Olympus OMD EM10 III & EM10 ΙV

Αυτο θα μπει και δεν θα εχει την στεγανοτητα και το hires, ND της OM5 . Δεν υπαρχει μοντελο με IBIS κατω απο χιιλιαρικο , θα παιζει μονη της

Αυτο θα μπει και δεν θα εχει την στεγανοτητα και το hires, ND της OM5 . Δεν υπαρχει μοντελο με IBIS κατω απο χιιλιαρικο , θα παιζει μονη της
Aν μπει υβριδική εστίαση στην OM10 και με τιμή κάτω από χιλιάρικο απλά θα παίζει μόνη της στην αγορά. Καλά και η em5III αλλά και η OM5 παρόλα τα θέματά τους στην τιμή που τις δίνουν μόνες τους παίζουν στην αγορά και αυτές. Δεν υπάρχει κάτι στην αγορά εκεί στο χιλιάρικο που να προσφέρουν σαν πακέτο όσα αυτές οι 2 μηχανές.

Παρόλο που αγαπάω τα κινητά και λίγο πολύ με καλύπτουν πλέον, η αγάπη για τις μηχανές άλλα και η όλη εμπειρία χρήσης που μου έλειψε με ξαναέφερε στον κόσμο των Mirrorless..και τι πιο εύκολο να ξαναπάω στην παλιά αγαπημένη την Olympus, 100 φορές έχω αλλάξει σύστημα άλλα πάντα με κάποιο τρόπο γυρίζω στην αγκαλιά της!!

Γενικότερα το σύστημα m43 έχει ένα σημαντικό αρνητικό άλλα συνάμα και θετικό. Εχουν κακή μεταπολιτική αξία και πολλές φορές θέλει γενναίες εκπτώσεις και χρόνο για να τα δώσεις. Από την άλλη μπορείς με υπομονή, παζάρι κλπ. Να βρεις τρομερές ευκαιρίες.

Κάπως έτσι βρήκα σε μια τιμή χώμα μια Olympus em10IV μαζί με τον Olympus 17mmf1,8 και τον Olympus 45mmf1,8.
Δεν θα γράψω κάτι επιπλέον για την μηχανή και τους φακούς αφού λίγο πολύ όσοι ενδιαφέρονται για το σύστημα τα ξέρουν και γνωρίζουν τα αρνητικά και τα θετικά. Φυσικά όποιος θέλει να ρωτήσει κάτι για το σώμα ή θέλει περισσότερες πληροφορίες ευχαρίστως να απαντήσω!!

Υ.Γ. Είχα ξεχάσει πόσο μικροί είναι οι φακοί στο m43….ωραία τα FF συστήματα και έχουν άλλη δυναμική άλλα η αλήθεια είναι ότι είναι μεγάλη ευκολία να μπορείς να κουβαλάς m43 μηχανή και 2-3 φακουδάκια μόλις σε μια μικρή τσαντούλα. Εχει άλλη χάρη!!
Υ.Γ. Οπως είχα λίγο ξεχάσει και το επίπεδο του IBIS που έχουν οι Olympus μηχανές,...έχοντας δοκιμάσει σχεδόν όλα τα συστήματα, θεωρώ ότι δεν υπάρχει εκει έξω καλύτερο IBIS από αυτό που βρίσκεις σε m43 μηχανές ακόμα και τις φτηνές ή τις παλιές.

1726726969859.jpg

Last edited:
Μια και είχα χρόνο και δούλεψα αυτές τις μέρες την em10IV (με ένα νέο φακουδάκι που πήρα τον Panasonic 35-100f4-f5,6) μου έκανε εντύπωση το CAF της μηχανής τόσο σε φώτος όσο και σε βίντεο. Είxα παλιότερα τις Em10III Και Em5II με contrast σύστημα εστίασης και ήταν και οι 2 μετριότατες σε CAF, η Em10IV ναι μεν έχει το ίδιο συστημα contrast εστίασης άλλα θεωρητικά με νέους αλγόριθμους δανεισμένους από την Em1X. Θεωρούσα ότι ήταν άλλη μια θεωρητική μπούρδα, άλλα στην πράξη κάνει σημαντική διαφορά. Προφανώς δεν μπορεί να συγκριθεί το σύστημα μια μηχανή με υβριδική εστίαση άλλα κάνει αρκετά καλη δουλειά. Σε βίντεο δεν είδα κανένα μπρος πίσω, και εστίαζε ομαλά στα πάντα, ενώ με τον μικρό τηλεφακό που ανέφερα πριν, ακολουθούσα το θέμα μου με αρκετά καλό Hit Rate!!...Δεν το περιμένα αυτό, και είναι ένα άλλο μάθημα ότι ποτέ δεν πρέπει να κρίνουμε κάτι αν δεν το δοκιμάσουμε και μόνο απο τα Specs list.

Επίσης είναι η πρώτη Olympus Μηχανή που έχω που έχει μέσα κανονικό Panorama Που δουλεύει και σωστά!! Για πιο λόγο σχεδόν καμία άλλη μηχανή Olympus δεν το έχει αυτό, είναι απoρίας αξιο...

Υ.Γ. Τι μικρό και γλυκούλη φακουδάκι είναι αυτός ο Panasonic 35-100!! Μια σταλιά κυριολεκτικά και πανάλαφρος, και το αστείο είναι ότι και εστιάζει και γρήγορα και αθόρυβα ενώ και σε ποιότητα εικόνας είναι κάτι παραπάνω από εξιοπρεπής...κακώς δεν τον είχα δουλέψει τόσο καιρό...και ομορφούλης θα πρόσθετα ενώ και σε κατασκευή επίσης άνω του μέσου όρου...

1729252255231.jpg

• Like
Reactions: kbouk
οντως ειναι εξαιρετικος σε ποιοτητα εικονας ο μικρος Lumix 35-100 , σε μικρες φωτοβολτες παντα πεφτει στην τσεπη αλλα και σε ταξιδια συνηθως μπαινει στην μηχανη της γυναικας μου οταν χρειαστει μικρος τελέ

• Like
Reactions: karamela
Είναι το ιδανικό συμπλήρωμα του 12-32, τον είχα πάρει σχεδόν κατά λάθος στο ebay για μισό κομμάτι ψωμί, και όταν τον φόρεσα σε μια EM1 mk1 είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό - ειδικά τερματισμένος στα 100 (=200). Ακόμα και τώρα που έχω τον "όλα σε ένα" Lumix 14-140 δεν μου κάνει καρδιά να τον δώσω...

• Like
Reactions: karamela
Πράγματι αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι ακόμα και στα 200mm αποδίδει αρκετά έως πολύ καλά….ανελπιστο αυτο!!

Το μεγάλο ατού του όμως ειναι ότι είναι τόσο μικρός και ελαφρύς, που απλά τον πετάς στην τσάντα και τον έχεις μαζί σου σχεδόν πάντα….αυτο ήταν πάντα το πρόβλημα μου με τους τηλεφακούς, επειδή δεν τους χρησιμοποιώ πολύ, είναι μεγάλοι σε όγκο και τελικά δεν τους κουβαλούσα μαζί μου, αυτός εδώ όμως ο μικρός φιλαράκος μας μου έλυσε αυτό το πρόβλημα.

Σε φακούς πράγματι τον έχω συνδυάσει με έναν επίσης Panasonic 12-32 και έχω επιπλέον και τον Olympus 17mmf1,8….ειναι πανάλαφροι και μικροί και οι 3, τους κουβαλώ μαζί μου σε μια μικρή τσάντα και ουσιαστικά με τους 3 αυτούς καλύπτω σχεδόν όλες τις φωτογραφικές μου ανάγκες, χωρίς μάλιστα να ξοδευτώ πολύ και χωρίς να κουβαλώ πολύ.