Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

Re: Νέα μηχανή Olympus Pen

αν πάντως ο Μ4/3 9-18 έχει τη συμπεριφορά του κανονικού 9-18 κι έχουμε τελική τιμή με τη μηχανή κάτω από 800 ευρώ, τότε πολλοί θα την πάρουν (κι εγώ μέσα σε αυτούς).

Βλασση γιατι να μην παρεις τωρα την ε420 (160 ευρω) και τον 9-18 (400 κατι ευρω)??Φαντοζομαι θα ειναι λιγο πιο μεγαλο το πακετο βεβαια....

Εγω απο την στιγμη που ξεφευγεις απο μια pocket camera δεν βλεπω τον λογο στο να πας στην pen αντι σε μια dslr.

Εγώ πάντως έπαθα πλάκα απο το πόσο μικρό σε μέγεθος είναι το κιτ που είχε ο Paul όταν βρεθήκαμε τα χριστούγεννα. Ήταν συγκρίσιμο και μικρότερο σε κάποιες διαστάσεις απο την Minolta XG-1 που είχα μαζί μου.

Βλασση γιατι να μην παρεις τωρα την ε420 (160 ευρω) και τον 9-18 (400 κατι ευρω)??Φαντοζομαι θα ειναι λιγο πιο μεγαλο το πακετο βεβαια....

απλώς διότι αυτή τη στιγμή έχω μια DSLR που τραβά καλό υπερευρυγώνιο και έχω επίσης μια κόμπακτ με ευρυγώνιο 4/3, την PANASONIC TZ6. Μια ακόμη DSLR θα έπαιρνα μόνον με σπαστή οθόνη, έτσι ώστε να τη χρησιμοποιώ και στο εργαστήριο για την αντιγραφή των εφημερίδων, πάνω σε copy stand. Άρα θα πήγαινα στην E620, άρα θα ξεπεράσω ελαφρά το 1000 (+14-42, +9-18) που τελικά μπορεί να το κάνω. Αλλά σκέφτομαι πραγματικά μια PEN να την έχω μέσα στην τσάντα μου (με καπάκι στη μοντούρα) και δυο φακούς.

Εγώ πάντως έπαθα πλάκα απο το πόσο μικρό σε μέγεθος είναι το κιτ που είχε ο Paul όταν βρεθήκαμε τα χριστούγεννα. Ήταν συγκρίσιμο και μικρότερο σε κάποιες διαστάσεις απο την Minolta XG-1 που είχα μαζί μου.

E ηταν με τον pancake 25/f2.8:)Την εχω στην τσαντα μου παντα σχεδον...
Αμα βαλω τον 11-22/f2,8-3,5 ομως που ειναι μονος του μισο κιλο γινεται πολυ μεγαλυτερη
Παντως και η πενταξ αμα εβγαζε το μικροτερο δυνατο σωμα (kx?) φανταζομαι θα ηταν καλη περιπτωση με τοσα pancakes που εχει....

Αναγγελία νέου firmware v1.3 που λύνει το πρόβλημα του "παγώματος" της οθόνης σε χειροκίνητη εστίαση... Εμένα δεν μου το έκανε ποτέ, αλλά δεν πολυχρησιμοποιώ manual λόγω πρεσβυωπίας. Τώρα θα γίνω κακός, αν πώ ότι ενώ το AF tracking και τα extra art filters που είναι καθαρά θέμα software, η Oly τα κρατάει για την EP-2 καθαρά ως σημεία διαφοροποίησης?

και ο καινουριος 9-18 για τα μ4/3

SAM_0993.jpg

Απάντηση: Νέα μηχανή Olympus Pen

Τελικά η Olympus σα να έχει ψιλοεγκαταλείψει το σκέτο 4/3, και τις DSLR. Τίποτα το σπουδαίο το τελευταίο διάστημα...

κατι ακουγεται για καινουρια σωματα και φακους την ανοιξη....αλλα φημες ειναι....ριχνουν τα $$$ sta m4/3 τωρα

Η Sigma το σκέφτεται σοβαρά να μπεί στο παιχνίδι των mirrorless cameras, και να φτιάξει και φακούς για τρίτους φυσικά. Συνέντευξη του του "κ. γενικού" Kazuto Yamaki στο DPreview εδώ:

http://www.dpreview.com/news/1002/10022210sigmainterview.asp

Αν το αποφασίσουν δεν θέλει και πολύ...

Τελικά , έτσι για την "πρόοδο" , αναβαθμίστηκα στο firmware 1.3. Καμία εμφανής διαφορά, αν προκύψει κάτι θα ενημερώσω.

Τα πρώτα τέστ της E-PL1 από το 4/3 rumors :

http://43rumors.com/new-olympus-e-pl1-reviews-and-tests-from-all-around-the-world/

Με δυό λόγια για όσους βαριούνται, παρόμοια συμπεριφορά με τις EP-1/2 δηλαδή πολύ καλή ποιότητα εικόνας (ειδικά έως Iso 800). Πληθώρα ρυθμίσεων , ευκολία για τους "νέους" , ψιλοθαμένες χειροκίνητες ρυθμίσεις, αργό autofocus (σε σχέση με DSLR), οθόνη χαμηλής ανάλυσης, πολύ "μαζεμένη" και ελαφριά... Α! Ξέχασα : καλό φλάς.

Για περισσότερα θα περιμένουμε λίγο ακόμα.

Last edited:

Αναβάθμιση firmware για όλες τις Pen:

Firmware details:

All PEN models (E-P1, E-P2 and E-PL1)

* Higher AF speed in still image taking (with all lenses)

Additional functions for E-P1 & E-P2

* Higher AF tracing capacity in C-AF of movie taking (M.ZUIKO 9-18mm & 14-150mm) to same level of the E-PL1

Additional functions for E-P2 and E-PL1 only

* When using the VF-2, you get the flexibility to display the MENU and played image on the LCD (instead of on the VF-2)
* Flexibility to display the REC-VIEW on the LCD (instead of on the VF-2)

Improvements with M.ZUIKO 9-18mm (all PEN models)

* Frame rate adjustment of the live view when used with the new M.ZUIKO 9-18mm
(without new firmware, the frame rate may be smaller on the live view)

Fix of minor technical issues

* Example : The E-P2 displays strange horizontal lines on the EVF when combined with no lens (or old manual lens) and "Grainy Film" setting.

Download instructions
Olympus recommends updating cameras and lenses at the same time. To perform the update, please download the Firmware Updater Tool from the Internet and install it on a computer, connect the camera via USB to the computer and follow the instructions.

Και νέο δωρεάν software που αντικαθιστά τα Master 2 και Studio 2:

Olympus Viewer 2 boosts PEN software package

Hamburg, 15 April 2010 – Olympus is to release Olympus Viewer 2, the new software for editing and selecting photos and movies, and RAW file development. The successor to Olympus Master 2 and Olympus Studio 2 also delivers Art Filter effects for RAW development as well as enhanced OS compatibility. It will be available to E-System and PEN users as a free download from Olympus websites from early May 2010.

Olympus Viewer 2 offers the full range of image processing and management tools. In addition to Olympus Studio 2 favourites such as the Light Box and e-Portrait functions for RAW development, it enables PEN camera users to process RAW development files using all the Art Filter effects incorporated in their respective camera.

With its editing, selection and RAW development features, the new software perfectly complements the [ib] file management software that comes supplied with the groundbreaking E-PL1. It is also fully compatible with the latest operating systems, including Windows 7 and Mac OS X Snow Leopard.

Αυτά τα ολίγα...

δεν είναι μόνο αυτά τα ολίγα, υπάρχει και το τεστ του πολλά υποσχόμενου Μ4/3 9-18 4-5.6 φακού από το Antony Westlake του dpreview. Να το τεστ
http://www.dpreview.com/lensreviews/olympus_m_9-18_4-5p6_o20/

Φαίνεται ότι ο φακός τα πάει πολύ καλά σε οξύτητα σε ένα διάφραγμα πιο κλειστό από το μέγιστο, π.χ. 5.6 και 8.0, έχει αυτόματα διορθωμένες παραμορφώσεις στο Jpg και στο raw (όταν το διαβάζουν οι σύγχρονοι raw converters π.χ. ADOBE CAMERA CONVERTER) αλλά όχι και σε χρωματικές εκτροπές που είναι μεγάλες. Μάλιστα συμβαίνει το περίεργο, να μη διορθώνει τις εκτροπές ούτε η μηχναή, ούτε να έχει οδηγό για αυτόματη εξάλειψή τους κατά τη μετατροπή του raw αρχείου. Φυσικά αυτές διορθώνονται χειροκίνητα κατά τη μετατροπή, αλλά είναι ένα θέμα....

Πάντως φαίνεται φακός καλύτερος συνολικά από τον 14-42 και μάλιστα με σημαντικά ταχύτερο AF. Και πολύ μικρός 170 γρ. ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα βγει σητν αγορά σαφώς πιο φθηνός από τον κανονικό 9-18 του 4/3 φορμάτ.

Άρα αν θέλει κανείς να ταξιδέψει Light μπορέι να έχει μαζί του μια PANASONIC G1 ή μια OLYMPUS PEN, τους 9-18, 14-42, και 55-200 (της PANASONIC) και να καλύπτει όλα τα εστιακά μήκη με συνολικό βάρος 1 κιλό (πολύ εντυπωσιακό) και να έχει αξιοπρεπέσταση απόδοση, εκτός από το δυναμικό εύρος που εκεί δυστυχώς το 4/3 υστερεί φανερά.

Last edited:

Κι αν θέλουμε να το εξειδικεύσουμε βλεπουμε ότι η
η OLYMPUS PEN ζυγίζει 355 γρ.
ο OLYMPUS 9-18 ζυγίζει 170 γρ.
ο OLYMPUS 14-42 ζυγίζει 155 γρ.
και ο PANASONIC 55-200 ζυγίζει 380 γρ.
άρα μιλούμε για ένα βάρος λιγότερο από 1100 γρ. άρα λιγότερο από 2 κιλό με φορτιστές, κάρτες, φίλτρα, κλπ.

ακόμη κι αν επιλέξουμε μια μηχανή για πιο σοβαρή φωτογραφική δουλειά, π.χ. την PANASONIC G1, λόγω viewfinder και της σπαστής οθόνης, τότε το βάρος αυξάνεται κατά 200 γρ.

Βέβαια στοιχίζει ένα τέτοιο σύστημα 1100-1300 ευρώ, αλλά το βάρος είναι σημαντικό αντάλλαγμα.

Αυτη η φωτο νομιζω τα λεει ολα:)

comparedto1.jpg

Επρεπε να βαλουν διπλα και τον 7-14 και τον 11-22 απο τα κανονικα 4/3

τοσο μικρος και ευρυγωνιος θα εχει μαλλον και καπιες ατελιες, ΙΜΗΟ ειναι λογικο, αμα θες κατι μικρο συμβιβαζεσαι και λιγο. Μαλλον θα κανουν και καπιο τεστ στο 7-14 της πανασονικ.
Για το DR Βλαση δες εδω ενα τεστ της ΕΠ1, νομιζω βελτιωνονται σιγα-σιγα τα 4/3:)

http://www.dpreview.com/reviews/olympusep1/page20.asp