Olympus OMD EM10 III & EM10 ΙV

Re: Olympus EM10 III

Με δυο λόγια: παλιοί ολυμπιάκηδες φωτογράφοι πάρτε την ΙΙ, "φρέσκοι" και όσοι ενδιαφέρεστε για 4κ βίντεο την καινούρια ΙΙΙ

Θα έλεγα όλοι να πάρουνε την II, ουσιαστικά μόνο το 4k έχει σαν έχτρα η III άλλα με την εστίαση που έχει σε βίντεο το χαντακώνει και αυτό. Με την ΙΙ θα γλιτώσεις και λίγα λεφτά για κανένα φακό!! Τώρα αν κάποιος ενδιαφέρεται σοβαρά για βίντεο μάλλον δεν θα αγόραζε εξαρχής Olympus...

Απάντηση: Re: Olympus EM10 III

παρακολουθω εδω και πολυ καιρο τα νήματα και γενικα απορώ με την Olympus για ποιο λογο δεν φτιάχνει το θεμα με την εστίαση οπως π.χ το εχει η sony δεν ξερω για πανασονικ ,νομιζω η sony ειναι η καλυτερη ? υπαρχει και καποια αλλη μάρκα π.χ με κορυφαιο αυτοματο σύστημα εστίασης ?

Olympus EM10 III

Η Panasonic και η olympus βασίζονται κυρίως στο contrast detection af...μονο η olympus em1 II έχει phase detection.
Σε επόμενα μοντέλα ίσως το βάλει και σε μικρότερα μοντέλα.

Οι Canon, Sony kai fuji έχουν πολύ καλά σύστηματα εστίασης πια...
Μιλάμε κυρίως για βίντεο και caf στις φώτο...Σε saf είναι εξίσου καλές, για την ακρίβεια πολύ καλές.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Απάντηση: Olympus EM10 III

έφτιαξε η Fuji στο βίντεο τοσο πολύ ? μπράβο εξέλιξη ,εκει που το ειχε για συμπλήρωμα ,ευχαριστώ γιαννη .

Έχει δοκιμάσει κανείς τη μηχανούλα για βίντεο? Έκανα μερικές λήψεις 4Κ με τον 7-14 και μου φάνηκε πολύ αξιόλογο. Ειδικά σε κάποιες δύσκολες λήψεις με τρέξιμο/περπάτημα έπαθα πλακα από τη σταθεροποίηση. Το 4Κ όμως είναι διαθέσιμο μόνο σε ειδικό mode όπου δεν επιτρέπει επί μέρους ρυθμίσεις. ελπίζω να το αλλάξουν σε κάποια αναβάθμιση...
Και ο 14-42ez πολύ τίμιος φακός.

Μάνο με ποιον 7-14? καλό είναι να το γράφουμε για κάποιον που διαβάζει ώστε να ξέρει ποσο καλά δένει η μηχανή με τους φακούς μιας και οι ασυμβατότητας πάνε και έρχονται μεταξύ Πανυ Ολυ.

Βίντεο σχολιασμό προφανώς από εμένα δεν θα ακούσεις αλλά γενικά έχω καταλάβει οτι η μηχανή απευθύνεται κυρίως στον όχι τόσο έμπειρο και ψαγμένο ερασιτέχνη χρήστη μιας και έχουν κόψει και ρυθμίσεις που είχε και η ΕΜ10ΙΙ ακόμη και στα φωτογραφικά της χαρακτηριστικά. Προβλέπω ότι δεν θα αλλάξει η εικόνα της σε αυτό με firmware, για περισσότερα κόλπα στο βίντεο το τυράκι θάναι η νέα ΕΜ5.3, αρκετά πιο αλμυρό όμως.

δεν εχει δηλ. manual ρυθμισεις στο 4Κ ?

Τι να πιάσεις και τι να αφήσεις σε αυτή την μηχανή, ουσιαστικά απευθύνεται όπως είπε ο Κώστας σε όχι και τόσο ψαγμένο και έμπειρο χρήστη. Εχουν αφαιρέσει ένα σκασμό πράγματα από το μενού. Την είδα σε μαγαζί τις προάλλες και χάζευα του μενού, βασικά λείπουν τόσα πολλά πράγματα που απόρησα!! Από λιγότερες επιλογές στο Hdr και στο Bracketing έως την κατάργηση των myset!!. Ενώ και στα κουμπιά έχει μόλις 2 προγραμματιζόμενα σε σχέση με τα 6 της II. Εξαφανίσανε και το πολύ χρήσιμο extra grip, εξαφανίσανε και το wireless rc flash, κόψανε και το πολύ χρήσιμο S-OVF mode στο evf, εξαφανίστηκε και η δυνατότητα επιλογής frame rate στο evf, δεν μπορείς καν να αλλάξεις το βήμα αλλαγής στο iso!!!WTF???...έγινε μεν πιο εύκολη στην χρήση άλλα την χαντακώσανε.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει και το mirrorlesscomparison για το μενού:
''A quick example is the Custom Menu A (AF/MF): whereas the predecessor has 11 settings divided into 2 pages, there are only five entries on the Mk3!''

Αναβάθμιση δεν πρόκειται να πάρει όπως δεν είχε πάρει και η em10II πέρα από κάποια udpates για bugs ή προσθήκη υποστήριξης νέων φακών. Και όπως πολύ σωστά είπε ο Κώστας, στην em5III θα δούμε επιπλέον καλούδια κλπ.

Βασικά ο μόνος λόγος να την επιλέξει κάποιος σε σχέση με την II είναι το 4κ βίντεο, κάτα τα άλλα συνολικά και σφαιρικά η em10ii είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένη μηχανή. Ειδικά στην τιμή των 480 ευρώ που παίζει τώρα στα καταστήματα μαζί με τον 12-50 είναι λουκούμι!!
https://www.skroutz.gr/s/13129435/Olympus-OM-D-E-M10-Mark-II-Kit-ED-12-50-mm-f-3-5-6-3.html

Κώστα με τον 7-14/4 panasonic. Σόρρυ δεν ήξερα ότι υπάρχει κι άλλος 7-14. Το μόνο ενοχλητικό είναι το flare με αυτό το φακό, αλλά φαντάζομαι είναι θέμα φακού και όχι της ΕΜ10ιιι.
Για να τραβήξεις 4Κ γυρνάς αναγκαστικά τη ροδέλα στο βίντεο όπου επιλέγεις το εικονίδιο 4Κ. Αλλιώς δε σε αφήνει να τραβήξεις 4Κ από τα υπόλοιπα μενου, μόνο FHD. Επομένως ούτε με φίλτρα ούτε σε manual mode μπορείς να τραβήξεις... Λίγο κουλό δεν είναι, εκτός αν δεν πρόσεξα κάτι..
omd-em10-ii-vs-em10-iii-product-16.jpg

Οκ στην τιμή που την πήρες Ηλία είναι Best Buy, με γειά, θα μείνεις πολύ ευχαριστημένος πιστευω και θα δεις πολλά συν από την G6 που ήταν να πω από τα αγαπημένα μηχανάκια που πέρασαν από τα χέρια μου,

στην πράξη την ΕΜ 10ΙΙ την βρίσκεις στα 450 μείον το φακό που πριν λίγο καιρό καινούργιο τον έπερνες 200 , η τιμή πέφτει σε επίπεδα πανεριού λαϊκής. Ολοκληρωμένη μηχανή φωτογραφικά με έλλειψη μόνο το 4K. Την ΙΙΙ ούτε έκανα τον κόπο να την ψάξω όταν είδα ότι την έχουν κουτσουρέψει φωτογραφικά στις ρυθμίσεις και πλησιάζει σε τιμή την G80, ίσως να την αδικώ γιατί εχει και βελτιωμένο σύστημα εστίασης και πιο βελτιωμένο IBIS, αλλά να πω την αλήθεια ποτέ δεν είχα συναντήσει μοντέλο Olympus που να έχει μείον χαρακτηριστικά από το μοντέλο που αναβαθμίζει, όσο σημαντικά ή ασήμαντα είναι αυτά.
Νομίζω ότι η Olympus στην προσπάθεια να ακολουθησει το ρεύμα που της φωνάζει να απλοποιήσει τα μενού έφτασε στο άλλο άκρο και έκοψε χαρακτηριστικά που οι χρήστες που ήδη είχαν άλλο μοντέλο της τα θεωρούσαν ως στάνταρ. Ένας νέος χρήστης Olympus προφανώς και δεν θα νιώσει τις αλλαγές που λέμε και γιαυτό έγραψα ότι το μοντέλο αυτό προσπαθει μάλλον να είναι φιλικό στον χρήστη που θελει μια αναβάθμιση από κινητό, compact κλπ. και θα δουλεψει κυρίως με αυτόματες ρυθμίσεις.

Μανο υπάρχει και ο M.Zuiko Pro 7-14/2.8, για τα flare του Πανυ 7-14 σε σώμα Ολυμπους τα έχουμε εκτενώς παλιότερα, αλλά μην νομίζεις ότι και του mzuiko απουσιάζουν τελειως, είναι σαφώς λιγότερα όμως και πιο ουδέτερα σε χρωματισμό. Για την λειτουργία του 4K μέσα από τον επιλογέα αν θυμάμαι καλά το έκαναν παλιά και κάποια μοντέλα Πανυ, νομίζω η GX80 αλλά σίγουρα τις manual ρυθμίσεις (όσες υπήρχαν σε κάθε μοντέλο) τις έκανες όταν περνούσες με το βασικό κουμπί του επιλογέα στο βίντεο.

Last edited:

Κώστα έχει πράγματι βελτιωμένο σύστημα εστίασης και Ibis?? δεν ξέρω άλλα όσον αφορά την σταθεροποίηση δεν έχω διαβάσει ούτε σε specs ούτε από review ότι είναι καλύτερη, ενώ αμφιβάλω αν και η εστίαση είναι καλύτερη, σε saf έτσι και αλλιώς ήταν σφαίρα, τώρα σε caf δεν ξέρω άλλα και εκει έχω αμφιβολίες και στο Mirrorlesscomparison που τις συνέκριναν έγραψαν τα έξης όσον αφορά την εστίαση:

''After several weeks of use and some side by side tests, I didn’t find a substantial difference in performance between the two cameras.''
''Overall I don’t find that the E-M10 Mk3 provides a relevant improvement in comparison to its predecessor.''

Βασικά την μηχανή έπρεπε να την ονομάσουν em10II light, 4K edition!!! Πέρα από την πλάκα παίζει να είναι η μόνη μηχανή της αγοράς που το μοντέλο που αντικατέστησε είναι καλύτερα εξοπλισμένο...

Τι να πιάσεις και τι να αφήσεις σε αυτή την μηχανή, ουσιαστικά απευθύνεται όπως είπε ο Κώστας σε όχι και τόσο ψαγμένο και έμπειρο χρήστη. Εχουν αφαιρέσει ένα σκασμό πράγματα από το μενού. Την είδα σε μαγαζί τις προάλλες και χάζευα του μενού, βασικά λείπουν τόσα πολλά πράγματα που απόρησα!! Από λιγότερες επιλογές στο Hdr και στο Bracketing έως την κατάργηση των myset!!. Ενώ και στα κουμπιά έχει μόλις 2 προγραμματιζόμενα σε σχέση με τα 6 της II. Εξαφανίσανε και το πολύ χρήσιμο extra grip, εξαφανίσανε και το wireless rc flash, κόψανε και το πολύ χρήσιμο S-OVF mode στο evf, εξαφανίστηκε και η δυνατότητα επιλογής frame rate στο evf, δεν μπορείς καν να αλλάξεις το βήμα αλλαγής στο iso!!!WTF???...έγινε μεν πιο εύκολη στην χρήση άλλα την χαντακώσανε.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει και το mirrorlesscomparison για το μενού:
''A quick example is the Custom Menu A (AF/MF): whereas the predecessor has 11 settings divided into 2 pages, there are only five entries on the Mk3!''

Αναβάθμιση δεν πρόκειται να πάρει όπως δεν είχε πάρει και η em10II πέρα από κάποια udpates για bugs ή προσθήκη υποστήριξης νέων φακών. Και όπως πολύ σωστά είπε ο Κώστας, στην em5III θα δούμε επιπλέον καλούδια κλπ.

Βασικά ο μόνος λόγος να την επιλέξει κάποιος σε σχέση με την II είναι το 4κ βίντεο, κάτα τα άλλα συνολικά και σφαιρικά η em10ii είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένη μηχανή. Ειδικά στην τιμή των 480 ευρώ που παίζει τώρα στα καταστήματα μαζί με τον 12-50 είναι λουκούμι!!
https://www.skroutz.gr/s/13129435/Olympus-OM-D-E-M10-Mark-II-Kit-ED-12-50-mm-f-3-5-6-3.html

πάντως Νίκο έχω να πώ ότι συνολικά μου αρέσει πολύ η μηχανή και ξέρεις ότι ο πήχης μου είναι ψηλά. Ειδικά στις τιμές που την είχε ο Κωτσόβολος στις γιορτές (656 ευρώ κιτ με τον 14-42ΕΖ και 722 ευρώ διπλο κιτ) μου φαίνεται μια από τις πιο τίμιες προτάσεις της αγοράς και εξηγούμαι:
- Οξύτατες εικόνες και ωραία χρώματα, αν και δε θα με χάλαγε λίγο μεγαλύτερη ανάλυση, ειδικά για τοπία. πάντως για πορτρετάκια (πχ. με τον 45/1.8) είναι επαρκέστατη.
- Η σταθεροποίηση μου φαίνεται βελτιωμένη σε σχέση με την ΕΜ5ιι που είχα παλιά. έχει περάσει καιρός αλλά και μόνο το γεγονός ότι τραβάω 4Κ βίντεο τρέχοντας και μετά βλέπεται ευχάριστα χωρίς δραμαμίνες, σημαίνει πολλά. Η σταθεροποίηση της α6500 είναι ένα ανέκδοτο μπροστά της, να μην πω για την rx100v.
- για την ομορφιά της πιστεύω ότι είναι κοινή η παραδοχή. μικρή και κομψή
- ο κιτ φακός πολύ καλύτερος απότι τον περίμενα. είχα και τον panasonic 12-32 που ήμουν σίγουρος ότι θα ήταν καλύτερος, αλλά μετά από μερικές δοκιμές προτίμησα τον ΕΖ.
- ωραία οθόνη αφής και συμπαθητικό EVF. καλύτερο σίγουρα από της GX80.
- 4K βίντεο 100mpbs ωραιότατο.
πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γράφονται τόσα αρνητικά πράγματα για τη μηχανή. Για τα λεφτά της προσφέρει πάρα πολλά και φαντάσου ότι δεν είμαι και φαν της olympus

Μα εννοείται ότι είναι καλή μηχανή, αρνητικά γράφονται γιατί ουσιαστικά είναι μια κουτσουρεμένη em10II με προσθήκη 4κ, την οποία em10II την βρίσκεις σε τιμή χώμα. Τα θετικά που ανέφερες πέρα από το τελευταίο τα έχει όλα και η em10II εδώ και 2+ χρόνια και ένα σωρό άλλα που δεν έχει η em10III (ανέφερα μερικά πριν) και σε πολύ καλύτερη τιμή μάλιστα. Και εκει ακριβώς είναι που έρχεται το θάψιμο για την em10III. Βασικά θυσίασε μπόλικα πράγματα για να βάλει 4κ βίντεο και αυτό χωρίς Manual ρυθμίσεις κλπ. Φυσικά ο καθένας μας έχει άλλες ανάγκες και απαιτήσεις και κρίνει διαφορετικά, απλά περίμενα πολύ περισσότερα από την Olympus στην em10III και ίσως αυτό είναι που ξενίζει πολύ κόσμο!!!!

Θεωρητικά σύμφωνα με την Olympus το IBIS είναι καλυτερο της Mk II ειδικά στο βίντεο, αλλά αυτό στην πράξη δεν ξέρω αν ισχύει, δεν την είχα ποτέ, της MK II ήταν ανώτερο της GX80 που είχα σίγουρα όπως και το EVF πολύ καλυτερο, βέβαια μιλάμε για την Olympus που αποτελεί το μέτρο σύγκρισης σε αυτό τον τομέα (σταθεροποίηση) αφού μόλις τώρα η Panasonic έβγαλε την GH5 με ισάξια σταθεροποίηση συνδιαστική σαν της ΕΜ1.2.

Όλα όσα έγραψες Μάνο ισχύουν αλλά τα περισσότερα τα είχε ήδη και η mkII όπως είπε ο Νίκος. Δεν ξέρω βέβαια τι έγραψαν στα review και όπως έχω πολλές φορές γράψει δεν είναι πάντα κατάλληλοι να κρίνουν γιατί δεν είναι έμπειροι στα θέματα των ρυθμίσεων με τα περίεργα μενού της Ολυ. Η mkiii έχει τον πανίσχυρο επεξεργαστή της ΕΜ1.2 που δίνει καλυτερο ακόμη jpeg ίσως και με λίγο καλυτερη διαχείρηση στο θόρυβο, επίσης έχει και περισσότερα σημεία εστίασης και αυτό βοηθά <θεωρητικά> ειδικά στο CAF το σύστημα εστίασης στις δύσκολες καταστάσεις ( στο SAF ήταν σφαίρα και η MK II), πάντα όμως με CDAF ακόμη και με πολλαπλά σημεία με αυτόματη ανίχνευση όπως στην EM1.2. Ένας έμπειρος χρήστης Ολυ με τις δυο μηχανές δίπλα δίπλα μπορεί να κρίνει τα παραπάνω αν ισχύουν και στην πράξη, εγώ πάντως όχι γιατί δεν της είχα ποτέ και τις δυο στην κατοχή μου.

Last edited:

Κώστα το caf πρεπει να ειναι οντως βελτιωμενο γιατι στο βίντεο που το δοκιμασα σε φως ημέρας δε με προβλημάτισε καθόλου. Τολμώ να πω με επιφύλαξη ότι είναι καλύτερο της gx800 & gx80 που ειχα δοκιμάσει πρόσφατα

Οσον αφορά το Ibis σύμφωνα με τα specs και αυτά που έχω διαβάσει το ίδιο (με μικροαλλαγούλες) 5axis σύστημα έχουν οι em5/em1/em10II/em10III.
Από εκει και πέρα ανώτερο είναι το 5axis της em5II και ακόμα καλύτερο της em1II.
Στην πράξη πάντως πρέπει να έχει κάποιος τις μηχανές δίπλα δίπλα για να δει διαφορές.
Πάντως όσον αφορά το ibis σε βίντεο, βάζοντας δίπλα δίπλα em1 και em1II (που θεωρητικά έχουν 2 γενιές διαφορά στο σύστημα ibis) δεν παρατήρησα σχεδόν καμία διαφορά στην σταθεροποίηση. Φυσικά αυτό ισχύει μόνο στο βίντεο καθώς στις φώτο η διαφορά είναι κατά πολύ υπέρ της em1II.

Βασικά θυσίασε μπόλικα πράγματα για να βάλει 4κ βίντεο και αυτό χωρίς Manual ρυθμίσεις κλπ.

Έχει τελικά manual mode στο 4Κ. Απλά πατάς το ΟΚ και διαλέγεις PASΜ κανονικά. Για τα λεφτά της είναι πολύ καλή πάντως αν σκεφτείς ότι είναι μηχανή και gimbal σε ένα...

Δεν είχα την ΕΜ10ΙΙ για να συγκρίνω. Θα μπορούσε άνετα να είναι μοναδικό σώμα. Ιδανικά θα ζηταγα καλύτερο low light, λίγο μεγαλύτερη ανάλυση πχ. 20mp στις φωτογραφίες και mic input. Αλλά τότε θα είχε και άλλη τιμή. Πάντως σε μέγεθος, εργονομία, ομορφιά, ταχύτητα εστίασης, οθόνη αφής, EVF, σταθεροποίηση, 4Κ βίντεο με καλό φως, με καλύπτει με το παραπάνω.
Θα ήθελα να τη δοκιμάσω με τον Sigma 18-35/1.8 (canon) που έχω, αλλά δεν ξέρω ποιος είναι ο κατάλληλος αντάπτορας.. Υποψιάζομαι ότι είναι ο metabones ultra 0,71x? πανάκριβος όμως

Last edited: