Olympus OMD EM5 Mark III

Απάντηση: Re: Olympus E-M5 Mark III

κρατωντας το Μultibutton (εφόσον το εχεις σαν επιλογη στα κουμπιά σου) πατημένο και γυρνωντας τη ροδελα περνάς στις επιμερους ρυθμίσεις , εκει επιλεγεις τις καμπυλες . Μετα με την μια ροδελα παιζεις με τα highlights με την αλλη τα shadows. Για τα μεσαια πατάς το info πρωτα, τουλάχιστον στην ΕΜ1.2 , ΕΜ1.3 , δεν ξερω τι κανει η ΕΜ5.3 που αν θυμαμαι καλά εχει και μια μνημη μονο.

Μετα αφού φτιάξεις την επιθυμητή καμπυλη αποθηκευεις όλο το σετ ρυθμισεων σε μια custom μνήμη από τις διαθέσιμες στη μηχανή π.χ. C1,2,3 έχει η ΕΜ1.2.

Last edited:
Δεν είναι θέμα gradation σίγουρα. Το βλέπω μετά στον υπολογιστή ότι είναι υπερφωτισμένες.

Αν εννοείς το βλέπεις στο raw θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσεις μια ουδέτερη απεικόνιση χωρίς κρυφή εφαρμογή καμπυλών τονικότητας .. αυτό δεν μπορείς να το καταφέρεις με τα προιοντα της Adobe π.χ.
Δες το με το RawTherapee σε neutral ή (αν σε ενδιαφέρει κυρίως το raw ιστογραμμα) RawDigger

Μπέρδεμα αυτό με το RawTherapee... Το να βάλω δηλαδή και άλλο πρόγραμμα στο workflow μου. Ευχαριστώ για το tip, θα δω το raw digger για έξτρα πληροφορία αλλά πιθανώς να κατεβάζω απλά την φωτεινότητα όπου χρειάζεται.

Καλησπέρα κι από μένα. Γράφω σ' αυτό το νήμα, αφού σήμερα απέκτησα την em5 mk iii.
Θα γράψω τις πρώτες μου εντυπώσεις, χωρίς να αναφερθώ ιδιαίτερα στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Πριν ξεκινήσω να αναφέρω ότι ασχολούμαι με τη φωτογραφία ξεκάθαρα από χόμπι, και η άποψή μου είναι προσωπική.
Έχοντας στην κατοχή μου μια em10 mk i από το 2014 μέχρι πρόσφατα, η οποία μου προκαλούσε ένα συναίσθημα νοσταλγίας, αφού η μεταλλική, σχεδόν αλεξίσφαιρη κατασκευή της, με έκανε συχνά να την αναζητήσω ανάμεσα σε άλλα καλύτερα σώματα. Λοιπόν η em5 mkiii δεν προκαλεί σε καμία περίπτωση το ίδιο αίσθημα. Αν και όλα της τα χειριστήρια είναι πολύ ποιοτικά, η πλαστική κατασκευή της μου έκανε εντύπωση, όπως και το χαμηλό βάρος της. Είναι ακόμη πιο ελαφριά και από τη gx80 που χρησιμοποιώ συνήθως για μια χαλαρή βόλτα. Με αποκορύφωμα το ψεύτικο (για Olympus) πορτάκι για την κάρτα μνήμης.
Σαν μηχανή από την άλλη, έχει εξαιρετικά γρήγορη απόκριση σε κάθε χειρισμό, ενώ και η αυτόματη εστίαση είναι πολύ καλή σε s af, ίσως καλύτερη από G9.
Εν κατακλείδι, μια εξαιρετική μηχανή, όμως με φτηνή αίσθηση, την οποία δεν περίμενα από μια Olympus με τέτοια τιμή.

Καλησπέρα κι από μένα. Γράφω σ' αυτό το νήμα, αφού σήμερα απέκτησα την em5 mk iii.
Θα γράψω τις πρώτες μου εντυπώσεις, χωρίς να αναφερθώ ιδιαίτερα στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Πριν ξεκινήσω να αναφέρω ότι ασχολούμαι με τη φωτογραφία ξεκάθαρα από χόμπι, και η άποψή μου είναι προσωπική.
Έχοντας στην κατοχή μου μια em10 mk i από το 2014 μέχρι πρόσφατα, η οποία μου προκαλούσε ένα συναίσθημα νοσταλγίας, αφού η μεταλλική, σχεδόν αλεξίσφαιρη κατασκευή της, με έκανε συχνά να την αναζητήσω ανάμεσα σε άλλα καλύτερα σώματα. Λοιπόν η em5 mkiii δεν προκαλεί σε καμία περίπτωση το ίδιο αίσθημα. Αν και όλα της τα χειριστήρια είναι πολύ ποιοτικά, η πλαστική κατασκευή της μου έκανε εντύπωση, όπως και το χαμηλό βάρος της. Είναι ακόμη πιο ελαφριά και από τη gx80 που χρησιμοποιώ συνήθως για μια χαλαρή βόλτα. Με αποκορύφωμα το ψεύτικο (για Olympus) πορτάκι για την κάρτα μνήμης.
Σαν μηχανή από την άλλη, έχει εξαιρετικά γρήγορη απόκριση σε κάθε χειρισμό, ενώ και η αυτόματη εστίαση είναι πολύ καλή σε s af, ίσως καλύτερη από G9.
Εν κατακλείδι, μια εξαιρετική μηχανή, όμως με φτηνή αίσθηση, την οποία δεν περίμενα από μια Olympus με τέτοια τιμή.

Καλος ήρθες στο φόρουμ Βασίλη , εδω είσαι σε καλά χέρια σίγουρα και θα μάθεις ακόμα περισσότερα , όπως σ προείπα είναι το φόρουμ το οποίο απαρτίζετε από τους καλύτερους συντονιστές αλλά και συμφοφουρητες ! Να την χαρείς και καλοκλικοτη !

Sent from my iPhone using Tapatalk

Καλώς όρισες κοντά μας Βασίλη , καλορίζικη η μηχανούλα και οτι χρειαστείς μη διαστασεις να μας ρωτήσεις.

Η πρώτη αίσθηση που είχα από την μηχανή όταν την πρώτοπιασα στα Γιάννενα στην έκθεση περυσι ήταν ίδια με την δικη σου, το μικρό της βάρος από την χρήση ελαφρών υλικών και ειδικά πολυκαρβονικού πλαστικού που σου δίνει την αίσθηση οτι δεν κρατάς σοβαρή μηχανή.

Πρακτικά αυτό δεν συμβαίνει όχι μόνο γιατί κρύβει τρομερές ικανότητες για το μέγεθος της αλλά και γιατί κατασκευαστικά η συναρμογή των υλικών είναι κορυφαία και αυτό εξασφαλίζει καλύτερη στεγανότητα από το προηγούμενο μοντέλο (η ΙΙΙ έχει προδιαγραφή IPX1). Το χαμηλό της βάρος πιο πολύ πρόβλημα το βρήκα στην ισσοροπια με φορεμένο βαρύ φακό, το γκριπ της έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την ΙΙ και πλέον δεν είναι τόσο κρίσιμο να της φορέσεις έξτρα γκριπ εκτός και αν πας σε pro φακούς.

Και επειδή πολλοι γκρινιάζουν για την ψεύτικη αίσθηση ας περιμένουμε να δούμε και τι προβλήματα θα βγάλει στην πορεία σαν μοντέλο. Π.χ. Η πρώτη επαγγελματική ΕΜ1 έβγαλε περισσότερα προβλήματα από την semi pro ΕΜ5 mkii που ακολούθησε μετά από ένα εξάμηνο. Και η Penf ενω είναι φουλ μεταλλικό σώμα με τρομερή αίσθηση, βαρύ και χλιδάτο θυμίζω οτι στεγανότητα δεν έχει όπως δεν έχει και η GX80 (της είχα και τις δυο). Σχετικά είναι λοιπόν ολα.

Η εστίαση της είναι εξαιρετικη όχι μόνο στο SAF (εκεί και οι οι ΕΜ10 μια χαρά πάνε) αλλά και στο CAF για συνήθεις εφαρμογές, αυτο συμβαίνει γιατι η ΙΙΙ έχει πλέον PDAF εστίαση δανεισμένη από την επαγγελματική ΕΜ1.2 και φοράει και πιο νέο ταχυτερο επεξεργαστή.

Last edited:
Καλώς όρισες κοντά μας Βασίλη , καλορίζικη η μηχανούλα και οτι χρειαστείς μη διαστασεις να μας ρωτήσεις.

Η πρώτη αίσθηση που είχα από την μηχανή όταν την πρώτοπιασα στα Γιάννενα στην έκθεση περυσι ήταν ίδια με την δικη σου, το μικρό της βάρος από την χρήση ελαφρών υλικών και ειδικά πολυκαρβονικού πλαστικού που σου δίνει την αίσθηση οτι δεν κρατάς σοβαρή μηχανή.

Πρακτικά αυτό δεν συμβαίνει όχι μόνο γιατί κρύβει τρομερές ικανότητες για το μέγεθος της αλλά και γιατί κατασκευαστικά η συναρμογή των υλικών είναι κορυφαία και αυτό εξασφαλίζει καλύτερη στεγανότητα από το προηγούμενο μοντέλο (η ΙΙΙ έχει προδιαγραφή IPX1). Το χαμηλό της βάρος πιο πολύ πρόβλημα το βρήκα στην ισσοροπια με φορεμένο βαρύ φακό, το γκριπ της έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την ΙΙ και πλέον δεν είναι τόσο κρίσιμο να της φορέσεις έξτρα γκριπ εκτός και αν πας σε pro φακούς.

Και επειδή πολλοι γκρινιάζουν για την ψεύτικη αίσθηση ας περιμένουμε να δούμε και τι προβλήματα θα βγάλει στην πορεία σαν μοντέλο. Π.χ. Η πρώτη επαγγελματική ΕΜ1 έβγαλε περισσότερα προβλήματα από την semi pro ΕΜ5 mkii που ακολούθησε μετά από ένα εξάμηνο. Και η Penf ενω είναι φουλ μεταλλικό σώμα με τρομερή αίσθηση, βαρύ και χλιδάτο θυμίζω οτι στεγανότητα δεν έχει όπως δεν έχει και η GX80 (της είχα και τις δυο). Σχετικά είναι λοιπόν ολα.

Η εστίαση της είναι εξαιρετικη όχι μόνο στο SAF (εκεί και οι οι ΕΜ10 μια χαρά πάνε) αλλά και στο CAF για συνήθεις εφαρμογές, αυτο συμβαίνει γιατι η ΙΙΙ έχει πλέον PDAF εστίαση δανεισμένη από την επαγγελματική ΕΜ1.2 και φοράει και πιο νέο ταχυτερο επεξεργαστή.

Χθες πάντως σε εφαρμογή run and gun από επίπεδο μέσης, τα πήγε άριστα. Ίσως μόνο η G9 είναι ελαφρώς καλύτερη, όχι σε ταχύτητα, αλλά επειδή εκτός από face και eye detection εντοπίζει και ανθρώπινα σώματα, συνεπώς δεν αστοχεί. Η G9 όμως δεν κάνει για run and gun για άλλους προφανείς λόγους. Εν τέλει η em5 mkiii για μένα θα ήταν δύσκολη αγορά για καινούρια με αυτή την τιμή. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι οι δυνατότητές της υπερκαλύπτουν κατά πολύ της δικές μου ανάγκες και ότι θα την αγαπήσω, ελπίζω μόνο όχι τόσο που να μην χρησιμοποιώ τις άλλες μου επιλογές!

ΥΓ: Η μπαταρία τελειώνει λίγο γρήγορα ή είναι ιδέα μου;

Η μπαταρία είμαι σίγουρος οτι θα είναι από τα αδύνατα σημεία της μηχανής. Έβαλαν δυστυχώς ακόμα πιο μικρή μπαταρία στην ΙΙΙ από την ΕΜ5 ΙΙ. Προμηθευσου 1-2 μπαταρίες έξτρα να τις έχεις μαζί (τώρα με το κρύο σε κάποιο ζεστή εσωτερικη τσέπη), θα βρεις και φθηνές συμβατές να κανεις τη δουλειά σου ή μτχ. Olympus από την σειρά ΕΜ10, δεν αξιζει τον κόπο να αγοράσεις καινούργιες είναι πολύ ακριβές.

Ευτυχώς τής έβαλαν φόρτιση από Usb , με ένα powerbank μαζί μπορείς να φορτίσεις την μπαταρία αλλά όχι να δουλέψεις την μηχανή.

Καλημέρα Βασίλη, τις ίδιες εντυπώσεις έχω και εγώ για την μηχανή. Με τον καιρό συνήθισα και το πλαστικό σώμα και μου έχουν μείνει το καλό CAF σε βαθμό που η ΕΜ1.2 κάθεται σπίτι. Η μπαταρία είναι όντως θέμα... θες τουλάχιστον 2 για να βγάλεις μια μέρα κλικάρωντας συντηρητικά.

Ψάχνω και εγώ τώρα μπαταρίες με διπλό usb φορτιστή γιατί για σιγουριά θες 3-4 να έχεις μαζί. Αν κάποιος έχει να προτείνει κάποιες ας στείλει pm ή ας τις αναφέρει εδώ.

Και κάτι για τις τιμές που επαναλαμβάνω συχνά... Πήρα πέρυσι Fuji ΧΤ30 με 1.000 ευρώ το σώμα χωρίς IBIS Και χωρίς WR και πλαστικό σώμα. Για 200 ευρώ παραπάνω τα έδωσα για να έχω και IBIS και WR. Πιθανό αν ήταν και μεταλλική να μην υπήρχε καν η γκρίνια για την τιμή της.

Συμφωνώ και επαυξάνω. Άλλο πρόβλημα που εντόπισα, μοχλός για ενεργοποίηση στο αριστερό χέρι; Αλήθεια; Το γύρισα στην επιλογή με το μοχλό στο δεξί βέβαια, αν και χάνεις μετά ένα χειριστήριο. Το οποίο βέβαια θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα απ' ότι κάνει τώρα άρα μικρό το κακό. Άλλο ένα μικρό πρόβλημα είναι ότι κρεμασμένη από το λαιμό με λουρί, δεν ισορροπεί με το φακό μπροστά αλλά γέρνει προς τα κάτω, υποθέτω λόγω τοποθέτησης της αριστερής υποδοχής για λουράκι πολύ μπροστά. Μικροπράγματα θα πεις, αλλά η gx80 (και η em10 mki και η g9) ισορροπεί.

Το πρώτο ειναι λίγο συνήθεια, αν μαθεις την ωρα που την σηκώνεις να χουφτωνεις και τον φακό με το αριστερό έχεις ανοιξει την μηχανή πριν πάει στο μάτι.

Βεβαια την ΕΜ1.3 πλέον δεν την κλείνω αλλά εφαρμόζω μια τεχνική πατώντας ενα προγραμματιζόμενο κουμπι απο τα μπροστινά την στελνω στην δευτερη οθονη info και πεφτει σε υπνο σε 2-3 δευτ. και ξυπναει αμεσως μολις ακουμπήσω το κλειστρο. Δεν ξερω αν μπορει να γινει στην ΕΜ5 mkiii και αν με την μπαταρία της αντεξει την ρυθμιση standby.

https://youtu.be/3GVn13_Lt6k

Καποια επιπλέον tips για την EM5mkΙΙΙ

https://www.youtube.com/watch?v=lGceoz63ins&list=PLOHlimcDoztYGYSRil1kwxPjk4ot9KF9r&index=3

Προειδοποιηση : Mην κρεμάσετε την μηχανή με λουρί απο την βίδα του τριπόδου, δεν συνίσταται γιατι η βιδα δεν ειναι βαθιά και έχει πλαστική βάση που μπορεί να ραγίσει.

Last edited:
Για μένα παιδιά όσο και αν διαφωνούν κάποιοι, με πλαστικό σώμα και σκόπευτρο μια από τα ίδια (ίδιο ακριβώς με την αρχαία και φτηνή Em10II) για μένα δεν είναι άξια συνέχεια της em5 αυτή εδώ, ουσιαστικά είναι ότι θα έπρεπε να είναι η em10. Την χρησιμοποίησα για λίγο τον Νοέμβριο σε έναν φίλο και δεν μου άρεσε καθόλου μα καθόλου η αίσθηση που μου άφησε, περί ορέξεως βέβαια, σε μια αρκετά χαμηλή τιμή ίσως να την κοιτούσα, ο φίλος μου την είχε πάρει μεταχειρισμένη στα 750 άλλα και πάλι τα βρίσκω λίγο πολλά, για μένα.

Υ.Γ. Η Χ-Τ30 που αναφέρθηκε συγνώμη άλλα δεν είναι πλαστική, έχει μεταλλικό σώμα και σαφώς καλύτερη αίσθηση από την em5III που είναι εντελώς πλαστική. Επίσης ναι δεν έχει IBIS και προστασία από βροχή άλλα έχει καλύτερο και μεγαλύτερο αισθητήρα, πολύ καλύτερο βίντεο και είναι και πιο φτηνή, συνολικά ακριβή την βρίσκω και αυτή με αυτά που προσφέρει, θέμα γούστου είναι πια από τις 2 θα επιλέξει κάποιος, συνολικά πάντως είναι και οι 2 υπερκοστολογημένες.

Έχει κανείς να προτείνει καμία third party μπαταρία; Βλέπω πολλές στο εμπόριο που γράφουν πως είναι κατάλληλες για bls 5/ bls 50, πώς είναι δυνατόν;

Ακριβό μεν αλλά πολύ προσεγμένο, όμορφο και λειτουργικό το grip , μια πολύ καλή εναλλακτική για το αυθεντικό ECG5

1633241812689.png

• Like
Reactions: b_bil2
Το έχω βάλει στο μάτι... είναι πανέμορφο.

Μια παρατήρηση σε αυτό το post ότι η Olympus μετά από 2 χρόνια που έχει βγει η μηχανή δεν έβγαλε ποτέ accessories για αυτή... ούτε battery grip, ούτε case/half case, ούτε straps. Όλα από τα τρίτους τα ψάχνω...

Για το battery grip ηταν σιγουρο ότι δεν θα βγεί, αν το ειχε βγαλει θα ειχε ανακοινωθεί from day one.

Το fogrip ειναι πανεμορφο , ειχα βαλει στο μάτι το αντίστοιχο της PenF αλλα δυστυχως έδωσα πέρυσι την μηχανή πιστευοντας ότι θα βγαλει νεο μοντέλο και έτσι δεν το πήρα ποτέ.

Παρεπιμπτόντως ηταν η χειρότερη κίνηση που έκανα ποτέ μου , δοκίμασα μετά GX9, G90 και δεν ειναι αυτό που ψάχνω για δεύτερη καθημερινή μηχανή.

Την ΕΜ5 ΙΙΙ την ξανασκεφτομαι με το Fisheye σε auto fisheye correction (ειναι η μικρότερη Olympus που το κανει) για ενα ελαφρύ αρχιτεκτονικό στεγανό πακέτο σε mode 1-2 και αντίστοιχα για δρόμο σε mode 3.

Ξέρεις φαντάζομαι για την προσφορά (1249 + 25mm f1.8 + grip).

Εγώ μετά από σχεδόν 11 μήνες την έχω ευχαριστηθεί πολύ την μηχανή. Αν και έψαχνα μεταχειρισμένη PENF, τελικά έκανα την καλύτερη κίνηση που την πήρα καινούργια την ΕΜ5.3. Και όμορφη και μικρή και πολύ καλά feature σε βαθμό που αφήνω την ΕΜ1.2 συχνά σπίτι και την έχω μόνο για δουλειές.

Δανείστηκα από φίλο το καλοκαίρι την PENF και έκανα συγκρίσεις... με πολύ καλύτερο AF/CAF δεν είχα πλέον back focus προβλήματα. USB charging επιτέλους, καλύτερο ibis κτλ. Το μόνο που θα ήθελα από την PenF είναι τα color profile/settings

Ναι την ξέρω την προσφορά , τρόπος του λέγειν προσφορά αφού ανέβηκε σε τιμή η μηχανή σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη οπως την βρίσκεις στα επίσημα site

Δυστυχως όμως από το πανευρωπαϊκό site πώλησης μας έχουν σουτάρει (αρκεί να δει κάποιος τις συμβαλλόμενες χώρες) και η ελληνική ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑ παίζει με δικές της τιμές μάλλον από την ΟΜDS (πιθανον αυξημένες)

Στα της μηχανής τώρα διστάζω να δώσω για δευτερο σώμα αυτά τα χρήματα.

Η GX9 παίζει καινούργια 450-500€. Δεν έχει PDAF, στεγανότητα , έχει λίγο χειρότερο EVF και είναι πίσω λίγο στην σταθεροποίηση αλλά ένα πεντακοσάρικο έξτρα είναι too much γιαυτο που χρειάζομαι

Η Penf αντίθετα δικαιολογεϊ με την ιδιαίτερη αισθητική της , την εξαιρετικη ποιότητα κατασκευής της και τα μοναδικά profiles αυτό το κάτι ιδαιτερο για εμένα ώστε να με κάνει να την ξαναπάρω. Αν είχε βαλει τα profiles στην ΕΜ5 ΙΙΙ θα την είχα πάρει με το που πάτησε Ελλάδα και την είδα στην έκθεση στα Γιάννενα.

Θα δουμε δεν βιαζόμαστε, ευχαριστώ για το feedback της ΕΜ5 ΙΙΙ πάντως.

Last edited: