OM System OM-1 & OM-1 (II)

Μια χαρά τις βλέπω, αν βάλεις και λίγο NR ή τις σερβίρεις στο Topaz Denoise θα εξαφανιστεί και ο ψιλός "κόκος"...

Έτσι , τον άφησα επίτηδες γιατί να δει κανεις και την υφή του που θυμίζει φιλμ πάρα τα τεχνουργήματα των ψηφιακών

Όχι καθολου , έχω τόσα πράγματα να δοκιμάσω φωτογραφικα και με τον λίγο χρόνο που διαθέτω τελευταία -λόγω διαφόρων που έχουν συμβεί - θα είναι μάλλον μια χρονοβόρα περίοδος δοκιμών και τελικού σεταρισματος.

Δεν έχω δει ούτε κάν ρυθμίσεις που προτείνουν , έχω κάνει τις δικές μου αλλά θα δω και κάποια βιντεάκια με προτάσεις,ειδικά για BIF / sport

εχω υποσχεθεί σε φίλο να την ρίξω σε αγώνα κρίκετ, περιμένω ειδοποίηση

Συνήθως θέλω ένα μηνα έως δίμηνο για μια καινούργια μηχανή για κάτι ανάλογο παρότι ξέρω πολύ καλά τις OMD μηχανές , υπόψην μια αλλαγή όπως η τελευταία του firmware μπορεί να αλλάξει την συμπεριφορά της μηχανής συνολικά ή με ένα συγκεκριμένο φακό.

Αν θέλεις Evan βρισκόμαστε κάποια στιγμή και κανεις εσύ κάποιες δοκιμες σε βίντεο. Εγώ απέχω χρόνια οπότε και να την τεσταρω δεν ξέρω τι να κοιτάξω

Για όσους θέλουν να κάνουν το update v1.2 μέσω κινητού , tablet χωρίς καλώδια αντιγράφω από post που βρήκα στο e-group.uk.net

I made sure my OI.Share App was up to date first and restarted my phone.
I had the camera setup with OI.Share first so it connects with the device connection from the SCP
Needed to leave an SD card in the camera otherwise it won’t start the OI.Share device connection
I made sure my phone and camera were fully charged first, actually plugged the phone into the charger as it was at 80% charge
According to various sites, this only works if you are already on OM Firmware v1.1 which I had previously updated to
It gives very clear instructions on the phone screen in the app
Took less than 10 minutes or less
The scary part where it updates firmware on camera with flashing icons on the LCD was about 3 minutes waiting
All settings were saved and restored as far as I can tell
Date and time on camera are correct after the update
You don’t need any USB-C cables, converters etc for the camera!
The firmware update file was downloaded over WiFI first to the phone with progress indication
The firmware update was then uploaded to the camera with progress indication
Once the firmware is uploaded to the camera and it starts updating, you are running on Camera / Phone power
So if your electric / internet cuts out at that point it will probably be alright
When the update completes you get the big OK message on the LCD
Then follow instructions in the app to turn the camera on / off and it will reconnect and restore settings

Last edited:
29 Ιούνη έγινε η παραγγελία στο Ισπανικό Amazon , σήμερα ήρθε ο διπλός φορτιστής της JJC ενώ έδιναν αρχικά άφιξη 20 Ιουλίου και μετά 8 Ιουλίου , ο πωλητής ήταν τρίτος Κινεζος όχι το Αμαζον.

Δεν είναι ταχύς όσο ο ορίτζιναλ(απο οτι διαβασα απο αλλους) αλλα κανει δουλεια και φορτιζει τις οριτζιναλ μπαταριες, ειναι πολύ μικρός για διπλός , άρα μεταφέρεται πιο ευκολα και στο 1/5 - 1/6 της τιμής του ορίτζιναλ

H αρχικη τιμη του ηταν 14-15 ευρω συν μεταφορικά (αναλογα το Αμαζον), παρηγγειλα τελικα απο το Ισπανικο γιατι ειχε λιγοτερα μεταφορικα και μαλλον δεν χρεωσαν ΦΠΑ μιας και ο κινεζος βρεθηκε με Ιταλικο ΑΦΜ (ενω ελεγε στο site No VAT on this offer στην αρχικη τιμη),

τελικη τιμη 11,66 euro + 5,23 euro μεταφορικα , ελπίζω μονο να δουλευει ....:)

20220705_125021.jpg

20220705_124944.jpg

Last edited:
Μια χαρά θα δουλεύει. Και εγώ πήρα από Amazon διπλό φορτιστή για τη Fuji xt4 και στο 1/5 της τιμής του original και φορτίζει μια χαρά.

• Like
Reactions: kbouk
Καλα δεν λεει τιποτα αυτο. Ολα ειναι Λοττο ειδικα οι αγορες απο κινεζους πωλητες.

Εμενα μου εχει τυχει φορτιστης που τον πεταξα γιατι εκανε κατι παλαβα ( Sony L series)

Λογικά δουλεύει ο JJC απλά αργει περισσότερο η φόρτιση , ήδη φόρτισα μια μπαταρία , λογικά θέλει τον διπλάσιο χρόνο από τον ορίτζιναλ ΒCX-1 charger , από πίσω λέει output is 8.4 volts at 0.6 amps , εξαρτάται βέβαια και τι φορτιστή USB θα του βάλεις, όπως και ναναι όμως η αργή φόρτιση σίγουρα βοηθά στην μακροζωια των μπαταριών.

Το κουλο δεν είναι η τιμή του ορίτζιναλ ΒCX-1 charger που στοιχίζει 120 ευρώ αν δεν κάνω λάθος , ούτε το μέγεθος του (σχεδόν τριπλάσιος τον είδα από κοντά) , αρχικά να πω οτι δεν του έβαλαν ούτε ένα πάνελ LCD να βλέπεις προοδευτικά την φόρτιση, πάλι με 3 λαμπάκια είσαι. Πάμε τώρα και στο δεύτερο περίεργο που είναι και το σημαντικό γιατί οι περισσότεροι που θα τον αγοράσουν πρέπει να το προσέξουν.

Το θέμα είναι οτι για να φορτίσει τις μπαταρίες γρήγορα χρειάζεται υποχρεωτικά και ο έξτρα USB C-PD φορτιστής - καλώδιο PD της μηχανής (δεν το δίνει στο πακέτο αγοράς του φορτιστή) που βγάζει 27 watt ώστε να δώσει στις μπαταρίες ενέργεια ταχύτερα φορτίζοντας τες με 9 watt την μια (όπως συμβαίνει και απευθείας στην μηχανή με το καλώδιο USB C ) . Να πω εδώ οτι αν βάλεις 2 μπαταρίες δίνει περίπου 15-16Watt φορτίζοντας την μια με 9 Watt και την άλλη πιο σιγά, οπότε η πρώτη θα τελειώσει πιο γρήγορα , καλό αυτό αν χρειάζεσαι άμεσα μια (από το να αργήσουν και οι δυο)

Προσοχή όμως , αν τυχόν ο διπλός ορίτζιναλ φορτιστής ΒCX-1 δεν ενωθεί με τον έξτρα PD φορτιστή που δίνει 27 Watt αλλά με άλλον που δίνει πολύ λιγότερα τοτε φορτίζει τις μπαταρίες αργά με 2 Watt , ενω ο ίδιος φορτιστής χαμηλοτερης δυναμικότητας απευθείας στην μηχανή τις φορτίζει με 7 watt .

Μύλος με λίγα λόγια.

Εγώ έχω και ένα τούβλο PD που δινει 45Watt > 27 Watt οπότε μπορώ να λειτουργώ απευθείας την μηχανή και να φορτίσω ταυτόχρονα και τις μπαταρίες κάτι που η ΕΜ.3 δεν μπορούσε να κάνει (ή φόρτιζε ή κρατούσε ανοιχτή την μηχανή)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
  • Like
Reactions: b_bil2
Μια χαρα ειναι τα λαμπακια φορτισης αν δουλευει καλα το υπολοιπο κυκλωμα.

Τα κοκοψινια και οι οθονες ανεβαζουν το κοστος.

Δυο σοβαρές αλλαγές με την ΕΜ1.3 που τις επιβεβαιώνω και μετά τις αλλαγές του firmware.

H φωτομέτρηση της μηχανής είναι διαφορετική τουλάχιστον η matrix (είχα δει και την σποτ αλλά δεν το δοκίμασα ακόμη) , η ΕΜ 1.3 προστάτευε περισοτερο τα φωτεινά , στην ΟΜ1 δεν εχεις τόσο περιθώριο εκεί αλλά τα σκοτεινά είναι πιο σωστά (ίσως γιατί πλέον εκεί ο θόρυβος δεν είναι τόσο εμφανης οπότε δεν απαιτείται τόσο προσοχή). Αν κανεις θέλει να παει στο στήσιμο της ΕΜ1.3 πρέπει να φορέσει μια μόνιμη αρνητική τιμή στο φωτόμετρο στα μενού γύρω στο 1/3-2/3 ή να το κάνει με την ροδελα της εκθεσης κάθε φορά.

Εγώ θα το κάνω ανα περίπτωση με την ροδέλα , δεν μου αρέσουν οι φιξ καταστάσεις και θέλω να έχω τον έλεγχο.

Το δεύτερο που περίμενα να το αλλάξουν και να το φέρουν με τα firmware όπως στην ΕΜ1.3 είναι την πετυχημένη λειτουργία του Home Button. Τι πίνουν εκει πέρα και δεν μας το λένε ? Σάκε σίγουρα μπόλικο. Πλέον πατώντας το δεν μπορείς να περνάς ξανα στην πρότερη κατάσταση, του μείωσαν και τις επιλογές που του ανέθετεσ για να περνάς άμεσα σε άλλο τελειως στήσιμο AF οπότε το αχρήστευσαν τελειως. Πλέον το αφαίρεσα από τις επιλογές μου στο στήσιμο της μηχανής

Ευτυχώς όμως υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι να στήσεις την μηχανή και έτσι έχω βρει εναλλακτικό τρόπο να περνω γρήγορα από CAF σε SAF/CAF-ΤR/MF , να αλλάζω on the fly ολα τα pattern mode με τις επιλογές σημείων κλπ. νομίζω οτι έτσι είναι και πιο απλό ίσως και πιο έξυπνο και δεν απαιτεί τρομερή αποστήθιση τι κάνει τι

Περιμένω να δω αν θα καταφέρουν να βάλουν το FD/eye Detection στις επιλογές του μενού ΑΙ tracking, αν δουλευεις το ένα απενεργοποιείται το άλλο.

Εγώ έχω πλέον (για πρώτη φορά σε μηχανή μου) πάντα ενεργό το FD / eye αλλά λειτουργεί και κλειδώνει σε πρόσωπο μόνο αν πατησω το πίσω πληκτρο AF ΟΝ, αν πατήσω το κουμπί του κλείστρου μέχρι την μέση μου δείχνει τα παράθυρα με τα πρόσωπα αλλά η εστίαση δεν κλειδώνει σε αυτά αλλά στον στόχο. Ειναι άμεση επιλογή στο μενού η ρυθμιση αυτή (γινόταν και την ΕΜ1.3 αλλά πολύ πιο δυσκολα στις ρυθμίσεις). Όταν είναι ενεργή η ανίχνευση προσώπου και εχεις πολλά πρόσωπα μπορείς να επιλέξεις πρόσωπο με την αφή στην LCD ή να αναθέσεις σε έξτρα κουμπί (αν περισσεύει) τη δυνατότητα επιλογής

Αν βέβαια πατήσω το ΑΙ tracking κουμπί άμεσα χάνεται η λειτουργία ανίχνευσης προσώπου και μπαίνει σε λειτουργία το mode που εχεις αφήσει τελευταίο στο AI tracking

Last edited:
εχθες δοκιμες με το μικρό flash FLM3 και το FL700WR σε hires mode

Καταρχην να πω οτι στο χεράτο Hires δεν μπορείς να κανεις καθόλου χρήση flash.

Στο hires σε τρίποδο όμως η χρήση του flash επιτρέπεται και έχει αυξηθεί και η max ταχυτητα συγχρονισμου από 1/60 στην ΕΜ1.3 σε 1/100. Ο συγχρονισμός με το flash γίνεται αποκλειστικα με το flash σε Manual mode και λειτουργεί είτε με το flash να είναι επάνω στο σώμα είτε εξωτερικά δηλ. να οδηγείται από το μικρό flash ως πομπό σε RC mode που ήταν μέχρι πρότινος ο κανόνας στην ασύρματη επικοινωνία της Olympus (optical mode)

Το ίδιο ισχύει όμως πλέον και αν κανεiς χρησιμοποιήσει ραδιοσυχνότητες αρκεί αυτές να είναι Olympus δηλ.τον πομπό και δεκτή που πουλάει ξέχωρα ή 2 και περισσότερα flash που έχουν τη δυνατότητα να είναι και πομποί και δεκτές όπως το FL700WR

Δυστυχως ο πομπός και τα flash της Godox που προορίζονται για Olympus/Panasonic δεν είναι συμβατά σε hires mode για χρήση εκτός του σώματος, κάτι στις ρουτίνες συμβατότηταs δεν επαρκεί.

Last edited:
Πολύ χρήσιμο και ποιοτικό δειχνει απο κοντά το νέο ασύρματο (μονο με την ΟΜ-1) αλλά και ενσύρματο (με ολα τα υπολοιπα μοντελα) RM-WR1 shutter release, κόστος γύρω στα 85 ευρώ και έχει δυνατότητα να ξεκινήσει απευθείας το βίντεο με ξεχωρο διακόπτη . Σημερα ετυχε να το βρω μπροστα μου σε καταστημα φωτογραφικων , ανοιξαμε ενα κουτι και εβγαλα 1-2 φωτο

20220706_114857.jpg

20220706_114738.jpg

Last edited:
Ένα άρθρο στο petapixel για BIF photography :

10 Tips for Capturing Incredible Photos of Birds

Έχει μερικά πολύ ομορφα δείγματα , το βάζω στο νήμα εδώ γιατί όλες οι φωτό είναι τραβηγμένες με την OM-1 και τον M.Zuiko ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO lens και σε κάποιες έχει γίνει χρήση και του MC-20 2x teleconverter.

Στην πράξη είναι ένα άρθρο που σέρβιρε η ΟΜ D.S. για να προμοτάρει τις ικανότητες της μηχανής στο συγκεκριμενο είδος φωτογράφησης και o φωτογραφος φυσης Ben Knoot είναι OM SYSTEM Ambassador.

πολυ χρησιμο βρηκα το γρηγορο καλεσμα του My Menu , το ειχε και η ΕΜ1.3 αλλα οχι με αυτο τον παραξενο τρόπο

οι ρυθμισεις του Rob βεβαια δεν ειναι κατι σπουδαιο, βαλτε τις δικες σας , η επεξηγηση ομως στο βιντεο των Custum Modes ειναι διεξοδική , καλο ειναι να τη δει προσεκτικα όποιος θελει να κανει σωστη και παραγωγική χρηση των μνημων

Last edited:
Eπιβεβαίωσα σήμερα το πρώτο bug που αφορά ασυμβατότητα φακού με την ΟΜ1 που είχα διαβάσει πριν από κάποιες ημέρες στο dpreview forum και δεν είχα προλάβει να δοκιμάσω :

Προκειται για τον οξύτατο 75/1.8 , ο φακός σε SAF εστιαζει αψογα σε όλες τις αποστάσεις.

Σε CAF όμως έχει θέμα πάνω από μια απόσταση που είναι γύρω στα 10μ (δεν έχω κάνει ακριβή μετρηση) αδυνατεί να εστιασει σωστά παροτι δίνει επιβεβαίωση εστίασης. Έως τα 10μ εστιάζει κανονικά και σε CAF.

Πρέπει να έχει συμβεί με το νέο firmware γιατί δεν είχε αναφερθει κάτι πριν , ίσα ίσα τον είχαν δοκιμασει αρκετοι τον φακό και δεν είχαν θέμα και σε CAF. ΚαποιοΙ αναφέρουν οτι το ίδιο συμβαίνει και με άλλους φακούς 1.8 όπως π.χ. ο 25/1.8, 17/1.8 και ο 45/1.8 αλλά δεν έχω κάποιον να το επιβεβαιωσω.