Μερικές προτάσεις αν σου ξανατύχει κάτι τέτοιο μην και δεις βελτίωση. Είχα πάθει κάτι ανάλογο πρόσφατα με την ΟΜ3 και τον 50-200/2.8 (έβγαζα macro λουλούδια με φλας κιόλας επάνω , βρήκα ένα τσούρμο χελώνες που ξάπλωσα κάτω να βγάλω πολύ κοντινές και καπάκι μου έκατσε πουλί στα 7-8μ και έπρεπε να προσαρμόσω ρυθμίσεις on the fly. Τις
φωτό τις έχω βάλει λίγο παραπάνω στο ίδιο νήμα που ποσταρες το φίδι. Εκεί εγώ δοκίμασα τα εξής και νομίζω με ανοιχτό τελείως διάφραγμα στο f2.8 ήμουν
1.- Focus limiter φακού
Γύρω στο 1.5m είναι η min close focus distance για τον φακό 300/4 , ήσουν πολύ κοντά στο όριο. Ο φάκος έχει focus limiter , σε αυτές τις περιπτώσεις που έχεις κάτι τόσο κοντά καλό είναι να βάζεις το focus limiter του φακού για να μην ψάχνει σε όλη την γκάμα εστιακών , στον 300αρη ξεκινά από 1.4-4μ η πρώτη σκάλα . Αυτό έκανα εγώ με την χελώνα στον 50-200/2.8 που ήμουν τόσο κοντά και είχα πολύ γρηγορότερο AF και ακρίβεια
2.- Κλείσιμο διαφράγματος
Eπισης τόσο κοντά με τηλεφακό FF 600mm ακόμα και σε f4 (FF f8) η περιοχή εστίασης είναι ελάχιστη , οπότε 1-2 κλικ θα βοηθούσαν να έχεις εστιασμένη μεγαλύτερη περιοχή και αν καθόταν στην μύτη του ερπετού η εστίαση να ήταν καλά εστιασμένο και το μάτι. Μπορεί να το έκανες δεν βλέπω Exif
3.- Η αναγνώριση δεν είναι πανάκεια , το Bird object/Eye δεν πολύ δουλεύει καλά για άλλα ζώα εκτός από πουλιά , καλύτερα να βάζεις το pet object που ανιχνεύει και πρόσωπα καλά αν δεν προλαβαίνεις να το αλλάξεις σε human. Επισης αυτό δοκίμασα με την χελώνα και ήταν καλύτερη η αναγνώριση (μοιάζει το κεφάλι της με του φιδιού)
4.- Αν έχεις ανοιχτή ανίχνευση αντικειμένου δεν πρέπει να έχεις πολύ μικρό κουτί εστίασης γιατί ψάχνει μόνο σε αυτό και αν βρει κάτι αλλάζει το κουτί από λευκό σε solid κίτρινο πράσινο. Ο σταυρός είναι 5 κουτάκια small , ίσως να ήθελε ακόμη μεγαλύτερο ή κάποιο μεγάλο τετράγωνο Προφανώς αυτά τα ξέρεις απλά τα γράφω για να υπάρχει μια σειρά στο συλλογισμό με τα παρακάτω. Αν έχεις ανοιχτό κάποιο μικρότερο κουτί που δεν καλύπτει όλο το αντικείμενο με σαφήνεια για να το αναγνωρίσει και έχεις επιπρόσθετα την επιλογή all στο μενού για να ψάχνει αντικείμενα σε όλο το καρέ θα δεις παραταύτα και γύρω από αυτό και έξω από το κουτί λευκά κουτιά αλλά δεν θα εστιάσει εκεί εκτός αν το κεντρικό σου κουτί κινηθεί προς τα εκεί και τα βάλει μέσα είτε μετακινώντας τη μηχανή είτε με το joystick το κουτί της εστίασης. Καλύτερα για τέτοιες περιπτώσεις να φτιάξεις δικές σου ζώνες εστίασης και να τις αποθηκεύσεις σε μια μνήμη εστίασης π.χ. μια σειρά σημείων οριζόντια για panning και να αλλάζεις σε αυτές τις περιοχές εύκολα ανάλογα με το θέμα με το joystick πατώντας το μέσα μια φορά και περιστρέφοντας τη ροδέλα (δέχεται τέτοια ρύθμιση). Το joystick είναι κάτι που μου λειπει στην ΟΜ3 γιαυτη ακριβώς την ευκολία αλλαγής κουτιών εστίασης Η ρύθμιση super small πάλι χειροκίνητα γίνεται μέσα από τα μενου και ισοδυναμεί με ένα σχεδόν σημείο εστίασης σημειακο
5.-Σε τόσο κοντινούς στόχους εγώ θα δοκίμαζα αν είχα χρόνο να έβγαζα την ανίχνευση αντικειμένου με ένα πάτημα στο κουμπί που την έχεις αποθηκευμένη και να κάνω χρήση plain CAF για μερικές φωτο με small / super small κουτί εστίασης στο μάτι (ο σταυρός στις ΟΜ είναι μεγαλύτερος και μπορεί να πιάσει οτιδήποτε είναι μέσα στο κουτί πάνω στο στόχο) . Αν στεκόταν ακίνητο (ήταν παγωμένο σε πρωινό) ακόμα και SAF θα δοκίμαζα αν είχα κουμπί που το γυρνώ εύκολα (γίνεται ανάλογα πως έχει στημένη κανείς τη μηχανή)
Επειδή όλα αυτά άπτονται των τεχνικών εστίασης και ειδικότερα αφορούν τυχόν καλύτερες ρυθμίσεις του σώματος τα έφερα στο νήμα των ΟΜ1.
Α ξέχασα να πω ότι δίπλα μου ήταν ο Τάσος με Ζ8 και τον Sigma 105/2.8 macro και καναδυό τσάντες ακόμα εξοπλισμό , εξαιρετικό set (ξέρει πολύ καλά τη Ζ8 , όσο και τις ΟΜ, έχει αρκετά συστήματα). Δεν νομίζω ότι κατάφερε κάτι πολύ καλύτερο με τις χελώνες (που είναι και αργή η κίνηση τους) αν και δεν έπεσε στα χώματα όπως εγώ για να βρει καλή γωνία λήψης. Παίζουν λοιπόν πολλά ρόλο πέρα από το σύστημα που κουβαλάς , πόσο εξοικειωμένος είσαι με το κάθε σύστημα, να έχεις δοκιμάσει όλες τις πιθανές και απίθανες ρυθμίσεις (αν έχεις τον χρόνο βέβαια) και το πιο σημαντικό πόσο γρήγορα αντιδράς και σκέφτεσαι για να πάρεις το καλύτερο αποτέλεσμα στο πεδίο ειδικά όταν συμβαίνει το απρόβλεπτο και δεν είσαι απλά καρτέρι.