Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Να γκρινιάξω λίγο κι εγώ (για να μη νομίζετε ότι με πληρώνει η Olympus :laugh:): Δεν είχα χρειασθεί έως χθες το μικρό σημείο εστίασης στην e-pl3, αλλά ήρθε η στιγμή και άρχισα... την έρευνα! Παλικάρια έφαγα περί την μια ώρα για να ανακαλύψω το πώς γίνεται! Εντάξει οι συνηθισμένοι γκρινιάρηδες από canonikon τις περισσότερες φορές υπερβάλλουν, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον έχουν δίκιο.

Για όσους ενδιαφέρονται: μπαίνεις στο screen menu, πας στο τεραγωνίδιο όπου επιλέγεις το σημείο εστίασης, μπαίνεις και μετά πατάς menu. Ανοίγουν κάτω αριστερά δυο επιλογές, η πρώτη για τον τρόπο που δουλεύει το smile, και η δεύτερη που αφορά το μέγεθος του πλέγματος/καρέ εστίασης... Τόσο καλά :smash:

μακαρι φιλε...γιατι την βλεπω να φευγει, πολυ μετρια βγαζει ...

Νομιζω πως οποια και αν παρεις, αν συνεχισεις τα auto δυσκολα θα σε εντυπωσιασει καποια μηχανη.
Γνωμη μου παντα.

ισως εχεις δικιο χαχααχαχα

απλα οταν βιαζεσε ειδικα σε στρεετ ειναι να μην χασεις φαση, σε αλλες φασης με παιρνει να παιζω ναι

Μα αυτο σου ειπα, οτι στις φωτογραφιες που εχεις ανεβασει δεν βλεπω λογο βιασυνης.. Δεν φωτογραφισες στιγμες που τρεχουν, αλλα σταθερα πλανα.
Σου προτεινω με 1000 να φας λιγο καιρο και να δοκιμασεις να κανεις μονος σου τις φωτομετρισεις και τις επιλογες του διαφραγματος. Θα δεις τεραστια διαφορα στις φωτογραφιες που βγαζεις. Δεν νομιζω πως φταιει η μηχανη σε κατι.. Ισα ισα σε ορισμενες βλεπω πολυ καλη οξυτητα, οποτε σιγουρα εχει δυνατοτητες για πολυ καλυτερες φωτο.

Θα γινω λιγο γραφικος για καποιους :music-smiley-005:, αλλά πιστευω με την xz2 είχες πολυ καλυτερο αποτελεσμα αποτι με τον kit φακο της ep1. Τωρα πας στο μελλον αναγκαστικά για αγορα πιο φωτεινων φακων. + οτι ειχες και macro με την xz2. Επρεπε να παρεις μια xz2 χωρις προβλημα.:music-smiley-005:

παει για πωληση απο χτες ...θα το δω για την xz 2 ...

Εγω θα σου λεγα κρατα την και κατσε ξεζουμισε την... Με τον καιρο θα μπορεις να παρεις και εναν καλυτερο φακο και να ριξεις την σκονη σου στην xz-2.
Το θεμα σου προς το παρον δεν βλεπω να ειναι η μηχανη, αλλα το πως τραβας τις φωτογραφιες σου! Δωσε χρονο στον εαυτο σου και σιγουρα θα παρεις πολυ καλυτερα αποτελεσματα οποια μηχανη και αν εχεις στα χερια σου.

εχω και μια Δ5100 δεν γινεται να αλαζω και στις μηχανες δυο φακους...

οικονομικα δεν το εχω

Last edited:
Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Να γκρινιάξω λίγο κι εγώ (για να μη νομίζετε ότι με πληρώνει η Olympus :laugh:): Δεν είχα χρειασθεί έως χθες το μικρό σημείο εστίασης στην e-pl3, αλλά ήρθε η στιγμή και άρχισα... την έρευνα!
Για όσους ενδιαφέρονται: μπαίνεις στο screen menu......

Δημήτρη αν εχεις ανοιχτά τα 4 βελάκια να κάνουν έξτρα εντολές το αριστερό βελάκι σε βάζει by default πιο σύντομα στην επιλογή μεγέθους σημείου εςτιαςης και FD.

Για να δω, τα έχω?

edit: όλα καλά, ευχαριστώ!

Last edited:
Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

κι εμένα μου φαίνεται ότι με την compact είναι πιο καλές οι φωτό.

Την είχα πατήσει κι εγώ, μη νομίζεις.

Όσο καλύτερη μηχανή τόσο περισσότερο ψάξιμο θέλει.

Σου προτείνω να παίξεις λίγο με προτεραιότητες διαφράγματος και ταχύτητας (και μετά και με τα δυο-hardcore for begginers like us!) στα ίδια καρέ, μετά να βάλεις τις φωτό στον υπολογιστή και να δεις τα exif και το αποτέλεσμα.

Έτσι θα μπορέσεις να καταλάβεις τι δουλειά κάνει το καθένα σύμφωνα με το αποτέλεσμα που έχεις.

Αφού σου αρέσει η φωτογραφία μη τη δίνεις κατά την ταπεινή μου άποψη...

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

H 5100 είναι πιο ικανή μηχανη και γίνεται πιο ικανή όσο πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες. Π.χ. εστίαση κινούμενων στόχων, αργά το βράδυ, καλό χρώμα σε ήλιο, κλπ.

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

ναι έχεις δίκιο φιλε μου, όλες η μηχανές καλές είναι στην τελική, ο χρηστης παίζει ρολο

Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

H 5100 είναι πιο ικανή μηχανη και γίνεται πιο ικανή όσο πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες. Π.χ. εστίαση κινούμενων στόχων, αργά το βράδυ, καλό χρώμα σε ήλιο, κλπ.

αν και δεν ξέρω τη μηχανή αυτή έχεις δίκιο, αλλά...

Για ερασιτεχνική χρήση νομίζω ότι η τάση είναι προς τις mirrorless και στις highend compact.
Το βλέπω στον εαυτό μου, όταν είχα πάρει την canon powershot s20 την είχα ξεσκίσει, την είχα πάντα μαζί.
Μετά πήρα την Olympus 5060 (ΜΗ-ΧΑ-ΝΑ-ΡΑ) την οποία επίσης "ρήμαξα" στα κλικ! Καταπληκτικά jpeg...
Ύστερα πήρα μια canon 350D (τη δικιά σου Βλάση) με τον μαμά φακό στην αρχή (είχα πέσει σε καλό κομμάτι!) και με τον tamron 17-50 λίγο αργότερα. Μετά πήρα την eos20D. Και τηλεφακό. Και φλας. Και τον 50ρη της canon. Πήρα βαλιτσάκι.

Να μην τα πολυλογώ, με το πενιχρό dslr rig μου (το οποίο ακόμα και πενιχρό είχε εξαιρετικές δυνατότητες, πολύ μεγαλύτερες από αυτό που μπορούσα να κάνω εγώ ως χρήστης του) το οποίο έβγαζε εξαιρετικές φωτό έβγαλα τις λιγότερες φωτό.
Το βαλιτσάκι έμενε στο σπίτι. Μερικές φορές στο τσακίρ κέφι έπαιρνα τη μηχανή σκέτη αλλά στα μπαράκια με βλέπανε με μισό μάτι (μη κοιτάτε τώρα που είναι μόδα! χαχα). Και δεν ήταν και πρακτικό. Που να την αφήσεις? πάνω στο τραπεζάκι? πάνω στο μπαρ?

Με την έλευση των mirrorless πήρα μια olympus e-pl1 με τον ΚΙΤ φακό και μετά πήρα τον panasonic 14 2.5.
Αρκετά πιο sluggish feeling από την 20D ιδίως στο AF και άθλια συμπεριφορά στα υψηλά ISO αλλά...την είχα μαζί μου.
Και ως γνωστόν η καλύτερη μηχανή είναι αυτή που έχεις πάντα μαζί!
Το χειμώνα χαλαρά μπαίνει στην τσέπη του μπουφάν!

Νομίζω ότι αυτή η "πορεία" μου στα φωτογραφικά είναι...παράλληλη με πολύυυυυ κόσμο, μια ματιά στις αγγελίες φωτογραφικών και θα καταλάβετε. Άψογες DSLR πωλούνται σχεδόν τσάμπα.

Τώρα είμαι σε φάση επαναπροσδιορισμού του εξοπλισμού, περιμένω την olympus e-pl5 στις 24 του μήνα. Και είμαι ενθουσιασμένος, τόσο όσο ήμουν όταν έπαιρνα την 5060!

Θα κάνω όμως μια μικρή πρόβλεψη για το μέλλον: η επόμενη φωτογραφική που θα αγοράσω και θα είναι εφάμιλλη με την e-pl5 θα...εμπεριέχεται στο επόμενο κινητό τηλέφωνο που θα αγοράσω!

το να εχεις μια μικρη καμερα μαζι σου παντα ειναι ολα τα λεφτα για εμενα.

Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

η επόμενη φωτογραφική που θα αγοράσω και θα είναι εφάμιλλη με την e-pl5 θα...εμπεριέχεται στο επόμενο κινητό τηλέφωνο που θα αγοράσω!

το να εχεις μια μικρη καμερα μαζι σου παντα ειναι ολα τα λεφτα για εμενα.

Έτσι ακριβώς .......και μετά έρχεται η παράσταση των παιδιών σε κάποιο θέατρο ( = υψηλά iso - φωτεινός φακός) ...............και μετά κάποια εκδήλωση σε εξωτερικό χώρο με ήλιο και σκιά μαζί ( = δυναμικό εύρος ) ................και μετά παραλία ( = viewfinder)...................................και μετά έρχεται η αναζήτηση ανάλογης μηχανής που ούτε σε τσέπη θα χωρά , ούτε θα είναι ελαφριά σαν compact η κινητό τηλέφωνο .....................δυστυχώς .

Ξέχασα ........................................................θα είναι και ακριβή !!!

Και παιρνεις την γκουμουτσα, προτιμας αντι να την κουβαλησεις να κουβαλησεις μια ομπρελα και δεν εχεις τελικα photos απο την παραλια. :P

Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Η παίρνεις την ΕΜ10 , ή κάποια από τις Panasonic (δεν έχω ασχοληθεί και δεν ξέρω τα μοντέλα που έχουν evf) με έναν σταθερό !!!
Δεν είναι compact αλλά και ούτε γκουμούτσα , είναι όμως ακριβή μαζί με τον pancake .