Olympus OMD EM10

Λογικό είναι η μπαταριά έτσι όπως ήταν κατευθείαν από το κουτί να με κρατήσει για μόνο για 80 λήψεις συν κάνα 15λεπτο ψάξιμο στα μενού; Επίσης η μπαταρία την είχα για φόρτιση 4 ώρες και δεν είχε σταματήσει την έβγαλα όμως γιατί έπρεπε να κοιμηθώ, λέτε να έχει πρόβλημα η είναι οκ;

Για ανταλλακτική μπαταρία υπάρχει κάτι δοκιμασμένο;

Εγώ την αφήνω όλο το βράδυ, η φόρτιση μόλις ολοκληρωθεί και σβήσει το λαμπάκι σταματάει αυτόματα.

Καλημέρα.
Επειδή χωρίς αξιόλογο φλας δεν "παλεύεται" η κατάσταση, έχετε να μου προτείνετε κάποιο/κάποια αξιόλογα;
Υποθέτω καλύτερα με TTL αλλά αν πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει καλή δουλειά με manual, τότε καλώς.

Re: Απάντηση: Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Καλημέρα.
Επειδή χωρίς αξιόλογο φλας δεν "παλεύεται" η κατάσταση, έχετε να μου προτείνετε κάποιο/κάποια αξιόλογα;
Υποθέτω καλύτερα με TTL αλλά αν πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει καλή δουλειά με manual, τότε καλώς.

Πόσα χρήματα θέλεις να διαθέσεις;

Μόλις ξενέρωσα με την μηχανή. Σε όλες τις γωνίες που υπάρχει τριβή (εννοείται από τα χέρια καθώς δικό μου γκάτζετ δεν ακουμπά σε σκληρή επιφάνεια παρά μόνο χέρια η τσάντα) έχει αρχίσει να ξεβάφει το ασημί χρώμα.
Όταν επιστρέψω θα ανεβάσω φωτογραφίες, κρίμα , πολύ κρίμα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Πόσα χρήματα θέλεις να διαθέσεις;

Το αιώνιο ερώτημα.
Και η κλασσική απάντηση/διευκρίνηση. Δώσε δύο προτάσεις.
- Την καλύτερη επιλογή (χαρακτηριστκά).
- Money for value

Η χρήση θα είναι πιό σοβαρή από το να φωτογραφίζω την οικογένεια. Θα ήθελα επομένως να έχει επαγγελματικά χαρακτηριστικά. Επίσης θα ήθελα να ταιριάζει στην μηχανή (μέγεθος).
Δεν ξέρω αν γίνομαι ανιφατικός.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Eπαγγελματικες προτασεις δινει η Olympus με το μεγαλο FL50R και η Metz με τα αντιστοιχα μεγαλα flash της, περνουν 4 μπαταριες και εχουν αρκετη δυναμη για να υποστηριξουν μια μικρη ριπη (για μεγαλες ριπες απαιτουν εξωτερικη μπαταριοθηκη που δεν διατιθονται πια) συγχρονιζουν ασυρματα και σε FPP εως 1/8000, αυτα τα flash ειναι μεγαλα προοριζονταν για τα επαγγελματικα σωματα των 4/3 και θελουν μπρατσο για μικροτερα σωμαατα,

για τα μικροτερα σωματα των m43 απο την Olympus βγηκε το κατα πολυ μικροτερο FL600 (υπαρχει και το αντιςτοιχο Panasonic) με 4 μπαταριες αρκετα δυνατο για το μεγεθος του (αλλα σιγουρα δεν μπορει να καλυψει 100% επαγγελματια), στοιχιζει γυρω στα 250-300 Ευρω, αντιστοιχων λειτουργιων αλλα αρκετα φθηνοτερο (κατω απο 200Euro) ειναι το Nissin i40 που παροτι δεν εχει την ιδια ποιοτητα (εχουν αναφερθει περιπτωσεις που απο ιδρωτα σβηνουν τα γραμματα) θα σε καλυψει επαξια για σοβαρη ερασιτεχνική χρηση. Υπαρχουν και αλλες φθηνες λυσεις απο τριτους κατασκευαστες π.χ. Yongnuo , Μeike αλλα δεν δινουν τις ευκολιες των παραπανω.

συνοψιζοντας μιας και η μηχανη σου δεν ειναι επαγγελματικη πιστευω οτι για το μεγεθος της μηχανης σου (και οχι μονο) οτι εχεις τις δυο προτασεις που ζητησες, μεταξυ των δυο για την ΕΜ10 θα διαλεγα το i40.

Last edited:
Από τα φλας που υπάρχουν για σώματα m4/3 προτίμησε είτε το FL-600R της Ολυ, είτε το i40 της Nissin (σαν φθηνότερη εναλλακτική). Και με τα δύο μπορείς να κάνεις "σοβαρή" δουλειά αν μάθεις να εκμεταλεύεσαι σωστά τις δυνατότητές τους

Ερώτηση προς όσους έχουν αυτά τα flash: θα μπορούσα με αυτά να τραβήξω σε night club με το AF assist που έχουν; Με το SB-800 της Nikon, παρότι ήταν πίσσα σκοτάδι, μπορούσα να εστιάσω με το κόκκινο φως του χωρίς πρόβλημα. Απ' ό, τι κατάλαβα, το FL-600R δεν έχει κάτι τέτοιο, αλλά μόνο το LED για το video. Το LED λειτουργεί σαν assist; Και αν ναι, πόσο δυνατό είναι; Δε θα ενοχλεί τον κόσμο ώστε να βγαίνουν όλοι χάλια;

Απάντηση: Re: Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

η μηχανη σου εχει δικο της led για την εστιαση, αυτο του φλας ειναι ασπρο και ενοχλητικο και για να δουλεψει πρεπει να το σεταρεις αναλογα, εγω το εχω απενεργοποιησει και το ανοιγω χειροκινητα (συνεχομενη ροη) στην μικροτερη σκαλα (ρυθμιζεται σε τρεις αν θυμαμαι καλα) μονο οταν μου ειναι απαραιτητο και θελω στοιχιωδη φωτισμο στην σκηνη και η μηχανη να εκθεσει μαζι με το led φως του.

Κατάλαβα, δύσκολα τα πράγματα αν είναι να βασίζομαι στο λαμπάκι της μηχανής..

Κώστα και Νίκο, ευχαριστώ. Μάλλον θα πάω γιά Nissin.
Γιά να μην ανοίγω καινούργιο θέμα, έχετε να προτείνεται κάποια triggers για να δουλεύω το φλας εκτός μηχανής;
Και κάτι άλλο. Η διόρθωση των παραμορφώσεων στον Panasonic 20mm γίνεται μεσα στν φακό. Αλλά σαν να μην γίνεται και πολύ καλή δουλειά. Όλες οι γραμμές θεόστραβες μου φαίνονται στις φωτογραφίες...

Κώστα και Νίκο, ευχαριστώ. Μάλλον θα πάω γιά Nissin.
Γιά να μην ανοίγω καινούργιο θέμα, έχετε να προτείνεται κάποια triggers για να δουλεύω το φλας εκτός μηχανής;..

το Nissin υποψην σε καποιες παρτιδες ξεβαφει .... και χανονται τα γραμματα
triggers με TTL δεν υπαρχουν για Olympus απο οσο ξερω (μονο μια εταιρια βγαζει http://www.aokatec.com/AK-TTL.html , αλλα δεν υπαρχουν εδω και η συνεργασια δεν ειναι επιβεβαιωμενη) ,
αν δεν κανεις χρηση της ασυρματης λειτουργιας που εχουν τα φλας και θελεις μεγαλυτερη αποσταση ή αλλες γωνιες η λυση ειναι με triggers (εγω εχω αυτα : http://scubajunkie-mymind.blogspot.gr/2009/09/yongnuo-rf-602-review-couple-of-years.html) και τα φλας σε μανουλ ρυθμιση, εκει μπορεις να κανεις χρηση απο triggers της αγορας σχεδον ολα οσα ειναι συμβατα με Canon μιας και τα ποδαρακια για manual ρυθμισεις ταιριαζουν, π.χ. εγω για μακρο πολλες φορες χρησιμοποιω καλωδιο ΤΤL θερμου πεδιλου Canon (με το Νισσιν θελει ομως προσοχη η επιλογη του γιατι καποιοι ανεφεραν ασυμβατοτητες) για να βαλω το φλας σε περιεργες γωνιες που δεν με καλυπτει η ασυρματη συνδεση.

Last edited:
Βλάση, δεν τραβάω καθόλου τοπία οπότε δεν μπαίνω (ακόμα) στον κόπο να μάθω άλλο πρόγραμμα από το Lightroom.
Κώστα, μπερδεύτηκα. Ως ασύρματη λειτουργία εννοείς το ενσωματωμένο φλας;
Επίσης δεν ήξερα (τώρα μπαίνω στην κατηγορία flash photography) ότι τα triggers επηρεάζουν το TTL. Αν και δεν τρομάζω με την manual λειτουργία, υπάρχει άλλη λύση; Αν πάρω το FL600R λύνεται το θέματάκι;

με το εσωτερικο φλας σε λειτουργια ασυρματη οδηγεις τοσο το FL600 οσο και το ι40 ασυρματα TTL

Μόλις ξενέρωσα με την μηχανή. Σε όλες τις γωνίες που υπάρχει τριβή (εννοείται από τα χέρια καθώς δικό μου γκάτζετ δεν ακουμπά σε σκληρή επιφάνεια παρά μόνο χέρια η τσάντα) έχει αρχίσει να ξεβάφει το ασημί χρώμα.
Όταν επιστρέψω θα ανεβάσω φωτογραφίες, κρίμα , πολύ κρίμα.

Όπως υποσχέθηκα οι εικόνες της ντροπής :

EM10%20%CE%A6%CE%B8%CE%BF%CF%81%CE%AC%20%281%29.jpg

EM10%20%CE%A6%CE%B8%CE%BF%CF%81%CE%AC%20%282%29.jpg

EM10%20%CE%A6%CE%B8%CE%BF%CF%81%CE%AC%20%283%29.jpg

Η μηχανή είναι μόνο ενός χρόνου με τόση προσοχή δουλεμένη όσο δε φαντάζεστε . Δεν έχει ακουμπήσει παρά μετρημένες στα δάχτυλα φορές σε σκληρή επιφάνεια , π.χ. γραφείο η τραπέζι .
Από τον Σεπτέμβριο ειδικά που αγόρασα το τύπου gorilla τρίποδο η βάση του είναι σχεδόν μόνιμα βιδωμένη στην μηχανή .
Νομίζω άλλωστε πως η ετικέτα και το serial number που δεν έχουν ίχνος φθοράς είναι η καλύτερη απόδειξη για την καλομεταχείριση .
Μετανιώνω από την ώρα που είδα τα σημάδια , για τις φωτογραφίες που έχασα , ναι έχασα κλικ μη έχοντας εύκαιρη την μηχανή στο χέρι , παρά σε κάποια από τις παρακάτω τσάντες όπου έχω μία για κάθε περίσταση ώστε να την έχω μόνιμα προστατευμένη :

Kata%20collection.jpg

Θα μπορούσα να πω πως τα σημάδια ίσως προήλθαν από το πολύ βάλε βγάλε :bang:, φυσικά δεν ακουμπούσε στο φερμουάρ (ναι το πρόσεχα και αυτό) .

Τα συμπεράσματα δικά σας .

οι παλιες μεταλλικες ΟΜ ειχαν τουλαχιστον αρχοντια οταν ξεβαφαν... :slapface: οχι τετοια χαλια ....
την ιδια κατασταση παντως ειχαν βιωσει στο πετσι τους οι κατοχοι της πανακριβης Ε-Ρ2 (σωμα στα 900Ευρω τοτε) όπου η μεταλλικη βαφη εβγαινε ειδικα στην μαυρη εκδοση , στην ΕΜ10 δεν το εχω ξαναδει ουτε εχει πεσει κατι αναλογο στην αντιληψη μου στα ξενα φορουμ αλλα δεν βαζω και το χερι στην φωτια...

Υ.Σ.
φιλε πιο πολλα εχεις δωσει σε τσαντες για προστασία απο οτι για το σωμα, θα ειχες παρει την ΕΜ1 και θα την πεταγες στα βραχια :smash:

να ρωτήσω. στην nikon για να μην χάνει την αρίθμηση μετα απο format έχει στο μενού μια ρύθμιση για συνεχόμενη αρίθμηση. εδώ πως γίνεται? δηλαδή αν κάνω φορματ μην αρχισει πάλι απο την αρχή το μέτρημα και εχω ίδια όνομα σε φωτογραφίες.
και τέλος είδα τεράστια διαφορά με την στεθεροποιηση στο full σε σχέση με το auto. το λέω αν και δεν ξέρω αν αναφέρθηκε πιο πριν , τώρα το διαβάζω το νήμα απο την αρχή.