Olympus OMD EM1

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Καλησπέρα. Υπάρχει κάποιο link που να έχει οδηγίες για το firmware update το τελευταίο; Το έχει δοκιμάσει κάποιος;
Είναι η πρώτη φορά που το κάνω και υπάρχει άγχος :AFADF0:

Oλοι οσοι εχουμε μηχανη Olympus το εχουμε κανει καποια στιγμη, δεν ειναι οτι καλυτερο η διαδικασια αλλα αν εισαι προσεκτικος δεν θα εχεις προβλημα, θα βγαλεις απο την μηχανη φακο, μνημη,γκριπ κλπ. και με το σωμα μονο φουλ και την μπαταρια φορτισμενη θα την συνδεσεις στον υπολογιστη με το καλωδιο που δινει στο κουτι αφου εχεις ανοιχτο το προγραμμα επικοινωνιας (Olympus Viewer ή Olympus προγραμμα ενημερωσης ψηφ. μηχ. - Update), μολις δεις τις επιλογες στην LCD της μηχανης διαλεγεις την storage και θα δεις οτι την αναγνωρισε ο υπολογιστης, πας στην επιλογη του προγραμματος για ενημερωση του firmware πατας και συνδεεται με τον server , περιμενεις να κατεβει το αρχειο υπομονετικα στον υπολογιστη (πολλες φορες αργει και καθολη την διαρκεια στη μηχανη δεν βλεπεις κατι) και προσοχη δεν πατας επομενο - next, αν δεν ολοκληρωθει το επομενο σταδιο αυτοματα δηλ. η μεταφορα απο τον υπολογιατη στην μηχανη του firmware (βλεπεις στην μηχανη να αναβοσβηνει ενα κυκλικο βελος ), οταν τελειωσει βγαινει ενα τεραστιο ΟΚ στην μηχανη και πατας το επομενο και βγαζεις το καλωδιο απο την μηχανη και την κλεινεις και την ξανανοιγεις και εισαι τζετ.

Προσοχη φουλ μπαταρια και δεν βγαζεις σε καμια περιπτωση το καλωδιο οσο διαρκει η ενημερωση, αυτα βαθια ανασα και προχωρα.

Last edited:
Και προσοχή στην θύρα usb του υπολογιστή, αποφεύγουμε τις εμπρός γιατί συνήθως πάσχουν από ρεύμα...

Βρέθηκα σε αγώνες Motocross στην Mεγαλόπολη και πρέπει να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί με το βίντεο της μηχανής... τράβηξα το βίντεο για ειδησεογραδφικό site Και είναι όλο στο χέρι.
Η ανάλυση είναι χαμηλή στο βίντεο αλλά φαίνεται το ποσο σταθερό είναι! Το Stabilization της ειναι τρομερό και φαίνεται σαν την έχω σε τρίποδο. Δείτε αυτό το βίντεο και θα προσπαθήσω να ανεβάσω σε μεγαλύτερη ανάλυση και με καλύτερο μοντάζ γιατί δεν έγινε σωστή δουλειά από το μοντάζ. Αν η κάμερα είναι το απόλυτο εργαλείο για φωτορεπορτάζ και λίγο βίντεο που κάνω και είναι και 60fps για sports που κάνω θα ήταν το απόλυτο εργαλείο για μενα.
Τα κοντινά είναι με τον 12-40 και τα μακρυνά είναι 40-150 R (από Pen)

Δείτε εδώ: http://www.arcadiaportal.gr/news/afthono-theama-motocross-sti-megalopoli-photosvideo
(hint: δεν ειναι καλό το μοντάζ και ξεκινάει λίγο περίεργα αλλά μετά δείτε στο χέρι πόσο σταθερό φαίνεται)

Last edited:

Δεν είσαι ο μόνος που εχει σε εκτίμηση το IS της ΕΜ1 στο βιντεο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Mετά την nex6 (που είχε πολύ καλό βίντεο και c-af) που είχα πριν... έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί με το βίντεο της em1. Θεωρώ ότι έχω πολύ περισσότερα οφέλιμα λεπτά τραβηγμένα (και mb) για το τελικό βίντεο.
Ήδη τα πούλησα όλα (sony nex6 + φακούς και canon 550D+φακούς) και "επενδύω" σε 4/3...

Το έκανα και τα αποτελέσματα στην εστίαση με τους 4/3 φακούς είναι εντυπωσιακά! Σε κλειστό χώρο με φως δωματίου, ακόμα και ο πάνβαρος 14-35/2 έγινε γρήγορος σαν m4/3!

Τα ίδια διαβάζω και εγώ, ο 50-200 κάποιος είπε οτι έφτασε τον 75-300 m43, αν η Ολυ έκανε τέτοιο πουσαρισμα θα της βγάλω το καπέλο, σήμερα πέρασα το νέο firmware στη ΕΜ10 αύριο λέω να το κάνω στην ΕΜ1 και την Κυριακή στα ΓΙαννενα που θα πάω για τις επαναληπτικές να πάρω όλο το βαλιτσάκι της peli με τα 4/3 φακουδακια για ενα run test.

Μια σειρά απο φωτογραφίες που δείχνουν οτι η EM1 σε ISO 100 με την κατάλληλη τεχνική δεν χάνει πολυ σε δυναμικό εύρος και πράγματι οτι επιτρέπει την χρηση των φωτεινών ΦΑΚΩΝ σε ανοιχτά διάφραγματα,

οι συνθήκες φωτογράφησης ελληνικού καλοκαιριού (κάπου Νότιο Αφρική στην έρημο) με έντονη ηλιοφάνεια, έγινε χρηση nd φίλτρου 3-4 στοπ μονο, με ανοιχτά διάφραγματα στους φακους και φακους 12-40/2.8 , 45/1.8, 75/1.8 , χρηση φλας σε manual mode με ταχύτητα συγχρονισμού την μέγιστη που επιτρέπει 1/320 : http://www.mu-43.com/showthread.php?t=64895&page=2

Θα ηθελα ομως να εφιστήςω την προσοχή σε όλους όσους χρησιμοποιούν την μηχανή τους σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας, μην αφήνεται την πλάτη της μηχανής να κοιτάζει για πολυ ώρα τον ήλιο γιατι οι ακτίνες του ήλιου < μπορεί > να προκαλέσουν ζημιά στο ΕVF, ειναι κατι που ακούγεται έντονα τον τελευταίο καιρό σε ποσταρισματα στο διαδίκτυο μαλιςτα υπάρχει ανάλογη σύσταση και απο την Olympus στο εγχειρίδιο του VF4 και καποιες αστοχίες που παρουσιάστηκαν σε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ σκόπευτρα μπορεί να οφείλονται και σε αυτο τον παράγοντα.

Μα με την χρήση fill flash η δυναμική περιοχή της σκηνής μειώνεται κατα μπόλικα στοπ .. δεν χρειάζεται πια να σηκώσεις τα σκοτεινά στο post ..

Ηλία χωρίς να κανω τον ξερόλα στον φωτισμό νομίζω οτι αυτο ισχύει οταν δουλεύεις fill TTL flash, εδώ το φλας συμμετείχε στην σκηνή αφου η μηχανή είχε φωτομετρήσει και εκθέσει με τις ρυθμιςεις που τις είχε βάλει και το φλας φωτιςε μονο οσο ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ήθελε με καθαρά manual power ρυθμιση, αλλα και λάθος να κανω πως θα εύρισκα τροπο να δείξω τα δείγματα που απο μόνα τους εχουν τεραςτιο δυναμικό εύρος....:smash::smash:

υ.σ.
το imagine recource απέδειξε οτι ορισμένα χρώματα όπως π.χ. το κόκκινο απεικονίζονται καλύτερα σε ΙΣΟ 100, ιςως γιαυτο και το κόκκινο τούλι έγραψε τόςο καλά :idea:

Last edited:
Ακριβώς επειδή συμμετείχε το φλας manually η δυναμική περιοχή της σκηνης στο μερος που κυρίως ενδιέφερε ήταν μειωμένη. Mαλιστα επέλεξε να υπερεκθέσει κιόλας και δεν ξέρω αν τον μπέρδεψε η E-M1 σε αυτό ..

Σε κατι εκτός πρωτου πλάνου σκιερά (που όμως δεν ενδιαφέρουν ..) θα δείς σχεδόν κλιπαρισμένα μαύρα χωρίς ανάδειξη του περιεχομένου.

Επίσης κλιπαρισμένες είναι πολλές φωτεινές περιοχές ακόμη και στην επιδερμίδα των μοντέλων ..
δες την 2η φωτο .. καψιματα πολλα στο φόντο και μερικά απο αυτα ενοχλητικα ειδικά στην μασχάλη, αλλα και κλιπαρισμένο μαυρο δίπλα στο αυτί (δεν μπορεσε η φλασια να φωτίσει εκεί ..
3η φωτο η ηλιόλουστη περιοχή πίσω απο το κεφάλι όπως και στο καπέλο
4η φωτο σχεδόν όλος ο ουρανός και μάλιστα πρέπει να έκανε highlight restoration αποτυχημένο γιαυτο και "σωθηκαν" περιοχές με γεωμετρικό σχήμα όπως πάνω απο τα 2 αριστερα κλαδιά
5η φωτο .. ματζεντα παραβαφίδες (= καψιμο του πρασινου καναλιού) στο κοκκινο τούλι παρόλλο το f3.5 ..

Με όλα αυτά .. αν χάνεις/κόβεις 1-2 στοπ στο highlights και 1 στοπ στα σκιερά τι μένει ??.

Σαφώς και είναι ατου το 1/320 flash synch σε σχεση με τα 1/180 παλιότερων μοντέλων αλλά δεν ήταν αρκετό .. ήθελε 1-2 στοπ πιο δυνατο ND.

Σκέψου τι θα μπορούσε να δώσει η X100s σε τέτοιες συνθήκες με 1/1000 (f2.0) - 1/2000 (f3.5) flash synch + το ενσωματωμένο ND ..

Τι να πείς .. αν βλέπεις τέτοιες φωτιές μπροστά σου αντε να σκεφτείς εκθέσεις και κλιπαρίσματα .. εδω άλλοι ούτε ακούνητες φωτό δεν θα έπαιρναν .. ;)

Προςωπικα σε τέτοιες συνθήκες εγώ οποτε χρησιμοποιώ φωτεινό φακό με πολωτικο ΝD4 σε ανοιχτά διάφραγματα κανω χρηση του FP TTL ή FP MANUAL Mode στο φλας που επιτρέπει στο φλας να συγχρονιζει με πολυ ψηλότερες ταχύτητες απο 1/320.....

Το ND4 είναι 2 στοπ ?? .. http://en.wikipedia.org/wiki/Neutral_density_filter#ND_filter_ratings

ή εννοείς 4 στοπ (ND-104) ??. Τι ταχύτητα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ??

Πάντως στις φωτο του specfoto η πρώτη όπου χρησιμοποίησε ND 4stop + f/2.8 είναι και η καλύτερη. Μετά δεν ξέρω τί τον μπέρδεψε ;) και έδωσε +2 στοπ έκθεση (ND 3stop + f/2.0) και πήρε τα καψίματα ..

Το ND4 είναι 2 στοπ ?? .. http://en.wikipedia.org/wiki/Neutral_density_filter#ND_filter_ratings

ή εννοείς 4 στοπ (ND-104) ??. Τι ταχύτητα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ??..

Πέρυσι έκανα μια ανάλογη φωτογράφηση με την OLYMPUS ΕΜ5, PANASONIC G6 και με φακους τον 45/1.8 και τον 60/2.8 στην Αμοργο νταλα μεσημέρι στην παραλία και χρησιμοποίησα ενα πολωτικο και ενα Hoya HMC NDX4 52mm με step up ring και με φλας το FL600 σε FP TTL , θα δώ τα αρχεία και θα σου πω μεχρι τι ταχύτητες ανέβηκε η μηχανή ,

μοντέλο οτι βρήκα πρόχειρο :HTEHETH63:(δηλ. την γυναίκα μου που είχε τεράστια υπομονή ομολογουμένως)

απο αυτή κυρίως την εμπειρία επειδη είχα αποφασίσει να πούλησω ενα απο τους δυο κατέληξα να δώσω τον 45αρι μιας και ο 60αρης με 1,5μ πίσω μου έδωσε εκτός απο ενα πέσιμο στα βράχια :bigcry: και λίγο πολυ τα ίδια καδρα (οξύτητα, ταχύτητα εςτιαςης λίγο καλύτερος ο 60 αρης , ενώ μποκέ ο 45αρης εχει προβάδισμα) αλλα έχοντας εμπιςτοςυνη στην αδιαβροχοποιηςη του με άφησε να φωτογράφηςω με την ΕΜ5 σχεδόν μεςα στο νερό ενώ πολλές φορες ο αέρας μετέφερε την άμμο της παραλίας πανω τους... :grinning-smiley-043

Σιγουρα αν αν το ξανά δοκιμάσω θα ηθελα να εχω ενα ΝD με 1-2 στοπ παραπάνω αν και προσανατολιζόμαι σε ενα καλό 72αρι variable ND που θα ειναι χρήσιμο και για βιντεο, δυςτυχως τα περισσότερα καλά εχουν μεγάλες μεταπτώσεις στην ποιότητα στα ακρα και βγάζουν και μια magenta κάστα που δυσκολεύει ακομη περιςςοτερο την χρηση τους.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Καλησπέρα,
θα ήθελα λίγο την βοήθεια σας σχετικά με μια παρατήρηση για την E-M1. Βρέθηκα σε παραλία με αρκετή ηλιοφάνεια και ήθελα να βγάλω πορτραίτο με τον 12-40 στο 40 f2.8. Έπαιζα με Apperture Priority και αυτόματα η μηχανή έβαζε 1/4000-1/8000 καθώς είχε αρκετό φως. Το αποτέλεσμα είναι πολύ θολό και εντελώς για πέταμα ενώ με τόσο φως και τέτοιες ταχύτητες πρέπει να τα βράλει όλα κρύσταλο. Δοκίμασα και με άλλα f4, f8, f10 κτλ. αλλά το απότελεσμα ήταν πάντα χάλια. Κάτι συμβαίνει σε φωτογραφίες με υψηλές ταχύτητες ή κάνω κάτι λάθος εγώ;

Με 2,8 παίζει να είναι καμένες, αλλά με μικρότερα διαφράγματα μάλλον όχι. Ανέβασε 2-3 να τις δούμε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

αν η ταχυτητα δεν αναβοσβυνει π.χ. το 1/8000 που ειναι και η μεγιστη ταχυτητα κλειστρου της μηχανης σημαινει οτι η μηχανη φωτομετρει εντος οριων αρα δεν θα πρεπει να εχεις κανενα προβλημα, αν σου εμφανιζει λοιπον θολουρα κατι δεν παει καλα οπως λες και εσυ, ισως με το κλειστρο της μηχανης ή με τον φακο, θα πρεπει η φωτογραφια σε f=2.8 να ειναι οπως λες κρυσταλλο με ενα βαθος πεδιου αναλογο σε f=5.6, ακομη και λιγο παραπανω φως να μπαινει δεν δικαιολογει θολουρα το πολυ πολυ να εβλεπες ενα εντονο flare ή να ειχες καποια καμμενα οπως ειπε ο Δημητρης.