Olympus OMD EM1

Kωστα καλοτραβηχτη και περιμενουμε συντομα εντυπωσεις.
Η omd ειναι καλο εργαλειο και δεν με εκπλησει που πουλαει ακομα 'καλα'. Μενει να δουμε και την νεα στην πραξη τι θα κανει.
Και εγω παντως συγκλινω προς την αποψη του Τασου.
Στα χρηματα αυτα η Α7 θανε προτιμοτερη (αυτο βεβαια ειναι και πολυ σχετικο, μεσα στην εξισωση πρεπαι να βαλουμε και το AF αλλα και τους φακους οχι μονο επιδοσεις αισθητηρα)
Παντως πολυ 'ενδιαφερουσα' εταιρια ειναι η fuji με τις νεες μηχανες της....

Με γειές! Περιμένουμε report με φωτογραφίες μόλις έχεις χρόνο.

Κατα τα άλλα τα είπαμε και στο άλλο νήμα. Στο τέλος είναι θέμα αναγκών, προτεραιοτήτων και προτιμήσεων. Αυτό είναι το καλό πλέον, οτι υπάρχουν μηχανές και συστήματα για όλα τα γούστα.
Με την EM-1 μπορείς να έχεις και τον μεγάλο ζουμ και το γκρίπ για πιο απαιτητικές δουλειές, μπορείς να έχεις και τον σταθερό άλλες στιγμές όταν θες μικρότερο βάρος/όγκο.

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Με γειές! Περιμένουμε report με φωτογραφίες μόλις έχεις χρόνο.

Κατα τα άλλα τα είπαμε και στο άλλο νήμα. Στο τέλος είναι θέμα αναγκών, προτεραιοτήτων και προτιμήσεων. Αυτό είναι το καλό πλέον, οτι υπάρχουν μηχανές και συστήματα για όλα τα γούστα.
Με την EM-1 μπορείς να έχεις και τον μεγάλο ζουμ και το γκρίπ για πιο απαιτητικές δουλειές, μπορείς να έχεις και τον σταθερό άλλες στιγμές όταν θες μικρότερο βάρος/όγκο.

Ακριβώς έτσι είναι :HTEHETH63:

και μιας και ειχα διαβασει καπου ότι μπορει να εισαι αυτο το Σ/Κ Ζαχοροχωρια αν θες να την δεις απο κοντα θα ανεβω με ενα φίλο που παει για κυνηγι για αγριογούρουνα :twoguns:, εγώ φυσικά θα το ρίξω στις δοκιμες και στα τσίπουρα περιμένοντας το μεζέ .....:ernaehrung004:

Ευχαριστώ! Δυστυχώς λόγω ανωτέρας βίας άκυρα τα Ζαγοροχώρια, θα κάτσω Θεσσαλονίκη και απο Δευτέρα επιστροφή Γερμανία. Περιμένουμε οπότε και landscape φωτογραφίες απο βδομάδα!

Πρώτες εντυπώσεις από τη μηχανή:
Η αίσθησή της είναι ιδιαίτερα συμπαγής και με το γκριπ της νιώθω σαν να τη φοράει η παλάμη μου. Είναι λίγο μεγαλύτερη από την Ε-Μ5, αλλά είναι όσο ακριβώς θα έπρεπε να είναι για να ταιριάζει γάντι στα χέρια μου. Η μηχανή είναι πολύ καλά ζυγισμένη και τα κουμπιά της είναι εκεί που πρέπει να είναι και η αίσθησή τους τολμώ να πω πως είναι καλύτερη από τη λαστιχένια αίσθηση της Ε-5. Έχω προγραμματίσει ένα σωρό λειτουργίες σ' αυτά και ομολογώ πως ο χειρισμός της είναι εργονομικότατος, εύκολος, απλός, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνω τα μενού της. Το κάλυμμα του προσοφθάλμιου δείχνει να είναι επιτέλους στιβαρό και μην εμφανίζει τάσεις αποκόλλησης και απώλειας, όπως στην Ε-5 και την Ε-Μ5. Η λειτουργία peaking είναι όντως εξαιρετικό γνώρισμα και λειτουργεί σαφώς ευκολότερα από ότι το κολπάκι με το art filter στην Ε-Μ5. Κούμπωσα πάνω τον παλιό (από την ΟΜ-2) ζούικο 50/1,8 και χάρηκα την ευκολία εστίασης.
Ο φακός του κιτ, ο 12-40/2,8 αποπνέει ποιότητα κατασκευής, είναι μεταλλικός και βαρύτερος από τους consumer zoom που είχε το σύστημα μέχρι τώρα. Είναι αθόρυβος και ταχύτατος-ακαριαίος- στην εστίαση. Έχει δαχτυλίδι χειροκίνητης εστίασης (θα ήθελα να έχει και δαχτυλίδι για το διάφραγμα, αλλά ας όψεται η ψηφιακή εποχή) και μου δημιούργησε αισθήματα πως θα αποτελέσει έναν all around φακό που θα ευχαριστηθώ, όπως ακριβώς έχω ευχαριστηθεί και τον παλιό καλό 12-60swd.
Για την ταχύτητα εστίασης του δεύτερου φακού μ4/3 που έχω πια, του 14-150, μπορώ να πω πως είναι εξαιρετικά γρήγορη και ακριβής. Για τους 4/3 φακούς, ισχύουν πάνω κάτω όσα έγραψα όταν δοκίμασα τη μηχανή προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Δεν είχα τη δυνατότητα μέσα στο ΣΚ να ασχοληθώ πολύ μαζί της και μαζί τους, οπότε στις επόμενες ημέρες θα έχω περισσότερα να πω, ειδικά όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας της. Προς το παρόν δοκίμασα μόνο τον 12-40 και τον 50/1,8 σε εσωτερικούς χώρους με τεχνητό συνήθη φωτισμό και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Τόσο στα jpg κατευθείαν από τη μηχανή, όσο και στα orf με χρήση όμως μόνο του lightroom με ότι συνεπάγεται η beta υποστήριξη της μηχανής στην παρούσα φάση. Το jpg της είναι ιδιαίτερα καλό, αλλά η επεξεργασία των orf σίγουρα δίνει καλύτερο αποτέλεσμα (οπότε με βλέπω να συνεχίζω να τραβώ σε raw, τουλάχιστον σε δύσκολες φωτιστικά συνθήκες). Δυστυχώς δεν έχω πια την Ε-Μ5 και έτσι δεν μπορώ να κάνω συγκριτικό στα ψηλά iso μεταξύ των δύο μηχανών.
Αυτά προς το παρόν από μένα, θα προσπαθήσω να ανεβάσω κάποια δείγματα μέσα στις επόμενες μέρες.
Περιμένω κι εγώ τις εντυπώσεις του Κώστα, ο οποίος ήταν όλο το ΣΚ με δύο τσάντες φακούς κάπου στα Ζαγοροχώρια ;D

Δυστυχως δεν ημουν Ζαγοροχώρια που εχουν απειρο φωτογραφικό θεμα και δευτερευόντως ημουν συνεπιβατης με πολλά μπαγκαζια απο τα οποια τα δικα μου στο 80% ηταν φακοί (ειχα όλους τους 4/3 φακους μου), αυτο ειχε το καλό να μπορω να έχω προσβαση σε πληθωρα φακων αλλά το κακό ότι αναγκαστηκα να πάρω δανεικο αυτοκίνητο (με περιορισμο στον χρόνο) για τις φωτοεξορμησεις μου και να το εχω κοντά μου για να κανω τις απαραιτητες δοκιμες ή να αφησω αρκετους απο αυτους πισω όταν καβαλησα ποδήλατο για κοντινους περιπατους.
Δικος μου σκοπός ηταν να σετάρω την μηχανή στις προτιμησεις μου και να εξοικιωθω μαζι της, να βρω ρυθμισεις και μνημες για εναλακτικα σεναρια, να δοκιμάσω τους πολλους και διαφορετικούς τροπους εστιασης και φυσικα αν προλάβω να ευχαριστηθω και την φωτογραφηση.
Κατάφερα πιστευω παρολες τις δυσκολιες να κάνω λίγο απο ολα. Μεσα στο Σ/Κ έβγαλα περιπου 700 φωτο (παρα πολλες δοκιμαστικες , ριπες κλπ. ) και ειχα ένα λοκαρισμα που απαιτησε να βγαλω την μπαταρια - κατι που ειναι σύνηθες σε αρχικό μοντελο (το ειχα και και με την Ε-Μ5 το πρωτο τριμηνο - εστρωσε μετα το πρωτο firmware) και το περιμενα αργα ή γρηγορα να συμβει.
Η μηχανή συνολικά ειναι ταχύτατη με ολους τους μ4/3 φακους και ειδικα με τον 12-40mm/2.8 αποπνεει ποιοτητα.
Για να μην επαναλαμβανω αυτα που έγραψε ηδη ο Αχιλλεας την βρηκα και πολύ σωστη εργονομικα, την έχω μαλιστα σεταρει να κανω σχεδόν τα παντα ευκολα χωρις να βγαλω το ματι μου απο το EVF, μαλιστα σε τετοιο βαθμο δεν το ειχα σε καμια αλλη μηχανή μου μεχρι τωρα.
Ακομη και με τον βαρυ SHG 14-35mm/2 η κατανομη του βαρους και το πιασιμο στο γκριπ ηταν τετοιο που δεν με κουραζε ουτε φοβομουν μην μου φυγει απο το χερι, ουτε καν χρειαζοταν να την εχω περασμενη στο λαιμο για ασφαλεια (βλέπω τον 12-40 να τρωει σκόνη ....).

Εβαλα και τους 2 πολ/στες 1.4Χ,2.0Χ στον 150mm/2 και ειδα με ευχαριστηση ότι η ταχυτητα παραμενει ακριβως η ιδια, ενω η συμβατοτητα με ολους τους 4/3 φακους μου ηταν εξαιρετική - ακομη και με δυσκολες φωτιστικες συνθηκες - ομιχλη στην λιμνη η μηχανη εστιαζε με ακριβεια (την εχω ρυθμισμενη με Small κεντρικο focus point όπου με ενα πατημα του FN1 περναει αμεσα στα 9 σημεια νορμαλ), ενω το τεραστιο EVF σου δίνει με καθαροτητα την επιβεβαιωση στον στόχο (βεβαια το EVF το έχω μικρυνει λίγο, αλλάζοντας το απο mode 3 που το ειχα στην Ε-Μ5, οπου οι πληροφοριες ειναι επικαλυπτομενες, σε mode 1 που ειναι αντιγραφή του σκοπευτρου της κλασσικης ΟΜ-4Τ με κατω την μπλε γραμμη πληροφοριών)

Τα δειγματα δεν τα εχω δει μεχρι στιγμης για να πω περισσοτερα, στην πισω οθονη μου φανονταν υπεροχα αλλά εκει δεν μπορεις να κρινεις σωστα.

Θα μεινω λοιπον στα αρνητικα γιατι τα θετικά ήταν πάνω απο το 80-90%:

1.- καποιες ρυθμισεις σε συγκεκριμενα κουμπια που σωνονται στις μνημες Myset χανονται σε συγκεκριμενο τροπο αποθηκευσης , π.χ. το Focus peaking αν το αναθεσεις σε μπροστινο κουμπι (κατι που απαιτειται κατα την γνωμη μου αν θελεις να εχεις το EVF σε ψηλό ρυθμο ανανεωσης) και το αποθηκευσης σε Myset2, και στη συνεχεια καλεσεις το Myset 1 απο ειδικο κουμπι στον πανω περιστροφεα αυτο μουλαρωνει και δεν ερχεται, ενω αν καλεσεις το Myset2 μεσα απο τα μενου έρχεται η λειτουργια κανονικα στο πληκτρο. Ολα τα αλλα πληκτρα θυμουνται κανονικα τις ρυθμισεις.

2.- στο C-AF που εριξα γρηγορα μια ματια εχω ενστασεις κυριως με τον 12-40 στο χαμηλο φωτισμο (ενω βρισκει αμεσα το σημειο εστιασης και δειχνει να καρφωνει κανει 3-4 μικροκινησεις πριν σεταριστει σαν να περιμενει το αντικειμενο να αλλάξει θεση - δεν το ειχα δει να συμβαινει στα demo κομματια της μηχανης, σιγουρα δεν ειναι του φακου μιας και στην G-6 καρφωνει αμεσα χωρις τις μικρομετακινησεις - θα δω συμπεριφορα και σε αλλο σωμα συντομα.

3.- σε καποιες περιπτωσεις με τους 4/3 φακους η εστιαση σε θεμα με καθαρα οριζοντια γραμμη και ελαχιστο κοντραστ μπορει να μπερδεψει (μιας και δεν εχει εστιαση σημειων σε σταυρο), μια στοχευση με κλιση και επανακαδραρισμα ειναι η λυση συνηθως .

Αναμενεται συνέχεια ....

Re: Απάντηση: Olympus OMD E-M1

Μεσα στο Σ/Κ έβγαλα περιπου 700 φωτο

Ωπα! Πώς τα καταφέρνεται ρε παιδιά τόσα κλικ? Εγώ 2 χρόνια με την Nex7 και λίγο πάνω απο τα 3500 κατάφερα και αυτά με πολλά πανοράματα...

Πάντως αναμένουμε και απο τους δυο σας κιάλλες εμπειρίες και το κυριότερο φωτογραφίες!!! Και βγαλμένες με την μηχανή και απο την μηχανή την ίδια!

εεχει τυχει να τραβηξει γυρω στις 1500 φωτο σε μια εκδηλωση και καμια ωρα βιντεο επισης!
Τραβαω πολλες φορες σε burst mode, για να μη χασω καποια εκφραση....

Χθες είχα πάει το αυτοκίνητο για σέρβις. Άραξα λοιπόν στη Μεσογείων προς το Σταυρό και δοκίμαζα το CAF της Ε-Μ1 με τον 12-40. Πρέπει να τράβηξα καμιά 200αριά φωτό κατά ριπάς...
Πάντως με εντυπωσίασε το 12800 της σε πορτρετάκι της κόρης μου στο φως της κουζίνας. Μόλις πάρω το ok από τη σύντροφο, θα ανεβάσω μερικές jpg κατευθείαν από τη μηχανή.

Ναι, προφανώς εγώ μιλάω ερασιτεχνικά. Επαγγελματικά είναι άλλη φάση.

Alex θα μας πεις τωρα που τελιωσε και η παρουσιαση τις FF DF NIKON τη απαφασισες ???

δεν ειμαι επαγγελματιας, για γνωστους και φιλους το κανω.
Φυσικα εχω και αλλες μηχανες για επαγγελματικους σκοπους, canon 5d - 7d κλπ.

Ναι, προφανώς εγώ μιλάω ερασιτεχνικά. Επαγγελματικά είναι άλλη φάση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus OMD E-M1

Ωπα! Πώς τα καταφέρνεται ρε παιδιά τόσα κλικ? Εγώ 2 χρόνια με την Nex7 και λίγο πάνω απο τα 3500 κατάφερα και αυτά με πολλά πανοράματα...

Πάντως αναμένουμε και απο τους δυο σας κιάλλες εμπειρίες και το κυριότερο φωτογραφίες!!! Και βγαλμένες με την μηχανή και απο την μηχανή την ίδια!

Εννοειται ότι θα ποσταρουμε φωτο αρκει να προλάβω να τις δω γιατι με το που γυρισα τρεχω με την δουλεια και δεν ειναι να την αφηνουμε πισω γιατι δημιουργησαμε πάρα πολλά εξοδα με τα χομπυ μας ειδικα αυτη την περίοδο.

Οι δικες μου φωτο όπως προείπα περιλαμβαναν παρα πολλές δοκιμαστικες φωτο κυρίως σε ριπη με C-AF με πολλες αλλαγες στις ρυθμισεις π.χ. μικρο - μεγαλο σημειο εστιασης - 9 σημεια , αλλαγη στο C-AF Lock=Off, Low, Normal, High, δοκιμη πολλων 4/3 φακων, ευκολες και δυσκολες φωτιστικες συνθηκες (π.χ. ομιχλη με κινουμενα οχηματα καταπανω μου), BIF στην λιμνη με και χωρις σταθεροποιηση, επιλογη προταιρεοτητας κλειστρου χωρις να εχει παντα εστιασει η μηχανη οποτε ικανος αριθμος φωτο ειναι εκ προιμιου ανεστιαστες κ.α.

Πoλλες απο αυτες θα τις βάλω σε μια γκαλερι (μολις ευκαιρεσω) στο Google+ διπλα στο άλλο τεστ που ειχα ποσταρει με την ντεμο Ε-Μ1 για να βγαλει κανεις τα δικα του συμπερασματα για συγκεκριμενες ικανοτητες της μηχανης.

Κάποιες που θα ξεχωρισω εκτος δοκιμων θα τις βαλω σε ξεχωρο άλμπουμ.

Υ.Σ.
Στην πραξη πρεπει να αφαιρεσω και τις διπλες Jpeg+Raw οποτε ο αριθμος μειωνεται αρκετα.

Last edited:
Ξανα την ερωτηση στον Alex !!!ψθα μας πεις τωρα που τελιωσε και η παρουσιαση τις FF DF NIKON τη απαφασισες ???:2thumb22sup::2thumb22sup:

Sorry είμαι στην εφημερία και μπαίνω σποραδικά μόνο.

Όπως λέει και ο Γιάννης δεν θέλει και πολύ σκέψη. Η ΕΜ-1 δεν ήταν ποτέ στις επιλογές μου (οπότε συγχωρεστε μου το οφ τόπικ) μιας και δεν μου προσεφερε τπτ παραπάνω σε σχέση με την ΝΕΧ7 που είχα. Ακόμα και να μήν είχε βγεί η Α7, δεν θα με ενδιέφερε. Ειδικά δε τώρα που είναι η A7 και η EM-1 στα ίδια περίπου λεφτά, δεν υπάρχει λόγος για κουβέντα. Για κάποιον σαν εμένα με υπάρχουσα γκάμα φακών και μικρές ανάγκες σε AF, zoom φακούς, γκριπ και όλα αυτά που είνα τα δυνατά σημεία της ΕΜ-1, δεν υπάρχει λόγος να πάω εκεί.

Η Nikon θα με ενδιέφερε λίγο παραπάνω διότι είναι Full Frame και διότι έχω ακόμα ένα φιλμάτο σύστημα Nikon με βάση την F90x. Με ένα μικρό σώμα στα πρότυπα της FM2 με απλά χειριστήρια και είτε EVF είτε δυνατότητα για split prism στο OVF, σε τιμή στα 2000Ε θα έμπαινα στον πειρασμό. Αλλά δυστηχώς απο ότι φαίνεται ο συνδιασμός καθρέπτη και ψηφιακού αισθητήρα είναι περιοριστικός στο ελάχιστο μέγεθος και βάρος που μπορεί να έχει μια DSLR. Δεν πιστεύω οτι μπορούσαν να την κάνουν πολύ μικρότερη και δεν το κάναν. Οπότε δεν...

Η αλήθεια είναι οτι η Sony έβγαλε κάτι μοναδικό. FF σε τέτοιο μέγεθος και τέτοια τιμή είναι τρομερός συνδιασμός για να τον αρνηθείς.

Sorry είμαι στην εφημερία και μπαίνω σποραδικά μόνο.

Όπως λέει και ο Γιάννης δεν θέλει και πολύ σκέψη. Η ΕΜ-1 δεν ήταν ποτέ στις επιλογές μου (οπότε συγχωρεστε μου το οφ τόπικ) μιας και δεν μου προσεφερε τπτ παραπάνω σε σχέση με την ΝΕΧ7 που είχα. Ακόμα και να μήν είχε βγεί η Α7, δεν θα με ενδιέφερε. Ειδικά δε τώρα που είναι η A7 και η EM-1 στα ίδια περίπου λεφτά, δεν υπάρχει λόγος για κουβέντα. Για κάποιον σαν εμένα με υπάρχουσα γκάμα φακών και μικρές ανάγκες σε AF, zoom φακούς, γκριπ και όλα αυτά που είνα τα δυνατά σημεία της ΕΜ-1, δεν υπάρχει λόγος να πάω εκεί.

Η Nikon θα με ενδιέφερε λίγο παραπάνω διότι είναι Full Frame και διότι έχω ακόμα ένα φιλμάτο σύστημα Nikon με βάση την F90x. Με ένα μικρό σώμα στα πρότυπα της FM2 με απλά χειριστήρια και είτε EVF είτε δυνατότητα για split prism στο OVF, σε τιμή στα 2000Ε θα έμπαινα στον πειρασμό. Αλλά δυστηχώς απο ότι φαίνεται ο συνδιασμός καθρέπτη και ψηφιακού αισθητήρα είναι περιοριστικός στο ελάχιστο μέγεθος και βάρος που μπορεί να έχει μια DSLR. Δεν πιστεύω οτι μπορούσαν να την κάνουν πολύ μικρότερη και δεν το κάναν. Οπότε δεν...

Η αλήθεια είναι οτι η Sony έβγαλε κάτι μοναδικό. FF σε τέτοιο μέγεθος και τέτοια τιμή είναι τρομερός συνδιασμός για να τον αρνηθείς.

Oποτε ειναι λογικο να επιλέξεις Sony μετα και FF !! αν εχεις προίκα απο πισω !
εγω επειδη πούλησα μια OMD -EM5 +12-35 PANY και δεν εχω κατι μπορώ να σκεφτω διαφορετικα ,αριστες εντυπωσεις μου αφησε η OMD αλλα δεν λεω ποτε οχι σε ΦΦ ( μιας και περασε και Canon 5dmark iii-markii ) αλλα για καποιες αναγκες τις εκεινες εποχης τις ειχα πουληση ! (ειναι και ο ογκος/βαρος που πεζει ρολο πλεον ) το μόνο που κοντοστάθηκα και περίμενα την Nikon ειναι το οτι ο κολητος μου εχει πολλές μηχανές τις Nikon D3-d3s ,d200s ,d300 , d5200 και πολους φακους π.χ 2 24-70mm f/2.8G ED και πολους αλους πραιμ ... επηρεάστηκα θα λεγα τις τελευταίες μέρες περιμένοντας την DF αλλα! λιγο το τι ειναι ακριβή λιγο το οτι είναι βαριά δεν εχει βίντεο !( αν και δεν τραβάω πολυ ) μ αρέσει ομως το ρετρό στιλ που έχει και η στιβαρότητα τις μου θυμηζη και μια μινολτα που παντα ειχε ο πατερας μου και εχει ακομα ,αλλά νομιζω ειναι πολλά τα λεφτά !
μάλλον θα περιμένω να έρθουνε όλες να τις δω απο κοντά και μετά θα αποφασίσω ! πράγμα παράξενο για μενα ...
το μόνο που με διστάζει στις Sony ειναι οτι ποτέ δεν κράτησα καμιά πολυ καιρό ! πέρα απο τις κάμερες που είχα και έχω ακόμα ...

Last edited:
Oποτε ειναι λογικο να επιλέξεις Sony μετα και FF !! αν εχεις προίκα απο πισω !
εγω επειδη πούλησα μια OMD -EM5 +12-35 PANY και δεν εχω κατι μπορώ να σκεφτω διαφορετικα ,αριστες εντυπωσεις μου αφησε η OMD αλλα δεν λεω ποτε οχι σε ΦΦ ( μιας και περασε και Canon 5dmark iii-markii ) αλλα για καποιες αναγκες τις εκεινες εποχης τις ειχα πουληση ! (ειναι και ο ογκος/βαρος που πεζει ρολο πλεον ) το μόνο που κοντοστάθηκα και περίμενα την Nikon ειναι το οτι ο κολητος μου εχει πολλές μηχανές τις Nikon D3-d3s ,d200s ,d300 , d5200 και πολους φακους π.χ 2 24-70mm f/2.8G ED και πολους αλους πραιμ ... επηρεάστηκα θα λεγα τις τελευταίες μέρες περιμένοντας την DF αλλα! λιγο το τι ειναι ακριβή λιγο το οτι είναι βαριά δεν εχει βίντεο !( αν και δεν τραβάω πολυ ) μ αρέσει ομως το ρετρό στιλ που έχει και η στιβαρότητα τις μου θυμηζη και μια μινολτα που παντα ειχε ο πατερας μου και εχει ακομα ,αλλά νομιζω ειναι πολλά τα λεφτά !
μάλλον θα περιμένω να έρθουνε όλες να τις δω απο κοντά και μετά θα αποφασίσω ! πράγμα παράξενο για μενα ...
το μόνο που με διστάζει στις Sony ειναι οτι ποτέ δεν κράτησα καμιά πολυ καιρό ! πέρα απο τις κάμερες που είχα και έχω ακόμα ...

Δεν έχω Sony φακούς, έχω σταθερούς απο άλλα συστήματα κυρίως τηλεμετρικούς που σκοπεύω να χρησιμοποιήσω. Και στο μ4/3 λόγω κροπ χ 2 ουσιαστικά αχρηστεύονται. Το μ4/3 αξίζει κατα την γνώμη μου αν σκοπεύεις να επενδύσεις στους δικούς του φακούς που έχουν πιο βολικό εστιακό μήκος για το σύστημα.
Απο την άλλη και οι καλοί φακοί εκεί δεν είναι και τόσο φθηνοί. Σίγουρα δεν είναι 800Ε για έναν 35αρη ή για έναν 50αρη 1.8 που ζητάει η Sony βέβαια. Αν και ενα σετ 12mm/f4, 25mm/0,95, 45mm/1.8 που θα επέλεγα εγώ έχει σοβαρό κόστος...