Ομιλείτε παρακαλώ - Chat Room

Status
Not open for further replies.
Να τους πουν πχ ανεβείτε στης ταράτσες και περιμένετε πληροφόρηση, πυροσβεστική κτλ.
Αλλά δεν δούλεψε το τελέφωνο, διότι αυτό μόνο ξέρει να λέει "εκκενώστε", θέλει νέο software...

Εμένα πάντως μου φαίνεται λίγο ντροπή το 2020 να μη λειτουργεί το 112.
Το να στήσεις σήμερα ένα μετεωρολογικό σταθμό που μετρά το ύψος βροχής, αέρα, υγρασία και να έχει σύνδεση στο νετ είναι υπόθεση μερικών δεκάδων ευρώ.
Για όνομα δηλαδή. Παλιά τουλάχιστον είχαν το νου τους να κτυπάνε τις καμπάνες. Τώρα ούτε αυτό ?

Κατέβηκαν στην περιοχή μας δυο γερόντια από την Αθήνα, έκοβαν βόλτες μια εβδομάδα εμπύρετοι σε πανηγύρια, εκκλησίες, υπηρεσίες φίλους και γνωστούς. Θετικοί και οι δύο, μόλυναν ένας θεός ξέρει πόσους και τώρα τρέχουμε και δε φτάνουμε, αύριο έρχεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Περί ατομικής ευθύνης νεοελλήνων.

«Σε έξι ώρες στην Εύβοια, έβρεξε όσο όλο τον χειμώνα στην Αθήνα»

Αυτο δεν προβλεπεται απο κανεναν. Και τι θα εκαναν θα εκαναν εκκενωση προληπτικα ολης της Ευβοιας ?

Είπε ότι τo περίμεναν και ήταν έτοιμοι αλλά για μικρότερο. Ούτε εκεί έχει ειδοποίηση; Και όταν ήλθε το μεγαλύτερο, πάλι δεν έχει ειδοποίηση; Και πότε έχει;

Η μόνη ειδοποίηση που υπάρχει είναι για εκκένωση; όχι ας πούμε "μείνετε σπίτι" ή "αποφύγετε υπόγεια"; ρωτάω απλά.

Κοιτάξτε, επειδή δεν υπάρχει υπουργός ή περιφερειάρχης που έχει πει ποτέ ότι συγνώμη κάναμε λάθος, κι αν υπάρχει δείξτε τόν μου, ο μόνος τρόπος για να κρίνω ως πολίτης είναι να μιλήσει κάποιος με δεδομένα. Αυτός που γνωρίζει και είναι σίγουρος για αυτά που λέει, είναι συγκεκριμένος. Πχ "είμασταν προετοιμασμένοι για 100 χιλιοστά σε 10 ώρες, όπου δεν ενεργοποιείται το 112, και ήλθαν 300 σε έξι όπου πάλι επιλέξαμε να μην το ενεργοποιήσουμε". Ή "στις πλημμύρες το πρωτόκολλο λέει το Α, αλλά εμείς επιλέξαμε το Β γι αυτό και για αυτό. Έτσι θα κρίνει ο πολίτης αν κάτι λειτούργησε, όχι απαραίτητα σωστά, αλλά με βάση κάποια οργάνωση και ένα σχέδιο. Τα του στυλ έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες και συγχαρητήρια και το περιμέναμε αλλά ο στρατηγός άνεμος/ποσειδώνας/κλιματική αλλαγή και δεν ξέρω ποιός άλλος, δεν μου ακούγονται σοβαρά. Καλύτερα να μην κάνουν δηλώσεις καθόλου.

Ορίστε και οι δηλώσεις για όποιον δεν τις έχει δει, σε περίπτωση που λέω κάτι λάθος ή διαφορετικό.

https://www.youtube.com/watch?v=BipsuV6hvnY

Και οι οδηγίες της πολιτικής προστασίας σε περίπτωση πλημμύρας:

https://www.civilprotection.gr/el/plimmyres

Για να μην παρεξηγηθώ. προφανώς φταίνε και η κλιματική αλλαγή, και η άναρχη δόμηση, και οι ελλειπείς υποδομές για όλα αυτά. Αλλά πρέπει να κρίνουμε τους υπευθύνους έστω και στο μικρό κομμάτι που τους αναλογεί.

@nicksoti δεν υπάρχει περίπτωση να βγει ποτέ υπεύθυνος διαχείρισης κρίσεων να βγει και να πει συγνώμη κάναμε λάθος.
Αμέσως μετά θα πρέπει να απολογηθεί σε δικαστήριο. Γιατί νομίζεις λένε όλοι αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη, αλλά δεν κάναμε κανένα λάθος?
Συγνώμη λάθος, σημαίνει και ποινική ευθύνη.
Ο Χαρδαλιάς έχει αναλάβει θέση για πολιτική αυτοκτονία. Πεπειραμένος είναι στην πολιτική και στη διαχείριση καταστάσεων σα δήμαρχος Βύρωνα, αλλά η θέση που ανέλαβε είναι φωτιά. Μακάρι να πάει καλά αλλά στο τέλος αυτός θα τη πληρώσει τη νύφη.

Μα ακριβώς αυτό λέω, δεν υπάρχει περίπτωση. Οπότε εμείς πρέπει να κρίνουμε με βάση ποιά κριτήρια και πόσο καλά λειτουργούν. Ας αφήσουμε εκτός το αποτέλεσμα.
Και δεν θέλω να ξανακούσω ούτε για υπεράνθρωπες προσπάθειες, ούτε για ηρωισμούς, πραγματικά. Τη δουλειά τους αν κάνουν καλά αρκεί.

Έτσι κι αλλιώς, ειδικά για τους πυροσβέστες, αυτό που κάνουν είναι κάτι το ξεχωριστό από μόνο του. Σε οποιοδήποτε πρόβλημα η πυροσβεστική καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, κάνει 15 δουλειές μαζί. Από τον κλεισμένο στον ανελκυστήρα και άντληση υδάτων, μέχρι φωτιά στο βουνό και νταλίκα σε ρέμα.

Σε εμάς η πυροσβεστική μια φορά ήρθε να...σβήσει τα κάρβουνα που άναβε ένας ψησταριά στο μπαλκόνι :flipout:

...να εξηγήσω. Πήγε ένας να ανάψει ψησταριά και ήταν βράδυ (ακούτε εκεί στο νήμα με τις ψησταριές εσείς!)
Το προσάναμμα άρχισε να φέγγει σαν μικρή φωτιά και αυτός πήγε μέσα για ετοιμασίες προφανώς.

Από μια μακρινή οικοδομή απέναντι βλέπει μια κυρία και νομίζει πήραμε φωτιά. Φωνάζει, φωνάζει, στο τέλος παίρνει την πυροσβεστική.
Την ίδια ώρα κατεβαίνω εγώ, με βλέπει, μου φωνάζει και εμένα και λέει πως πήρε τηλ, ήδη.
Σε ένα λεπτό έρχονται με το πυροσβεστικό, κατεβαίνουν από μέσα με μάσκες, μπουκάλες κτλ, τρέχουν επάνω, σε λίγο νάτοι πάλι κάτω...

Λέω τι έγινε ρε παιδιά?
Α, μια ψησταριά λέει. Νόμιζαν πως ήταν φωτιά από μακριά.
Σας συμβαίνει συχνά, ρωτάω.
Ω λέει, ναι πολλές φορές! :flipout:

Να τους πουν πχ ανεβείτε στης ταράτσες και περιμένετε πληροφόρηση, πυροσβεστική κτλ.

Η βροχη επεφτε για 6-8 ωρες.

Δηλαδη περιμενατε να σταλει sms να τους πει ανεβειτε στις ταρατσες και καθηστε εκει ενα 8ωρο μεχρι να κοπασει η καταιγιδα?

Αυτο εννοειτε ?

Η κατι αλλο ? Θελω να δω δηλαδη τι περιμενατε απο το κρατος οταν εδω και ημερες ξεραμε για την Θαλεια και απλα προτιμησαν να κοιμηθουν στα υπογεια τους (αντι να πανε σε κανα συγγενη για 2 ημερες ας πουμε).

Έγραψα "πχ". Δεν ονομάζομαι "Χαρδαλιάς". Και ναι θα πρέπει και να σου θυμίζουν να μην κοιμάσαι σε υπόγεια αν κάτι πρόκειται να συμβεί.

Από την άλλη, στη δουλειά μας, όλοι μας πιστεύω, όταν κάτι δεν κάνουμε καλά, ούτε που μπορούμε να διανοηθούμε να βγούμε και να αρχίσουμε τις δικαιολογίες νηπίων. Αυτούς γιατί να τους δικαιολογούμε?
Εκτός και αν με το πιστόλι ατο στόμα τους έδωσαν τις όποιες θέσεις.

Δεν δικαιολογειται κανενας.

Αλλα αν περιμενουμε απο το "κρατος" να μας σωσει απο σεισμους, ξαφνικες πλυμμηρες ακομα και πυρκαγιες σιφουνες οπως στο Ματι τοτε κατι εχουμε καταλαβει λαθος.

Ενημερωση για ακραια καιρικα φαινομενα, για πυρκαγια στην ευρυτερη περιοχη, προειδοποιηση για τσουναμι κλπ αυτα ναι ειναι στην λογικη και ευθυνη τους.

Αλλα μην παραλογιζομαστε τωρα.

Βρηκαμε παπα να θαψουμε πεντε εξι.

Είπε ότι τo περίμεναν και ήταν έτοιμοι αλλά για μικρότερο. Ούτε εκεί έχει ειδοποίηση; Και όταν ήλθε το μεγαλύτερο, πάλι δεν έχει ειδοποίηση; Και πότε έχει;

Η μόνη ειδοποίηση που υπάρχει είναι για εκκένωση; όχι ας πούμε "μείνετε σπίτι" ή "αποφύγετε υπόγεια"; ρωτάω απλά.....

Nα απαντησω με προσωπικη εμπειρια απο ενα αλλο κρατος. Πιστευοντας οτι ισως δεν αλλαζουν πολυ τα πραγματα οσον αφορα την ειδοποιηση πλεον.

Για την ειδοποιηση (στις μερες μας μεσω τηλεφωνου η κινητου τηλεφωνου η τα δυο), it takes two to tango... και εστιαζεται σε δυο σημεια. Τον αποστολεα και τον αποδεκτη.
Εμενα προσωπικα με εχουν ειδοποιησει τουλαχιστον 4-5 φορες τα τελευταια χρονια για αναλογες περιπτωσεις. Ισως και παραπανω. Καθε φορα που ο συναγερμος περναει απο πορτοκαλι σε κοκκινο.

Αλλα εγω προσωπικα ποτε δεν απαντησα (οπου ακους η βλεπεις αυτοματοποιημενο μηνυμα). Γιατι συχνα ηταν αργα η ειχα αλλα να κανω η γενικα δεν απανταω. Και ημουν γνωστης της καταστασεως.
Διαπιστωσα οτι αυτο συμβαινει σε πολλους ανθρωπους που ξερω. Μη πω ολους...

Τωρα για εκει δεν ξερω αν καλεσαν καν. Αλλα μην το παιρνετε σαν δεδωμενο οτι αν υπαρχει ειδοποιηση ο κοσμος κοιταει καν το κινητο του. ιδιως αν ειναι αργα. Μπορει βεβαια.... Το θεμα ειναι τα ρεφλεξ που εχει αναπτυξει.

Βεβαια το αλλο ειναι οι σειρηνες. Για ατομικη η χημικη η βιολογικη επιθεση λειτουργουν συν μια φορα το μηνα καποια συγκεκριμενη μερα της βδομαδας για ασκηση. Αλλα για ετοια απροσμενα μετεορολογικα φαινομενα δεν χρησιμοποιουνται.
Καποτε υπηρχαν οι καμπανες της εκκλησιας. Πλεον σιγησαν.
Τουλαχιστον τις σειρηνες τις ακουμε σιγουρα, αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν ολοι ξερουν να διακρινουν και να πραξουν αναλογα.

Τελος υπαρχουν συν των αλλων και τα μεγαφωνα, απο την αστυνομια σε ιδιαιτερες περιπτωσεις οπου παλι δεν γινεται να μην ακουσεις τουλαχιστον οτι κατι γινεται (οπως κια για αναγγελιες διακοπης ηλεκτρικου η νερου για παραδειγμα)

Πολλες φορες οι ανθρωποι δεν ακουν η δεν "απαντουν" εις γνωση τους.

Μετα μπορει να συμβουν πολλα. Και εχουν συμβει.

Kosh, αν κατάλαβες αυτό δεν τα έγραψα σωστά.
Στο όλο "επεισόδιο" το απαράδεκτο είναι να λέει ο πλέον υπεύθυνος ότι 112=εκκένωση. (στο 2:20 του σχετικού βίντεο)

Παιδες ουτε με αφορα τι λεει ενας πολιτικος ουτε επιτρεπεται και στο φορουμ να συζηταμε για πολιτικα.

Αυτοι κανουν την δουλεια τους και εμεις κοιταμε πως θα επιβιωσουμε.

Εγω μιλαω ως πολιτης τι περιμενω απο μια κυβερνητικη ειδοποιηση. Εννοωντας οτι δεν περιμενω ποτε να μου δωσει οδηγια να ανεβω στην ταρατσα. Εχουμε κριτηριο και πρεπει να πραττουμε αναλογα.

Η εννοια ειναι για τους ανθρωπους που η κριση τους δεν ειναι επαρκης για να αποφασισουν τι θα κανουν. Ε αυτα ειναι λιγο στο ελεος της τυχης (ή του θεου οτι θελει ο καθενας)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

@Kosh θα εκπλαγείς πόσο διαφορετικά κριτήρια και αντιδράσεις έχει ο καθένας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και μην ξεχνάς ότι αυτοί που όπως λες δεν έχουν επαρκή κρίση μπορεί να πάρουν στο λαιμό τους και τους υπόλοιπους. Αφορμή για την κουβέντα ήταν η λειτουργία ή μή του 112 της πολιτικής προστασίας, στη μεγάλη αυτή καταστροφή.

Νικο

μπορω να σε παω ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ σε παλιοσπιτο στoυς Ταγαραδες (θεσσαλονικης)
οπου μενει παππους με σκυλο, και ειναι χτισμενο ακριβως στο τερμα μπαζωμενου ρεματος.
Ανοιγεις το παραθυρο και βλεπεις δυο μετρα βαθος ρεμα με κλαδια και μπιτονακια και φανελες.
Επι δεκα χρονια ο ανθρωπος περιμενει το αναποφευκτο ! Οταν τον ειδα ηταν 2010 (70 ετων).
"Παιδι μου, καποια στιγμη θα κολυμπησω ... να ... εχω τον Μπαμπη να με βοηθησει"
Μπαμπης = ο σκυλος (και τι σκυλος, σκυλαρος !)

Απο την αλλη, το 112 .... μια ακομα απατη (οπου καποιοι πηραν τα κονδυλια και καποιοι ... τις υποσχεσεις).

Μεγάλη ιστορία τα ρέματα. Εδώ μέσα στο Χαλάνδρι υπήρχε και νομίζω υπάρχει ακόμα αυτό που λες. Και όχι από παππούδες με σκύλους προφανώς..

Πέρυσι η δοκιμαστική λειτουργία του 112 με πέτυχε σε μια απομονωμένη παραλία στην Αρκαδία, όπου είμασταν κανα 8ωρο. Πήρα μήνυμα για αυξημένο κινδυνο πυρκαγιάς. Αν είχε συμβεί κάτι σίγουρα δεν θα το είχα μάθει, γιατί δεν έμπαινα στο internet. Δεν είναι δηλαδή μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν μεμονωμένοι παραθεριστές, κατσκηνωτές, περιπατητές κλπ που μπορεί να μην έχουν επαφή με ειδήσεις για ώρες. Εϊναι χρήσιμο.

@Kosh θα εκπλαγείς πόσο διαφορετικά κριτήρια και αντιδράσεις έχει ο καθένας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και μην ξεχνάς ότι αυτοί που όπως λες δεν έχουν επαρκή κρίση μπορεί να πάρουν στο λαιμό τους και τους υπόλοιπους. Αφορμή για την κουβέντα ήταν η λειτουργία ή μή του 112 της πολιτικής προστασίας, στη μεγάλη αυτή καταστροφή.

Δεν θα εκπλαγω καθολου.

τα εχω δει ολα σε ολα τα κλιμακια.

Εγω δεν μιλω ομως για αυτους που παιρνουν αποφασεις στην κεντρικη εξουσια αλλα για τον καθημερινο πολιτη. Και ποσο μπορει να εκτιμησει καθεις και αναλογα ποσο του κοβει (ή αν εχει νοητικα προβληματα και ζει μονος του) ποτε κινδυνευει και αν πρεπει να κανει κατι για αυτο απο το να φυλαει το υπογειο του απο την βροχη....

Το ξαναλεω καμια ουσιαστικη βοηθεια δεν θα μπορουσε να προσφερει το 112 σε τετοια φαση. Οπως δεν μπορει να κανει κατι για εναν σεισμο.

Μεγάλη ιστορία τα ρέματα..

Η ιδια ιστορια ειναι παντα.

Πανε χτιζουν μεσα στα ρεματα και μετα τους φταιει το κρατος που δεν εχει οδηγησει το ρεμα απο αλλου να μην τους πνιξει.

Ελα τωρα με την υποκρισια των πολιτων. Η ατομικη τους ευθυνη που πηγαζει παντα απο θεματα ιδιοκτησιας τελειωνει στο σκαλοπατι τους ποτε πιο εξω.

Status
Not open for further replies.