Olympus OMD EM5 the pioneer

Karamela, ανάποδα το παίρνεις. Η θερμοκρασία μέσα στο σώμα είναι μεγαλύτερη απο τους έστω 37-40 βαθμούς του περιβάλοντος, ειδικά οταν φτάνει να κάνει διακοπές. Αρα η μεταφορά θερμότητας γίνεται απο μέσα προς τα έξω. Απλά οταν είναι μεγάλη η θερμοκρασία περιβάλοντος δεν μπορεί να γίνει η απαγωγή που χρειάζεται ..
Δεν παίζει θετικό ρόλο το πλαστικό σώμα. Μόνο η άπλα λόγω μεγάλου όγκου (ειδικά το οτι η μπαταρία και το τροφοδοτικό είνα μακρυά απο αισθητήρα πλακέτες .. και κυρίως η μικρότερη κατανάλωση των Dslr φυσικά ..

Πιθανώς να έχεις δίκιο, σωστά μου ακούγονται αυτά που γράφεις...υποθέσεις έγραψα...πάντως είναι πρόβλημα αν πράγματι έχει τέτοιο θέμα η em5 και αν ισχύουν όσα λες κάτι δεν έχει δουλευτεί σωστά στην em5 ή απλά έχει θέμα η συγκεκριμένη μηχανή του φίλου....

Υ.Γ. Πάντως όταν είχα την em10 είχα παρατηρήσει ότι γενικά ζεσταινόταν πάρα πολύ, δεν είχα παρατηρήσει κολλήματα, άλλα με παραξένευε η τόση ζέστη που έβγαζε το σώμα μετά από εκτενή χρήση, πράγμα που σε αυτό το βαθμό δεν το έχω παρατηρήσει σε καμία άλλη mirroless (Σε dslr σπάνια θα παρατηρήσεις ακόμα και σε μικρό βαθμό να ζεσταίνεται το σώμα)...

Δεν έχω δουλέψει σε τόσο ακραίες καταστάσεις την δικιά μου, κυρίως σε ότι αφορά την υγρασία. Καλοκαίρι με 38-39 βαθμούς και ήλιο να βαράει κατακούτελα, άνετα 100+ καρέ χωρίς πρόβλημα. Η μηχανή βέβαια ανεβάζει λίγο θερμοκρασία κυρίως λόγω μπαταρίας, οπότε κάνω το κολπάκι της αλλαγής - βάζω μια άλλη (τώρα βέβαια κάνω και άλλο ένα, έχω την GM1 μαζί με άλλο φακό οπότε γλυτώνω τις συχνές αλλαγές φακών).

Απάντηση: Re: Olympus E-M5

η υψηλη θερμοκρασια ειναι οπως ειπε ο Ηλιας εσωτερική και μεταφερεται στα χερια απο τα υλικα του σωματος που δεν ειναι πλαστικα αλλα μεταλλικα , αυτο εως ενα σημειο ειναι φυσιολογικο, η ΕΜ5 κυκλοφορει εδω και τρια χρονια και βαλε και αν ψαξει κανεις ολα τα forum πουθενα δεν θα βρει προβλημα διακοπης λειτουργιας απο υπερθερμανση,

τα λιγα προβληματα που βγηκαν σε καποιες αφορουσαν δυσλειτουργια σε πισω ροδελα, κηλιδες στο EVF, ξεκολημα της δερματινης επενδυνσης πισω ή στο γκριπ, μερικα απο αυτα παρουσιαστηκαν και στην ΕΜ1 , αναλογη περιπτωση με του Βλασση δεν εχω ξανασυναντησει και ενα πραγμα που σαρωνω και ψαχνω αρκετα αφορα την αξιοπιστια της μηχανης ,

η μπαταρια να υποθεσω ειναι η αυθεντική ? το γκριπ μαζι με τον εξωτερικο παροχεα παει πανω απο 350Ευρω αλλα αν εχει κανεις το γκριπ για στουντιο και δουλεια σε εσωτερικο χωρο αναλογη συνιστω το εξωτερικο τροφοδοτικο που προτεινε ο tzo, εγω καταφερα και βρηκα το πρωτο μοντελο ΑC–1 απο τις 4/3 μηχανες που εχει παρομοια χαρακτηριστικα και ειναι συμβατο σε βυσμα και με τις ΕΜ5,ΕΜ1

Και η δική μου ΕΜ10 στις αρχές του μήνα που έβγαλα κάποιες εκδηλώσεις , την μία από τις 5 ημέρες μου παρουσίασε το να μην εμφανίζει την φωτό που έβγαλα , αρκετά ζεστή η μηχανή αλλά και 400-500 φωτογραφίες σε διάρκεια 2 ωρών με σχεδόν δύο μπαταρίες κατανάλωση . Νομίζω την έφθασα στα όριά της . Δεν με κρέμασε αλλά δεν ήμουν και άνετος λόγω του ότι ένιωθα στο χέρι την αυξημένη θερμοκρασία .
Εντάξει νομίζω δεν προορίζονται για τέτοιου είδους χρήση , είναι μικρές μηχανές άνετες και βολικές με αρχεία ποιότητας dslr , αρκετά για ερασιτεχνική χρήση .

Χ-Μ1 σε κατακαλόκαιρο με χιλιάδες συνεχόμενες φωτογραφίες σε γιορτές και δεν είχα κανένα θέμα.
Να τονίσω όμως ότι έχω τη συνήθεια να ανοιγοκλείνω τη μηχανή ανάμεσα στις λήψεις.

Καλημέρα,

ναι τράβηξα αποκλειστικά με την μαμά μπαταρία. Οι συνθήκες φωτογράφισης ήταν χάλια και στα όρια αυτών που συνιστούν οι εταιρείες, κυρίως σχετικά με την υγρασία. Φυσικά είναι πολύ πιο εύκολο να τραβάς σε εξωτερικό χώρο με τις ίδιες συνθήκες παρά σε εσωτερικό, όπου δεν ανανεώνεται ο αέρας. Πρόβλημα μέχρι στιγμής είχα συναντήσει, παρά μόνο με τη NIKON D200 το μακρινό 2007 με τον μεγάλο καύσωνα του Ιουλίου όταν ήμουν στην Αίγινα, άπνοια και υγρασία τη γνωστή της Αίγινας. Πάντως το ότι ζεσταίνεται το σώμα αρκετά έως πολύ φαίνεται ότι είναι μια πραγματικότητα, καθώς το αναφέρετε όλοι σας. Αν εγώ πίεσα τη μηχανή περισσότερο ή αν έχει κάποιο θέμα με την απαγωγή της θερμότητας δεν μπορώ να το ξέρω. Πάντως και χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί η μηχανή δουλεύει κανονικά. Αλλά σίγουρα έμαθα πια τα όριά της επομένως θα είμαι προσεκτικός στο εξής.

Ευχαριστώ πολύ και για την ιδέα του εξωτερικού τροφοδοτικού. Το χρησιμοποιώ όταν είμαι σε ελεγχόμενες συνθήκες. Και είχα για ητν προηγούμενη, την G5 της Panasonic. Αλλά αυτή τη φορά ήμουν σε εντελώς ιδιαίτερες συνθήκες (σε γραφεία ναού) επομένως δεν μπορούσα να στήσω τον αντιγραφικό εξοπλισμό μου.

αν επιτρέπεται τι αρχείο ήταν?
ήταν μη μεταφερόμενο? (πχ να πάει σε κλιματιζόμενο χώρο)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

πιστεύω πάντως ότι ήταν και θέμα θέρμανσης προσέσορα αλλά και μπαταρίας.
Όταν υπάρχει ανάγκη για υπολογιστική ισχύ το πρώτο φέρνει το άλλο. Και όταν η μπαταρία είναι η μανίσια, είναι ενσωματωμένη και ξελιγώνεται παίρνει φωτιά.
Σίγουρα για αρχή ένα εξωτερικό τροφοδοτικό θα βελτιωνε τα πράγματα.

αν επιτρέπεται τι αρχείο ήταν?
ήταν μη μεταφερόμενο? (πχ να πάει σε κλιματιζόμενο χώρο)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

πιστεύω πάντως ότι ήταν και θέμα θέρμανσης προσέσορα αλλά και μπαταρίας.
Όταν υπάρχει ανάγκη για υπολογιστική ισχύ το πρώτο φέρνει το άλλο. Και όταν η μπαταρία είναι η μανίσια, είναι ενσωματωμένη και ξελιγώνεται παίρνει φωτιά.
Σίγουρα για αρχή ένα εξωτερικό τροφοδοτικό θα βελτιωνε τα πράγματα.

Καλημέρα Δημήτρη, θα σου απαντήσω με ΠΜ.

Έτσι και αλλιώς μιλάμε για την D700, μυθική μηχανή που οι αντοχές τις ξεφεύγουν από τα όρια του λογικού!!!!

Μην ορκίζεσαι γι αυτό. Σε ταξίδι μου προ εξαετίας στις Ελβετικές Άλπεις, D700 συνάδερφου Τσέχου φωτογράφου κακάρωσε στους -17 Κελσίου, ενώ μια ποταπή Oly E-500 του 2005 τραβούσε κανονικά στις ίδιες συνθήκες

Μην ορκίζεσαι γι αυτό. Σε ταξίδι μου προ εξαετίας στις Ελβετικές Άλπεις, D700 συνάδερφου Τσέχου φωτογράφου κακάρωσε στους -17 Κελσίου, ενώ μια ποταπή Oly E-500 του 2005 τραβούσε κανονικά στις ίδιες συνθήκες

Είναι και θέμα τύχης φυσικά. Άλλα από προσωπική εμπειρία η D700 είναι σκυλί, σε ταξίδι μου στην Ισλανδία το 2012 σε θερμοκρασίες κάτω από -30 η D700 μου με την D300 που είχα επίσης μαζί με έβγαλαν ασπροπρόσωπο χωρίς κανένα πρόβλημα, η D300 μάλιστα μου έπεσε και σε σχεδόν παγωμένη όχθη λίμνης και την σκούπισα με χαρρτομάντιλα και συνέχισε να δουλεύει (αφού άλλαξα μπαταρία!!)....να μην πω γενικότερα πόσες φορές μου έχει πέσει κάτω, έχει βραχεί, έχει φάει σκόνη, τρελή υγρασία κλπ...και πάντα δούλευε άψογα....τέλοςπάντων είμαστε και offtopic άλλα για βαριές ''δουλειές'' και σε ακραίες συνθήκες + κακομεταχείρηση δεν θα άλλαζα ποτέ μια καλή dslr με σχεδόν καμία σύγχρονη Mirroless..... είναι όπως λέει και φίλος μου φωτογράφος ''οι mirroless είναι για προσωπική διασκέδαση και οι dslr για δουλειά''

Αλίμονο. Θωρηκτά οι D300-D700, αλλά στο ξαναλέω. Μην ορκίζεσαι
Και να παρακαλέσω τον διαχειριστή να σβήσει τις οφ τόπικ σημειώσεις μας. Δεν μας φταίνε οι υπόλοιποι

Αλίμονο. Θωρηκτά οι D300-D700, αλλά στο ξαναλέω. Μην ορκίζεσαι
Και να παρακαλέσω τον διαχειριστή να σβήσει τις οφ τόπικ σημειώσεις μας. Δεν μας φταίνε οι υπόλοιποι

Σε αυτό τον κόσμο δεν ορκίζομαι σε τίποτα!!! Στην τελική όλα χαλάνε, όσο και άψογα κατασκευασμένο αν είναι κάτι πάντα υπάρχει πιθανότητα να χαλάσει και πάντα υπάρχουν και ελαττωματικά κομμάτια!! Πάντως συνολικά η em5 είναι πάρα πολύ καλά κατασκευασμένη και από τις καλύτερες mirroless από άποψης ποιότητας κατασκευής.

Y.Γ. Sorry για τo off topic...

ξερει κανεις αν υπαρχει καπιο ρυθμιση για παλιους manual φακους στην ΕΜ5?
στη GX1 μπορω να πατησω στην οθονη σε καπιο σημειο και η μηχανη μεγεθύνει αυτο το σημειο, υπαρχει κατι αντιστοιχο στην ΕΜ5?

οχι δεν νομιζω πως γινεται με αυτο ακριβως τον τροπο, με αναθεση σε πληκτρο και χρηση ροδελας γινεται σιγουρα μεγενθυνση,
εμεσως στην ΕΜ1 γινεται αν πατησεις πανω στην οθονη, σου βγαζει το κουτακι εστιασης (εφοσον εχεις ανοιχτο το touch) , διπλα υπαρχει μια μπαρα που το αυξομειωνεις, οταν εχεις το μεγεθος που θες πατας κατω δεξια που υπαρχει ενας μεγενθυτικος φακος και ζουμαρει στο παραθυρο, δες αν γινεται και στην ΕΜ5 το ιδιο

το εχω εντοπισει εδω και καιρο και το ειχα ποσταρει στο dpgr, εδω νομιζω πως όχι, καλα εκανες και τοβαλες αν και αφορα κυριως την ΕΜ1 και την επεξεργασια RAW, το χρησιμοποιω ξεκινωντας αλλα αναλογα τα χαρακτηριστικα του φακου κανω τροποποιησεις , δεν δινουν ολοι οι φακοι ιδιο κοντραστ και οξυτητα.

ομως οι περισσότεροι Olympakides δεν ασχολουνται με RAW κατι που ειναι κατα την γνωμη μου αναγκαιο τουλάχιστον για την ΕΜ1 ....

Έχει τύχει σε κανέναν να κολλάει η μπροστινή ροδέλα (του κλείστρου) κατά τη ρύθμιση; Η δικιά μου δυσκολεύεται λίγο όταν τη γυρνάω δεξιόστροφα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω τι να κάνω.. Να τη στείλω για service? Φαντάζομαι δεν έχει νόημα να προσπαθήσω κάτι μόνος μου. Γι' αυτό και ρώτησα να δω μήπως έχει αντιμετωπίσει κάποιος το ίδιο θέμα.