Πρώτες εντυπώσεις από τη μηχανή:
Η αίσθησή της είναι ιδιαίτερα συμπαγής και με το γκριπ της νιώθω σαν να τη φοράει η παλάμη μου. Είναι λίγο μεγαλύτερη από την Ε-Μ5, αλλά είναι όσο ακριβώς θα έπρεπε να είναι για να ταιριάζει γάντι στα χέρια μου. Η μηχανή είναι πολύ καλά ζυγισμένη και τα κουμπιά της είναι εκεί που πρέπει να είναι και η αίσθησή τους τολμώ να πω πως είναι καλύτερη από τη λαστιχένια αίσθηση της Ε-5. Έχω προγραμματίσει ένα σωρό λειτουργίες σ' αυτά και ομολογώ πως ο χειρισμός της είναι εργονομικότατος, εύκολος, απλός, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνω τα μενού της. Το κάλυμμα του προσοφθάλμιου δείχνει να είναι επιτέλους στιβαρό και μην εμφανίζει τάσεις αποκόλλησης και απώλειας, όπως στην Ε-5 και την Ε-Μ5. Η λειτουργία peaking είναι όντως εξαιρετικό γνώρισμα και λειτουργεί σαφώς ευκολότερα από ότι το κολπάκι με το art filter στην Ε-Μ5. Κούμπωσα πάνω τον παλιό (από την ΟΜ-2) ζούικο 50/1,8 και χάρηκα την ευκολία εστίασης.
Ο φακός του κιτ, ο 12-40/2,8 αποπνέει ποιότητα κατασκευής, είναι μεταλλικός και βαρύτερος από τους consumer zoom που είχε το σύστημα μέχρι τώρα. Είναι αθόρυβος και ταχύτατος-ακαριαίος- στην εστίαση. Έχει δαχτυλίδι χειροκίνητης εστίασης (θα ήθελα να έχει και δαχτυλίδι για το διάφραγμα, αλλά ας όψεται η ψηφιακή εποχή) και μου δημιούργησε αισθήματα πως θα αποτελέσει έναν all around φακό που θα ευχαριστηθώ, όπως ακριβώς έχω ευχαριστηθεί και τον παλιό καλό 12-60swd.
Για την ταχύτητα εστίασης του δεύτερου φακού μ4/3 που έχω πια, του 14-150, μπορώ να πω πως είναι εξαιρετικά γρήγορη και ακριβής. Για τους 4/3 φακούς, ισχύουν πάνω κάτω όσα έγραψα όταν δοκίμασα τη μηχανή προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Δεν είχα τη δυνατότητα μέσα στο ΣΚ να ασχοληθώ πολύ μαζί της και μαζί τους, οπότε στις επόμενες ημέρες θα έχω περισσότερα να πω, ειδικά όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας της. Προς το παρόν δοκίμασα μόνο τον 12-40 και τον 50/1,8 σε εσωτερικούς χώρους με τεχνητό συνήθη φωτισμό και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Τόσο στα jpg κατευθείαν από τη μηχανή, όσο και στα orf με χρήση όμως μόνο του lightroom με ότι συνεπάγεται η beta υποστήριξη της μηχανής στην παρούσα φάση. Το jpg της είναι ιδιαίτερα καλό, αλλά η επεξεργασία των orf σίγουρα δίνει καλύτερο αποτέλεσμα (οπότε με βλέπω να συνεχίζω να τραβώ σε raw, τουλάχιστον σε δύσκολες φωτιστικά συνθήκες). Δυστυχώς δεν έχω πια την Ε-Μ5 και έτσι δεν μπορώ να κάνω συγκριτικό στα ψηλά iso μεταξύ των δύο μηχανών.
Αυτά προς το παρόν από μένα, θα προσπαθήσω να ανεβάσω κάποια δείγματα μέσα στις επόμενες μέρες.
Περιμένω κι εγώ τις εντυπώσεις του Κώστα, ο οποίος ήταν όλο το ΣΚ με δύο τσάντες φακούς κάπου στα Ζαγοροχώρια ;D