Olympus OMD EM10

Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Πριν λίγο την παρέλαβα , η συσκευασία αποπνέει σοβαρότητα , μυστήριο ......ποιότητα . Το περιεχόμενο φυσικά , δεν θα μπορούσε από το να είναι ένα στιβαρό εργαλείο (προσωπική άποψη) που εμπνέει εμπιστοσύνη στον χειριστή από το πρώτο άγγιγμα .
Ο φακός δεν με ενθουσίασε , μου φάνηκε άβολο το ηλεκτρικό ζουμ χωρίς προοδευτική ταχύτητα , αλλά με ρύθμιση (αργή-κανονική-γρήγορη) μέσα από το μενού .

%CE%95%CE%9C-10%20%281%29.JPG

%CE%95%CE%9C-10%20%282%29.JPG

%CE%95%CE%9C-10%20%283%29.JPG

%CE%95%CE%9C-10%20%284%29.JPG

%CE%95%CE%9C-10%20%285%29.JPG

Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Περιμένουμε τα πυροτεχνήματα από την Ανάσταση, μεγειές!!!

Απάντηση: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Γιατί δεν δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσουμε το επάνω από τα τέσσερα πλήκτρα ?
Στην λειτουργία Α είναι ρυθμισμένο στην αντιστάθμιση έκθεσης , ενώ ήδη με την μπροστά ροδέλα έχουμε άμεσο + - αυτής .

Δεν έχουμε εδώ πυροτεχνήματα Δημήτρη . Όχι πως θα τα κατάφερνα εάν υπήρχαν , δηλαδή κάποιες φορές στην παραλία που έτυχα , μέχρι να βρω τι πρέπει να κάνω .........................τελείωσαν και έμεινα να σημαδεύω τον μαύρο ουρανό. :bang:

Last edited:

Ολα ρυθμιζονται, ριξε λιγο διαβασμα μπες και στις ρυθμισεις που ειχα δωσει για την Ε-Μ1 , τα περισσοτερα ισχυουν και οτι θες και δεν το βρισκεις παρε τηλ.

Δεν το σκέφθηκα αυτό με το τηλέφωνο , ευχαριστώ.
Κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει και άλλους , όταν είναι αναμμένη ακούγεται μόνιμα ένας θόρυβος σαν φύσημα.
Πιστεύω είναι από τον μετρητή επιπέδου γιατί όταν της δίνω κλίση απότομα αυξάνεται στιγμιαία. Έψαξα στις ρυθμίσεις και απενεργοποίησα να εμφανίζεται στην οθόνη πατώντας το info. Μάταια όμως, οι μπάρες πάλι εκεί εάν το πατήσω. Για μόνιμη απενεργοποίηση δεν βρήκα ρύθμιση.
Μου διαφεύγει κάτι ?
Μήπως μόνο η δική μου ακούγεται και πρέπει να το κοιτάξω ?

Δεν το σκέφθηκα αυτό με το τηλέφωνο , ευχαριστώ.
Κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει και άλλους , όταν είναι αναμμένη ακούγεται μόνιμα ένας θόρυβος σαν φύσημα.
Πιστεύω είναι από τον μετρητή επιπέδου γιατί όταν της δίνω κλίση απότομα αυξάνεται στιγμιαία. Έψαξα στις ρυθμίσεις και απενεργοποίησα να εμφανίζεται στην οθόνη πατώντας το info. Μάταια όμως, οι μπάρες πάλι εκεί εάν το πατήσω. Για μόνιμη απενεργοποίηση δεν βρήκα ρύθμιση.
Μου διαφεύγει κάτι ?
Μήπως μόνο η δική μου ακούγεται και πρέπει να το κοιτάξω ?

Οχι μπρε ειναι η σταθεροποιηση :grandpa:, ακους τους ηλεκτρομαγνητες που δουλευουν και μετακινουν τον ιπταμενο αισθητηρα σε μικρομετακινησεις, κανονικα ο θορυβος μειωνεται οταν αφηνεις το κλειστρο και περασει ελαχιστος χρονος αλλα ποτε δεν εξαλειφεται τελειως θα μαθεις να ζεις με το θροισμα... ειναι ο καλος σου φιλος

Μα το πρώτο που έκανα (δεν το ανέφερα) ήταν η απενεργοποίηση του is . Και ακούγεται και δίχως να πατήσω το κουμπί του κλείστρου .
Από την άλλη σύμφωνα με την απάντησή σου αφού είναι στον αέρα ο αισθητήρας, πρέπει ακούγεται μόνιμα .
Να υποθέσω λοιπόν προσπαθώντας να κατανοήσω πως λειτουργεί, όταν είναι αναμμένη η μηχανή δίχως να κάνουμε τίποτε, λειτουργούν οι ηλεκτρομαγνήτες κρατώντας τον αισθητήρα αιωρούμενο .
Και όταν ενεργοποιείται η σταθεροποίηση , πηγαίνει περισσότερη ενέργεια στους ηλεκτρομαγνήτες και έτσι αποφεύγονται οι δονήσεις από το κούνημα ?
Αν είναι έτσι τότε δεν πειράζει , στο όνομα της τεχνολογίας χαλάλι η "φασαρία" !!!

Last edited:

Μα το πρώτο που έκανα (δεν το ανέφερα) ήταν η απενεργοποίηση του is . Και ακούγεται και δίχως να πατήσω το κουμπί του κλείστρου .
Από την άλλη σύμφωνα με την απάντησή σου αφού είναι στον αέρα ο αισθητήρας, πρέπει ακούγεται μόνιμα .
Να υποθέσω λοιπόν προσπαθώντας να κατανοήσω πως λειτουργεί, όταν είναι αναμμένη η μηχανή δίχως να κάνουμε τίποτε, λειτουργούν οι ηλεκτρομαγνήτες κρατώντας τον αισθητήρα αιωρούμενο .
Και όταν ενεργοποιείται η σταθεροποίηση , πηγαίνει περισσότερη ενέργεια στους ηλεκτρομαγνήτες και έτσι αποφεύγονται οι δονήσεις από το κούνημα ?
Αν είναι έτσι τότε δεν πειράζει , στο όνομα της τεχνολογίας χαλάλι η "φασαρία" !!!

Ακριβως ετσι λειτουργει , αν ανοιξεις επιπλεον την σταθεροποιηση (IS1,2,3, Auto) και πατησεις μεχρι την μεση το κλειστρο θα ακουσεις και μια αυξηση του θορυβου που σταματα λιγο μετα που θα το αφησεις, αν εχεις ανοιχτη και την σταθεροποιηση στο EVF - εχει προσθετη ρυθμιση στα μενου γιαυτο - θα βλεπεις και το EVF πιο σταθερο οσο το εχεις πατημενο το κλειστρο μεχρι την μεση.

Last edited:

αν εχεις ανοιχτη και την σταθεροποιηση στο EVF - εχει προσθετη ρυθμιση στα μενου γιαυτο -

Ήδη στο φουλ είναι , όλα καλά λοιπόν .

μπες και στις ρυθμισεις που ειχα δωσει για την Ε-Μ1 ,

Καλή ιδέα , περιμένοντας την Ανάσταση ας κάνω κάτι καλό .:2thumb22sup:

Last edited:

Σε λιγότερο από μία ώρα ρυθμίσεων και εξερεύνησης του μενού , η πλήρως φορτισμένη μπαταρία έγινε κόκκινη και άρχισε να αναβοσβήνει .
Την έβαλα για φόρτιση , αλλά αναρωτιέμαι καθώς δεν κράτησε πολύ μήπως είχε ακόμη ενέργεια και απλά έγινε κόκκινη λόγω ρύθμισης προειδοποίησης η οποία είναι στο 0 .
Ποια η διαφορά +1 +2 0 -1 -2 ?

Σε λιγότερο από μία ώρα ρυθμίσεων και εξερεύνησης του μενού , η πλήρως φορτισμένη μπαταρία έγινε κόκκινη και άρχισε να αναβοσβήνει .
Την έβαλα για φόρτιση , αλλά αναρωτιέμαι καθώς δεν κράτησε πολύ μήπως είχε ακόμη ενέργεια και απλά έγινε κόκκινη λόγω ρύθμισης προειδοποίησης η οποία είναι στο 0 .
Ποια η διαφορά +1 +2 0 -1 -2 ?

Μετα απο 2-3 εκφορτίσεις φορyτιςεις θα παει στα φουλ, το +1,2 δίνουν πιο γρηγορα ή πιο αργά -1,-2 πληροφόρηση :HTEHETH63:

Πριν λίγες ημέρες αγόρασα την OM-D EM10 και δυστυχώς ανακάλυψα ένα bug , ένα bug το οποίο παρουσιάζεται και στο Olympus viewer 3 που έχω εγκαταστήσει στον υπολογιστή .
Όταν λοιπόν έχει επάνω τον 14-42 EZ και είναι ρυθμισμένη να τραβάει σε raw , από τα 30mm μέχρι τα 42 και σε iso από 2000 μέχρι 6400 , στην προεπισκόπηση φαίνεται είδωλο στην φωτογραφία σαν να είναι έντονα κουνημένη . Από iso 200-1600 και από 8000 και πάνω , φαίνεται πεντακάθαρη όπως και πραγματικά είναι η φωτογραφία . Για κάποιο λόγο σε αυτά τα χιλιοστά και σε αυτά τα iso , η μικρογραφία που δημιουργεί φαίνεται σαν να είναι μία έντονα κουνημένη φωτογραφία .
Θέμα φακού δεν τίθεται καθώς στην PEN-E PL5 ο 14-42 EZ λειτουργεί άψογα .
Το ίδιο μάλλον και για την μηχανή καθώς με τον 12-50 πάλι όλα είναι εντάξει .
Όσοι έχετε το εν λόγω σετ κάντε εάν θέλετε μια δοκιμή στα 40mm iso 3200 η 6400 σε raw αρχείο και δέστε το στην οθόνη σε 10Χ μεγέθυνση , ώστε να δούμε τι κάνει η δική σας .
Από το κατάστημα που την αγόρασα , μου είπαν έπειτα από υπόδειξή μου και έλεγχο σε μια demo που έχουν εκεί , πως κάνει ακριβώς το ίδιο , άρα πρόκειται ίσως για θέμα λογισμικού .

Σας παραθέτω screenshot , του τι βλέπω στο Olympus viewer 3 και φυσικά το ίδιο βλέπω και στην οθόνη της ΕΜ10 .
Αριστερά το raw και δεξιά το jpeg που προέκυψε από το raw δίχως καμία επεξεργασία , απλά μετατροπή σε jpeg με το Olympus viewer 3 .

mpat.png

Εδώ ένα raw 42mm iso 3200

423200.png

Και εδώ πάλι raw 42mm iso 1600

421600.png

Και φυσικά για όποιον θέλει τα .orf

42mm iso 3200

42mm iso 1600

Όπως καταλαβαίνετε για κάποιον που τραβάει σε raw αποκλειστικά είναι αδύνατον να ξέρει εάν βγήκε σωστά η φωτογραφία , ή εάν πρέπει να ξανατραβήξει . Η μόνη λύση είναι διπλά αρχεία raw+jpg όπου χρησιμοποιείται η προεπισκόπηση του jpg η οποία είναι καθαρή (εάν είναι φυσικά σωστή η λήψη) .
Η μηχανή πλέον βρίσκεται στην Intersys καθώς είναι μέσα στο DOA των δέκα ημερών και θα ενημερώσω για την εξέλιξη .

Κατι μπερδεύει το λογισμικό της μηχανής και βγάζει είδωλο στο ενσωματωμένο jpeg που υπάρχει μέσα στο RAW (αυτό που βλέπουμε στο preview). Βασικά πιστεύω οτι όντως συγχωνεύει 2 καρέ για καποιο λόγο.

Αν δεν την είχες στείλει πίσω θα σου έλεγα να αλλάξεις μερικές ρυθμίσεις για να δείς αν πάλι το κάνει όπως π.χ. να βάλεις το distortion correction στο ΟΝ, να αλλάξεις αν γίνεται μέγεθος - ποιότητα - color space του ενσωματωμένου στο raw jpeg.

Eίναι κατα 99% θέμα firmware .. λογικά θα διορθωθεί στο πρώτο update.

να βάλεις το distortion correction στο ΟΝ, να αλλάξεις αν γίνεται μέγεθος - ποιότητα - color space του ενσωματωμένου στο raw jpeg.

Την τρίτη (πρώτα ο Θεός ) θα την έχω πίσω Ηλία , μιας και δεν δέχθηκα να την στείλουν στο εξωτερικό για περαιτέρω έλεγχο καθώς , θα έπαιρνε γύρω στις τρεις εβδομάδες να γυρίσει ( σ.σ. μου είχαν πει πως εάν χρειαστεί να φύγει έξω θα μου την αντικαταστήσουν για αυτό και την έστειλα , αλλά δεν το κάνουν τελικά) .
Την έστειλα πέμπτη και μου λείπει ήδη γρρρ , μακρύ Σαββατοκύριακο θα είναι .

Είσαι σίγουρος πως έχει τέτοιες ρυθμίσεις η ΕΜ10 ?

Εχει ρυθμίσεις ανάλυσης του JPEG το οποίο ομως ετςι κι αλλιώς ειναι σωστό είτε σκέτο είτε παρέα με το Raw αλλα δεν υπάρχουν ρυθμιςεις για το embedded JPEG του preview του Raw, η μόνη που επηρεάζει το ίδιο το raw και δεν δοκίμασα εγώ στο demo που έκανα το ανάλογο τεστ μιας και δεν εχω τον φακό ειναι να του αλλάξω τον χρωματικο χώρο απο SRGB σε Adobe Rgb ή το ανάποδο δεν είδα πως ηταν ρυθμισμένο, πιθανώς δεν θα γίνει κατι αλλα δεν χάνουμε να το δοκιμάσουμε.

τα αρχεία απο το demo του καταστήματος όπου επιβεβαίωσα το bug όπως και ενός φίλου πήγαν στην INTERSYS και ήδη εχουν παει με Mail στην Olympus για να λυθεί το θέμα σε μελλοντικό firmware.

Last edited:

Συνήθως είναι ρυθμισμένες σε sRGB, το αλλάζω σε Adobe αλλά θα ήθελα κάποιον επαϊοντα να μας πει πόση διαφορά βλέπουμε σε μια καλή οθόνη (Dell 2412) ή σε εκτύπωση 30Χ20...

Κώστα καλημέρα.
Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που είμαι καλά, μετά από μια ίωση που με ταλαιπώρησε.
Δεν πρόλαβα να δω τα orf που μου έστειλες. Θα το κάνω άμεσα και θα σου απαντήσω. :)

Συνήθως είναι ρυθμισμένες σε sRGB, το αλλάζω σε Adobe αλλά θα ήθελα κάποιον επαϊοντα να μας πει πόση διαφορά βλέπουμε σε μια καλή οθόνη (Dell 2412) ή σε εκτύπωση 30Χ20...

Kοιτα η ρυθμιση αφορα το jpeg σε πιο χρωματικο χωρο δημιουργειται, αν δουλευεις με RAW δεν παιζει ρολο η επιλογη, αν το μονιτορ που εχεις δεν εχει δυνατοτητα σωστης απεικονησης του χρωματικου χωρου Adobe RGB δεν εχει νοημα να το κανεις γιατι θα βλεπεις λαθος τα χρωματα που δεν ειναι μεσα σε αυτον και αντιστοιχα θα κανεις λαθος ρυθμισεις οποτε θα εχεις και λαθος εκτυπωσεις.

Αν το μονιτορ τον υποστηριζει το ευρυτερο χωρο και δουλευεις jpeg τοτε ρυθμιζεις αναλογα την μηχανη, εγω επειδη πλεον δουλευω με RAW αφηνω την επιλογη στο SRGB γιατι δεν παιζει ρολο αλλα μαλλον κανω λαθος γιατι υπαρχει κατι που εχω παραβλεψει και δεν ξερω ποσο το επηρεαζει και ηθελα καποια στιγμη να το τσεκαρω ,
παντα στην οθονη της μηχανης βλεπεις το Jpeg ακομα και αν σωνεις αποκλειστικα σε RAW, απλα οταν δεν σωνεις και τις 2 μορφες αρχειων η μηχανη δημιουργει ενα δικο της για να κανεις προεπισκοπηση (ειναι αυτο που συμβαινει το bug που περιγραψαμε) ενω αν σωνεις και σε Jpeg απεικονιζει αυτο και ειναι πιο ακριβες αλλα ειναι στον χρωματικο χωρο που εχεις επιλεξει στην μηχανη, το RAW που θα δουλεψεις τελικα θαα εχει καποιες χρωματικες διαφορες φυσικα γιατι εχει πολυ περισσοτερη πληροφορια.

Αυτο που θελω εγω να ελεγξω με τους χρωματικους χωρους εχει να κανει με την προεπισκοπηση πριν την ληψη της φωτογραφιας, εκει σε συνεχη ροη βλεπεις στο σκοπευτρο ή στην οθονη ενα jpeg απο την εικονα που εχεις μπροστα σου οποτε αυτο θα ειναι πιστευω πιο ακριβες χρωματικα αν η μηχανη ειναι ρυθμισμενη σε Adobe RGB, αλλα οπως ειπα αυτη η ρυθμιση θελει προσοχη σε οσους δουλευουν με Jpeg μονο και δεν εχουν μονιτορ να υποστηριζει αυτο τον χρωματικο χωρο για τους λογους που προανεφερα.

Last edited: