Olympus OMD EM1

αν κανείς κάνει χρήση του HDR1 να ξέρει ότι θέλει σίγουρα πείραγμα μετά στο contrast. Το HDR2 δεν το συνιστώ.

Re: Απάντηση: Olympus OMD E-M1

αν κανείς κάνει χρήση του HDR1 να ξέρει ότι θέλει σίγουρα πείραγμα μετά στο contrast. Το HDR2 δεν το συνιστώ.

Ναι έτσι είναι ακριβώς Κώστα!!

Είχα μια e-pm2 που καθόταν στα αζήτητα λόγω... panny GM1, ενώ παράλληλα έλειπε από την συλλογή μου μια μηχανή ανθεκτική σε βροχούλες, άμμους κ.λ.π. Πέτυχα ένα κομμάτι Ε-Μ1 με 3.800 κλικς και σχεδόν μηδενικές φθορές εξωτερικά + 6 μήνες εγγύηση, οπότε έγινε η τράμπα...

- Και τι μας νοιάζει εμάς, και μας απασχολείς με μοντέλο 5ετίας+ ?

- Ε σας (μας) νοιάζει, γιατί η τιμή που αγοράστηκε ήταν 250* λίρες (~300 ), κι απ' ότι βλέπω και σε άλλα νήματα με αυτά τα χρήματα πλέον βρίσκεις διάφορες "ναυαρχίδες" του πρόσφατου παρελθόντος που κάνουν "παπάδες" και νομίζω καλύπτουν το 99% των αναγκών ενός νορμάλ ερασιτέχνη (εμείς βέβαια ΔΕΝ είμαστε νορμάλ!).

...Να 'μαι λοιπόν να προσπαθώ να την πιάσω χωρίς να πατήσω τίποτα κατά λάθος και μπλέξω με τα γνωστά "υπέροχα" μενού των oly :bigcry::flipout:

Πολλά κουμπιά, μερικά σε εντελώς λάθος μέρη αλλά το πιάσιμο καλό και η μονομπλοκ αίσθηση αποζημιώνουν αφού συνηθίσεις (όσο γίνεται) την DSLR μορφή. Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση μετά από πολλά χρόνια με τις range finder style Panasonic και τα - έτη φωτός μπροστά - μενού τους. Κατά τα λοιπά, μελέτησα το στήσιμο του "m4/3 Αρχηγού" (ένας είναι ο αρχηγός) kbouk, αλλά δεν με βόλεψαν καθ' ότι τα θέματα που τραβάω είναι περιορισμένα,βαρετά και... ακίνητα. Οπότε έκανα κάποιες δικές μου και ξεκίνησα να δω πόσο... πίσω έχει μείνει τεχνολογικά.

Πρώτη διαφορά η... διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα με τον φακό που φοράς. Με zuiko 75/1.8 και κάποιους άλλους σύγχρονους πάει σφαίρα, ενώ μόλις έβαλα τον lumix 20/1,7 άρχισε το ψάρεμα και η αναμονή να βρει στόχο. Στην GX9 υπάρχει μεν διαφορά αλλά τόσο μικρή που περνάει σχεδόν απαρατήρητη - επαναλαμβάνω σε SAF. Οι συνθήκες βέβαια δύσκολες, χαμηλός φωτισμός και αντικείμενα με χαμηλό κοντράστ, αλλά υποτίθεται ότι έχει PDAF - εκτός κι αν ενεργοποιούνται μόνο με τους παλιούς 4/3 φακούς, ή θέλει κάποια άλλη ρύθμιση...

Δεύτερη διαφορά η σταθεροποίηση, που τόσα χρόνια μετά παραμένει εξαιρετική: φακοί lumix σε dual IS στην GX9 vs χωρίς σταθεροποίηση στην E-M1 = περίπου ισοπαλία. Εντάξει η συγκεκριμένη panny ΔΕΝ έχει την κορυφαία της εταιρείας που φοράει η G9 αλλά όσο να 'ναι σου κάνει εντύπωση...

Για το IQ δεν έχω να πω κάτι ιδιαίτερο, τα γνωστά πολύ καλά χρώματα - περισσότερα όταν σκαλίσω .raw+.jpeg (και ρυθμίσεις μηχανής βεβαίως).

edit: με την ανταλλαγή πλήρωσα 150 και δωρεάν έξοδα στείλε/λάβε.

Last edited:
ωωω καλός ήρθες στο Club Δημήτρη!!! Τρομερή μηχανή και τρομερή η τιμή που την πήρες. Προσωπικά και εγώ στην αρχή την πήρα επίσης σε χαμηλή τιμή και διστακτικά, άλλα με εντυπωσίασε τόσο που ύστερα από 1,5 χρόνο που την έχω ακόμα είναι η βασική μου μηχανή και δεν βλέπω να φεύγει σύντομα. Σε αυτά που ανέφερες να προσθέσω το εντυπωσιακό και φωτεινό σκόπευτρο, που είναι όλα τα λεφτά.
Σε εστίαση (δεν έχω τον panasonic 20mm) είναι σφαίρα με όσους φακούς έχω π.χ. Panasonic 12-60, olympus 12-40, olympus 9-18, olympus 25, olympus 45 κλπ.
Για το PDAF νομίζω ενεργοποιείτε μόνο σε CAF, αυτά θα μας τα πει καλύτερα ο Κώστας σαν ειδικός πάνω στο θέμα!!!
Η σταθεροποίηση παραμένει κορυφαία άλλα έχει βγει νέα έκδοση στην em5II και ακόμα πιο νέα και εντυπωσιακή έκδοση στην em1II...άλλα όπως και να έχει είναι εξαιρετική και στην em1 και κάνει τεράστια διαφορά!!

Υ.Γ. Για τις ''ναυαρχίδες'' έχεις απόλυτο δίκιο, βρίσκεις τρομερά σώματα που στέκονται επάξια και σήμερα σε τιμές χώμα.

Κάπου εκει παίζει η Em1 στα μεταχειρισμένα, προσωπικά την είχα πάρει πριν 1-1,5 χρόνο στα 250-300 ευρώ (κάπου εκει από όσο θυμάμαι) με 2 γνήσιες μπαταρίες και το γνήσιο grip, εμένα είχε βέβαια 50.000 clicks...άλλα σε πολύ καλή κατάσταση.

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Εχει περάσει καιρός και μπορει να πω και καμιά μπουρδα, αγαπημένο σώμα μου χάρισε υπέροχες φωτό

Δημητρη μπες στα post μου στο dpgr, εχω γραψει τα πάντα (https://www.dpgr.gr/forum/index.php.../www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=52007.1020), εδώ πολύ λιγότερα, στο AF παιζει ρόλο και η ταχυτητα του EVF (Νormal,High) που αλλάζει και με το επίπεδο του φωτός . O 20αρης δεν βελτιώνεται λόγω PDAF, έχει αργό μοτέρ και δουλευει καλύτερα με το CDAF των συγχρονων Πανυ και μόνο σε SAF, το CAF γκριζάρει. Παρόλα αυτα στην ΕΜ1 θυμαμαι με καλό φως ήταν απροβλημάτιστος.

Κάποια link βρήκα και εβαλα και στον καραμελα όταν την πήρε λιγες σελίδες πιο πίσω

και ενα profile στο LR για τα RAW αν και τωρα υπάρχουν και της μηχανής, μην ξεχνας οτι εχει αισθητήρα Πανυ και καμιά φορά τα χρώματα δεν έχουν την ζωντάνια της ΕΜ5 αλλά αντέχουν περισσότερο πείραγμα https://www.dpreview.com/forums/post/52711452

δες κάτι περίεργο στο κόκκινο ύφασμα στο ISO 100 : https://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-e-m1/olympus-e-m1A.HTM#IQC

τι πρέπει να προσέξεις :

ενεργό πάντα το διαμαντάκι για αποφυγή SS, και ενεργό το Short αντι Normal στο κλείστρο για κρύσταλλο φωτό (το τελευταίο τρωει την μπαταρία πιο εύκολα.

Μην την ζορίσεις πάνω απο 8 δευτερα σε LE , βγάζει μπόλικο θόρυβο ακόμη και στα χαμηηλά ISO απο τα στοιχεια phase detection που φοραει ο αισθητηρας. https://www.mu-43.com/threads/e-m1-vs-e-m5-noise-hot-pixels-at-long-exposure.53621/

συνεργασία με φλας : https://www.mu-43.com/threads/em1-sync-speed.53431/

Προσοχή στο καφτο ελληνικό ήλιο, μερικές εβγαζαν θέμα με το EVF αν τη χτύπαγε ο ηλιος απο πισω
https://www.dpreview.com/forums/post/53852407
https://forum.fourthirdsphoto.com/threads/76669-Solution-to-the-E-M1-EVF-burn-problem

πιο σπανιο πρόβλημα ήταν η πίσω ροδέλα https://www.dpreview.com/forums/post/54601252

και καλά είναι να μην την κρεμάς μονόπατα με πολυ βαρείς φακούς (οκ δεν έχεις) π.χ. απο το ενα δεξί hidge , η βιδα δεν είναι πολύ βαθιά μέσα, αλλά μπορείς να την αλλάξεις https://www.flickr.com/photos/36424058@N02/sets/72157659697927425

Last edited:
15 μέρες περίπου, τα κλικς Νίκο είναι ότι κάτσει, δεν στο λένε - απλά αναφέρουν την κατάσταση της μηχανής as new, excellent κ.λ.π. Ετούτη ήταν στην συσκευασία της (ταλαιπωρημένο το κουτί), πλήρης με χαρτιά και extra remote (!).

edit: ευχαριστώ Κώστα, θα πέσει μελέτη... ...αν και κατά βάση την πήρα σε συνδυασμό με έναν φτηνό 12-60 για all weather συνδυασμό.

Δημήτρη καλοκλίκωτη!

Η μηχανή προσωπικά ηταν περαν των προσδοκιών μου και μαζί με τους 2 pro φακους που εχω στην τσάντα μου (10-40 και 40-150) είναι ένα άψογο set. Εξαιρετικό IQ ,νύχτα μέρα, στο χέρι.

Οσον αφορά το low vs base ISO ,μου εκανε εντύπωση το link του Κωστα με τα κοκκινα πιπουλα η δεν ξερω γω τι ειναι, οποτε εκανα μια δοκιμή σε ενα σκοτεινό τοίχο τεχνοτροπία κατακοκκινο.

Δεν μπορώ να το αναπαράγω ομως. Δεν διακρίνω καποια σημαντική διαφορά οπως στο sample του IR. Μηπως εχει φιξαριστεί σε νεότερο firmware ,μετά review?

JPEG's
ISO 100
O5Mudf0.jpg

ISO 200
808h0b4.jpg

ισως να έχει αλλά η υφή/contrast σε ύφασμα είναι διαφορετική απο ότι σε τοίχο, έχει πολύ πιο λεπτομέρεια.

Βάλτε και εμένα στο club...την πήρα πριν δύο μήνες και κράτησα και την em-10ii.
Η μηχανή για τα χρήματα που την βρίσκεις τώρα είναι μια χαρά σώμα τα κάνει όλα και συμφέρει τουλάχιστον για τα γούστα μου.
Πήρα και τον 12-40, που είναι ότι πρέπει για σετακι.
Μια βοήθεια δεν μπορώ να επιλέξω να αλλάξω το evf frame rate από normal σε high καμιά ιδέα?

Βάλτε και εμένα στο club...την πήρα πριν δύο μήνες και κράτησα και την em-10ii.
Η μηχανή για τα χρήματα που την βρίσκεις τώρα είναι μια χαρά σώμα τα κάνει όλα και συμφέρει τουλάχιστον για τα γούστα μου.
Πήρα και τον 12-40, που είναι ότι πρέπει για σετακι.
Μια βοήθεια δεν μπορώ να επιλέξω να αλλάξω το evf frame rate από normal σε high καμιά ιδέα?

μεγειες! Για na αλλάξεις το frame rate σε high πρεπει να απενεργοποιήσεις το focus peaking.

Ο επεξεργαστής δεν μπορεί να κάνει peaking στα 120hz του high frame-rate.

Σωστός ο νέος (Sakis) :flipout: αλλά δεν στα είπε ολα, ακόμη και να μην έχεις ενεργό το focus peaking στο μενού μπορεί να βλέπεις γκρίζα την επιλογή του High frame rate αν έχεις αναθέσει σε κουμπί το FP (focus peaking) . Και αυτό το τελευταίο είναι χρήσιμο αν έχεις manual φακό (αν όχι ποτε δεν θα χρειαστεί να κάνεις τέτοια ανάθεση).

Νικόλα τώρα με σώμα WR θέλω και δυνατές χειμωνιάτικες να μεταφέρουν την αρμύρα της θάλασσας απο το σκάφος. Κρίμα που ο 70-300 ΙΙ δεν είναι WR. Οτι πρέπει ο 12-40 ως βασικός φακός.

Ευχαριστώ παιδιά,με τους φακούς καθάρισα αφού σιγά-σιγα τσίμπησα και τον 60αρι μάκρο και τον 75αρι.

Σωστός ο νέος (Sakis) :flipout: αλλά δεν στα είπε ολα, ακόμη και να μην έχεις ενεργό το focus peaking στο μενού μπορεί να βλέπεις γκρίζα την επιλογή του High frame rate αν έχεις αναθέσει σε κουμπί το FP (focus peaking) . Και αυτό το τελευταίο είναι χρήσιμο αν έχεις manual φακό (αν όχι ποτε δεν θα χρειαστεί να κάνεις τέτοια ανάθεση).

Νικόλα τώρα με σώμα WR θέλω και δυνατές χειμωνιάτικες να μεταφέρουν την αρμύρα της θάλασσας απο το σκάφος. Κρίμα που ο 70-300 ΙΙ δεν είναι WR. Οτι πρέπει ο 12-40 ως βασικός φακός.

δάσκαλε guru αυτό για το κουμπί δεν το ηξερα, απολογούμαι! :laugh:

Μερικά δειγματάκια με την em1 σε Jpeg και χρήση και των διαφόρων φίλτρων που έχει η μηχανή. Τι άλλο να πούμε για την μηχανή που δεν το έχουμε πει?? Τρομερή, απίστευτο Value For money και στέκεται επάξια και το 2019!!

33893963448_ff29b42c09_b.jpg
[/url]P4208164 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

46854563595_b10096a8f6_b.jpg
[/url]P4208142 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

47718569292_4834f4a0dd_b.jpg
[/url]P4208102 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

47770926271_f05c2af05d_b.jpg
[/url]P4208135 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

46854566585_0987a3febb_b.jpg
[/url]P4208123 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

46981769154_68d76b377f_b.jpg
[/url]P4298364 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

33893974538_59a9e57b33_b.jpg
[/url]P4298350 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

46981770274_89ac67020d_b.jpg
[/url]P4278237 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

33893977938_9060c9115a_b.jpg
[/url]P4278218 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

47770939211_97c62966db_b.jpg
[/url]P4248196 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

47718579072_7009b424b1_b.jpg
[/url]P4208175 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Πολύ τίμιες για μηχανή εξαετίας αλλά συγκρίνοντας τις με αυτές που βγάζεις με την Χ-Τ1, νομίζω ότι η fuji υπερτερεί.

Re: Απάντηση: Olympus OMD E-M1

Πολύ τίμιες για μηχανή εξαετίας αλλά συγκρίνοντας τις με αυτές που βγάζεις με την Χ-Τ1, νομίζω ότι η fuji υπερτερεί.

Ισχύει, άλλα σκέψου ότι οι από πάνω φώτος με την Em1 είναι με απλό και φτηνό ζουμ φακό, ενώ τα δείγματα που βάζω με την X-T1 είναι όλα με Prime φακoύς.....αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, αν προσθέσεις στην εξίσωση ότι η X-T1 έχει και μεγαλύτερο (καλύτερο) αισθητήρα ε οκ έδεσε το γλυκό.....ίσως είναι επίσης ότι με την Χ-Τ1 ''ψάχνομαι'' πιο πολύ, ενώ με την em1 την έχω αρκετό καιρό και την έχω πλέον συνηθίσει χωρίς να το πολύψάχνω.