Olympus OMD EM10 III & EM10 ΙV

Re: Olympus EM10 III αναμένεται ....

Έριξα μια προσεκτική ματιά στην ποιότητα εικόνας. Απ' ότι είδα αν δεν σε ενδιαφέρει το βίντεο και η κάπως ταχύτερη λειτουργία, δεν αξίζει να ασχοληθείς - ίσως θα ήταν μια έξυπνη κίνηση από την oly να κρατήσει στην παραγωγή και την ΙΙ (όπως κάνει η Sony), ως φθηνή πρόταση...

Re: Olympus EM10 III αναμένεται ....

και εγω εριξα μια ματια αλλα δεν ξερω ουτε εγω ειπα το ουαου. καλη μηχανη σιγουρα αλλα νομιζω το προβλημα του μικρου αισθητηρα οσο περναει ο καιρος θα γινεται ολο και πιο εμφανες. ειδικα οταν η εταιρια αυτη επιμενει στην φιλοσοφια φτηνο μοντελο χειροτερος αισθητηρας ειναι να γελας. οπως οταν βγηκε η nikon d3400 μετα την d3300 ας πουμε. απο τη στιγμη που εχεις πατουαιασει νεο αισθητηρα οφειλεις να τον εναωματωσεις σε ολη τη σειρα. αλλιως και υο προηγουμενο μοντελο πληρεστατο ηταν.. σκεφτομουν τις προαλες ενα σεναριο ομως. αν η ολυμπους οπως την εκανε γυριστη απο το 4/3 καποια στιγμη πει να την κανει και απο το μικρο και να βαλει ff θα δουλευουν οι φακοι της εστω καποιοι απ αυτους ; θα ηταν πολυ ενδιαφερον να εδινε και μια τετοια σειρα με μεγαλο αισθητηρα..

Απάντηση: Re: Olympus EM10 III αναμένεται ....

Πασπαρτού φακοί δεν υπάρχουν, οι φακοϊ σχεδιάζονται για ένα σϋστημα και εκεί αποδίδουν σωστά.

Μια εταιρία αλλάζει πουκάμισο όταν δεν έχει κερδοφορία (ένας από τους λόγους που την έκανε γυριστή όπως έγραψες από τα 4/3) ή για λόγους prestige, από την στιγμή που η χήνα γεννά χρυσά αυγά και με πολύ μικρότερο κόστος κατασκευής μπορεϊ η εταιρία να έχει κερδοφορία (όπως έχει η OLYMPUS τα 2 τελευταία χρόνια για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία και βάλε), ποιος ο λόγος να συναγωνιστεί άλλες μεγαλύτερες εταιρίες εκεί που δεν την πέρνει, άλλωστε μιλάμε για μια μικρή εταιρία καμία σχέση με SONY, Panasonic, δεν αντέχει πολλά πολλά.

Αν είναι να φτιάξει κάτι στο μέλλον το πιο πιθανό είναι ότι θα το κάνει σε χώρο που θαχει μεγάλη απόσταση από το micro 4/3 (γιατί θάναι σαν να πυροβολεί το πόδι της) και αυτό κατά την γνώμη μου δεν εϊναι το FF αλλά το MF. Όλα αυτά όμως είναι εκτός θέματος που είναι η ΕΜ10 ΙΙΙ.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ένα μεγάλο διάστημα η ΙΙ και ΙΙΙ να τρέχουν παράλληλα με μια διαφοραά 100-150 και η PL8 που είναι επικύνδυνα κοντά σε τιμή με την ΙΙ να πέσει σε πιο λογικά επίπεδα (αφού δεν έχει EVF), θα δούμε σύντομα όταν θα κυκλοφορήσει στα ράφια η μηχανή αν θα αποσυρθεί η ΙΙ στα μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα (discontinued).

Last edited:
Re: Olympus EM10 III ανακοινώθηκε ....

Διαβάζοντας το dpreview βλέπω ότι δεν έχει ούτε zebra στο βίντεο... Δηλαδή βαζουν 4κ χωρίς βασικά video features και χωρίς mic οπως φαίνεται...

Υγ. Το καλό είναι ότι θα κάτσω στα αυγά μου και θα κρατησω την gx80 για βίντεο 😃

Ενδιαφέρον τα DR tests του DPReview...

Η ΕΜ10.3 vs EM1.2 με +5 EV

DR_EM1.2_EM10.3.png

Η ΕΜ10.3 vs GX80 με +5 EV

DR_GX80_EM10.3.jpg

Δηλαδή... GX80 > EM10.3 > EM1.2 στο DR;

Πλάκα πλάκα η em10III φαίνεται να έχει καλύτερο Dynamic range από την em1II?????χαχα

H GX80 όμως σκοράρει από τα αποδυτήρια και με χαμηλότερη τιμή από όλους.
Μπάχαλο τα έκανε η olympus η είναι η ιδέα μου.

H GX80 όμως σκοράρει από τα αποδυτήρια και με χαμηλότερη τιμή από όλους.
Μπάχαλο τα έκανε η olympus η είναι η ιδέα μου.

χαχα πες το ψέματα, αν βάλεις και στην εξίσωση ότι έχει και με το DFD μια συμπαθητική εστίαση σε βίντεο δεν το συζητάμε είναι εξαιρετική λύση ειδικά και με την τιμή να έχει κατρακυλήσει και κάτω από 500 ευρώ...

Απάντηση: Re: Olympus EM10 III ανακοινώθηκε ....

Τι έγινε ρε παιδιά τώρα οι 16αρηδες βγάζουν φωτιά ? :flipout:

Με την εξέλιξη των αισθητήρων να έχει κολλήσει εδώ και κάμποσα χρόνια, δεν θα μου έκανε εντύπωση αν οι 16άρηδες έχουν καλύτερη συμπεριφορά από τους 20άρηδες. Νόμοι της φυσικής που παλεύονται μόνο με πολλή εξέλιξη...

Σπινθήρες Κώστα όχι φωτιά, δε είναι φωτιά το 4/3 για αυτό και δεν υπερθερμένεται.

Για τα κυβικά μου φωτιά είναι για εσένα που έχεις ανεβεί επίπεδο σπινθήρες Πάνο :worshippy:

αυτό το ΑΣΑΝΣΕΡ όμως στις απόψεις σας πριν το μελάνι στεγνώσει δεν δίνει κύρος σε αυτά που γράφουμε (και βάζω πάντα και τον εαυτό μου εντός για να μην το πάρει κανεις στραβά).

εϊχα γράψει ότι οι μετρήσεις της ΕΜ1.2 στο dpreview έχουν μεϊνει στα πρώτα τεστ με τον παλιό beta Adobe RAW converter και δεν ξέρω αν κάνανε τον κόπο να τις αλλάξουν. Παρόλα αυτά σας είπα ήδη εδώ και μέρες ότι με την υπάρχουσα τεχνολογία ένας πιο σύγχρονος αισθητήρας μεγαλύτερης ανάλυσης ελάχιστα έχει να δώσει.

Last edited:

@Κώστα πρέπει να έχει γίνει η αντικατάσταση στα raw αρχεία της EM1.2 στο DPReview γιατί δεν βγάζει πλέον τον κίτρινο i σύμβολο με την ειδοποίηση για beta ACR.

Δείτε εδώ την σύγκριση ΕΜ10.3 και ΕΜ1.2 στο DPReview

θα τα δω όταν βρω χρόνο αλλά δεν θα μου αλλάξει κάτι μιας και έχω και τις δυο μηχανές και ξέρω τι κάνουν στην πράξη, γιαυτο και επέμενα και σας έγραφα κάποια πράγματα για τους αισθητήρες προσπαθώντας να σας εξηγήσω ότι το χαμαλίκι πια το κάνει ο επεξεργαστής και όχι ο αισθητήρας. Σοβαρές διαφορες στην πράξη και όχι στα review θα δούμε μετά από χρόνια και όχι από μεγαλύτερης πυκνότητας και ανάλυσης αισθητήρες αλλά από διαφορετικής σχεδίασης τεχνολογικά.

Όλα τα αλλά είναι για να αγαπιόμαστε, γιαυτο και οι κατασκευαστές για να πουλήσουν νέα μοντέλα μηχανών δεν σκίζονται τόσο να παρουσιάσουν κάτι πολύ ανώτερο σε IQ αλλά ενσωματώνουν άλλες λειτουργίες art filters, BT, wifi, σύνδεση με instagram, και ότι άλλο εϊναι trend, hype ώστε να γίνει η μηχανή τους viral ! μπορεί να μην ταγραψα και ολόσωστα γιατί είμαι και ολίγον παποϋδι :grandpa:

Re: Απάντηση: Re: Olympus EM10 III ανακοινώθηκε ....

Για τα κυβικά μου φωτιά είναι για εσένα που έχεις ανεβεί επίπεδο σπινθήρες Πάνο :worshippy:

αυτό το ΑΣΑΝΣΕΡ όμως στις απόψεις σας πριν το μελάνι στεγνώσει δεν δίνει κύρος σε αυτά που γράφουμε (και βάζω πάντα και τον εαυτό μου εντός για να μην το πάρει κανεις στραβά).

εϊχα γράψει ότι οι μετρήσεις της ΕΜ1.2 στο dpreview έχουν μεϊνει στα πρώτα τεστ με τον παλιό beta Adobe RAW converter και δεν ξέρω αν κάνανε τον κόπο να τις αλλάξουν. Παρόλα αυτά σας είπα ήδη εδώ και μέρες ότι με την υπάρχουσα τεχνολογία ένας πιο σύγχρονος αισθητήρας μεγαλύτερης ανάλυσης ελάχιστα έχει να δώσει.

Σε ευχαριστώ για την φωτογραφική αναγνώριση Κώστα, ειδικά όταν αυτή έρχεται από ένα πιο έμπειρο μέλος από εμένα (δεν τα γράφω ειρωνικά).
Οι δικές μου απόψεις δε είναι ασανσέρ , ότι έγραφα εξαρχής θα γράψω και τώρα.
Η olympus έκανε ένα άστοχο λανσάρισμα μηχανής και αυτό το αποδεικνύει και ο ντόρος που έπρεπε να κάνει και ήδη έχει κατασταλάξει παντού.
Έχουμε μια μηχανή από την Panasonic (Gx80) που είναι στην αγορά 1 χρόνο και όχι μόνο έχει τις νέες ευκολίες (4κ) της νέας Olympus
αλλά και στο τελικό φωτογραφικό αποτέλεσμα κερδίζει όχι μόνο την νέα Olympus αλλά και την ακριβή ναυαρχίδα της των 2000 ευρώ.
Ας παραδεχτούμε ότι είναι ένα κακό timing για την Olympus ειδικά όταν οι γείτονες (Fuji, Sony) σκοράρουν ασταμάτητα.
Αυτό μπορεί να βγει και σε καλό για την olympus και βγάλει κάτι νέο και επαναστατικό γιατί κακά τα ψέμματα
ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ 4/3 και crop αισθητήρων και όλο και πιο πολλοί κάνουν τη μετάβαση ή δεν τολμούν να πάνε στο 4/3.
Αυτά βλέπουμε εμείς που είμαστε απέξω , εσύ που είσαι κάτοχος και υποστηρικτής της πιθανόν να έχεις διαφορετική αντίληψη και άποψη.

Η μηχανή και για μένα είναι άστοχο λανσάρισμα από την Olympus, πέρασε δυστυχώς εντελώς αδιάφορα. Από εκει και πέρα δεν νομίζω ότι ανοίγει τόσο η ψαλίδα στην ποιότητα εικόνας ανάμεσα στο m4/3 και στο Crop. Σίγουρα υπάρχει η διαφορά άλλα μην ξεχνάμε ότι θυσιάζοντας κάποιος λίγο σε ποιότητα εικόνας παίρνει ένα σύστημα ποιο μαζεμένο με ποιο μαζεμένους φακούς, την μεγαλύτερη ποικιλία σε φακούς στα συστήματα Mirrorless, τρομερή σταθεροποίηση που μόνο αν την δουλέψεις καταλαβαίνεις τι έχανες όταν δεν την είχες, το καλύτερο SAF της αγοράς και μοναδικές ευκολίες που δεν τις βρίσκεις αλλού (Live Bulb, Live Composite κλπ.) μαζί με το κατά την γνώμη μου καλύτερο σετ φίλτρων στην αγορά και για μένα πάλι την καλύτερη μηχανή Jpeg engine της αγοράς. Ο καθένας τα βάζει κάτω και κρίνει τι τον καλύπτει.

για μενα το προβλημα παραμενει το Caf , ειδικα στο βιντεο...και οι ευκολιες στο βιντεο.
Φωτογραφικα με καλυπτε η EM5 II....

Φίλε Παναγιώτη να φανταστώ έχεις χρησιμοποιήσει & συγκρίνει ο ίδιος μ4/3 και πόσο μάλλον τις ναυαρχίδες του format και έχεις απογοητευτεί για να έχεις τέτοια εμπάθεια? Γιατί στα δικά μου μάτια οι διαφορές στην εικόνα (δεν κάνω καν αναφορά σε άλλα χαρακτηριστικά) σε σχέση με τους κροπ αισθητήρες είναι ελάχιστες, όσον αφορά all around χρήση. Και μάλιστα σε ορισμένα θέματα όπως πχ νυχτερινά χωρίς τρίποδο η Olympus υπερέχει κατά πολύ. Και για να σε προλάβω έχω και την X-T2, την οποία αγόρασα σε μεταγενέστερη φάση γιατί με "ετρωγε" όλο αυτό το hype με τις Fuji. Έτσι λοιπόν και λόγω καλής προσφοράς από το Ιταλικό amazon αποφάσισα να την δοκιμάσω εφόσον υπήρχε ο μήνας επιστροφής. Τελικά αποφάσισα να την κρατήσω γιατί τη γουστάρω σα μηχανή. Όμως στο επόμενο ταξίδι καλά να είμαστε θα πάρω πάλι την Ε-Μ1 ΙΙ.
Συγνώμη αν βγαίνω off topic αλλά έχω κουραστεί να βλέπω το m4/3 να τρώει σφαλιάρες με την πρώτη ευκαιρία. Ας ευχαριστηθούμε το χόμπυ μας.

φιλικά πάντα

Last edited:

Υπάρχει απλά μια μικρή διαφορά, μέχρι εκει και την παρατηρείς μόνο με εκτενές ψάξιμο και ανάλυση. Οπως είπες στα νυχτερινά (ακούνητα θέματα) λόγω του μαγικού ''ibis'' κρατάς το iso τόσο χαμηλά που μπορεί να συγκριθεί ακόμα και με FF....ακόμα και στην em10II μπορούσα να τραβάω φώτος στό 1/2 - 2/3 του δευτερολέπτου άνετα χεράτες και πολλές φορές ακόμα και 1 sec!!!! Θεωρώ ότι αν κάποιος θέλει πραγματική βελτίωση και όχι στα σημεία θα πρέπει να πάει σε FF....