OM System OM-1 & OM-1 (II)

Είδα το 2ο βίντεο του Mike Lane... και ψάχνω ένα λόγο να δώσω την ΟΜ1 και να πάω σε ΟΜ1.2 αλλά πέρα από το LiveGND δεν βρίσκω άλλον...
Εντωμεταξύ όπως έχουν κάνει τα κόλπα με τα σπασμένα κιτ τα καταστηματα του κέντρου και ίσως ξεπούλημα τελευταίων κομματιών, η τιμή της μεταχ. ΟΜ1 πέφτει αρκετά και το χάσμα με την 1.2 είναι μεγάλο μόνο για LiveGND.

Ο Mike Lane την δοκίμασε μόνο σε BIF , έχει κιαλλες βελτιώσεις σε βίντεο , το GND , την αναγνώριση ανθρώπου , την μείωση των ριπων, το καλυτερο Ibis , την αλλαγή του κουμπιού του μενού κλπ.

Προφανώς και οι βελτιώσεις είναι επουσιωδης για εμάς που έχουμε την ΟΜ1 , μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτές και όπως λες και εσυ δεν αξίζουν τη διαφορα τιμής εκτός και αν κάτι το χρειάζεσαι οπωσδήποτε.

Εγώ δεν έκανα την αλλαγή μιας και από ολα αυτά μόνο το GND θα ήθελα και άντε την μείωση ριπων για να μην γεμίζω την κάρτα με ένα σωρό καρέ

περιμένω να δω και τυχόν βελτιώσεις στο AF που θα δώσουν στο μέλλον στην πρώτη ΟΜ1 , ήδη με το τελευταίο firmware κέρδισα ένα αγαπημένο legacy φακό (Leica 14-150) και έχω βαλει για πώληση τον 12-100/4 pro που είχα πάρει πρόσφατα

Όπως το βλέπω και εγώ θα μείνω με ΟΜ1. Μπορεί να διαφημίζουν όλες αυτές τις βελτιώσεις αλλά πρέπει να είναι της τάξης του 5-10% (?) και να μην είναι τόσο αισθητές.

Πάντως με φακούς δεν κάνω πλέον πειράματα σε κανένα σύστημα. Πάω μόνο σε φακούς συστήματος και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Δεν μπορώ να ξεχάσω πόσο μου άρεσε ο Pana 7-14mm f4 και πόσο χάλια ηταν στις OMD μου. Τον 12-100 δεν το αλλάζω με τίποτα ειδικά για φωτορεπορτάζ και μέρα.

Ο 12-100/4 είναι πολυεργαλείο , έχει και τη σταθεροποίηση που βοηθά στα νυχτερινά πολύ και μεγαλώνει η χρηστικότητα του και ζυγίζει αψογα στην ΟΜ1 (στην Pen F όχι τόσο καλά)

Τον είχα χρόνια και μου έδωσε εξαιρετικες φωτό, τον πούλησα όταν έφτιαξα μια καλή συλλογή από primes pro (9mm/17mm/25mm/45mm/75mm/90mm macro) και πήρα και τους 8-25mm/4 - 40-150mm/4 pro - 100-400mm

Τον ξαναπηρα πρόσφατα όταν αφαίρεσα τον 8-25/4 από τη γκαμα φακών μου αλλά δεν τον χρησιμοποιώ καθόλου μιας και έχω και το FF σύστημα για τοπίο , αρχιτεκτονικό , στην ΟΜ1 προτιμω να βάλω prime για στοχευμένη φωτογράφηση ή κάποιο τηλεφακό. Για ταξίδι έχω και τον 4/3 Leica 14-150mm για να μην κάνω αλλαγές φακών ο οποιος χρωματικά μου αρέσει πολύ και δίνει τρισδιάστατο αρχείο

Ένα Laowa 6mm/2 θέλω κάποια στιγμή και έκλεισα.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μια τελευταία του ανακάλυψη είναι η ΟΜ1 δεν ρίχνει καρέ όταν ζουμαρεις με κάποιους τηλεφακούς (100-400, 150-400) σε SH2 mode ενω η νέα ΟΜ1.2 δεν έχει τέτοιο θέμα.

Στις κανονικές ριπές δουλεύει κανονικά το κλείστρο και στα ζουμ

Μετά από απόπειρα αλλαγής στρατοπέδου … Nikon ZF ( όμορφη μεν αλλά όχι για μένα )
Επανήλθα σε εργοστασιακές ρυθμίσεις ...

5885e3d75e6d1479bd57ce052f91b7e2.jpg

0b96c2a31dcd2969a0545e4ac7ea99fa.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ίδια περίπτωση και για μένα! Αποφασισμένος να μπω παλι και σε FF πάω και πιάνω τρεις φορές σε κατάστημα την Nikon Zf και παίζω μαζί της. Εχω τα χρήματα έτοιμα και τελικά... πήρα ΟΜ1.2. Η Zf δεν μου καθόταν καλά στο χέρι... και απο την άλλη ήθελα πολύ το Live GND.

ΥΓ. Βάλε ρε OM και ένα Open Gate επιτέλους να μην κοιτάμε και αλλού...

• Like
Reactions: b_bil2
Kαλοκλίκωτες παιδες ! Αναμενουμε εντυπώσεις ....

Η αληθεια ειναι ότι αν δεν κανεις την βολτα απο τις υπολοιπες ανταγωνιστικες λυσεις δεν μπορεις να ζυγισεις αμεροληπτα τα υπερ και τα κατα με βαση τα δικά σου θέλω.

Εγω εχω κρατησει το m43 (ΟΜ1, PenF) για φορητοτητα , δρόμο, σπορ, macro και εχω και την FF S1R οταν θελω μπολικη native αναλυση σε τοπιο , αρχιτεκτονικο

• Like
Μια πρώτη παρατήρηση για την OM1.2 ήταν ότι προχθες σε σχολική παράσταση απόγευμα με 35C και με CAF αλλά χωρίς ριπή, η μηχανή ζεστάθηκε μετά από μισή ώρα και για την επόμενη 1 ώρα ήταν ζεστή χωρίς όμως κολλήματα.
Δεν θυμάμαι την ΟΜ1.1 να ζεσταίνεται έτσι σε αντίστοιχη περίπτωση.

Μια πρώτη παρατήρηση για την OM1.2 ήταν ότι προχθες σε σχολική παράσταση απόγευμα με 35C και με CAF αλλά χωρίς ριπή, η μηχανή ζεστάθηκε μετά από μισή ώρα και για την επόμενη 1 ώρα ήταν ζεστή χωρίς όμως κολλήματα.
Δεν θυμάμαι την ΟΜ1.1 να ζεσταίνεται έτσι σε αντίστοιχη περίπτωση.
Τραβούσες βίντεο ή φωτό ?

Kαλοκλίκωτες παιδες ! Αναμενουμε εντυπώσεις ....

Η αληθεια ειναι ότι αν δεν κανεις την βολτα απο τις υπολοιπες ανταγωνιστικες λυσεις δεν μπορεις να ζυγισεις αμεροληπτα τα υπερ και τα κατα με βαση τα δικά σου θέλω.

Εγω εχω κρατησει το m43 (ΟΜ1, PenF) για φορητοτητα , δρόμο, σπορ, macro και εχω και την FF S1R οταν θελω μπολικη native αναλυση σε τοπιο , αρχιτεκτονικο

Ευχαριστώ Κώστα !
Εμένα πάντως μου το πρότεινε ο Γιάννης να την πιάσω πρώτου την αγοράσω αλλά βιάστηκα , αν έχεις την πολυτέλεια κρατάς φυσικά και την Ζf με τον 40αρι. Αλλά δεν μένεις χωρίς την OM-1 ποτέ !

Sent from my iPhone using Tapatalk

Μα και εγώ Βασίλη όταν έπιασα την ZF στην έκθεση απογοητεύτηκα τελειως , το έγραψα

σε αντίθεση με την S1R που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή παρότι είναι τερατάκι αλλά κάθεται τόσο καλά στο χερι μου που δεν νιώθω το βάρος της. Η εργονομία είναι το πρώτο που κοιτώ σε μια μηχανή που θέλω να κρατήσω καιρό.

Last edited:
  • Like
Γύρω στο διωρακι αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον για όσους θέλουν να πάνε βόλτα Εκουαδόρ για BIF , στο τέλος εξηγεί κι κάποιες από τις πιο συνηθισμένες του ρυθμίσεις

Last edited:
  • Like

Θέλει καμποση ωριτσα για να το δεις ….

Νέα firmware updates για OM1 και OM1 mkII

OM-1 Mark II Version 1.2​

• Enhanced Handheld High-Res Shot: Improved composition algorithm for handheld high-res shot.
  • Operational Stability: Improved stability of some functions

OM-1 Version 1.7​

• Enhanced All-Target Mode Autofocus: Improvement in AF performance with All-Target Mode in S-AF and C-AF. Optimized tuning of the focus position when the AF area is set to all targets.
  • Improved Menu Operation: The erase/trash button can now be used as a menu access shortcut, allowing for easier operation with the right hand.
  • Enhanced Handheld High-Res Shot: Improved composition algorithm for handheld high-res shot.
  • Operational Stability: Improved stability of some functions.

Ερώτηση:

Με όλα τα firmware updates ως τώρα, έχει πιάσει η ΟΜ-1 την Ο-Μ1ii;
Επειδή ήδη απο την παρουσίαση της Mark 2 λέγανε πως ότι δόθηκε στην νέα θα μπορούσε να δοθεί με update στην παλιά.

Στο βαθμό του εφικτού πάντα. Όπως είχε πιάσει η Ε-Μ1ii την E-M1iii σε πολλά σημεία παλιότερα

Όχι οι ιδιαιτερότητες της ΟΜ1.2 δεν έχουν περάσει στην ΟΜ1 .' δεν είχε βγει κάτι πιο φρεσκο

Να δούμε αυτό το firmware σε αυτά τα λίγα που έφερε ως βελτιώσεις αν υπάρχουν κάποιες τρομερές αλλαγές στο AF.

Εγώ είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ΟΜ1, θα ήθελα μόνο το GND φίλτρο και την μείωση στη γρήγορη ριπή κάτω από 25fps για να τη χρησιμοποιώ πιο συχνα