Olympus OMD EM1

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

το κακο ειναι οτι σε σχεση με "αντιστοιχες" τιμολογιακα FF πια, ειναι πολυ πισω σε θορυβο (οπως ολες οι m4/3)

Aν έμενα Βόρεια Ευρώπη θα με ενδιέφερε και εμένα, δεν ψωνιζω την μηχανή μου με βασικό κριτήριο το ISO (κάθε βελτίωση καλοδεχουμενη και για αυτο αναφέρθηκα σε αυτο για οσους έχουν την Ε-Μ5).
Με ενδιαφέρει να μην τρεχω να καθαριζω αισθητηρες καθε τόσο, να την πεταω αν χρειαστεί στις λασπες ή να την έχω στην παραλία με τις σκονες και να την πλενω μετα κατω απο νερό, να έχω σταθεροποιηση παντα και παντου ακομη και με τους παλιους μου ΟΜ φακους μου, να βλέπω χρώματα ζωντανα και όχι πεθαμενα, να μην χανω ωρες στα προγραμματα για διορθωσεις , να μην κουβαλάω ένα σκασμό εξοπλισμό αλλά αν χρειαστεί να μπορω να το κάνω αλλά με την ιδια μηχανη.

Για αυτο άλλωστε χρησιμοποιώ ακόμη την Ε-1 μου (μοντέλο 2003) που έχει καταπληκτικα χρώματα και ειναι μόλις 5Μp και κατασκευή τανκς. Aν μαλιστα φορτώσει κανεις σημερα τα αρχεια της στη σημερινη έκδοση του Lightroom θα δει πόσο καλό δυναμικο εύρος έχει και η συμπεριφορά της στον θορυβο έως ΙSΟ=800 πληρως ικανοποιητική.

Στην Ε-Μ1 με απενεργοποιημενα ολα τα φιλτρα θορυβου , το ιδιο και στο Lightroom, σε ISO=6400 ειμαι σουπερ ευχαριστημενος για την δική μου ερασιτεχνικη χρηση (ειδικα με την φωτεινότητα που έχουν οι φακοι μου και την απαικτη σταθεροποιηση που δινει το σωμα), αλλά πιστευω και για πολλές επαγγελματικες χρησεις , αν χρειαστεί να ανεβω και αλλο σε ISO και δεν μπορω να χρησιμοποιησω φλάς θα αφήσω κάποιον άλλον με Sony mirrorless FF να φωτογραφήσει, άλλωστε συνεταιράκια ειμαστε πλέον.....:music-smiley-005::music-smiley-005:

Kαι μια μικρή συγκριση των δυο κοσμων απο γνωστο Ολυμπάκια:
http://www.pekkapotka.com/journal/2013/11/11/tempted-by-the-sony-a7r.html

Last edited:
αφου το εγραψα καθαρα, για τη GH3 ισχυουν (νομιζω οτι και η EM1 δεν εχει stabilize στο βιντεο).
Την EM1 την απεκλεισα απο την αρχη λογω βιντεο, bitrate kai 30 fps.

γιαννη επειδη δεν καταλαβα καλα αυτα ισχυουν για την EM-1 ?

Last edited:

αφου το εγραψα καθαρα, για τη GH3 ισχυουν (νομιζω οτι και η EM1 δεν εχει stabilize στο βιντεο).

Εχει σταθεροποιηση στο βιντεο ακομη και με τους χειροκινητους φακους, το focus peaking δεν δουλευει σε βιντεο (ακόμη)....

Να πω ότι σημερα έμαθα ότι η Intersys για ολο το Νοέμβρη επεκτεινει την προσφορά με το γκριπ που εχει ληξει στις 30 Σεπτεμβρη, δηλαδη οσοι αγορασουν την μηχανη θα πάρουν και γκριπ (αξιας 200Ε) απο την Intersys (οταν φερει) εφοσον η αγορά γινει μεχρι τελος του μηνα.

Η προσφορά του ανταπτορα MMF-3 τρεχει ακομη μεχρι τελος του μηνα, αλλά μονο για κατοχους μηχανων 4/3 (που τις εχουν δηλωσει παλιοτερα ή το κανουν τωρα) και εφοσον κανουν προ-registration για την Ε-Μ1 στο Olympus site και ακολουθησουν την διαδικασια που περιγραφεται εκει εως 15 Δεκέμβρη (αποστειλουν στην Γερμανια τα δικαιολογητικα).

Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Εχει σταθεροποιηση στο βιντεο ακομη και με τους χειροκινητους φακους, το focus peaking δεν δουλευει σε βιντεο (ακόμη)....

Οκ, παντα το μπερδευω... το FP δε δουλευει στο βιντεο, το stabilize δουλευει.
Οπως και να χει, για μενα, ειναι πρακτικα ανεπαρκης λογω της ελλειψης ρυθμισης των fps.
Aν βαλουν FP και 25/50 fps θα τη σκεφτω πολυ σοβαρα!

Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Και η αγορά τις ΕΜ-1 απο που γίνεται για να παρουμε το grip ?
απο τα φωτομαγαζα δεν ισχύει δλδ ?

Να πω ότι σημερα έμαθα ότι η Intersys για ολο το Νοέμβρη επεκτεινει την προσφορά με το γκριπ που εχει ληξει στις 30 Σεπτεμβρη, δηλαδη οσοι αγορασουν την μηχανη θα πάρουν και γκριπ (αξιας 200Ε) απο την Intersys (οταν φερει) εφοσον η αγορά γινει μεχρι τελος του μηνα.

Ωραία μηχανούλα, με χαλάει λιγάκι ο πάτος της βέβαια

Z-olympus-em1-bottom-s.JPG

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Και η αγορά τις ΕΜ-1 απο που γίνεται για να παρουμε το grip ?
απο τα φωτομαγαζα δεν ισχύει δλδ ?

Ισχυει αν ειναι επισημος dealer (πιστοποιημένος), δεν μπορω να σου πω παρε απο εκει θα ειναι διαφημηση, αν δεν εχεις καποιο μαγαζι που να σε εξυπηρετήσει στειλε μου μυνημα να σου προτεινω 2-3 και να επιλέξεις.

Re: Απάντηση: Olympus OMD E-M1

Ωραία μηχανούλα, με χαλάει λιγάκι ο πάτος της βέβαια

Z-olympus-em1-bottom-s.JPG

αν εγραφε made in japan θα την ειχα παρει απο την αρχη !!! :ADFADF1:
πλαστικο ειναι απο κατω ?

Είμουνα χθες σε ένα πάρτυ και ήταν ένα παιδί, επαγγελματίας φωτογράφος εδώ στην Κολωνία που την είχε μαζί και έπαιξα λίγο μαζί της.
Είχε μαζί και τον Lumix 20mm f/1.7 και τον Zuiko 12mm f/2.

Πολύ ωραίο μηχάνημα πρέπει να πώ. Σε σχέση με την ΝΕΧ7 η κατασκευή μου φάνηκε σαν πιο στιβαρή αν και λιγότερο πολυτελής. Αλλά κάθοταν πολύ καλά στο χέρι μου και με το γκρίπ μπροστά είχα πολύ σταθερό κράτημα. Το EVF πολύ καλό, πλέον ειδικά που τα έχω συνιθίσει, τα προτιμώ σχεδόν απο τα OVF των μεσαίων DSLR (Τα καλά Πενταπρίσματα των γιγάντων είναι ακόμα αξεπέραστα...).
Αυτό που δεν μου άρεσε είναι οτι είχε εκατό χιλιάδες κουμπιά. Δεν έχεις σχεδόν καθόλου ελεύθερο χώρο στην μηχανή, παντού κάποιο κουμπάκι ή κάποια ροδέλα. Σίγουρα αυτό σου επιτρέπει να την στήσεις όπως θες και να αλλάζεις γρήγορα ένα σωρό παραμέτρους, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ οτι δεν θα υπάρξουν φορές που θα πατήσεις 3 διαφορετικά κουμπιά μέχρι να βρείς αυτό που θέλεις.
Θα προτιμούσα προσωπικά λίγο λιγότερα και λίγο περισσότερο κενό χώρο (είμαι του μινιμαλ εγω... :p).

Τραβούσαμε σε ένα σχετικά σκοτεινό δωμάτιο (σαλόνι με μόνο ενα δυο μικρά λαμπατερ στις γωνίες για ατμόσφαιρα, βλ. πάρτυ) και το AF και με τους δυο φακούς ήταν αρκετά καλό. Κανα δυο φορές έχασε τον στόχο και γύρναγε μπρος πίσω, αλλά τπτ απαγορευτικό για τα δικά μου στάνταρ.
Τράβηξα μερικές φωτογραφίες, αν μου τις στείλει το παιδί θα τις ανεβάσω.

Μου άρεσε πάντως αρκετά. Ένα σετάκι με την ΕΜ1 και μερικούς σταθερούς πχ τον 12αρη, τον 20αρη (ή 25αρη ΠαναΛεικα), και τον 45αρη το βρίσκω πολύ ωραίο για κάποιον που θέλει τώρα να ξεκινίσει ένα σύστημα, χωρίς φακούς απο πριν, για ελαφρύ, γρήγορο και με καλή ποιότητα.
Δεν πιστεύω οτι σε απόλυτη ποιότητα εικόνας θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τον συνδιασμό Α7 με αντίστοιχους φακούς και τo μεγάλο κροπ φάκτορ είναι πολύ μεγάλο μειονέκτημα για όποιον έχει ήδη φακούς απο άλλα συστήματα. Αλλά μου έκανε πολύ καλή εντύπωση.

Aνέβασα μερικες ακόμη σε ένα δευτερο άλμπουμ απο την συντομη πρωινή βόλτα στην λίμνη των Ιωαννινων, στην αρχη η ομιχλη ηταν πολυ έντονη και προς το τέλος βγηκε ο ηλιος οποτε υπαρχουν εναλλαγες στο φως ειδικα στην εξεδρα με τα πουλια.
Οι πρωτες ειναι με τον mzd12-40mm/2.8, μετά δοκιμαστηκε ο Zuiko 150mm/2 με τους δυο πολ/στες 1.4Χ, 2.0Χ καθως και ο 35-100mm/2.

My Olympus OM-D Ε-Μ1 test (2) ΙΟΑΝΝΙΝΑ

Και εδώ το πρωτο άλμπουμ : My Olympus OM-D Ε-Μ1 test (1) ΙΟΑΝΝΙΝΑ

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Λοιπόν μετα απο ενα διαστημα προσαρμογης με την μηχανή, για όσους ενδιαφέρονται μεταδιδω τις προσωπικές ρυθμισεις μου και διαφορες αλλες παρατηρησεις και tips, ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα

Exposure setting
Συνηθως χρησιμοποιώ το Centre weighted (κεντροβαρική οχι matrix) εκτος απο φωτογραφηση κινούμενων αντικειμένων όπου χρησιμοποιώ spot.
Αν θέλω να κλειδωσω σημειακα έκθεση το κανω με το AEL κουμπι όπου στο μενου έχω AEL Metering = spot

AF settings:
Mode:
Σχεδόν παντου το S-AF+MF εκτος απο κινουμενα αντικειμενα οπου με καλο φως θα βάλω mode C-AF ειδικα αν η διαδρομή ειναι προβλέψημη.

Την επιλογη C-AF Tr την βλέπω χρησιμη μόνο για κατι που κινειται απροβλεπτα και με χαμηλή ταχυτητα και δεν το εχω δουλέψει αρκετα για να πω οτι μπορω να το χρησιμοποιησω ανετα.
H επιλογή Full time AF= Off, γιατι τρωει μπαταρια και μου σπαει τα νευρα.

Area
Η πιο συνηθη περιπτωση Single target small area για μεγάλη ακριβεια και γρήγορη εναλλαγη σε 9 κεντρικα σημεία για κινουμενα αντικείμενα με το FN1 (AF Home).

Burst rate
Όπου χρειάζεται ριπή έχω μειώσει το "L" απο 6-6.5 (υπερβολή) στα 4-5 fps και το χρησιμοποιώ στα κινουμενα αντικείμενα με συνεχή εστιαση σε C-AF, ενω για ταχυτατα αντικείμενα συντομες ριπές με το "H" στα 10fps σε S-AF πατωντας το κλειστρο ελαφρια με την τεχνικη χαιδεματος ωστε να ξαναεστιαζει.

Mode settings
Για την συνήθη μου φωτογραφηση, macro, landscape, αρχιτεκτονικη κλπ. χρησιμοποιώ "A" mode, σε σπόρ και κινουμενα "S" mode, και επισης "Μ" mode για σταθερό φωτισμό και φλάς (ασυρματο ή οχι).

Button function settings
Ακολουθεί ο κανόνας (δεν θελω να αλλάζω τα προγραματιζομενα πληκτρα στα διαφορα Myset για να κινουμε ταχυτατα με τo ματι στο EVF - εκτος εξαιρέσεων Focus peaking):

Fn1 = 9 κεντρικα σημεία (AF Home) για γρηγορη εναλλαγή με το μονο (S)mall κεντρικό σημειο,
Fn2 = Όπως είναι ως πολυπλήκτρο (Μultifunction) με αρχικη τοποθετηση στο Magnify,
Record button = x2 DTC βοηθαει παρα πολυ στην εστιαση αν δεν θελεις να μπεις στο κουτι προεπισκόπησης της μεγένθυνσης και φυσικα αν δεν εχεις τηλεφακο θα παρεις ενα κανονικο αρχειο RAW και ενα Jpeg σε 2Χ crop.
AEL/AFL Button = έχει διπλή λειτουργία, οταν το Lever = θέση 1 το κουμπί AEL/AFL λειτουργεί ως κλασσικό κλειδωμα έκθεσης αλλά σε σπότ φωτομετρηση, ενω όταν το Lever setting = Position 2 η μηχανή μπαίνει σε MF και το κουμπί AEL/AFL ενεργοποιει την αυτόματη εστίαση μονο όταν το πατας, ετσι μπορεις να προεστιαζεις και με το κλειστρο απλά να κλειδωνεις εκθεση και να βγαζεις την φωτογραφια.

Για να γίνει αυτό πρεπει να γίνουν άλλες δυο ρυθμίσεις στα μενού :
α) Lever Position 1 = mode 5 και
β) ρυθμιση του AEL/AFL στο ΜF mode=3

Mπροστινό πάνω πλήκτρο διπλα απο φακό = ISO
Μπροστινό κάτω πλήκτρο διπλα απο φακό = CWB
Kουμπι πάνω στον φακό 12-40mm/12-50mm = AF-stop για γρηγορο σταματημα της εστιασης εκει που θες σε CAF
Bέλος δεξιά - Κλειδωμα touch οθονης
Βελος επάνω - Εκθεση
Βέλος κάτω - επιλογή WB
Βέλος αριστερο - επιλογή σημείων εστίασης για μετακινηση με τις δυο ροδέλες, με το κουμί INFO λίγο πιο πάνω περνας γρηγορα στην δευτερη οθονη όπου με την πισω ροδελα αλλάζεις αριθμο σημειων και με την μπροστα ενεργοποιεις το Face detection (το οποιο έχω default = off)

Dial setting
Mπροστινή ροδέλα
"A" mode - Aperture setting
"S" mode - Shutter setting
"M" mode - Shutter setting

Πίσω ροδέλα
"A" mode - Exposure compensation
"S" mode - Exposure compensation
"M" mode - Aperture setting

Lever setting
Level Function θεση 1 = mode5 (μηχανη σε MF)
Position 2 + Κουμπι HDR = Οn , το οποιο ενεργοποιει την διπλη λειτουργια του εν λογω κουμπιου, με την μπροστινη ροδελα εχεις BKΤ (Bracketing) και με την πισω προσθαφαιρεις δυναμη στο φλας.

Μode dial Function
Myset1 = A
Myset2 = S
Myset3 = iAuto
Myset4 = M

Colour Mode
συνήθως σε S-AF έχω το Natural με Sharpness=-1 ή το Muted με Sharpness=-1, Contrast=-1
σε CAF βάζω Vivid (βοηθουσε στην εστιαση τουλαχιστον στην Ε-Μ5)
Gradation=Normal αν και το Αuto δεν δινει τοσο θόρυβο στα σκοτεινα και μπορει να το προτιμησω τελικά,
Eνα ψιλοbug που ειδα αν μπεις και παιξεις με το Colour Creator και τελικα το κανεις reset παραμενει σαν επιλογη στo Colour Mode, οποτε θελει αλλαγή μεσα απο το SCP μενου.

Aκολουθουν μερικές γενικές ρυθμίσεις :
Noise Filter = Off,
Noise Reduction = Auto,
EVF style= mode 1 (classic OM style)
Eνεργο τοσο στο EVF oσο και στο LiveView το ψιλο Grid, δεν χρειαζομαι σχεδον ποτε παρα μονο σε τριποδι τις φυσαλιδες οριζοντιωσης,
Frame rate EVF= High (βοηθαει στην ταχυτερη εστιαση και προεπισκοπηση)

Τιp= Αν κανεις αλλάξει γρήγορα σε I-Enhance mode γινεται άμεσα το Frame rate του EVF= Normal που αποδιδει χρωματικα καλυτερα και δινει πιο σωστη ακομη εκθεση και μερικες φορες επιτυχη σκοπευση στα σκοτεινά.

ISO Auto= All ωστε να εχω και στο (Μ) mode Auto Iso
Eυρος ΑutoIso= 200-6400
WB keep warm colour=off
WB + flash= WBAuto
Slow Limit flash= 1/40
Anti-shock=1/8 (για οταν χρειαστεί),
Rec View=off,
Stabilazation = mode 1 εκτος απο την σπορ φωτο οπου το εχω βαλει δοκιμαστικα στο ΙS Auto για ανιχνευση σωστης σταθεροποιησης απο το σωμα στο panning.
LiveView Boost=Off (στο Οn βοηθαει σε χαμηλο φωτισμο στο να εστιασεις αλλά προτιμω να εχω πάντα στην οθονη την σωστη έκθεση και για την εστιαση να κανω zoom ή χρηση του focus peaking το οποιο συνηθως εχω ομως κλειστο).
Το ιστογραμμα το έχω κλειστο και την εκθεση την διορθωνω παρακολουθωντας τα blinkies (φωτεινα - σκοτεινα).
To LV Close Up Mode = 1 (το αλλαξα απο mode 2 που ειχα πάντα γιατι πλεον η αυτοματη εστιαση ειναι πολυ καλη και σε Magnify καταφευγω μονο για διορθωση - έλεγχο χειροκινητης εστιασης, εκει θελω μολις πατησω το κλειστρο να γυριζω πισω αμεσα, να καδραρω και να βγαζω την φωτο π.χ. σε μακρο)

Mysets

Myset1 (σωμενο στο A) = ειναι ένα preset συνηθης φωτογραφησης σε (A)perture priority με ολες τι πιο πανω γενικες ρυθμισεις

Myset2
(σωμενο στο S)= ειναι ένα preset φωτογραφησης σε (S)hutter priority με C-AF με ολες τι πιο πανω γενικες ρυθμισεις αλλαγμενες οπως το αναφερω για κινουμενο στοχο.

Myset3 (σωμενο στο iAuto) = ειναι ένα preset συνηθης φωτογραφησης σε (P)rogram mode όπου έxω ενεργό το focus peaking και αναγκαστικα το EVF ειναι σε ρυθμο ανανεωσης Normal,
Πληκτρο δεν αναθετω στο focus peaking γιατι ακυρωνει το EVF high rate, αλλά επειδη είναι απαραίτητο για να εστιασεις με χειροκινητους φακους το κανω επιτοπου μολις βαλω τον φακο απο το SCP μενου της οθονης που σε αφηνει να αλλάζεις οποιοδηποτε προγραμματιζομενο πληκτρο άμεσα και το βαζω στο REC στην θεση του διπλασιαστή.
Μολις τελειωσω το ξαναλάζω γιατι η μηχανη το θυμαται δυστυχως σε ολα τα myset ακομη και αν την κλεισεις.

Myset4 (σωμενο στο M) = ειναι ένα preset φωτογραφησης σε (Μ)anual mode για χρηση flash σε RC mode.

Υ.Σ.
με τον καιρό θα το εμπλουτίσω και διορθώσω

Το ζητούμενο είναι τα πολύ συχνά, από ότι φαίνεται, λοκαρίσματα της κάμερας. Και από ότι φαίνεται αυτό, δεν περιλαμβάνεται στις βελτιώσεις του νέου firmware.
Ας ελπίσω ότι θα είμαι τυχερός με τη 2η Ε-Μ1...

Το ζητούμενο είναι τα πολύ συχνά, από ότι φαίνεται, λοκαρίσματα της κάμερας. Και από ότι φαίνεται αυτό, δεν περιλαμβάνεται στις βελτιώσεις του νέου firmware.

Aχιλλέα ουτε η δικη μου λοκαρει αλλα η πρωτη Ε-Μ5 το παθαινε ποτε ποτε, μετα το πρωτο firmware ηταν αψογη, ουτε τοτε το διαφημισαν, θελω να πω οτι παρομοιες συμπεριφορες δεν τις γραφουν στις βελτιωσεις αλλά παντα τις εμπεριεχουν για σταθεροτητα τα νεα firmware.

Re: Απάντηση: Olympus OMD E-M1

Eχει αναφερθει και σε αλλα σωματα αυτο το λακαρισμα ??
ειναι hardware δλδ προβλημα ?