Ομιλείτε παρακαλώ - Chat Room

Status
Not open for further replies.
Xρονια μας Πολλα. :fahne90:
Συμπληρωνουμε σχεδον 200 χρονια απο την Επανασταση.
Που ηταν και η αρχη μιας απελευθερωσης που διηρκεσε εναν αιωνα (σχεδον).
Ας προβληματιστουμε λιγο (που παμε και τι επιδιωκουμε).

Μπραβο Γιωργο !

Χρόνια πολλά!

Missolonghi.jpg

Συμβολική η εικόνα.
Γερά!

«Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμμιάν απ’ όσαις γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον της διοικήσεώς των είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο εδικός μας πόλεμος ήτον ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλο έθνος, ήτον με ένα λαόν όπου ποτέ δεν ηθέλησε να αναγνωρισθή ως τοιούτος, ούτε να ορκισθή παρά μόνον ό,τι έκαμνεν η βία. Ούτε ο Σουλτάνος ηθέλησε να θεωρήσει τον Ελληνικόν λαόν ως λαόν, αλλ´ ως σκλάβους. Μίαν φοράν όταν επήραμεν το Ναύπλιον ήλθε ο Άμιλτον να με ιδή.

»Μου είπε ότι πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμόν, και η Αγγλία να μεσιτεύση. Εγώ τού αποκρίθηκα, ότι αυτό δεν γίνεται ποτέ, ελευθερία ή θάνατος. Εμείς Καπετάν Άμιλτον ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμεν με τους Τούρκους. Άλλους έκοψε, άλλους σκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, εζούσαμεν ελεύθεροι από γεννεά εις γεννεά. Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε. Η φρουρά του είχε παντοτεινό πόλεμον με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήτον πάντοτε ανυπότακτα.

»Με είπε, ποία είναι η βασιλική φρουρά του, ποία είναι τα φρούρια.- Η φρουρά του Βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι Κλέφται, τα φρούρια η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά. Έτζι δεν με ωμίλησε πλέον».
(Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από τα 1770 έως τα 1836. Αθήνησιν 1846 σελ.190)

Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω...

1823. Αποκριση του Καραϊσκακη στον Μαχμουτ Πασα, και περι προσκυνματος...

Ge%C3%B3rgios_Kara%C3%AFsk%C3%A1kis
Ge%C3%B3rgios_Kara%C3%AFsk%C3%A1kis
k-jpg.jpg

Re: Απάντηση: Ομιλείτε παρακαλώ - Chat Room

Nομιζα ... μπουγιουρντι ... ειναι αυτο :flute: ....

%CE%B9%CE%BF-638x350.png

:flute::flute::flute::flute::flute::flute:

Το μπουγιουρντι στην συγχρονη γλωσσα ειναι το προστιμο που σου ερχεται.
Και εχει την ιδια εννοια με τοτε δηλαδη ενα μυνημα.
Θυαμαμαι τον πατερα μου που ελεγε "μη μου ρθει κανα μπουγιουρντι (απο εφορια) ".

Status
Not open for further replies.