Onkyo 2011 A/V Receivers

Φίλε kblacho, ο ενισχυτής μου είναι ο TX-NR809 και ΟΧΙ ο TX-SR509! Εκτός και αν έγραψα κάτι λάθος και δεν το θυμάμαι...

Παραθέτω και εδώ το ερώτημά μου (καθότι πιο γενικό κ αφορά τη σειρά ενισχυτών της ΟΝΚΥΟ για το 2011) όπως το παρέθεσα στη συζήτηση για τον 609...:
Επειδή αυτό τον καιρό ψάχνω για τον πρώτο μου AV ενισχυτή, κ έχω στις επιλογές μου τον 609 κ 709, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι από τους χρήστες τους:

Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα σε Audyssey 2EQ και MultEQ???
Γιατί σε review του cnet για τον 609, έγραφαν ότι το auto setup που κάνει στα ηχεία είναι επιεικώς χάλια κ αναγκάστηκαν να προβούν σε χειροκίνητες ρυθμίσεις. Ενώ ο 709 που διαθέτει το MultEQ υποθέτω ότι δεν θα παρουσιάζει αντίστοιχο πρόβλημα, δεδομένου ότι στο review του Denon 1912 (που διαθέτει επίσης MultEQ) έλεγαν ότι οι ρυθμίσεις ήταν ακριβέστατες.

Ο λόγος που το ρωτάω τελικώς αυτό, είναι για να μπορέσω να αποφασίσω αν τελικά αξίζει να δώσω αυτά τα 200 ευρώ παραπάνω που έχει διαφορά ο 709 από τον 609, δεδομένου ότι οι επιπλέον διαφορές που παρουσιάζουν δεν θα έλεγα ότι με συγκινούν ιδιαίτερα (έξοδοι προενίσχυσης τις οποίες μπορεί κ να μην χρησιμοποιήσω ποτέ, είσοδοι s-video κλπ που πλέον είναι παρωχημένοι για μένα καθώς δεν διαθέτω ανάλογες συσκευές), και το σύστημα που θα στήσω είναι ένα απλό στερεοφωνικό σύστημα με MA RS8 κ ίσως στο μέλλον να μεγαλώσει σε 5.0...

Επίσης, έχουν διαφορές στην εσωτερική κατασκευή και αρχιτεκτονική τους? Μου έκανε εντύπωση ότι ο 609 έχει κατανάλωση 610W, ενώ ο 709 που βγάζει περισσότερη ισχύ έχει τροφοδοτικό 570W!!! Στον 809 καταλαβαίνω από τη διαφορά βάρους του κ μόνο από τους 609, 709, ότι πρέπει να έχει σημαντικές διαφορές στους μετασχηματιστές.

Διάβασα επίσης (στο amazon.com) για διάφορα προβλήματα με τις εισόδους κ εξόδους HDMI (handshaking ή/και μη λειτουργία της εξόδου) με αποτέλεσμα την ανγκαστική αλλαγή πλακέτας, απότομες αλλαγές έντασης, ακόμη κ την υψηλή κατανάλωση σε standby mode.

Οι κάτοχοι είναι εύκολο να μας διαφωτίσουν μιας κ τους χρησιμοποιούν για ικανό πλέον διάστημα?

Ερωτηξις: έχω τον nr609 και πολλές φορές μου παρουσιάζει πρόβλημα με τη μεταφορά ήχου οταν είναι standby.
Με επανεκκίνηση στρώνει. Υπάρχει κάποιο tip ή μήπως να ψάχνω για firmware update?

Εγώ με τον 809 είμαι ευχαριστημένος και δεν παρουσιάζει μέχρι στιγμής κανένα από τα παραπάνω προβλήματα (τσεκαρισμένο). Εξαίρεση αποτελεί το μπλέ φως του rotary volume, το οποίο εδώ και 2 μήνες περίπου δεν ανάβει. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την "εισαγωγική/εμπορική" μου είπαν ότι αυτό μπορεί να έχει άμεση σχέση με την πλακέτα του display και ότι μπορεί να χρειάζεται αντικατάσταση (η πλακέτα). Επίσης, ότι ο 809 έχει ένα "θέμα" με το display. Με το schlauershoppen που επικοινώνησα και τους εξήγησα αναλυτικά, μου απάντησαν ότι δεν έχει αναφερθεί κάτι παρόμοιο (μάλιστα ήταν κατηγορηματικοί). Οι ελληνάρες πάντως λόγω serial number όπως μου είπαν δεν καλύπτουν με εγγύηση και μου συνέστησαν να το στείλω Γερμανία. Το σκέφτομαι γιατί όλα τα άλλα λειτουργούν κανονικά και είναι μεγάλη "μανούρα" το ξεσυνέδεσε-συνέδεσε (σχεδόν ένα απόγευμα) - γιατί φοβάμαι μην πάθει κάτι στην μεταφορά και γιατί δεν ξέρω τι θα μου στοιχίσουν τα μεταφορικά. Καλά ρε παιδιά - η onkyo δεν έχει πανευρωπαϊκή εγγύηση; Δηλαδή αν μου έφερναν δώρο έναν ενισχυτή από Canada, θα έπρεπε να τον στείλω εκεί - στην άλλη άκρη - για να επισκευαστεί; Όταν θα βγώ από την εγγύηση και θα τους τα "ακουμπάω" κανονικά, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το serial number; Στο κάτω-κάτω το καλοκαίρι που έκανα την αγορά στο site τους δεν υπήρχε ο 809 (ούτε καν στο skroutz δεν τον έβρισκα). Αυτό το αναφέρω γιατί μου είπαν χαρακτηριστικά: "δεν το ήξερες ότι στην Ελλάδα υπάρχει αντιπροσωπεία της onkyo;" Καλά για την διαφορά τιμής δεν χρειάζεται να σχολιάσω... Υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να αγοράσει pioneer για παράδειγμα και θα απευθυνόνταν στην intersys; Ποιός κάνει σήμερα αγορά από τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο;

Εγώ με τον 809 είμαι ευχαριστημένος και δεν παρουσιάζει μέχρι στιγμής κανένα από τα παραπάνω προβλήματα (τσεκαρισμένο). Εξαίρεση αποτελεί το μπλέ φως του rotary volume, το οποίο εδώ και 2 μήνες περίπου δεν ανάβει. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την "εισαγωγική/εμπορική" μου είπαν ότι αυτό μπορεί να έχει άμεση σχέση με την πλακέτα του display και ότι μπορεί να χρειάζεται αντικατάσταση (η πλακέτα). Επίσης, ότι ο 809 έχει ένα "θέμα" με το display. Με το schlauershoppen που επικοινώνησα και τους εξήγησα αναλυτικά, μου απάντησαν ότι δεν έχει αναφερθεί κάτι παρόμοιο (μάλιστα ήταν κατηγορηματικοί). Οι ελληνάρες πάντως λόγω serial number όπως μου είπαν δεν καλύπτουν με εγγύηση και μου συνέστησαν να το στείλω Γερμανία. Το σκέφτομαι γιατί όλα τα άλλα λειτουργούν κανονικά και είναι μεγάλη "μανούρα" το ξεσυνέδεσε-συνέδεσε (σχεδόν ένα απόγευμα) - γιατί φοβάμαι μην πάθει κάτι στην μεταφορά και γιατί δεν ξέρω τι θα μου στοιχίσουν τα μεταφορικά. Καλά ρε παιδιά - η onkyo δεν έχει πανευρωπαϊκή εγγύηση; Δηλαδή αν μου έφερναν δώρο έναν ενισχυτή από Canada, θα έπρεπε να τον στείλω εκεί - στην άλλη άκρη - για να επισκευαστεί; Όταν θα βγώ από την εγγύηση και θα τους τα "ακουμπάω" κανονικά, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το serial number; Στο κάτω-κάτω το καλοκαίρι που έκανα την αγορά στο site τους δεν υπήρχε ο 809 (ούτε καν στο skroutz δεν τον έβρισκα). Αυτό το αναφέρω γιατί μου είπαν χαρακτηριστικά: "δεν το ήξερες ότι στην Ελλάδα υπάρχει αντιπροσωπεία της onkyo;" Καλά για την διαφορά τιμής δεν χρειάζεται να σχολιάσω... Υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να αγοράσει pioneer για παράδειγμα και θα απευθυνόνταν στην intersys; Ποιός κάνει σήμερα αγορά από τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο;

Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό που θίγεις κ έχει συζητηθεί αρκετά σε άλλα θέματα πιο ειδικά, όσο και σε άλα fora. Εγώ αυτό που θα σου πρότεινα, θα ήταν να επικοινωνήσεις με την ΟΝΚΥΟ απ' ευθείας (και όχι τον εδώ αντιπρόσωπο), μήπως μπορέσουν να διαμεσολαβήσουν και να παρέμβουν ώστε να εξυπηρετηθείς από τον ελληνικό αντιπρόσωπο... χωρίς όμως αυτό να είναι και σίγουρο.

Φίλοι, όπως έχω ξαναγράψει και στο παρελθόν, έχω πρόβλημα με την υψηλή θερμοκρασία που ανεβάζει ο 809. Σκέφτομαι να βάλω κάποιο ανεμιστηράκι από πάνω. Άν έχει κάποιος φίλος να μου προτείνει κάποια λύση, θα το εκτιμούσα. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: ο ανεμιστήρας θα πρέπει να στέλνει αέρα προς τους επεξεργαστές ή να "ρουφάει" και να αποβάλει τι θερμότητα μ' αυτό τον τρόπο; Να σημειωθεί ότι στο ρακ που είναι τώρα τοποθετημένος, έχει από πάνω του "αέρα" γύρω στους 8-10 πόντους (στο ρακ που χρησιμοποιούσα μέχρι πέρσι είχε σχεδόν 30cm "αέρα" από πάνω αλλά το πρόβλημα ήταν το ίδιο) και είναι ανοικτό και στο πίσω μέρος. Άρα νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα επαρκούς αερισμού. Επίσης για τα μπροστινά ηχεία (R & L), τον τελευταίο χρόνο χρησιμοποιώ τα τελικά στάδια του pioneer A-70. Άρα λογικά δεν επιβαρύνεται και τόσο. Εξάλλου η θερμοκρασία είναι υψηλή, αν βάλεις το χέρι σου πάνω από την πλακέτα και όχι πάνω από το τροφοδοτικό. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

To θεμα ειναι να υπάρχει air flow.
Απο την στιγμή που ο ενισχυτης εχει γρίλιες σε πολλές μεριές , θεωρώ οτι οπως και να το βάλεις , θα εχεις σημαντική βελτίωση.

@DIM3000C6: Ο ενισχυτής σου όπως και αρκετοί άλλοι της Onkyo φαίνεται να έχει ανεμιστηράκια (Παρακαλώ επιβεβαίωσε σε περίπτωση που έχει γίνει κάποιο λάθος με το μοντέλο στη φωτογραφία).
- Μήπως για κάποιο λόγο τα υπάρχοντα δυσλειτουργούν; Η πρώτη σκέψη θα πρέπει να είναι έλεγχος και αν εάν χρειάζεται αντικατάσταση τους.
- Σε περίπτωση που επιμένεις να βάλεις έξτρα εκτός του θα πρέπει να τα τοποθετήσεις με την ίδια φορά, για την ιδανική ροή του αέρα θα πρέπει να είναι και στις ίδιες στροφές με τα τα υπάρχοντα, προσοχή λοιπόν!

Last edited:
Φίλε Δημητρακούδη, αυτό ακριβώς συμβαίνει, όπως το περιγράφεις. Ο ενισχυτής στο μπροστινό (ξεχωριστό) τμήμα που βρίσκεται το τροφοδοτικό (και τα ανεμιστηράκια εκατέρωθεν), δεν ανεβάζει ποτέ υψηλή θερμοκρασία. Η πλακέτα με τους διάφορους επεξεργαστές ψήνεται... Εγώ είχα στο νου μου κάτι σαν αυτό:http://www.ebay.com/itm/Receiver-Amplifier-dual-cooling-fans-air-chamber-bases-/360321397254

Υ.Γ. Ευχαριστώ και τους άλλους συμφορουμήτες για το ενδιαφέρον.

Έτσι ακριβώς είναι, εγώ προσωπικά έχω παρει 2 αθόρυβους 12αρηδες για pc, τοποθετημένους πάνω ακριβως απο το chip, και τους τροφοδοτώ απο μετασχηματιστή με δυνατότητα αυξομείωσης της τάσης, ρυθμίζοντας έτσι και τη ροή του αέρα. Κάτω απο τα ανεμηστήρια για να μην ακουμπάνε απευθείας στο σασι, όπως είναι και στη φωτόγραφία απο το ebay, έχω κολλήσει λεπτό λαστιχάκι ηχομόνωσης πόρτας και είναι τέλειο. Η βελτίωση ειναι δραματική!!! Είναι πραγματικα 100% αποτελεσματικό. Φαντάσου ότι καμια φορα που ξεχνάω να τα ανοίξω, και τα ανάβω στο φουλ, αφού έχει καρβουνιάσει ο ονκυο, σε 10' το πολύ τον έχει ''παγώσει''.
Δοκίμασε το:a0210:

Last edited:
Τελικά δοκίμασα τα ανεμιστηράκια του avcabinetcooling (#173 το link) προχθές. Απίστευτο το πόσο αποτελεσματικά είναι. Εν τω μεταξύ ο τύπος βάζει ποιοτικά υλικά. Ανεμιστηράκια της arctic cooling (Made in Switzerland). Το τροφοδοτικό του φαίνεται πολύ καλό. Στο τμήμα του καλωδίου, που έρχεται σ’ επαφή με το σασί του ενισχυτή, είχε βάλει κάλυμα για την θερμοκρασία. Ο onkyo παραμένει δροσερός, όσες ώρες και να δουλεύει. Μια απλή και αποτελεσματική πατέντα. Αλήθεια στην onkyo δεν είχαν παρατηρήσει ότι οι ενισχυτές τους βράζουν, ώστε να τοποθετήσουν αυτοί από το εργοστάσιο κάτι ανάλογο εσωτερικά; Ή μήπως νομίζουν ότι απευθύνονται μόνο σε χώρες του βορρά;

40-43 euro (με τα μεταφορικά - από california). Σκέψου όμως ότι τα συγκεκριμένα ανεμιστηράκια μόνο, έχουν 10 euro το ένα (το έψαξα στο net). + τροφοδοτικό + ο κόπος του + μεταφορικά, δεν νομίζω ότι είναι ακριβά. Και μόνος να το φτιάξεις, αν βάλεις ποιοτικά υλικά, το ίδιο θα σου πάει.

Να και εγω στο club των προβληματισμένων με το service της εταιρίας. Ο 509 μου αποφάσισε να μην βγάζει ηχο απο καμία πηγή και να ξεχάσει πλήρως όλες τις δυκτιακες του αρετές. Το αγόρασα απο το forum και δεν έχω ιδέα απο που αγοράστηκε όπως και δεν έχω ιδέα που έχω το τηλέφωνο αυτού που μου το πούλησε. Το πρόβλημα περιγράφεται σε fora οξω και όλοι τα βρήκαν με την εταιρία πράγμα που εδω είναι μάλλον απίθανο. Το έστειλα στο service απο την Δευτέρα και περιμένω. Μέχρι στιγμής 25 μεταφορα και 25 η ενδοσκοπηση...
Ξέρει κάνεις τίποτα σχετικό ;
Καλημέρες φίλοι μου

καλησπερα φιλοι
εδω και αρκετο καιρο αποχωριστήκα τον 807 γιατι ειχε καψει σχεδον τα παντα μεσα του δυστηχως οχι μονο το αναλογικο τμημα αλλα και το ψηφιακο κατι που τον εκανε πρακτικα αχρηστο . δεν μπορω να γνωριζω το γιατι αλλα ειναι πολυ πιθανο να εγινε λογω υπερθερμανσης , η λογω ενος λαθους στην πλακετα που οδηγησε σε βραχυκύκλωμα . δυστυχώς θεωρησα οτι τα χρηματα να τον στειλω γερμανια για service εντος εγγύησης ηταν πολλα και εν τελη πληρωσα πολλα περισσοτερα σε μια προσπαθεια να τον επισκευάσω εκτος ελληνικης αντιπροσωπείας σε ιδιωτη , τα ανταλακτικα μονο για το αναλογικο κομματι κοστισαν πανω απο 170 ευρω . ειχαμε εκτιμήσει λαθος την βλαβη θεωρώντας οτι το ψηφιακό κομματι δεν ειχε προβλημα . το αποτελεσμα ειναι ενας ενισχυτης με τελειο το αναλογικο κομματι αλλα συνολικα αχρηστος λογω του ψηφιακού .

τελικα ο ενισχυτής αντικατασταθηκε με εναν cambridge audio azur 540 R , που τον πηρα σε μια σχετικα χαμηλη τιμη λογω παλαιοτητας μοντελου και έλλειψης hdmi .
NA EINAI ΚΑΛΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ - ΠΟΥΛΗΣΕ . πλεον ακουγεται στρωτός ηχος ακομα και απο τις κορνες των klipsch που μεχρι πριν λιγο μου επερνε τα αυτια . μπορεις να κατσεις και να ακουσεις ενα μουσικο cd που πριν ηταν μια τσιριδα , πλεον υπαρχει ογκος και εικονα στον ηχο και αρκετα μεγαλες εντασεις παρα την χαμηλότερη ισχυ του Azur . τελικα τα μπιχλιμπίδια του στιλ audisey ειναι παντελως αχρηστα , θελετε να στησετε το συστημα σας , μετρηστε την αποσταση απο τα ηχεια με ενα μετρο στην θεση θεασης και θα ειστε μια χαρα .
προτιμήστε να πληρωσετε ενα μηχανημα που εχει αντιπροσωπεια στη χωρα και πανω απο ολα ακουστε το να παιζει με μουσικη που ακουτε συνηθως , ταινιες και τηλεόραση ειναι ετσι κι αλλιως ... οπως τα θεωρητικά watt εξοδου των μηχανηματων ...
μην μου πει καποιος οτι συγκρίνω ανόμοια μηχανηματα γιατι οντως ειναι ανομοια . ο onkyo ειχε ηχο οπως ενα τρανσιστορακι σε σουβλατζιδικο , και ο azur αυτο που περιμενα να ακουσω . πραγματικα αυτο που έψαχνα . ελπιζω να εκανα αρκετη διαφηση σε κατι που εκτιμω οτι αν ηξερα οτι υπαρχει πριν μερικα χρονια θα ειχα κερδισει ενα καρο λεφτα απο την αξιοπιστία του και την απόδοση του .

προτιμήστε να πληρωσετε ενα μηχανημα που εχει αντιπροσωπεια στη χωρα και πανω απο ολα ακουστε το να παιζει με μουσικη που ακουτε συνηθως , ταινιες και τηλεόραση ειναι ετσι κι αλλιως ... οπως τα θεωρητικά watt εξοδου των μηχανηματων ...

Μα η Onkyo έχει αντιπροσωπία στην χώρα και με τμήμα σερβις μάλιστα. Τώρα αν σε γδύνουν αυτό είναι άλλο θέμα..

Πάντως για την όλη ταλαιπορία σου πιστεύω περισσότερο ευθύνεσαι εσύ με τις λάθος επιλογές σου παρά η Onkyo ως εταιρία.