Ομήρου Οδύσσεια και Οδύσσεια του Christopher Nolan

θεωρω ολη αυτη την οπτικη εσφαλμενη...δεν αντικατοπτριζει την ιστορικη πραγματικοτητα...πχ ο ξενοφων -ο τεραστιος ξενοφων- λεει αλλα πραγματα στο 'κυρου παιδεια''

Ναι, ειπα οτι οταν εβλεπαν κατι θετικο το ελεγαν.
Βεβαια νομιζω οτι η παιδεια των Περσων αφορα τους πριγκηπες γενικα. Και επερχεται μια μαζα πληθυσμων που δεν ηταν αποκλειστικα περσες επιπλεον.

Αυτο το της "μαζας", ειναι το κυριο χαρακτηριστικο διαφοροποιησης των πολιτισμων. Ελληνικου και γενικα βαρβαρικου. Ο Ελληνικος επεβαλε την αξια του ατομου.
Η Πολιτεια και το συμφερον της πανω απ'ολα βεβαια, αλλα μεσα απο το ατομο και την ολοκληρωση του.

Εγω θεωρω αυτην την οπτικη σωστη, απο τα πεπραγμενα, και εκ των αποτελεσματων σημερα. Αλλα μην νομιζεις οτι αντικατοπτριζει το χολλυγουντ.
Το αντιθετο συνβαινει μια γενικη διαθεση διασυσχετισμου (Relativisme -ολα στο ιδιο καλαθι και ολα ισα με ολα).

Μιας και υπαρχει ελαχιστος αριθμος ταινιων για αυτην την περιοδο. μετρημενες στα δακτυλα του ενος χεριου και μαλιστα με δυο δακτυλα μειον.

Τουτεστιν... δεν υπαρχει "ενδιαφερον" καν. Αμα αντιστοιχα δεις τι φτιαχνει μια Κορεα μονη της για την ιστορικη της παρακαταθηκη. Μια Κινα η.... μια Τουρκια.
Και απο την αλλη ενα ολοκληρο πολιτισμο...με σχεδον τιποτα.
"Τα καροτα βρασαν" που λεμε εδω.

Το συγκεκριμενο δεν το εχω διαβασει αλλα χαριν εσου δεν θα το χασω.
Τον τόμο 1 του Age of Bronze μπορείς να το δανειστείς από το archive.org
Αλλά για έναν μυστήριο λόγο υπάρχει ο τόμοες 3Β, αλλά όχι το 2 ή το 3Α...

Πολυ σωστη η παρατηρηση σου. Η απουσια μου απο τα Ελληνικα επι δεκαετιες επιφερουν συγχυσεις.
Μην σκας, κι εγώ έκανα χρόνια να καταλάβω ότι (1) είναι αρκετά διαφορετικά κράματα, και (2) οι λέξεις στα αγγλικά ακούγονται ανάποδα.

Τον τόμο 1 του Age of Bronze μπορείς να το δανειστείς από το archive.org
Αλλά για έναν μυστήριο λόγο υπάρχει ο τόμοες 3Β, αλλά όχι το 2 ή το 3Α...

Μην σκας, κι εγώ έκανα χρόνια να καταλάβω ότι (1) είναι αρκετά διαφορετικά κράματα, και (2) οι λέξεις στα αγγλικά ακούγονται ανάποδα.
Σε ευχαριστω

Οι εκφρασεις ιδεοληψια και σκοπιμοτητα συνηθως χρησιμοποιουνται απο φανατικους για να χαρακτηρισουν κατι που δεν ασπαζονται προφανως.
Με επιασες, ειμαι φανατικος της παρατηρησης επαναλαμβανομενων προτυπων και λογικων ασυνεπειων..

Αλλα πες μου κατι, πως αλλιως εκτος απο ιδεοληψια και σκοπιμοτητα θα χαρακτηριζες εσυ για παραδειγμα,
την με καθε ευκαιρια και χωρις επαρκη αιτιολογηση υποκατασταση αρχετυπικων στη συνειδηση ρολων
απο ατομα μειονοτητων, φυλετικων και αλλου σεξουαλικου προσανατολισμου;

Αμα αντιστοιχα δεις τι φτιαχνει μια Κορεα μονη της για την ιστορικη της παρακαταθηκη. Μια Κινα η.... μια Τουρκια.
Η Τουρκία (δηλαδή ο Ερντογάν, αλλά, όταν πρόκειται για πλιάτσικο, όλοι οι Τούρκοι, Κούρδοι και λοιπες εθνότητες της Τουρκιγιέ ακολουθούν ) ασκεί έντονη και συστηματική προπαγάνδα μέσω των τηλεοπτικών σειρών: στις χώρες της περιοχής μας επιδοτεί την μη μεταγλώττισή τους (το αντίθετο με το ό,τι γίνεται στην Τουρκία όπου τα πάντα μεταγλωττίζονται) και φυσικά η Ιστορία αποδίδεται όπως θέλουν. Έλληνας που είχε επισκεφθεί νοτιοαμερικάνικη χώρα άκουσε να του λένε για " τις σφαγές και την γενοκτονία των τουρκικών πληθυσμών που είχε κάνει ο ελληνικός στρατός στην Μικρασία". Τα είχαν "πληροφορηθεί" από τις πολλές τουρκικές τηλεοπτικές σειρές.
Σιγά μην άφηναν ανεκμετάλλευτο το δυναμικότερο μέσο προπαγάνδας.

Last edited:
  • Like
Reactions: Deneb
"Αλλα πες μου κατι, πως αλλιως εκτος απο ιδεοληψια και σκοπιμοτητα θα χαρακτηριζες εσυ για παραδειγμα,
την με καθε ευκαιρια και χωρις επαρκη αιτιολογηση υποκατασταση αρχετυπικων στη συνειδηση ρολων
απο ατομα μειονοτητων, φυλετικων και αλλου σεξουαλικου προσανατολισμου;"

Να το πω, να το πω;
Συστηματική και διαρκή προπαγάνδα.

• Like
Reactions: Deneb
Με επιασες, ειμαι φανατικος της παρατηρησης επαναλαμβανομενων προτυπων και λογικων ασυνεπειων..

Αλλα πες μου κατι, πως αλλιως εκτος απο ιδεοληψια και σκοπιμοτητα θα χαρακτηριζες εσυ για παραδειγμα,
απο ατομα μειονοτητων, φυλετικων και αλλου σεξουαλικου προσανατολισμου;

Σημεια των καιρων.

Για χρονια αυτα τα ατομα ηταν και ειναι ακομα προφανως δακτυλοδεικτουμενα , στο περιθωριο δεχομενα bullying απο απανθρωπους και φασιστες και δεν μπορουσαν ποτε να δειξουν αυτο που ειναι ετσι ?

Τωρα που καπως επιτελους μπορουν τι πειραζει να το κανουν ?

Ειναι σαν τους μαυρους στις ΗΠΑ.

Καποτε ηταν αυτο που ηταν και σιγα σιγα ενταχθηκαν , τους ειδαμε και σε ταινιες , πηραν και οσκαρ.

Ετσι και με τις μειονοτητες που περιγραφεις και μαλλον δεν θες να παρουσιαζονται.

Επικεντρωθειτε στην τεχνη του κινηματογραφου (η οποια ειναι μια και σιγουρα δεν ειναι ρατσιστικοκρατουμενη πλεον) και αφηστε τα υπολοιπα .

Ειναι ωραιο να μπορεις να χαιρεσαι με την χαρα του αλλου .

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Σημεια των καιρων.

Για χρονια αυτα τα ατομα ηταν και ειναι ακομα προφανως δακτυλοδεικτουμενα , στο περιθωριο δεχομενα bullying απο απανθρωπους και φασιστες και δεν μπορουσαν ποτε να δειξουν αυτο που ειναι ετσι ?

Τωρα που καπως επιτελους μπορουν τι πειραζει να το κανουν ?
........

Κανεις λαθος. Για την συγκεκριμενη κατηγορια με ειδικες σεξουαλικες προτιμησεις ποτε δεν κρυφτηκαν για να δειξουν αυτο που ειναι στην Ελλαδα.
Ειχαν συχνα τον δικο τους κυκλο. Καποιες φορες οχι, συντασομενοι σε ενα οικογενιακο η κοινωνικο περιβαλλον με περισσοτερο η λιγοτερο δυσκολια.
Αλλα μια χαρα εκφραζοντουσαν οταν το ηθελαν... και περαν αυτου.

Σου προτεινω να διαβασεις η να ξαναδιαβασεις και να καταλαβεις τα Καλιαρντα του Ηλια Πετροπουλου (μεγαλου περιθωριακου και αναρχικου μηδενιστη μεν -λογιου δε) περι του περιθωριου των Ομοφυλοφιλων. Και αυτης της ηλελημενης αποστασιοποιησης.

Μεγαλωσα με ενα σωρο τετοια παραδειγματα που εβλεπα τριγυρω. Και εαν δεν υπηρχε προβλημα συμπεριφορας, δεν υπηρχε κανενα προβλημα συναναστροφης ουτε απο μενα ουτε απο την οικογενεια μου γενικα. Καποιες οικογενει μπορει να ειχαν και ενα συγκενη, κοντινο η μακρυνο. Τον "ιδιαιτερο".

Εαν δεν ηταν αποδεκτοι απ'ολους, δικαιωμα αυτων που δεν αποδεχονται οπως αυτων που δεχονται.

Αμα η ιδιαιτεροτητα ηταν κοινως αποδεκτη δεν θα ηταν ιδιαιτεροτητα.

Η κοινωνια αποδεχεται συμφωνα με τα βιωματικα (φυσικα, πολιτισμικα οτι θελεις βαλε) αντανακλαστικα της, η της επιβαλουν να μαθαινει τι να αποδεχεται.
Αυτο το δευτερο συμπεριλαμβανεται στον παραπανω ορο.

Αλλα δεν καταλαβαινω γιατι σε αυτο το νημα εγινε παλι παρεκλιση σε αυτο το θεμα ;

Επιασε κανεις τελευταια το ονομα της Παιητζ ; :cool:

Την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας και των μειονοτήτων την τελευταία δεκαετία τη βιώνουμε μια χαρά.
Το πρόβλημα είναι, πώς το πράττει η βιομηχανία.

Έχουμε δει σεναριογράφους και δημιουργούς με αποδεδειγμένο ταλέντο να μπαίνουν στο περιθώριο ή να απολύονται, και στη θέση τους να μπαίνουν άνθρωποι που επιλέγονται κυρίως επειδή ταιριάζουν σε ένα προφίλ ισότητας και όχι επειδή είναι ανώτεροι καλλιτεχνικά.

Παράλληλα βλέπουμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, ο λευκός άντρας να είναι σχεδόν πάντα άχρηστος, γελοίος ή κακός, ενώ οι γυναίκες πρωταγωνίστριες μετατρέπονται σε σούπερ ηρωίδες χωρίς κανένα ελάττωμα, που δεν χρειάζονται καμία βοήθεια, απλώς επιβεβαιώνονται συνέχεια σαν ανώτερες από όλους γύρω τους. Το φαινόμενο αυτό το έχουν περιγράψει πολλές φορές και κριτικοί κινηματογράφου σαν το κλασικό στερεότυπο της boss girl στην οθόνη, που δεν είναι τίποτε άλλο από φτηνό μάρκετινγκ ντυμένο φεμινιστικά. Πραγματική ισότητα δεν υπάρχει πουθενά μέσα σε αυτό. Και δεν μιλάμε για θεωρίες συνωμοσίας, αυτά συμβαίνουν και μάλιστα εδώ και αρκετό καιρό.

Οι διακρίσεις δεν χάθηκαν, απλώς άλλαξε το θύμα. Παλιά έκλειναν την πόρτα στις μειονότητες επειδή δεν ταίριαζαν στο καλούπι, τώρα την κλείνουν συχνά στον λευκό δυτικό άντρα επειδή δεν ταιριάζει στη μόδα της στιγμής περί ισότητας.
Και όσοι το λένε αυτό δεν το κάνουν από κακία προς καμία ομάδα, απλά θέλουν η τέχνη να κρίνεται από την ποιότητά της και όχι από κάποια ταυτότητα φύλου, ιδεολογίας, ή οτιδήποτε άλλο εκτός από το ίδιο το έργο.

Όταν το έκαναν οι άλλοι ήταν φασίστες, όταν το κάνουμε εμείς...we have the right to do that.

Παράλληλα βλέπουμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, ο λευκός άντρας να είναι σχεδόν πάντα άχρηστος, γελοίος ή κακός,

Δεν ανοιγετε ενα νημα (ή ενα blog ακομα καλυτερα ) για τον λευκο μειονοτικο ανδρα που τον κατατρεχει η κινηματογραφικη βιομηχανια ?

Κατα προτιμηση με εμβλημα τον Τσαρλτον Ιστον που ειχε παρομοιες αποψεις

Τι σχεση εχει ο Ομηρος με αυτα τα θεματα ? Βρηκε ο καθενας να βγαλει τα προβληματα που εχει στην γκλαβα του με προσχημα μια ταινια μου φαινεται.

Ειναι ωραιο να μπορεις να χαιρεσαι με την χαρα του αλλου .
Τώρα κατάλαβα το συνδυασμένο βαθύτερο νόημα των παροιμιών : "Θέλει η π... να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει" και "Όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη"!
Ευχαριστώ!

Βρηκε ο καθενας να βγαλει τα προβληματα που εχει στην γκλαβα του με προσχημα μια ταινια μου φαινεται.
Το μήνυμα μου βασίστηκε επάνω στο δικό σου προγενέστερο σχόλιο.
Άρα, είχε τόση σχέση με τον Όμηρο, όση είχε και το δικό σου.

Κάποτε ο Villeneuve είχε πει για την ταινία arrival πως την έκανε να μοιάζει, "σαν να κοιτάς μέσα από τα τζάμια ενός σχολικού λεωφορείου μια συννεφιασμένη Τρίτη". Και αν θυμάμαι καλά ήσουν ο μόνος που πετάχτηκε και είπε: "εγώ αυτό ακριβώς εισέπραξα" .

Αυτό όσον αφορά την γκλάβα σου. Δεν ξέρω αν έχεις κάποιο ειδικό χάρισμα και βλέπεις τον κόσμο διαφορετικά από τους άλλους, ή προσπαθείς να πείσεις τους άλλους πως είσαι κι εσύ ένας Villeneuve.

Κοίταξε λοιπόν καλύτερα τα προβλήματα που έχει η δική σου η γκλάβα και άσε τις καμπούρες των άλλων.
Είναι η δεύτερη φορά που στρέφεσαι σε εμένα προσωπικά και κάνεις τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς. Την τελευταία φορά ήθελες να μάθεις την ηλικία μου.

Ούτε θα μου υποδείξεις τι θα γράφω, ούτε που θα το γράψω. Και η δική σου άποψη περί πραγμάτων έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα με τη δική μου άποψη. Ούτε γραμμάριο παρά πάνω.

Το ότι είσαι ανάγωγος, νομίζω πως το βλέπουν όλοι. Το θέμα είναι να ασχοληθεί κάποιος επιτέλους και μαζί σου και να σου πει να μην εκφράζεσαι έτσι, γιατί παραβαίνεις τους κανονισμούς.