ΟΜ system Pen

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 20α γενέθλια του AVclub.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο Peñarrubia Lounge.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Ενα review με κάποια νέα χαρακτηριστικά όπως π.χ. η οθόνη αφής σε αφήνει πλέον να χειριστείς τα διάφορα μενού κάτι που χρόνια τώρα δεν γινόταν και υπήρχε στον ανταγωνισμό (Panasonic)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Από ότι είδα το έχει βάλει ο Δημήτρης στην προηγούμενη σελίδα , είναι μια ώρα βίντεο και δεν έκατσα να το δω όλο για να δω σημαντικές διαφορές με τα προηγούμενα μοντέλα και τυχόν νέες μικρές προσθήκες . Αυτό για την οθόνη αφής ισχύει. Αν βρω χρόνο το ΣΚ θα το δω και θα επανέλθω

Ήρθαν τα 2 πρώτα κομμάτια, κάτι μυριστηκα και ήμουν ήδη κέντρο οπότε όταν τις έφεραν στο.καταστημα ήμουν ήδη εκεί , ούτε οι ίδιοι δεν το.περιμεναν.

20260925_122732.jpg

20260925_122838.jpg

20260925_122906.jpg

Πολύ όμορφη και από κοντά . Το AF On δεν μου κάθησε σε καλό σημείο θα το άλλαζα σε λειτουργία με το CP. Της έβαλα μπαταρία , το σκόπευτρο πολύ καθαρό καμία σχέση με της GX9. Τα υπόλοιπα κουμπιά σε καλή θέση , η πίσω ροδέλα λίγο σφιχτή , η οθόνη θέλει τράβηγμα από κάτω παρότι έχει την απαραίτητη σχισμή στο πλάι. Μικρή και ελαφριά η νέα μπαταρία αλλά δίνει 1285 mAh ενέργεια.

Το νέο φακουδάκι σαφώς πιο εξελιγμένο και άνετο σε άνοιγμα κλείσιμο με ένα ελαφρύ κλικ και χωρίς κουμπί. Τα 121 σημεία εστίασης δεν καλύπτουν τα άκρα της οθόνης όπως στα 1051 σημεία εστίασης του stacked αισθητήρα των ακριβότερων μοντέλων αλλά η εστίαση είναι αρκετά γρήγορη σε CAF ακόμα και με τον νέο 14-42ΙΙΙ.

Το νέο μενού των ΟΜ1 έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα. Την κράτησα δίπλα δίπλα με την μπεζ ΟΜ5 , η Πεν ελαφρύτερη παρόλο τη νέα μπαταρία .

Σαν κατασκευή η ΟΜ5 σου δείχνει όμως πιο καλή ειδικά η μπεζ . Ο πάτος της Πεν έχει περισσότερες βίδες ειδικά στο κέντρο ίσως για να αποφεύγονται προβλήματα στήριξης με τα clip.

Το διακοπτακι μπροστά είναι μετατοπισμενο σε σωστή θέση μακρια από το γκριπ και ελαφρώς σκεπαζετε από το πλαστικό δαχτυλίδι της μοντουρας. Ο λόγος είναι η καλύτερη εργονομία για εύκολη χρήση του . Πολύ καλύτερη η θέση του σε σχέση με την EP7.

Last edited:
Το "retro" της εποχής, για να τραβάει τα μάτια στο tiktok. Σαν λειτουργίες, χαρακτηριστικά κτλπ μια χαρά, αλλά μένουμε στην om5.

Θετική αλλαγή η μετακίνηση του on/off στα δεξιά, όπως και η αφαίρεση του lock κουμπιού από τον φακό.

ΥΓ: Μάλλον το μικρότερο και φθηνότερο αδιάβροχο σετάκι της αγοράς; Σε τιμές καινούριων πάντα.

Για τους πιο "ύποπτους" χρήστες m4/3 - δηλαδή ιδιοκτήτες oly ΕM5 III/OM 5/ OM5 II - μια σύγκριση μεγέθους:

screenshot_58.jpg

Ίδιο μήκος, μισό εκατοστό πιο "ρηχή" και ένα εκατοστό πιο "κοντή" η νέα. Διαφορά βάρους αμελητέα... https://camerasize.com/compact/#835,968,dd,f

• Like
Reactions: dimitris.v
Η αισθητική είναι υποκειμενικό θέμα. Κι εγώ βλέπω μια μεγάλη κενή επιφάνεια αριστερά που απλά αναγράφει "PEN", πιθανολογώ ότι σε μαύρο θα είναι λιγότερο ενοχλητικό αφού θα δείχνει μικρότερη. Παραμένει το - αντικειμενικό - γεγονός ότι είναι έστω και λίγο μικρότερη, και κυρίως ότι δεν εξέχουν EVF πάνω, προσοφθάλμιο πίσω, οπότε είναι πιο εύκολη στο βγάλε-βάλε στην τσάντα. Συν βέβαια τα υπόλοιπα: κουμπί CP, περιστροφικός διακόπτης presets εμπρός, καλύτερα μενού κ.λπ. Μείον χειρότερη σταθεροποίηση και στεγανότητα.

Αν αξίζουν τα συν κανά 500άρι για την άμεση τράμπα, είναι προσωπικό ζήτημα - ανάλογα και με την τσέπη...

• Like
Reactions: tparlos
Για όσους θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες για τη νέα Pen ένα αναλυτικό βίντεο με απαντήσεις και σε ερωτήματα χρηστών

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αισθητά πιο άσχημη για μένα και ανύπαρκτο grip…
Χωρίς προφανή λόγο στο μεταξύ. Συνήθως σε τέτοιες επιφάνειες βάζουν εκεί ένα χειριστήριο διακόπτη κάτι να σπάει την επιφάνεια μετάλλου.
Λες και ήθελαν μια νότα απλότητας μόνο που αυτή τους βγήκε σε ένα σημείο μόνο και κακοσχεδιασμενη . Μακράν ότι πιο άσχημο έχει βγει από την ΟΜ.

Αισθητά πιο άσχημη για μένα και ανύπαρκτο grip…
Για το βάρος της και με το πίσω βοήθημα για τον αντίχειρα το γκριπ της είναι μια χαρά. Την κρατάς άνετα , πολύ καλύτερα από την βαρύτερη και μεγαλύτερη ΟΜ3 και μάλιστα ο διακόπτης μπροστά είναι πιο λειτουργικός σε θέση / απόσταση από όλες ΟΜ3, PenF, EP7

Η Pen προορίζεται για το κοινό που θα χρησιμοποιήσει μικρά ελαφριά φακουδακια κιτ και prime φακών για street φωτό, το γκριπ είναι υπεραρκετό για αυτούς τους φακούς

Χρήστες που θέλουν να φορέσουν φακούς pro θα διαλέξουν και άλλο σώμα ξεκινώντας από ΟΜ5 και βάλε

Η αισθητική της είναι προφανώς υποκειμενική , ελάχιστοι την έχουν χαρακτηρίσει πάντως άσχημη παγκοσμίως αλλά κάθε γνώμη σεβαστή είναι

Το σώμα έχει καθαρές γραμμές , λίγα κουμπιά χωρίς εξογκώματα πάνω κάτω δεξιά αριστερά.

Εμένα μου αρέσει πολύ η minimal αισθητική της και από κοντά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπει και κρίνει κάποιος ή το συγκρίνει με ογκώδεις και βαριές ρετρό φιλματες.

Και εγώ θέλω να δω το μαύρο σώμα καθαρά και μόνο γιατί προτιμώ στο δρόμο να δείχνω όσο πιο αόρατος όταν φωτογραφίζω. Με την Pen F και την ΟΜ3 με σταμάταγαν πολλοί να πιάσουμε συζήτηση γιατί φωτογραφίζω με φιλμ ακόμα