Olympus OMD EM10 III & EM10 ΙV

Re: Olympus EM10 III ανακοινώθηκε ....

Συμφωνώ karamela, γνωστό το κάθε σύστημα έχει τους υποστηρικτές του. Εγώ αναφερθηκα κυρίως όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική και έφερα ως παραδειγμα (όχι για VS) την Α6000 που 4Κ και IBIS τα έδωσε με... βήμα 500 ευρώ. Δεν έχει νόημα να συζητάμε χαρακτηριστικά στην 10άρα που δεν έχει καν η M1 mark II. Γνωστά ο μικρός αισθητήρας και το κακό caf στο βίντεο των m43 και αναλύονται σε κάθε μα κάθε νέο σώμα m43 που βγαίνει. Στα κορυφαία σώματα να το καταλάβω, εδώ δεν το καταλαβαίνω. Ειδικά με παλιότερα μοντέλα. Πωλείται και η m10 mark 1 στα 380 . και η mark II στα 500. Αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ευκολότερα συγκρίσιμες της Α6000.

Υπήρχε περίπτωση να έφερνε την επανάσταση στο DR των m43 η m10; Είναι ένα μικρό και κομψό σώμα που δεν του λείπει πλέον τίποτα με κύριο ανταγωνιστή την GX80 λόγω χαρακτηριστικών και μεγέθους. Αν πάμε μόνο βάση τιμής καταλήγουμε να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.

Κανένα θέμα έτσι και αλλιώς ο καθένας μας έχει άλλες προτιμήσεις ανάγκες. Προσωπικά θεωρώ την Em10II την ποιο ολοκληρωμένη μηχανή σε αυτά τα χρήματα και την μηχανή που βοήθησε την olympus να ανεβεί. Ισως για αυτό να είμαστε απαιτητικοί από την em10III...
Η sony πράγματι έδωσε με βήμα 500+ ευρώ 4Κ στην Α6300 άλλα πέρα από το 4Κ έδωσε σώμα μαγνησίου αδιάβροχο, πολύ καλύτερο EVF, καλύτερο αισθητήρα, καλύτερη εστίαση και διάφορα άλλα καλούδια, για την Α6500 συμφωνώ μαζί σου, ουσιαστικά μας έδωσε ibis και μια μέτρια touch οθόνη και ζητά 500 ευρώ επιπλέον για αυτά, υπερβολή κατά την γνώμη μου.
Το θέμα είναι ότι η em10II όταν βγήκε δεν είχε σοβαρό ανταγωνισμό και λίγο πολύ έπαιζε μόνη της άντε μαζί με την Α6000 για αυτό και ξεχώριζε από την 'μάζα', τώρα γίνεται χαμός παντού με πάρα πολλές αξιόλογες προτάσεις και το ανεμικό Update της Olympus σε αυτή την μηχανή δεν είναι αρκετό για να την βοηθήσει να σταθεί πάνω από τον ανταγωνισμό. Φυσικά αν η τιμή έρθει σε ποιο γήινα επίπεδα θα μιλάμε σε άλλη βάση. Μην ξεχνάμε ότι με μόλις 50 ευρώ παραπάνω (750 ευρώ) μπορείς να πάρεις την Panasonic G80 που είναι σχεδόν παντού καλύτερη από την Em10III, από το σκόπευτρο, το αδιάβροχο σώμα, την σπαστή οθόνη έως την εστίαση, την εργονομία και την ποιότητα σε βίντεο....

Απάντηση: Re: Olympus EM10 III ανακοινώθηκε ....

https://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m10-mark-iii/7

Μια πολύ γρήγορη μάτια στο dpreview σε σύγκριση με την ΕΜ10 ΙΙ μου δείχνει σοβαρή υπεροχή της ΙΙΙ και σε daylight και σε Lowlight με το COMP ανοιχτό, RAW ISO 200 εκεί που η μηχανή θα δουλευτεί από τους περισσότερους, είναι σαν η ΙΙ να έχει ένα πέπλο μπροστά σχεδόν παντού, μόλις βρω χρόνο θα κοιτάξω και σε υπόλοιπα ΙSO και με άλλες μηχανές αλλά αυτό μου δείχνει ότι κάτι έχουν μαγειρέψει σωστά εκεί στην OLYMPUS.

Xμ, πράγματι, δείχνει να κοντράρεται με τον 20άρη της Μ1, λες και έχει άλλο φακό πάνω (μήπως εχει όντως; ) ´Ελλειψη ΑΑ φίλτρου ή χρήση ασθενέστερου η πιθανότερη εξήγηση.

Όσο για τα DR test στην προηγούμενη σελίδα, ποιός είπε ότι οι Panasonic είναι κακές... μια χαρά είναι. Απλά μια σημείωση, στο συγκεκριμένο τεστ δεν βλέπουμε την επαναφορά των highlights οπότε ίσως δεν είναι και 100% αντιπροσωπευτικό του DR. Iso invariance κρίνεις κυρίως και DR στα σκοτεινά.

Last edited:

Όντως στο ISO 200 η EM10.3 έχει μικρή αλλά ορατή υπεροχή, αλλά σε 1600-3200 ISO βλέπω ελαφρώς περισσότερο θόρυβο. Ναι μάλλον κάτι με το AA φίλτρο πρέπει να έχουν "μαγειρέψει"...

Και η εντύπωση μου είναι ότι είναι σχεδόν ίδιο το αποτέλεσμα με την GX80 αν ξεπεράσεις την διαφορά λίγο στα χρώματα (η Oly έχει πιο κίτρινο / ζεστό χρώμα)

Last edited:

Το κακο είναι ότι όταν βγαινει μια μηχανή παμε κατευθείαν να δουμε την απόδοση σε ISO 3200 και πάνω όταν οι περισσότεροι χρήστε θα βγάλουν 1-2 φωτο στις 10 εκεί. Και εγω το κάνω δεν βγαζω τον κ@λο μου απέξω, αλλά πάντα ρίχνω μια ματια στα βασικά.
Με αυτό που βλέπω είναι σίγουρη βελτιστοποίηση της ΙΙΙ (πιθανώς λογω έλειψης του ΑΑ) στα χαμηλά ISO που αυτό άμεσα σημαίνει για τον ίδιο αισθητήρα και χειρότερη απόδοση στον θόρυβο (όχι απαραίτητα στην πληροφορία, χρώμα) στα ψηλά ISO, κάτι που ίσως ήταν το ζητούμενο για τον χρήστη που απευθύνεται η μηχανή. Στην αρχή νόμιζα ότι έβλεπα στο ipad pro ανάλυση απο τον 20αρη ή απο καλύτερο φακό (θα το ψαξω μηπως έχουν κάνει και αυτή την πατάτα).

Μην μας βάζει να σκεφτόμαστε στις 2.00 τα μεσάνυχτα, έτοιμη τροφή θέλουμε:lehrer:

Ε-Μ10ΙΙ ISO 200 daylight είναι το RAW και επεξεργασία με Rawtherapee με ειδικό σετάρισμα για απόδωση θεμάτων με σταθερη αναλογία R,G,B σε σκοτεινα και φωτεινα. Δεν αποδίδει καλά αλλού ..

Είδα πόσα τεχνουργήματα (αλλα και ασάφεια στα φωτεινα) έχει η μεταροπή με LR/ACR του Dpreview σε αυτό το σημείο και είπα να δοκιμάσω.

Δεν βλέπω κριτικές .. αντε βάλτε βαθμο σε σχεση με τι κάνουν τα άλλα προγράμματα και άλλες μηχανές στο συγκεκριμένο κροπ ;)

Σαν κατοχος της em10ii δεν νομιζω να μπω στη διαδικασια να την αλλαξω για την em10iii.Απο την στιγμη που δεν χρησιμοποιω και το βιντεο βεβαια...Σιγουρα κατι παραπανω εχει αλλα με το ειδος της φωτογραφιας που ασχολουμαι ειμαι αρκετα ικανοποιημενος!
οσο για τον ανταγωνισμο η Olympus για εμενα εχει ενα δυνατο χαρτι...την σταθεροποιηση που οι αλλοι δεν το εχουν!Παντως το ονειρο μου θα ηταν μια συνεργασια Fuji-Olympus και ενα μοντελο π.χ. XT-3 με σταθεροποιηση και μετα θα κλαιγανε μανουλες...!!:twoguns:

Ε-Μ10ΙΙ ISO 200 daylight είναι το RAW και επεξεργασία με Rawtherapee με ειδικό σετάρισμα για απόδωση θεμάτων με σταθερη αναλογία R,G,B σε σκοτεινα και φωτεινα. Δεν αποδίδει καλά αλλού ..

Είδα πόσα τεχνουργήματα (αλλα και ασάφεια στα φωτεινα) έχει η μεταροπή με LR/ACR του Dpreview σε αυτό το σημείο και είπα να δοκιμάσω.

Δεν βλέπω κριτικές .. αντε βάλτε βαθμο σε σχεση με τι κάνουν τα άλλα προγράμματα και άλλες μηχανές στο συγκεκριμένο κροπ ;)

Ίδιο κροπ, με Capture One 10. Sharpening το slider στο 180 και 0,6 radius. Noise reduction off, color στο 100% (δεν ξέρω αν το ανέβασμα στον server εδώ αλλοιώσει την εικόνα, νομίζω ότι συμπιέζει αρκετά). Δεν ξέρω τι ρυθμίσεις κάνουν στο dpreview με το LR/ACR, αλλά σίγουρα χαντακώνουν το τελικό αποτέλεσμα...

P8190029-2.jpg

Σίγουρα πολύ καλύτερες και οι δυο προσπάθειες από αυτή του dpreview, να πω 2-3 σημεία που πρόσεξα από αυτό το τεστ πατώντας το κουμπάκι i κάτω, ο φακός εϊναι πράγματι ο ίδιος σε όλα τα τελευταία τεστ , ο mzuiko 45/1.8 σε f5.6 , σε κάποια τεστ έχει κάνει χρήση πρώτης ηλεκτρονικής κουρτίνας EFSC, σε κάποια υπάρχει και η επιλογή eshutter και σε κάποια καμία από τις πιο πάνω επιλογές, είναι το απλό μηχανικό κλείστρο (π.χ. Στην ΕΜ1.2) , ποσο επηρεάζουν αυτά ειδικά στο θόρυβο ή στην καθαρότητα του αρχείου (έχω δεί SS με φακούς πάνω σε τρϊποδο σταθερό) δεν είναι σίγουρο αλλά καλό είναι να κάνουμε σύγκριση πάντα με τις ρυθμίσεις ειδικά σε τόσο πολύπλοκα μηχανήματα.

To dpreview μέχρι τώρα κάνει χρήση beta έκδοσης ACR για την ΕΜ10 ΙΙΙ , το γράφει στο ίδιο κουμπάκι με ότι αυτό σημαίνει και σίγουρα βλέπω πολύ δυνατότερο κοντραστ και χρώμα όχι μόνο από την ΙΙ αλλά και από πολλά αλλα μοντέλα m43 μηχανών, αυτό συμβαίνει ακόμη και στα ψηλά ISO παρότι ο θόρυβος εκεί ανεβαίνει βλέπω ότι έχει καθαρά πολύ περισσότερη πληροφορία από αυτά. Άρα είναι καθαρά θέμα προγράμματος να την αξιοποιήσει με κατάλληλες ρυθμίσεις και να μειώσει τα τεχνουργήματα και τον θόρυβο και να πάρει καλύτερο αρχείο, κάτι που έκανε ο Ηλίας και sotos65.

Εμφανίστηκε στο skroutz.gr σε 2 καταστήματα στα 699 ευρώ.

Απάντηση: Olympus EM10 III

πανέμορφη είναι .. άσχετο την EM5 III πότε την περιμένουμε ?

Re: Olympus EM10 III

Με δυο λόγια: παλιοί ολυμπιάκηδες φωτογράφοι πάρτε την ΙΙ, "φρέσκοι" και όσοι ενδιαφέρεστε για 4κ βίντεο την καινούρια ΙΙΙ