OpenPLi vs ViX

malakudi

Banned
24 April 2008
7,927
Με εντυπωσιαζει που σε παραξενευει. Αναλογία με τον κόσμο των λειτουργικών. OSX, Linux OS, Chrome OS, βασίζονται σε UNIX (επισης open source). Προφανώς δεν είναι ιεροσυλία να πει καποιος πως το user experience στο OSX είναι κατώτερο απο το UNIX μόνο επειδή είναι βασισμένο στο δευτερο. :)

Δεν υπάρχει αντιστοιχία στο παράδειγμά σου. Το βασικό κομμάτι ενός image είναι πως λειτουργεί το enigma2, τι δυνατότητες έχει. Τα OpenAAF και ViX χρησιμοποιούν αυτούσιο το enigma2 του OpenPLI. Είναι σαν να έβγαινε ένα BSD με το shell του OSX (αν αυτό ήταν ανοικτό) και επειδή θα είχε ένα theme ή κάποια fonts διαφορετικά να το λέγαμε διαφορετικό λειτουργικό.

Το OpenPLI είναι το μόνο image που έχει πραγματική τεχνολογική καινοτομία στο enigma2 του. Οι άλλοι απλώς ασχολούνται με ΦΦΚΑ (φρου φρου κι αρώματα).

Τι καινοτομία έχει προσφέρει το Vix που διάλεξες σε σχέση με το OpenPLI; Πόσα commits στον κώδικα του enigma2 του OpenPLI (που το Vix χρησιμοποιεί) έχουν γίνει από άτομα του Vix; Αν μου βρεις 10 από τα χιλιάδες commits, θα είναι κατόρθωμα.

Καλά τα OpenAAF και Vix, αλλά να μη ξεχνάμε σε πιο image οφείλουν την ύπαρξή τους.

Last edited by a moderator:
Η πραγματικοτητα ομως αυτη τη στιγμη ειμαι πως το pli δεν δουλευει σωστα στο σολο2 ακομα,ουτε καν το χειρηστηριο δουλευει 100% ,εχει θεματα με το hbbtv.
Αυτο συμβαινει βεβαια διοτι το τιμ τους δεν καθετε να ασχοληθει γιατι δεν παιζει,σου λενε πως φτεει η Vu για το λογο οτι oi drivers δεν ειναι συμβατη με το pli.

Με εντυπωσιαζει που σε παραξενευει. Αναλογία με τον κόσμο των λειτουργικών. OSX, Linux OS, Chrome OS, βασίζονται σε UNIX (επισης open source). Προφανώς δεν είναι ιεροσυλία να πει καποιος πως το user experience στο OSX είναι κατώτερο απο το UNIX μόνο επειδή είναι βασισμένο στο δευτερο. :)

Off topic αλλά ρε παιδιά κάποια πράγματα...
* OSX, Linux OS, Chrome OS ΔΕΝ βασίζονται στο UNIX. Είναι γραμμένα from scratch. Απλά είναι συμβατά με το πρότυπο POSIX. Για το OSX μάλιστα δεν βάζω το χέρι μου στο ευαγγέλιο.
* το UNIX ΔΕΝ ΔΕΝ ΔΕΝ είναι open source. Ήταν "ελεύθερο" κάποιους (λίγους) μήνες κάπου στην αρχή του '70 και μάλιστα όχι με την GNU έννοια. Απλά ήταν ελεύθερο λόγω των συνθηκών. Κατόπιν η ΑΤΤ το έκανε ΕΜΠΟΡΙΚΟ προϊόν και το πούλησε. Σήμερα ιδιοκτήτες του είναι η SCO και η Novell.
* ΔΕΝ μπορείς να μιλήσεις καν για user experience στο UNIX. Τα μπερδεύετε. Το UNIX ήταν και είναι η command line. Απλά αργότερα αναπτύχθηκαν και κάποια user interfaces. Το OSX είναι σχεδόν για το σύνολο των χρηστών του, η επιφάνεια εργασίας. ΔΕΝ νοείται OSX χωρίς την επιφάνεια εργασίας του.

(Περισσότερο) on topic
Αυτό που λέει ο Πάνος είναι οτι ουσιαστικά κάποια Images είναι polished εκδόσεις του OpenPLI και τίποτα παραπάνω. Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού γενικά, οπότε φτάνει με τον έναν ή άλλο τρόπο και εδώ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αντιμετωπίστηκε και το Ubuntu (ubuntu = I can't install debian κτλ). Η ουσία όμως είναι οτι το Ubuntu έφερε στα ~8 χρόνια που υπάρχει, περισσότερο κόσμο σε επαφή με το "ελεύθερο" λογισμικό, απ' όσο όλοι οι άλλοι μαζί, σε όλα τα χρόνια. Ούτε η Canonical/Ubuntu συνεισφέρει σε κώδικα. Είναι γνωστό οτι η Microsoft έχει δώσει περισσότερο απο την Canonical. Αλλά χωρίς τους τελευταίους να το κάνουν δημοφιλές, ακόμα στο 0,5% marketshare θα ήταν το Linux.

Για να το κλείσω. Στο οικοσύστημα του ελεύθερου λογισμικού υπάρχει χώρος και για αυτούς που ασχολούνται με τα φρου φρου. Ο τελικός χρήστης, στην τεράστια πλειοψηφία, δεν είναι γνώστης εντολών CLI και ούτε σκοπεύει και να γίνει. Θέλει απλά να κάνει την δουλειά του γρήγορα και εύχρηστα. Αν λοιπόν υπάρχουν Images που βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση, καλώς να ορίσουν (λέω εγώ). Γιατί αν δεν υπάρξουν, η άλλη επιλογή είναι οι διάφορες Microsoft.

Πόσοι τελικά κοιτούν το δάκτυλο όταν τους δειχνεις το φεγγάρι....

Η πραγματικοτητα ομως αυτη τη στιγμη ειμαι πως το pli δεν δουλευει σωστα στο σολο2 ακομα,ουτε καν το χειρηστηριο δουλευει 100% ,εχει θεματα με το hbbtv.
Αυτο συμβαινει βεβαια διοτι το τιμ τους δεν καθετε να ασχοληθει γιατι δεν παιζει,σου λενε πως φτεει η Vu για το λογο οτι oi drivers δεν ειναι συμβατη με το pli.

Το τηλεχειριστήριο δε δουλεύει σωστά γιατί οι οδηγοί κάνουν report πως είναι πληκτρολόγιο. Ότι έχει δηλαδή κουμπιά A-Z. Τι πρέπει δηλαδή να κάνει το OpenPLI; Να βάλει ειδικό κώδικα στο enigma2 που να λέει: "Αν ο δέκτης είναι VU+ Solo2 (ή Ultimo - και εκεί υπάρχει το ίδιο θέμα) και λέει πως το input device είναι πληκτρολόγιο, μην τον πιστεύεις" ; Όχι, δε πρόκειται να κάνει ποτέ κάτι τέτοιο το OpenPLI, γιατί σκοπό έχει την τεχνολογική αρτιότητα, όχι να πατσάρει με χαζοκώδικα κάθε αστοχία του κάθε κατασκευαστή.

Το πρόβλημα του HbbTV plugin είναι στον κώδικά του, κώδικα που παρέχει η VU+. Συγκεκριμένα, ο κώδικας του plugin κάνει διάφορες υποθέσεις για το Infobar module, υποθέσεις που δεν ισχύουν στο OpenPLI. Και πάλι η VU+ είναι αυτή που πρέπει να το διορθώσει, αφού ο κώδικας είναι δικός της.

Θα μου πεις αυτά δε νοιάζουν τον τελικό χρήστη. Αυτοί θέλουν να δουλεύει ο δέκτης. Όμως αν δεν υπήρχε το OpenPLI, τα Vix και OpenAAF που σας αρέσουν θα είχαν κώδικα enigma2 σαν το VTI και Blackhole. Δηλαδή κώδικα χωρίς σοβαρό movie player, χωρίς σοβαρή υποστήριξη για teletext υπότιτλους, χωρίς υποστήριξη για πάνω από 4 tuners, χωρίς εγγενή υποστήριξη usb tuners μέσα στο enigma2 (και όχι με εξωτερικά utilites), χωρίς πολλά άλλα πράγματα που το OpenPLI δημιούργησε - να συμπληρώσω σε αυτά και την ασήμαντη συμβολή μου με το 7ημερο EPG της Nova από δορυφόρο.

Πόσοι τελικά κοιτούν το δάκτυλο όταν τους δειχνεις το φεγγάρι....

Η μπάλα στην εξέδρα ... Επί της ουσίας, μηδέν.

Επαναλαμβάνω λοιπόν την ερώτηση που ίσως σου διέφυγε: Τι καινοτομία έχει προσφέρει το Vix που διάλεξες σε σχέση με το OpenPLI; Πόσα commits στον κώδικα του enigma2 του OpenPLI (που το Vix χρησιμοποιεί) έχουν γίνει από άτομα του Vix;

Αν κάτι έχει προσφέρει το Vix στο χώρο του open source enigma2, είναι το πολύ καλό blind scan.

Αυτό που λέει ο Πάνος είναι οτι ουσιαστικά κάποια Images είναι polished εκδόσεις του OpenPLI και τίποτα παραπάνω. Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού γενικά, οπότε φτάνει με τον έναν ή άλλο τρόπο και εδώ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αντιμετωπίστηκε και το Ubuntu (ubuntu = I can't install debian κτλ). Η ουσία όμως είναι οτι το Ubuntu έφερε στα ~8 χρόνια που υπάρχει, περισσότερο κόσμο σε επαφή με το "ελεύθερο" λογισμικό, απ' όσο όλοι οι άλλοι μαζί, σε όλα τα χρόνια. Ούτε η Canonical/Ubuntu συνεισφέρει σε κώδικα. Είναι γνωστό οτι η Microsoft έχει δώσει περισσότερο απο την Canonical. Αλλά χωρίς τους τελευταίους να το κάνουν δημοφιλές, ακόμα στο 0,5% marketshare θα ήταν το Linux.

Δε μπορούσες να φέρεις καλύτερο παράδειγμα. Το ubuntu, τουλάχιστο τα πρώτα του χρόνια, δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν οι Debianistas. Είναι αστείο να παίρνει το credit ο packager και όχι αυτοί που γράφουν τον κώδικα.

Μα Παναγιωτη το ιδιο πραγμα λεμε,
Ο τελικος χρηστης εχει θεμα με το pli και ασ εχει καλυτερο enigma2,
δεν μπορει αυτη τη στιγμη να δουλεψει σωστα ο σολο,αρα οσο και να του λεμε οτι ειναι καλυτερο το pli στη καθημερινη λειτουργια δεν φενεται που υπερτερει απο τα υπολοιπα image.
Εγω χρησιμοποιω pli sto solo2 αλλα αυτη τη στιγμη με νευριαζει στο zapping που δεν δοηλευουνε τα νουμερα,δεν μπορω να κατεβασω skins,mytube δεν εχει και πολλα αλλα θεματα,
Αρα εχω pli πανω και ξερω οτι δεν μπορω να τον χρησιμοποιησω 100%.

Γιατί δε μπορείς να κατεβάσεις skins; Mytube δεν έχει γιατί ο προγραμματιστής του plugin έχει ζητήσει να μη γίνεται καμία αλλαγή στον κώδικά του. Ο κώδικάς του έχει κλήσεις προς το TPM chip των Dreambox, και γι' αυτό δε δουλεύει. Αν σε άλλα images το βρίσκεις, σημαίνει πως έχουν αφαιρέσει αυτές τις γραμμές κώδικα και δε σέβονται τον προγραμματιστή του.
Ποια είναι τα "πολλά άλλα θέματα";

edit: Να συμπληρώσω πως μου είναι αδιάφορο εγχείρημα του στυλ "Greek mod image". Αν έχετε κάτι που πιστεύετε πως πρέπει να υπάρχει στο Χ ή Υ image, να το στείλετε στους mentainers του image. Αν είναι κάποια χρήσιμα πρόσθετα, μπορούν να μπουν στα 3rd party plugins. Αν είναι καλύτερη ελληνική μετάφραση, στείλε ένα diff file για το .po αρχείο. Αν είναι κάποιο καλό skin, στείλτε το απαραίτητο ipk.

Kατεβαζει skin αλλα δεν τα κανει εγκατασταση και ενα που το εκανε αφου το επιλεγω,μετα το restart ξεκιναει παλι με το default skin.
Ολα τα αλλα image το εχουνε το mytube.

Χαιρομαι που συμφωνουμε με τον redribo. Το OpenPli ειναι τουλαχιστον κακό, με συνεχη "tune failed" κτλ. Ας εχει και καλυτερο enigma, εγω τι να το κανω;
"Να συμπληρώσω πως μου είναι αδιάφορο εγχείρημα του στυλ Greek mod image"
Αν δεν συμφωνεις με αυτο, δε σου ζητηθηκε να υποστηριξεις την υπογραφή σου..

Το metrixhd-wpstyle-mod-pli που εγκατέστησα από το feed μπήκε ΟΚ. Κάποια skins έχουν αντικρουόμενα dependencies, μήπως έχεις αυτό το πρόβλημα;
Όσοι έχουν το mytube σε non-dreambox δέκτη δε σέβονται τον προγραμματιστή του. Αυτό μάλλον δείχνει και το ποιοι σέβονται την δουλειά των προγραμματιστών (αφού είναι και οι ίδιοι προγραμματιστές) και ποιοι νοιάζονται μόνο για τα ΦΦΚΑ.

Χαιρομαι που συμφωνουμε με τον redribo. Το OpenPli ειναι τουλαχιστον κακό, με συνεχη "tune failed" κτλ. Ας εχει και καλυτερο enigma, εγω τι να το κανω;
"Να συμπληρώσω πως μου είναι αδιάφορο εγχείρημα του στυλ Greek mod image"
Αν δεν συμφωνεις με αυτο, δε σου ζητηθηκε να υποστηριξεις την υπογραφή σου..

Γράφεις πράγματα που δεν ισχύουν. tune failed δε μπορεί να έχει ένα image και να μην έχει ένα άλλο,εφ' όσον τα tuners δουλεύουν με τους closed source drivers που χορηγεί ο κατασκευαστής.

Δεν υποστηρίζω την υπογραφή μου, εξηγώ τις διαφορές για τους αδαείς, όπως φαίνεται να είναι μερικοί που γράφουν σε αυτό το νήμα ...

Παναγιωτη μπορει καποια σκιν να δουλευουνε ,δεν μπορω να τα δοκιμασω ολα,θα τσεκαρω αυτο που κατεβασες να δω τι κανει στο δικο μου δεκτη.
Tnx

Το metrixhd-wpstyle-mod-pli που εγκατέστησα από το feed μπήκε ΟΚ. Κάποια skins έχουν αντικρουόμενα dependencies, μήπως έχεις αυτό το πρόβλημα;
Όσοι έχουν το mytube σε non-dreambox δέκτη δε σέβονται τον προγραμματιστή του. Αυτό μάλλον δείχνει και το ποιοι σέβονται την δουλειά των προγραμματιστών (αφού είναι και οι ίδιοι προγραμματιστές) και ποιοι νοιάζονται μόνο για τα ΦΦΚΑ.

Γράφεις πράγματα που δεν ισχύουν. tune failed δε μπορεί να έχει ένα image και να μην έχει ένα άλλο,εφ' όσον τα tuners δουλεύουν με τους closed source drivers που χορηγεί ο κατασκευαστής.

Δεν υποστηρίζω την υπογραφή μου, εξηγώ τις διαφορές για τους αδαείς, όπως φαίνεται να είναι μερικοί που γράφουν σε αυτό το νήμα ...

Οι αδαείς μάλλον βλέπουν όσα οι ειδικοί δεν έχουν μυαλό για να δουν. Αν δεν είχες tune failed μαλλον δεν το εχεις δοκιμασει ποτε. Δε μου κανει εντυπωση.. ξερεις τι λενε για τα "εξυπνα" πουλια.

Παναγιωτη μπορει καποια σκιν να δουλευουνε ,δεν μπορω να τα δοκιμασω ολα,θα τσεκαρω αυτο που κατεβασες να δω τι κανει στο δικο μου δεκτη.
Tnx

Πες μου ποια δε σου δούλεψαν να δοκιμάσω κι εγώ.

Στο θέμα με το remote που αναφέρεται σαν πληκτρολόγιο, ετοιμάζω ένα kernel module που θα "διορθώνει" το πρόβλημα των οδηγών. Έτσι θα μπορεί να μπει στα 3rd party plugins χωρίς να γίνουν αλλαγές στον κώδικα του enigma2. Περίμενε λίγες μέρες.

Οι αδαείς μάλλον βλέπουν όσα οι ειδικοί δεν έχουν μυαλό για να δουν. Αν δεν είχες tune failed μαλλον δεν το εχεις δοκιμασει ποτε. Δε μου κανει εντυπωση.. ξερεις τι λενε για τα "εξυπνα" πουλια.

Ναι βέβαια, δε το έχω δοκιμάσει, στον Solo2 μου τρέχω κάτι άλλο και όχι OpenPLI. Τι άλλο θα ακούσουμε ...

Ναι βέβαια, δε το έχω δοκιμάσει, στον Solo2 μου τρέχω κάτι άλλο και όχι OpenPLI. Τι άλλο θα ακούσουμε ...

Φυσικά και δε θα τρεχεις PLI. Εχεις γραψει δικο σου κωδικα..

Ναι φυσικά, έχω το κρυφό non public OpenPLI 4. Το Vix που σου αρέσει είναι 99% OpenPLI. Χώνεψέ το.

Και εσυ χωνεψε πως και 0.01% που εχει αλλαξει το Vix το κανει αξιοπρεπες σε αντιθεση με ο,τι λες...

Δεν ξέρεις καν τι έχει αλλάξει ...

Φυσικά και είναι αξιοπρεπές, βασίζεται στο codebase του καλύτερου.