Ομήρου Οδύσσεια και Οδύσσεια του Christopher Nolan

Δύο επισημάνσεις για το post του Ranger, στο Excalibur παράδειγμα, οι πανοπλίες που απεικονίζονται, δεν έχουν καμία σχέση με το χρονικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται ο μύθος.

Στην ταινία "ο μονομάχος" και όχι ¨οι μονομάχοι", Ο Μάξιμος δεν υπήρξε ποτέ είναι κατασκεύασμα, των δημιουργών. επίσης ο Μάρκος Αυρήλιος και ο Κόμμοδος, δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε στην ταινία. Ούτε τα γεγονότα περί αυτών. Και μιλάμε για ιστορικά πρόσωπα όχι για μύθο.

"Κατηγορούμε" τον Νολαν, αλλά επικαλούμαστε κινηματογραφικές παραγωγές οι οποίες δεν ήταν καθόλου πίστες στο πρωτότυπο...

Με έχετε μπερδέψει, μιλάμε για λογοτεχνία; για αρχαιολογία; για την ταινία; δεν έχω καταλάβει...

Last edited:
  • Like
Reactions: klamia71 and PanMan
΄Αλλά τό ουσιώδες ερώτημα είναι:
Καταλαβαίνει ο θεατής της ταινίας το γιατι η "Οδύσεια" έχει τη θέση αυτή στον Δυτικό πολιτισμό τους τελευταίους 27 αιώνες;

Κάργα.

"Κατηγορούμε" τον Νολαν, αλλά επικαλούμαστε κινηματογραφικές παραγωγές οι οποίες δεν ήταν καθόλου πίστες στο πρωτότυπο...

Με έχετε μπερδέψει, μιλάμε για λογοτεχνία; για αρχαιολογία; για την ταινία; δεν έχω καταλάβει...

Να σου πω εγω ?

Σε μεγαλους ανθρωπους σαν εμας (εγω και ο Γιωργος ιδιας ηλικιας ειμαστε πανω κατω) σημασια εχει τελικα μονο το συναισθημα Δεν μπορω δηλαδη να κατανοησω τετοιες επιλογες μιλαμε για συναισθηματικο κανονικα αχταρμα

-Σαν μυθολογικο με ιστορικο πλαισιο το Excalibur

Ναι μεν η αγαπημενη μου ταινια ολων των εποχων αλλα καθαρα FANTASY ταινια κανενα ιστορικο υποβαθρο.

-Kαι η Τροια. Πολυ ανωτερη στις σκηνες απο Νολαν. Εαν βεβαια το φιλμ δεν λεγοταν Τροια αλλα Ιλιας θα το απεριπτα.

Ταινια απλα μπλοκμπαστερ που εγινε απλα για να γινει επειδη υπηρχαν τα φραγκα. Αν εβγαινε τωρα τετοια ταινια θα την παιρνανε με τα μαρουλια στα social

-Συν ο Αλεξανδρος του Στοουν που βεβαια με χαλασε πολυ που δεν ειχε Γρανικο (η αγαπημενη μ ου μαχη για πολλους λογους) και ολα τα σχετικα με "τα σκελη του Ηφεστειωνα". Που δεν ειχαν λογω υπαρξης εκτος ενος συγκεκριμενου λομπυ, αλλα η ταινια ηταν πολυ καλα στημενη, και γυρισμενη.

Με τετοιο αθλιο πρωταγωνιστη στα ορια του γελοιου δεν μπορεις να την κρινεις την ταινια . Χωρια που αν εβγαινε τωρα επισης θα χαρακτηριζοταν γουοκια μιας και δεν κανει να ειναι κανεις ενδοξος του παρελθοντος ομοφυλοφιλος.

- Και φυσικα (τωρα μουρχεται) ΤΟ αριστουργημα. Ο Λωρενς της Αραβιας.

Αριστουργημα για την εποχη της. Ιστορικα ειναι σαν ελβετικο τυρι απο τις τρυπες.

- Σαρκα και Αιμα (του Βερχοφεν)

Αν εξαιρεσουμε το καταπληκτικο διδυμο πρωταγωνιστων δεν μπορει κανεις σινεφιλ να παρει στα σοβαρα τωρα τετοια ταινια .

Και φυσικα τα δυο φιλμ του Ζναϋντερ παρ'ολη την σχετικη ανακριβεια τους ( σωβρακα για τους Σπαρτιατες με κρανος μα αναριχωμενη προσωπιδα - ομφαλωτες ασπιδες για τους Αθηναιους στην συνεχεια και διαφορα αλλα πτεσματα αλλα με καταπληκτικη δραση που ουτε στο ονειρο του δε θα εβλεπε ο Νολαν.

Ελα ενταξει ημαρτον ρε συ , ταινια με καταγωγη απο ενα κομικ ειναι δεν μπορει να μπει σε καμια συγκριση με ιστορικες ταινιες

Τελικα αυτο καταλαβαινω ο καθενας θεοποιει καποιες ταινιες ανεξαρτητως ιστορικων οριων ή οτιδηποτε αλλων απλα το κανει λογ συναισθηματος και το πως μας αγγιξε μια συγκεκριμενη εποχη και τιποτα αλλο.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ταινία που να είναι εντελώς πιστή στο αρχικό κείμενο, πραγματικά εντυπωσιάζομαι από το ότι χρειάζεται να πούμε τα αυτονόητα. Εδω γυρίζεται ταινία με σχετικά πρόσφατες αναφορές και για ιστορικά πρόσωπα, ούτε καν μυθολογικά και φανταστικά πρότυπα και πάλι εντελώς ακριβής δεν είναι. Αγαπάω Ridley Scott και Gladiator, αλλά ιστορικές ανακρίβειες υπήρχαν ουκ ολίγες. Ομοίως και Braveheart, από που να το πιάσεις. Ήταν ωραίες ταινίες? Ήταν, για μένα, αυτό μου αρκεί. Αν θέλω να μάθω ιστορία, θα διαβάσω. Σινεμά πάω για άλλον λόγο, κυρίως. Η τριλογία του Lord of the rings είναι από τις καλύτερες μεταφορές φανταστικής λογοτεχνίας , αν όχι η καλύτερη, όμως αν κάποιος διαβάσει τα βιβλία, θα βρει αρκετές κι ίσως σημαντικές διαφορές. Το Troy που αναφέρθηκε, είχε εξαιρετικούς ηθοποιούς, περίτεχνες σκηνές μάχης, επική μουσική και γενικά αναπαράσταση πιο κοντα στο κλασικό , όπως το είχαμε μάθει. Ηταν όμως μέτρια ταινία συνολικά έως κακή, με αλλαγές στην αφήγηση που είχαν κύριο μέλημα να δώσουν περισσότερο credit στον Brad, ενώ εκεί απουσίαζαν εντελώς οι θεοί.
Ανέφερα τη δική μου κριτική για την ταινία, στο αντίστοιχο νήμα. Δε συμφωνώ εντελώς με όλα όσα είδα, αλλά αυτό γίνεται σχεδόν πάντα με όλες τις ταινίες, κάτι μας ενθουσιάζει κάτι μας ξενερώνει. Ας την κρίνουμε ως ταινία λοιπόν κι όχι ως προσπάθεια εκμαυλισμού και αλλοίωσης της ελληνικής παράδοσης , μυθολογίας, ιστορίας ή ότι άλλο τέλος πάντων . Μια χαρά άντεξε τόσα χρόνια η Οδύσσεια , δε θα καταστραφούν τα διαχρονικά νοήματα της επειδή ένας από τους καλύτερους σύγχρονους κινηματογραφιστές έκανε τη δική του διασκευή.

Βάζεις πάνω από όλα το Λώρενς της Αραβίας, που έχει μικρότερη σχέση με την Ιστορία από ότι η Νολανική Οδύσσεια με την Οδύσσεια του Ομήρου. Ο σπουδαίος Ελι Κεντούρι του αφιερώνει μια ολόκληρη πραγματεία στη συλλογή του The Chatham House Version, όπου και το κατακρεουργεί.
Nαι αλλα το φιλμ ειναι μοναδικο. Σε ολα τα επιπεδα και σε βαζει μεσα στο πνευμα της εποχης.
Εξ αλλου και εσυ ειχες πει οτι αυτο το φιλμ ειναι αριστουργηματικο.
Αυτο του Νολαν σε τι σε βαζει; ;
ξαναδες την φωτογραφια της προμοσιον απο πανω. Αρκει.

Οσο για το "πονημα" του Κεντουρι ας το για αλλη συζητηση, γιατι παει στα πολιτικα και στην κοντρα του εναντι του μεγαλυτερου ισως ιστορικου της προ-εποχης μας του Τοϋνμπυ.
Σαφως και ο Λωρενς εχει σχεση με την ιστορια, ακομα κι αν υποθεσουμε οτι οριοθετειται ιδεολογικα απο τον "ιμπεριαλιστικο θεσμο" αυτου του θινκ τανκ (τσαταμ Χαουζ).
Το πονημα του Νολαν εχει αχαιους με βρακια και σνικερς, και σκηνες οπλιμαχιας για παιδαρελια στο σχολιο.
Ο Αγαμεμνον νυχτεριδα που ταχα δεν τον αγγιζει τιποτα ; Σιγα ! Μεγαλυτερο λαμογιο απ αυτον δεν υπηρχε σαν αρχηγος... τα κανε απανω του με το που ακουγε Αχιλεας.
Αμ ο "ξανθομαλης Μενελαος" ; Ο συναδελφος του Ρικ αλλα καραφλος με μαυρο μουσι, με δερματινο γιλεκο και τοξο. Με νομιζα στο Γουολκιν Ντεντ.
Που παμε ρε παιδια ;

Eνα πραμα σωστο ειδα. Το ξιφος μυκηναϊκο τυπου G αν δε κανω λαθος΄.

Μα καλα συγκρινεις Λωρενς της Αραβιας με Νολανικη Οδυσεια ; Σε οποιο επιπεδο ;
Αλλα αμα σου αρεσε πασο. Μ'αρεσει και μενα που σου αρεσε και περασες καλα.

Αναρωτιεμαι ενα.... που διαολο πηγαν τα 250 εκκατομυρια ???

Δύο επισημάνσεις για το post του Ranger, στο Excalibur παράδειγμα, οι πανοπλίες που απεικονίζονται, δεν έχουν καμία σχέση με το χρονικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται ο μύθος.

Στην ταινία "ο μονομάχος" και όχι ¨οι μονομάχοι", Ο Μάξιμος δεν υπήρξε ποτέ είναι κατασκεύασμα, των δημιουργών. επίσης ο Μάρκος Αυρήλιος και ο Κόμμοδος, δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε στην ταινία. Ούτε τα γεγονότα περί αυτών. Και μιλάμε για ιστορικά πρόσωπα όχι για μύθο.

Λεω για τους μονομαχους. Και οχι τον Μονομαχο που επισης υπεραγαπω και ξεχασα.

Tαινια του 77 που ειχα την τυχη να δω οταν ημου δωδεκαρης (μαζι με μια αλλη τον Δων Κιχωτη της Μαντσας με μουσικη Μπρελ την ιδια εποχη στο ιδιο σινεμα και σημαδεψε την αισθητικη μου για παντα.

Τελικα καπου εχει δικιο ο Κοσ
Εχουμε γαλουχηθει με ενα φαντασμαγοριακο σκηνικο, "η σκηνη ειναι ο Κοσμος" που ελεγε και ο Κλωντελ. Και καποιοι δυσκολα αφωμιονουμε νεοτεροτεητες κατα τους μεν, δηθενιες κατα τους δε.

Και οπως λεει ο Τασος Οικονομου. Εχουμε συνηθισει με Σκοττ, Κοππολα, Σπηλμπεργκ, Σκορτσεζε, Στοουν ...
Σημερα υπαρχουν 2 σκηνοθετες en vogue o Νολαν και ο Βιλνεβ. Τι να κανουμε....
Εναποθετω τις ελπιδες μου στον δευτερο πλεον.