Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο lumix είναι οξύτερος, όχι κραυγαλέα πάντως! Απ' ότι βλέπω στα exif οι συγκριτικές εικόνες δεν έχουν ακριβώς το ίδιο κάντρο, ούτε σκοπεύτηκαν από την ίδια απόσταση, χωρίς φυσικά να επηρεάζεται το συγκριτικό αποτέλεσμα.
Γενικά πιστεύω ότι η διαφορά τιμής σε κομμάτια bulk πάντα (~140 ο πάνυ ~100 ο κιτ) αντιπροσωπεύει στο περίπου και τη διαφορά απόδοσης. Σε τιμή κουτιού ο πάνυ θα ήταν τελείως απαράδεκτος!

Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο lumix είναι οξύτερος, όχι κραυγαλέα πάντως! Απ' ότι βλέπω στα exif οι συγκριτικές εικόνες δεν έχουν ακριβώς το ίδιο κάντρο, ούτε σκοπεύτηκαν από την ίδια απόσταση, χωρίς φυσικά να επηρεάζεται το συγκριτικό αποτέλεσμα.
Γενικά πιστεύω ότι η διαφορά τιμής σε κομμάτια bulk πάντα (~140 ο πάνυ ~100 ο κιτ) αντιπροσωπεύει στο περίπου και τη διαφορά απόδοσης. Σε τιμή κουτιού ο πάνυ θα ήταν τελείως απαράδεκτος!

Αυτά που γράφεις είναι μία μόνο πλευρά της σχετικής "ποιότητας" του φακού, αν και ακόμα και από την μέτρια οθονίτσα της e-pl1 η διαφορά της οξύτητας είναι παραπάνω από εμφανής!

Από τις παραπάνω φωτό δε φαίνεται η συμπεριφορά του φακού σε χαμηλό φωτισμό (γιούπιιιιιι), η ταχύτητα του af (mini slr) και η παντελής έλλειψη θορύβου όταν νετάρεις σε video!

Για να μη μιλήσω για το compact μέγεθος του το οποίο μας επιτρέπει να έχουμε τη μηχανή πάντα μαζί μας!

Είμαι λίγο ενθουσιασμένος δε μπορώ να το κρύψω!

Το σετάκι epl-1 με τον panny είναι για μένα και τις ανάγκες μου ΠΟΛΥ value for money, ΠΟΛΥ όμως!

εγώ τη βλέπω ακόμη μεγαλύτερη τη διαφορά από αυτή που αναφέρεις... Ο Panny ήδη στο 2.8 ή 3.2 είναι εξαιρετικός ενώ ο 14-42 στο 14 πρέπει να φθάσει στο 5.6 για να έχει αποδεκτά αποτελέσματα. Και λέω ότι είναι εξαιρετικός σε σχέση με τον 14-42 στην οξύτητα αλλά και στο κοντράστ. Το μειωμένο κοντράστ φαίνεται ακόμη και στη λήψη που παρέθεσες που είναι φλάτ κι όχι 3d εικόνα. Το μόνο κακό του είναι η βινιέτα, αρκετά δυνατή σε αυτά τα διαφράγματα.

Θα ήθελα επίσης να θυμίσω σε όλους ότι οταν αξιολογούμε φακούς συνήθως το κάνουμε σε εσωτερικούς χώρους και μάλιστα σε αντικείμενα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το φακό δηλ. 50 εκ. έως 1.5 μ. Όμως οι καλοί φακοί ξεχωρίζουν από τους μέτριους ή τους κακούς κυρίως στη λήψη στο άπειρο. Εκεί φαίνονται τα καλά οπτικά. Και εκεί ο μικρός Panasonic δείχνει ότι είναι πολύ καλός. Μην νομίσετε βέβαια ότι μπορεί να συγκριθεί με τους καλύτερους φακούς άλλων συστημάτων, διότι δεν μπορεί. Όμωςς σίγουρα δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε ανοιχτά διαφράγματα (π.χ. 3.2-4.0) σε σχέση με τους βασικούς ζουμ της Oly (14-42, 12-50).

Νίκο peperr συμφωνείς;

Δεν συμφωνώ , μέχρι και τα διπλά (διότι εκτός της ποιότητας στις φωτό , υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα εστίασης συν το f2.5) θα τον πλήρωνα χαλαρά .

Από τις παραπάνω φωτό δε φαίνεται η συμπεριφορά του φακού σε χαμηλό φωτισμό (γιούπιιιιιι), η ταχύτητα του af (mini slr) και η παντελής έλλειψη θορύβου όταν νετάρεις σε video!
Έτσι ακριβώς , αλήθεια επειδή δεν ασχολήθηκα καθόλου με το θέμα του βίντεο , τι ρυθμίσεις χρησιμοποιείτε και κυρίως αναφέρομαι στην επιλογή τρόπου εστίασης , με τον 14-42 σε c-af που δοκίμασα θόλωνε όταν κινούνταν το θέμα .

Το μόνο κακό του είναι η βινιέτα, αρκετά δυνατή σε αυτά τα διαφράγματα.
Θα ήθελα επίσης να θυμίσω σε όλους ότι οταν αξιολογούμε φακούς συνήθως το κάνουμε σε εσωτερικούς χώρους και μάλιστα σε αντικείμενα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το φακό δηλ. 50 εκ. έως 1.5 μ.
Δεν μπορώ να πω ότι με ενόχλησε η βινιέτα , μη βγάζοντας και ποτέ πανόραμα δεν νομίζω να με ενοχλήσει .
Η δοκιμή έγινε στην τραπεζαρία και η απόσταση ήταν κοντά στα 20-30εκ. με την μηχανή λίγο πιο πίσω όταν φορούσε τον 14-42 καθώς πιάνει στα 14mm λιγότερο κάδρο από τον lumix .

Όμως οι καλοί φακοί ξεχωρίζουν από τους μέτριους ή τους κακούς κυρίως στη λήψη στο άπειρο.
Μη γελάσετε............................................πως εστιάζω στο άπειρο όταν το δαχτυλίδι εστίασης δεν τερματίζει κάπου ?

Δεν συμφωνώ , μέχρι και τα διπλά (διότι εκτός της ποιότητας στις φωτό , υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα εστίασης συν το f2.5) θα τον πλήρωνα χαλαρά .

Έτσι ακριβώς , αλήθεια επειδή δεν ασχολήθηκα καθόλου με το θέμα του βίντεο , τι ρυθμίσεις χρησιμοποιείτε και κυρίως αναφέρομαι στην επιλογή τρόπου εστίασης , με τον 14-42 σε c-af που δοκίμασα θόλωνε όταν κινούνταν το θέμα .

Δεν μπορώ να πω ότι με ενόχλησε η βινιέτα , μη βγάζοντας και ποτέ πανόραμα δεν νομίζω να με ενοχλήσει .
Η δοκιμή έγινε στην τραπεζαρία και η απόσταση ήταν κοντά στα 20-30εκ. με την μηχανή λίγο πιο πίσω όταν φορούσε τον 14-42 καθώς πιάνει στα 14mm λιγότερο κάδρο από τον lumix .

Μη γελάσετε............................................πως εστιάζω στο άπειρο όταν το δαχτυλίδι εστίασης δεν τερματίζει κάπου ?

Πολύ απλά, βγαίνεις βόλτα στην παραλία της Νάουσας και φωτογραφίζεις τον κάμπο που έχουμε καιρό να τον δούμε και μας έλειψε πραγματικά. Ή πας στο μνημεί στην Αραπίτσα και από τη γέφυρα τραβάς την υπόλοιπη πόλη. Ή έστω φωτογραφίζεις σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, εστιάζοντας (δηλ. το τετργωνάκι της μηχανής να στοχεύει) σε οτιδήποτε είναι στα 5+ μ. από τη μηχανή. Δυστυχώς η epm1 δεν σου δίνει τη δυνατότητα να αλλάζεις το διάφραγμα On the fly δηλ. να τραβάς αλλάζοντας σε κάθε φωτο το διάφραγμα χωρ´ςι να κατεβάσεις τη μηχανή. Μπορείς όμως να ξεκινήσεις με εστίαση στο άπειρο από το 2.8 και να πάς μέχρι το 8.0 .

Βινιέτα θα δεις στα διαφράγματα μέχρι 5.6 ή και 6.3 στις άκρες του καρέ, ειδικά όταν θα φωτογραφίζεις μονόχρωμη επιφάνεια, π.χ. ουρανό.

Μη γελάσετε............................................πως εστιάζω στο άπειρο όταν το δαχτυλίδι εστίασης δεν τερματίζει κάπου ?[/QUOTE]

όταν έχεις af δεν χρειάζεται να γυρνάς το δαχτυλίδι. Απλώς πατάς το κουμπί του κλείστρου.

....... Δυστυχώς η epm1 δεν σου δίνει τη δυνατότητα να αλλάζεις το διάφραγμα On the fly δηλ. να τραβάς αλλάζοντας σε κάθε φωτο το διάφραγμα χωρ´ςι να κατεβάσεις τη μηχανή. .....
...στρίβεις τη ροδέλα και αλλάζει μια χαρά το διάφραγμα, ποιό κατέβασμα της μηχανής εννοείς; Αν έχεις και σκόπευτρο βλέπεις τη νέα τιμή πιό άνετα τη μέρα!

O pancake 14mm/2.5 της Panasonic ειναι για το μεγεθός του πολυ καλός φακός, οξυς στο κέντρο σχεδόν στα ιδια επιπεδα με τον 20mm/1.7 με χειρότερα άκρα όμως τα οποια αρχίζουν και αποδίδουν καλά απο f=4-5.6, έχει ταχύτατη και αθόρυβη εστίαση ακόμα και με λίγο φως και δεν έχει πολλές χρωματικές εκτροπές σε σώμα Ολυ όπως άλλοι Panasonic.
Nαι βινιετάρει και έχει και κάμποση γεωμετρική παραμόρφωση αλλά για το μέγεθός του δεν περιμένεις να τα πηγαίνει παντού καλά. Κάτω απο 200Ευρω απο σπασμένα κιτ είναι ευκαιρία, η πραγματική τιμή του στον τιμοκατάλογο της ελλ. αντιπροσωπίας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπη σε κουτι είναι κοντά στα 400Ε .
Τον έχω συγκρίνει με τους φακούς Ολυ 14-42mm R, Panasonic 14-42mm, Panasonic 7-14mm/4, Ολυ 14-150mm και με ανοιχτο διάφραγμα είναι συνολικά ισοδύναμος ή πολυ καλύτερος , αν κλεισεις 1-2 στοπ βελτιώνονται αισθητά και τα άκρα του.
Με την πρώτη ευκαιρία θα τον συγκρίνω και με τον Panasonic 14-45 που τον θεωρώ τον μακράν καλύτερο κιτ φακό.
Τον έχω παρει ολόμαυρο (είχα και την δίχρωμη γκρι - μαυρη βερσιόν που ειχε δώσει ανάλογες μετρήσεις) και ειναι μόνιμα κολημένος πάνω στην Ε-PΜ1.

Last edited:

Σειρά μου να σε καλωσορίσω καί 'γω, Κώστα (kbouk), πολύ περισσότερο αφού προερχόμαστε, όπως κάπου είπες, απ' το ίδιο επαγγελματικό συνάφι!
Τα πολλά καλά λόγια που ακούω γιά τον 14-45 λουμίξ από το Νίκο (pepper) και σένα τώρα με ωθούν να το ψάξω το θέμα. Πιστεύεις ότι η τιμή που τον βρίσκει κανείς στο Λεκανοπέδιο το φακό (~280Ε) ανταποκρίνεται στα προσόντά του. Ένας καλός ζουμ είναι καλός γιά φωτογραφική βόλτα και ο Ολυ 14-42 αν και μικρός και βολικός έχει τις αδυναμίες του!

όταν έχεις af δεν χρειάζεται να γυρνάς το δαχτυλίδι. Απλώς πατάς το κουμπί του κλείστρου.

Παραθέτω λινκ για φωτογραφίες που τράβηξα όπως μου ζήτησες δίχως καμία επεξεργασία και σε φουλ ανάλυση , δοκίμασα να εστιάσω αυτόματα σε κάποια στέγη πολύ μετά τα 5 μέτρα , άλλαξα το σημείο εστίασης σε κάποιο από τα σπίτια στο βάθος , έπαιξα και με τα διαφράγματα , αλλά οι φωτογραφίες δεν είναι νεταρισμένες παντού .
Τι δεν έκανα καλά ?
Επίσης ο lumix μετά το f8 αρχίζει και πέφτει σε οξύτητα , κάτι που μου κάνει εντύπωση καθώς γνώριζα μέχρι τώρα πως μετά το f11 αρχίζουν οι φωτογραφίες με νεταρισμένο όλο το πλάνο .
arapitsa agalma lumix f3.2
arapitsa agalma lumix f4
arapitsa agalma lumix f5.6
arapitsa agalma lumix f8
arapitsa agalma lumix f11
arapitsa agalma lumix f16
arapitsa lumix f2.5
arapitsa lumix f3.5
arapitsa lumix f5
arapitsa lumix f6.3
arapitsa lumix f8
arapitsa lumix f11
arapitsa poli lumix f4.5
arapitsa poli lumix f6.3
arapitsa poli lumix f16
parko lumix f8
parko agalma lumix f3.5
parko kampos ce lumix f3.5
parko kampos ce lumix f4.5
parko kampos ce lumix f8
parko kampos le lumix f4
parko kampos le lumix f8
parko kampos ri lumix f6.3
parko kampos ri lumix f8
κουράστηκα μία μία , πρέπει να βρω τρόπο να κάνω μαζικά resize (χωρίς να μου χαλά την εικόνα) και ανέβασμα σε photobucket γιατί μια προσπάθεια που έκανα μου τις ανέβαζε σε φουλ ανάλυση και είναι πολλά τα mb .

Κώστα (kosmous), κάπου συγχέεις την οξύτητα με την αναλυτικότητα του φακού. Όταν αυξάνουμε τον f εκείνο που αυξάνει είναι το βάθος πεδίου, ενώ η ανάλυση της λεπτομέρειας της εικόνας πέραν του 5.6 μειώνεται. Οι φωτογραφίες που σκόπευσες είναι βέβαια εστιασμένες πέραν της υπερεστιακής απόστασης του συγκεκριμένου φακού, αλλά το άπειρο του κάμπου είναι ακόμα πολύ μακρυά. Σου συνιστώ να σκοπεύσεις σε MF mode και να στρέψεις το δακτυλίδι αντιωρολογιακά όσο σε παίρνει ή ανάποδα αν έχεις μεταβάλει τη φορά περιστροφής της εστίασης. Καλό επίσης είναι να μειώσεις το +2 στην οξύτητα που έχεις βάλει , το 0 ή ακόμα το -2 δίνουν πιό νορμάλ φωτογραφίες!

Σειρά μου να σε καλωσορίσω καί 'γω, Κώστα (kbouk), πολύ περισσότερο αφού προερχόμαστε, όπως κάπου είπες, απ' το ίδιο επαγγελματικό συνάφι!
Τα πολλά καλά λόγια που ακούω γιά τον 14-45 λουμίξ από το Νίκο (pepper) και σένα τώρα με ωθούν να το ψάξω το θέμα. Πιστεύεις ότι η τιμή που τον βρίσκει κανείς στο Λεκανοπέδιο το φακό (~280Ε) ανταποκρίνεται στα προσόντά του. Ένας καλός ζουμ είναι καλός γιά φωτογραφική βόλτα και ο Ολυ 14-42 αν και μικρός και βολικός έχει τις αδυναμίες του!

Ευχαριστώ συνάδελφε, ο Νικόλας (peper) και εγώ πίνουμε νεράκι στο όνομά του γιατι έχουμε δεί τι κάνει, είναι ένα απο τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά στο μ4/3 (όχι πια απο οτι φαινεται) και τον έχουμε συστήσει στους περισσοτερους φίλους.
Εχω διαβασει και δει φωτο απο πολλους χρηστες, έχω δεί τεστ του νεου Πανυ 12-35/2.8 οπου ο 14-45 τον κοιτάζει στα μάτια, και προσωπικα έπαθα πλάκα όταν τον συγκρινα με φακό 4/3 HG και στα 14mm-18mm ηταν οξυτερος στα άκρα ο Πανυ 14-45.

Ολοι οι κιτ φακοί όταν δεν βρεθουν σε bulk έχουν τιμη πάνω απο 200Ευρω, οποτε πρεπει να τον παρεις απο σπασμενο κιτ (δυσκολο γιατι κυκλοφορουσε μονο με τις παλιες G1 , GF1) ή να αγοράσεις όλο το κιτ οπως κανουν οι περισσοτεροι οποτε θα σου μεινει η μηχανουλα.

Υ.Σ.
Σχετικά με τα δείγματα του 14mm και την απωλεια οξυτητας πάνω απο f=8 να πω ότι ειναι συνήθες φαινόμενο στους φακούς μ4/3 και 4/3, μάλιστα ο κανόνας είναι ότι αυτο συμβαίνει απο f=11 και πάνω, αλλά όταν ο φακός είναι βελτιστοποιημένος με sweet point στα πολυ ανοιχτα διαφράγματα το diffraction έρχεται νωρίτερα ακομη και στο f=8.
To ίδιο παρατηρείται και στο νέο macro mΖuiko 60mm/2.8 όπου μετά την τιμή f=5.6 αρχίζει και γίνεται πιο soft.

τον ψαχνω κι εγω τον 14-45, αξιολογος φακος .

Τουλαχιστον μεχρι να δω τον νεο 12-35 , θελω βλεπεις και αρκετο φως και σταθερο διαφραγμα (λογω βιντεο) και κυριως γρηγορο AF.
Αληθεια , ο 14-45 πως παει απο ταχυτητα εσταισης ?

Όταν αυξάνουμε τον f εκείνο που αυξάνει είναι το βάθος πεδίου, ενώ η ανάλυση της λεπτομέρειας της εικόνας πέραν του 5.6 μειώνεται. Σου συνιστώ να σκοπεύσεις σε MF mode και να στρέψεις το δακτυλίδι αντιωρολογιακά όσο σε παίρνει ή ανάποδα αν έχεις μεταβάλει τη φορά περιστροφής της εστίασης. Καλό επίσης είναι να μειώσεις το +2 στην οξύτητα που έχεις βάλει , το 0 ή ακόμα το -2 δίνουν πιό νορμάλ φωτογραφίες!

Θα τα δοκιμάσω , σε ευχαριστώ .

Σχετικά με τα δείγματα του 14mm και την απωλεια οξυτητας πάνω απο f=8 να πω ότι ειναι συνήθες φαινόμενο στους φακούς μ4/3 και 4/3,

Σε κάθε ποστ μαθαίνω και κάτι , τελικά διάβασα αρκετά προσπαθώντας να κατανοήσω τα περί φωτογραφίας τον τελευταίο καιρό όσο το δυνατόν γρηγορότερα .
Το αποτέλεσμα είναι να νιώθω πως έχω προχωρήσει στα κεφάλαια (δίχως όμως δοκιμές και φυσικά εμπειρία στην πράξη) και να τα μπερδεύω την ώρα της λήψης και όχι μόνο .

Παιδιά σόρυ για την "απουσία" αλλά έλειπα τριήμερο επαγγελματικό ταξίδι, αύριο θα δω τα ποστς και όπου μπορώ θα απαντήσω.
Μέχρι να γίνει αυτό και απευθυνόμενος σε όσους συνφορουμίτες προέρχονται από άλλα συστήματα, να πω ότι οι φακοί 4/3 και m4/3 αποδίδουν καλά από τελείως ανοικτοί μέχρι μάξιμουμ f:5.6. Από εκεί και πάνω χάνουν σημαντικά σε απόδοση

Έτσι ακριβώς είναι, κι εγώ έχω πειραματιστεί με πιο κλειστά διαφράγματα για μεγαλύτερο βάθος πεδίου (στο macro ας πούμε), αλλά ήδη στο f8 όταν ελέγχεις το focus με το Capture1 έχεις σημαντική απώλεια και από εκεί και πάνω οι φωτογραφίες δείχνουν ανεστίαστες.

Πράγματι, αυτό συμβαίνει! Το προβληματικό, σε συνδυασμό με το ότι ο τόπος μας είναι προικισμένος με πολύ φώς, είναι ότι είναι δυσεύρετα τα ND φίλτρα σε διαμέτρους 37-46 που συναντά σε μεγάλο βαθμό στους φακούς αυτούς. Αν τουλάχιστον οι μηχανές μπορούσαν να δώσουν χρόνους έως και 1/8000 δλ θα αποφεύγαμε τις υπερεκθέσεις!

Ο κανόνας sunny 16 δηλαδή στις m4/3 πάει περίπατο . Με την Pentax K100D τον έκανα χρήση ειδικά το καλοκαίρι , με αρκετά καλά αποτελέσματα και φωτογραφίες καθαρές και εστιασμένες από άκρη σε άκρη όσο ήταν εφικτό για τον εξοπλισμό μου .

Με ήλιο 1/125 και f11 σε iso100 γενικά είσαι εντάξει, πλην ειδικών περιπτώσεων. Αν όμως λάβουμε υπόψι τις ιδιαιτερότητες του συστήματος, θέλουμε ~1/500 με f6,3 το πολύ 7,1 (που αντιστοιχούν στο διπλάσιο σε ότι αφορά το βάθος πεδίου) γιατί το ελάχιστο iso που έχουμε είναι 200 (δυστυχώς). Βέβαια στα 46mm κυκλοφορούν αρκετά φίλτρα, πρόσφατα πήρα ένα CP Hoya από το amazon πακέτο με δυο tiffen UV. Το πρώτο βηθάει πολύ και σε άλλα πράγματα εκτός από τις αντανακλάσεις, κόβει φως και την "μπλεδίλα" του ουρανού και βαθαίνει τα χρώματα. Απολύτως απαραίτητο! Τα UV δεν μου πολυάρεσαν, θέλουν προσοχή για εσωτερικές ανακλάσεις...

Μόλις παρέλαβα τον Sigma 19/2.8 από Κατερέλο, που τον πρόλαβα στα 99 ευρώ. Δυστυχώς το "πουλάκι πέταξε" και όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε...
Η τιμή του, όπως και του 30αρη, πήγε στα 139 ευρώ http://www.skroutz.gr/s/2250670/Sigma-19mm-F2-8-EX-DN-Olympus-Panasonic.html
Τον οποίο 30αρη δεν πήρα γιατί το ξανασκέφτηκα και τα 30mm (x2=60) δεν με εξυπηρετούν σε κάτι
Ποιοτικά ο φακός είναι καλύτερος -αλλά και μεγαλύτερος- από αυτό που περίμενα, με πολύ "γλυκό" δακτυλίδι εστίασης. Διαθέτει κουτί, hood, γραπτή εγγύηση του καταστήματος για ένα χρόνο και τη γνωστή τετραγωνισμένη θήκη που έχουν οι Sigma (υλικό σαν δερματίνη). Το ΣΚ θα βγάλω δείγματα σε μια εκδρομή στην Εύβοια και από Δευτέρα θα σας μεταφέρω τις πρώτες εντυπώσεις μου