που την συγκρινει ειναι η Α7R οχι η απλη αν παιζει ρολο.
Το οτι το βιντεo της Ε-Μ1 το συγκρινει με χακαρισμενη GH2 δειχνει παντως ότι εχει ποιοτητα αλλά αυτο που επαναλαμβανει συνεχεια και στα 3 αρθρα ειναι η ευκολια που του δινει το συστημα σταθεροποιησης με οποιοδηποτε χειροκινητο φακο και τον ανταπτορα της Metabones - αυτο νομιζω ότι τον εχει κερδισει στην μηχανη και οχι τοσο η οποια ποιοτητα στο βιντεο.

Θα δω το κροπ της Ε-Μ1 στο βιντεο με την πρωτη ευκαιρια και θα αναφερω.

Last edited:
ολο το θεμα γινεται για τη σταθεροποιηση... τιποτε αλλο.
Χρησιμοποιει εξαλλου πολυ φωτεικους φακους και το speedbooster... δεν ειναι native ΕΜ1.
Και φυσικα εχει κανει πολυ post με warp stabilizer... κλαφτα χαραλαμπε δηλ.

Τεσπα... αμα η oly δε βαλει 24-25, καλυτερο codec , κλπ δε γινεται δουλεια, τα ειπαμε.

Χρησιμοποιει εξαλλου πολυ φωτεικους φακους και το speedbooster... δεν ειναι native ΕΜ1.

Aυτο τι ρολο παιζει με την ποιοτητα του βιντεο ?
εντάξει ξερω ότι ο metabones βαση προδιαγραφων και κερδους φωτεινοτητας - εστιακης παιζει καλυτερα (οξυτητα - λεπτομερεια) σε μ4/3 σωμα απο αλλους αισθητηρες αλλά δεν ξερω ποσο αυτο επηρεαζει το βιντεο, μήπως αυτο εννοείς ?
αν και ειδα καπου οτι χρησιμοποιει και τον SLRMagic 17μμ/T1.7 σε μοντουρα μ4/3 που ειναι εξαιρετικα soft για φωτό.

στην σταθεροποιηση πάντως δεν δειχνει να αντιμετωπίζει τα θεματα που μας ειχες αναφέρει ή τα κρύβει επιμελώς ....

Aπό τότε που τον παρακολουθούσα τον mr EOSHD εχω καταλάβει ότι το χακάρισμα για την GH2 που χρησιμοποιεί είναι ένα με δικές του ρυθμίσεις στα 45Μbps (εγραψε και οδηγό και καλά high) που υπολείπεται κατα πολύ απο τα settings του Driftwood ο οποίος κάνει σοβαρή δουλειά. O codec της GH2 δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο (χειρότερος απο Sony/Nikon στα 24Mbps) και μόνο η μεγάλη αυξηση του hacked-bitrate τον έκανε να δείχνει καλός (αλλά με κάποια ευαισθησία στο περιεχόμενο). Αυτό αρχικά καθώς μετά ο Driftwood σκάλισε βαθιά και βελτίωσε πολλά πράγματα ακόμα και στα μεσαία bitrate 45-60Mbps. Φυσικά σε all-I mode 150Mbps είναι αλλού ..

Η GH3 έχει αρκετα βελτιωμένο codec στα ίδια bitrate (24-28-50Mbps) με την χακαρισμένη GH2.

Τεχνικά O codec της E-M1 είναι τουλάχιστον ίδιας ποιότητας με τους codec των ΝΕΧ - Α7 - Νikon, ενα κλικ κάτω απο αυτόν των GH3/RX-10 σε ίδιο bitrate, αλλα αποδοτικότερος (ποιότητα /Mbps) απο της GH2 με τα απλά hack, οποτε ναι είναι πιθανό να είναι συγκρίσιμος σε πολλά σεναρια χρήσης ίσως και καλύτερος σε ακραίες περιπτώσεις όπου η GH2 αποτύγχανε, βοηθιέται και μπόλικο απο τον λιγότερο θόρυβο της Ε-Μ1 (ο θόρυβος είναι ασυμπίεστος) ... σε μέσο όρο όμως πιστεύω θα χάνει απο το διπλάσιο bitrate της GH2. Θα ανοίξω ενα-δυο πρωτότυπα να τσεκάρω, αν υπάρχει ενδιαφέρον .. αλλά σε ISO 3200 δεν βρίσκω ..

Το ότι τον βόλεψε το IBIS δεκτό ποιός λέει όχι σε σταθεροποίηση στο σώμα. Ομως πόσο αποτελεσματικό είναι σε σχέση με τους σταθεροποιημένους φακούς δεν μας έδειξε (ειδικά σε μεγάλα εστιακά μήκη θα ήθελα να το δώ).

Ομως το σενάριο χρήσης του είναι παράδοξο. Λέει οτι του είναι πολύ χρήσιμη η σταθεροποίηση αλλά οτι δεν τον νοιάζει το AF, και πές μου αν είναι βολικό .. χεράτη λήψη + manual focus !!.

Το σετ E-M1 + speedbooster + 18-35/1.8 είναι κορυφή σε χαμηλό φωτισμό αλλά είναι και βολικό στο κράτημα και τον χειρισμό video ??.

Για τον Metabones SpeedBooster έχω γράψει την γνώμη μου, θεωρώ ότι αναβαθμίζει σοβαρά το σύστημα σε πολλά σενάρια χρήσης και οτι κάθε βαρύς χρήστης μ4/3 θα έπρεπε να το λιγουρεύεται ...

Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

...

στην σταθεροποιηση πάντως δεν δειχνει να αντιμετωπίζει τα θεματα που μας ειχες αναφέρει ή τα κρύβει επιμελώς ....

Κώστα δεν τραβάς κανένα κλιπάκι σκοπεύοντας εδώ και εκεί (ομαλά οχι εξτρεμ πράγματα) χεράτο και περπατώντας .. εκεί θα δείξει ..

φυσικα και παιζει και μεγαλο μαλιστα.
Για 2 λογους...

Το πρωτο τον ειπες εσυ, ο speedbooster δινει 1 στοπ φως και μεγαλυτερη οξυτητα στο κεντρο και περιφερειακα (εκτος των ακρων).
Ο δευτερος ειναι , εχοντας 1 στοπ κερδος (στην ουσια τραβαγε με f/1,0) , ειχε λιγοτερο θορυβο (δεν αναφερει με τι φακο και διαφραγμα ειχε την Α7r).

Και φυσικα , η a7 kai a7r δεν εχουν τοσο καλο βιντεο, πιο καλη συγκριση θα ηταν μεταξυ gh3 kai rx10.
Η Α7 και Α7r ειναι κυριως φωτογραφικα εργαλεια , σιγουρα δεν εχουν τοσο καλο βιντεο λογο line skipping (αλλωστε γι αυτο πηρα ΚΑΙ την rx10 ).

ενας Full frame αισθητηρας 36 mpx ειναι πολυ δυσκολο να γινει full readout σε βιντεο απο ενα 16Μχ kai 1/4 εμβαδου.

Οσο για τη σταθεροποιηση, αστο καλυτερα.... αμα ειναι να χρησιμοποιω τοσα plugin (warp stabiliser σε after effects), αυτο το κανω και χωρις να εχω ενσωματωμενο σταθεροποιητη.
Δεν μας εδιεξε τα απειραχτα πλανα και υποπτευομαι οτι κρυβει ετσι τις οποιες ατελειες.

Τραβοντας επισης στα 30p εχεις καλυτερη κινηση στο βιντεο και μπορεις να εφαρμοσεις καλυτερα τα οποια plugin.

Ετσι κι αλλλιως και ο ιδιος ξερει (αλλα μαλλον ενθουσιαστηκε πολυ) , οτι δε κανει για σοβαρες (επαγγελματικες) δουλεις, αφου της λειπουν βασικα πραγματα.
Ακομη κι εγω να τη παρω (για ερασιτεχνικη λυση) , το αποτελεσμα της μιξης βιντεο υλικου στα 30p και στα 24-25p θα ειναι προβληματικο.

Για οτιδηποτε αλλο φυσικα μια χαρα ειναι και δεν υπαρχει θεμα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Κώστα δεν τραβάς κανένα κλιπάκι σκοπεύοντας εδώ και εκεί (ομαλά οχι εξτρεμ πράγματα) χεράτο και περπατώντας .. εκεί θα δείξει ..

Θα γελάσει καθε πικραμένος .... έχω δηλώσει ασχετος στον τομέα βιντεο, αλλά αν βρω χρόνο θα το κανω (δεν ξερω καν με τι ρυθμισεις να ξεκινησω).
Στο θεμα της χρησης της πενταξονικης σταθεροποιησης το εντυπωσιακο δεν ειναι τοσο να συγκρινεις με σταθεροποιημενους φακους αλλά η δυνατοτητα σταθεροποιησης οποιοδηποτε φακου φορέσεις στην μηχανή που σε απελευθερωνει, αυτο δειχνει να απολαμβανει ο eoshd.

Αν σε ενδιαφερει για την χειροκινητη εστιαση + σταθεροποιηση στο χερι με ζουμ φακους (και εμενα μου φαινεται δυσκολο) σου βαζω μια σχετικη συζητηση και ενα βιντεο με βαρυς φακους SHG στην Ε-Μ1 - θυμιζω οτι οι φακοι αυτοι δεν δουλευουν σε AF στο βιντεο :

http://www.dpreview.com/forums/post/53048451

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

A! Ηλια δεν προλαβα να συμπληρωσω το crop mode με το FN2 κουμπι ειναι περιπου 4-5Χ της εικονας σε 3:2 ή 16:9 καδρο που τραβαει βιντεο δεν ξερω πιο χρησιμοποιει αλλα αλλάζει απο τα 4:3 που το εχω.

Τον metabones τον εχω βαλει στο ματι αλλα περιμενω την εκδοση που ειχε ανακοινωθει για ΟΜ φακους που εχω, δυστυχως δεν εχω φακους σε ΝΙΚΟΝ (τους πουλησα ολους), Canon ...

Υ.Σ.
Γιαννη σε ευχαριστω για τις διευκρινήσεις ...

Last edited: