Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

εγώ τη βλέπω ακόμη μεγαλύτερη τη διαφορά από αυτή που αναφέρεις... Ο Panny ήδη στο 2.8 ή 3.2 είναι εξαιρετικός ενώ ο 14-42 στο 14 πρέπει να φθάσει στο 5.6 για να έχει αποδεκτά αποτελέσματα. Και λέω ότι είναι εξαιρετικός σε σχέση με τον 14-42 στην οξύτητα αλλά και στο κοντράστ. Το μειωμένο κοντράστ φαίνεται ακόμη και στη λήψη που παρέθεσες που είναι φλάτ κι όχι 3d εικόνα. Το μόνο κακό του είναι η βινιέτα, αρκετά δυνατή σε αυτά τα διαφράγματα.

Θα ήθελα επίσης να θυμίσω σε όλους ότι οταν αξιολογούμε φακούς συνήθως το κάνουμε σε εσωτερικούς χώρους και μάλιστα σε αντικείμενα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το φακό δηλ. 50 εκ. έως 1.5 μ. Όμως οι καλοί φακοί ξεχωρίζουν από τους μέτριους ή τους κακούς κυρίως στη λήψη στο άπειρο. Εκεί φαίνονται τα καλά οπτικά. Και εκεί ο μικρός Panasonic δείχνει ότι είναι πολύ καλός. Μην νομίσετε βέβαια ότι μπορεί να συγκριθεί με τους καλύτερους φακούς άλλων συστημάτων, διότι δεν μπορεί. Όμωςς σίγουρα δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε ανοιχτά διαφράγματα (π.χ. 3.2-4.0) σε σχέση με τους βασικούς ζουμ της Oly (14-42, 12-50).

Νίκο peperr συμφωνείς;

Nαι Bλάση, εν προκειμένω συμφωνώ 100%. Είναι καλύτερος φακός από τους 14-42 στα ίδια διαφράγματα, όχι από τον 14-45 όμως (στα 14mm και σε f:3.5-5.6)

............ όχι από τον 14-45 όμως (στα 14mm και σε f:3.5-5.6)
...Το πρόβλημα με τον φακό είναι να τον βρείς σε μπαλκ τιμή! Ξέρει κανείς τι παίζει εδώ;

Bulk δεν τον βρίσκεις, ισχύει αυτό που είπε και ο kbouk νωρίτερα

Με ήλιο θέλουμε ~1/500 με f6,3 το πολύ 7,1 (που αντιστοιχούν στο διπλάσιο σε ότι αφορά το βάθος πεδίου)
Δηλαδή το f16 των aps-c , στο 4/3 μας δίνει το ίδιο αποτέλεσμα σε βάθος πεδίου με το f8 ?
Αυτό με το pl φίλτρο το ψάχνω αλλά οι τιμές παίζουν αρκετά .

Ξέχασα να αναφέρω πως πραγματικά είναι άλλη μηχανή με το vf-2 , στην προχθεσινή ηλιοφάνεια ήταν άψογο εν αντιθέση με την οθόνη όπου δεν φαινόταν σχεδόν τίποτε .
Μόλις παρέλαβα τον Sigma 19/2.8 .......
από Δευτέρα θα σας μεταφέρω τις πρώτες εντυπώσεις μου

Καλοδούλευτος και θα περιμένουμε , αν έχεις χρόνο και όρεξη κάνε και μια σύγκριση με τον 14/2,5 .

Το f8 σε m4/3 είναι περίπου f12 σε APS-C (f16 σε FF). Μιλάμε πάντα για βάθος πεδίου.

Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

τον ψαχνω κι εγω τον 14-45, αξιολογος φακος .
Αληθεια , ο 14-45 πως παει απο ταχυτητα εσταισης ?
Κοιτα να δείς η OM-D με μερικους φακους (12-50, 14-42 κλπ.) ειναι πάρα πολύ γρήγορη, να φανταστείς ότι με το μισό πάτημα του κλείστρου πρώτα ακούγεται το ηχητικο μπίπ επιβεβαιώσης της εστίασης και μετα βλέπεις οπτικά το κουτί και το σχετικό μπιλάκι της εστιασης σταθερό, αυτο πρακτικά σημαίνει ότι η μηχανή ειναι ηδη εστιασμένη και απλά δεν πρέπει να περιμένεις αλλά να συνεχίσεις το πάτημα του κλείστρου.
Στον 14-45 παρατήρησα τουλάχιστον στην δική μου OM-D η χρονική διαφορά μεταξύ ηχητικού σήματος και οπτικού είναι ακομη μεγαλύτερη απο ότι με αλλους φακούς, και πάλι γρηγορότερη απο τους περισσότερους φακούς σε σώμα DSLR.

Πρώτες εντυπώσεις, όπως είχα "υποσχεθεί", από τον Sigma 19/2.8
Ταχύτατος στην εστίαση (πολύ πιο γρήγορος από τον Πανασόνικ 20/1.7), οξύτατος στο κέντρο, σοφτάρει ελαφρώς στα άκρα, εξαιρετικά χρώματα και κοντράστ, κανένα θέμα με βινιετάρισμα. Το δείγμα που παραθέτω είναι με την Ε-Ρ3 σε f:4, ISO 200

4.0.jpg

Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Μαλιστα,πολυ ενδιαφερον. Θεωρεις οτι ο πανυ ειναι 'καλυτερος' και αξιζει την διαφορα τιμης (περα φυσικα απο το f1.7) στα κοινα διαφραγματα; Aπο αυτα παντως που εγω ειδα ειμαι πολυ ευχαριστημενος. Μια χαρα στο κεντρο, λιγο μαλακος στα ακρα τερμα ανοικτος-τιποτα κακο ομως...Τελικα ποιον θα διαλεγες;

Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Μαλιστα,πολυ ενδιαφερον. Θεωρεις οτι ο πανυ ειναι 'καλυτερος' και αξιζει την διαφορα τιμης (περα φυσικα απο το f1.7) στα κοινα διαφραγματα; Aπο αυτα παντως που εγω ειδα ειμαι πολυ ευχαριστημενος. Μια χαρα στο κεντρο, λιγο μαλακος στα ακρα τερμα ανοικτος-τιποτα κακο ομως...Τελικα ποιον θα διαλεγες;

Πιστεύω οτι οι περισσότεροι με 100Ευρω στην τσέπη θα διάλεγαν χωρίς δευτερη σκέψη τον Sigma. O Panasonic είναι ελαφρως οξύτερος σχεδόν σε ολα τα κοινά διαφράγματα ειδικά στις άκρες και δυστυχώς δεν υπάρχει φακός στα μ4/3 που να είναι πιο αργός σε εστιαση κάνοντας τον ακατάλληλο για βίντεο αλλά το <μεγάλο χάρισμα του> είναι η οπτική απόδοση που έχει σε σχέση με το μικρό μέγεθος και την φωτεινότητα, κάτι που τον κάνει μοναδικό παρόλα τα κουσούρια του.

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Αν έπρεπε να διαλέξω έναν από τους δύο και είχα ένα μόνο σώμα, τότε αυτός θα ήταν ο 20/1.7. Επειδή όμως τον θέλω αποκλειστικά για χρήση δρόμου με την Ε-Ρ3 (για την OM-D προτιμώ τον 25/1.4), τότε η ταχύτητα εστίασης του 19/2.8 είναι αυτή που με κέρδισε, καθόσον το 1.7 μου είναι αδιάφορο για τη συγκεκριμένη χρήση. Δεν είμαι όμως αντικειμενικό δείγμα, οπότε η γνώμη μου δεν μετράει για κάποιον που δεν θέλει να ξοδεύεται διαρκώς...

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Η Voigtlander παρουσίασε έναν φακό 42,5 με f0,95!!!!.

ανακοινώθηκε στις 28/1. Πού ήταν τα καμάρια μας; Γιατί δεν ήταν προσκεκλημμένα στη Σεούλ;

Τέλος πάντων. τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι

f/.095 to f16 aperture range

11 lens elements in 8 optical groups

10 aperture blades

Filter size 58mm

Close focus .23 meter

Size: length 74.6mm, diameter 64.3mm

Lens hood included with lens

για περισσότερα (στο μέλλον όχι τώρα) στο http://www.cameraquest.com/voigt_M43_42.5.htm

Κλασσικός 85άρης πορτραίτου με f0.95! Αν έχει καλό bokeh θα "σκοτώνει"...

τα πρωτα δειγματα δειχνουν μια πολυ σοφτ εικονα με τερμα ανοιχρο διαφραγμα, πραγμα φυσικα αναμενομενο.

1443875_m.jpg

Άκυρο, το σκεφτόμουν για τον μαύρο αλλά είναι εξαντλημένος..

....Δεν είμαι κανένας φανατικός ολυμπάκιας, τουναντίον μάλιστα θέλουν κι αυτοί το ξεφώνημά τους που δεν περιλαμβάνουν στις συσκευασίες των φακών τους ούτε παρασολέιγ ούτε καμμιά τσαντούλα, όπως η pany πχ. , αλλά οι "δυσκοίλιοι" του photozone.de θέλουν κι' αυτοί άγριο ξεφωνητό τους!
Αφορμή η τελευταία "κριτική" γιά τον μάκρο 60 χλσ της Όλυ. "Βρήκαν " , οι αθεόφοβοι, CA και μάλιστα έντονες στο μοναδικό, ίσως, φακό των m4/3 που δεν έχει τέτοιες εκτροπές. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ούτε μπορεί και να υποστηριχθεί από τις φώτο που παραθέτουν οι ίδιοι! Να παραβλέψουμε και την επιμονή τους να "δοκιμάζουν" τους φακούς της Ολυ, χωρίς σταθεροποίηση, σε σώματα Πανασόνικ!!
Αυτά, τα λίγα, παιδιά! Φαντάζομαι ότι δεν ξεπερνώ τα εσκαμμένα του φόρουμ.....