Opticum HD T90

Re: Opticum T90 HD

Γραμματοσειρά Times New Roman; Όσο δεν την συμπαθώ, τόσο όλο μπροστά μου την βλέπω.
Μου θυμίζει αρχαίους Ρωμαίους, Αστερίξ, Οβελίξ...

Background υποτίτλων σε ALI 3601; Πρώτη φορά γίνεται. Ρυθμίζεται αν θα εμφανίζεται ή όχι, ή είναι στάνταρ;
Και ο Crypto 215D είναι ο μόνος ALI 3601 που έχει ρύθμιση χρώματος υποτίτλων, αλλά ο φίλος που το έγραψε εκεί είπε ότι δεν κατάφερε να το κάνει να δουλέψει.
Και τα 2 χαρακτηριστικά μέχρι πρότινος υπήρχαν μόνο στους M-Star.

O T90 πάντα είχε μαύρο φόντο στους υπότιτλους όπως φαίνεται στις φωτογραφίες της πρώτης σελίδας
Όντως στην τελευταία φωτογραφία της δεύτερης σελίδας φαίνεται αυτό που λες. Η φωτογραφία δεν είναι ευκρινής και αν δεν το έλεγες δεν θα το πρόσεχα ούτε τώρα. Κακό ότι δεν ρυθμίζεται η λειτουργία της αλλά είναι στάνταρ. Αλλά τουλάχιστον το μέγεθος του μαύρου φόντου είναι πολύ λογικό. Πιάνει μόνο τον χώρο που έχουν και τα γράμματα.
Αλλά οι φωτογραφίες δείχνουν και άλλα ωραία πράγματα. Φαίνεται ότι είχαν πρωτοανέβει την εποχή του switch off του Υμηττού που γινόταν πανικός και δεν πρόλαβα να τις προσέξω.
Πρώτον, το μέγεθος των γραμμάτων στην φωτογραφία της δεύτερης σελίδας και στην φωτογραφία της σελίδας 12 μου φαίνεται δεν έχει καμία σχέση. Στην δεύτερη φωτογραφία τα γράμματα μου φαίνονται πολύ μεγαλύτερα. Δεν ξέρω αν με μπερδεύει το μέγεθος της τηλεόρασης, οπότε κάποιος φίλος που έχει τον δέκτη θα μπορούσε να μας πει αν όντως έχουν μεγαλώσει τα γράμματα σε κάποιο από τα τελευταία λογισμικά. Αν ισχύει αυτό λύνει ένα από τα προβλήματα του δέκτη.
Δεύτερον, στις φωτογραφίες της πρώτης σελίδας που έστειλαν στον talos_2002 (με το καφέ χρώμα) φαίνεται ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές EPG! Η μία έχει το EPG με την μορφή που έχουν όλοι οι ALI. Η δεύτερη φωτογραφία από κάτω όμως έχει ένα EPG με διαφορετική μορφή. Μοιάζει με το EPG των M-Star. Στην επόμενη σελίδα υπάρχει φωτογραφία με EPG (με το μπλε χρώμα) που δείχνει την δεύτερη μορφή EPG. Αν ο δέκτης έχει τελικά EPG με την μορφή των M-Star λύνεται άλλο ένα πρόβλημα των ALI. Αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον ο δέκτης.
Βέβαια έχει βγει ήδη ο επόμενος επεξεργαστής της ALI. Ο 3801. Αλλά ακόμα δεν έχουμε εικόνα πως δουλεύει. Ένα βελτιωμένος παλιότερος 3601 ίσως να έχει ψωμιά ακόμα.

Last edited by a moderator:
Δεύτερον, στις φωτογραφίες της πρώτης σελίδας που έστειλαν στον talos_2002 (με το καφέ χρώμα) φαίνεται ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές EPG! Η μία έχει το EPG με την μορφή που έχουν όλοι οι ALI. Η δεύτερη φωτογραφία από κάτω όμως έχει ένα EPG με διαφορετική μορφή. Μοιάζει με το EPG των M-Star. Στην επόμενη σελίδα υπάρχει φωτογραφία με EPG (με το μπλε χρώμα) που δείχνει την δεύτερη μορφή EPG. Αν ο δέκτης έχει τελικά EPG με την μορφή των M-Star λύνεται άλλο ένα πρόβλημα των ALI. Αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον ο δέκτης.

Κάτω από το EPG στην τελευταία γραμμή (στο legend), θα πρόσεξες ότι αν πατήσεις το μπλε πλήκτρο, αλλάζει προβολή.
Μπορείς να εναλλάσσεσαι ανάμεσα στις δύο μορφές EPG. Όμως τα μπουκέτα καναλιών που δεν έχεις επισκεφθεί ακόμα, θα εμφανίζουν κενό πρόγραμμα στο μαζικό EPG.

Όντως στην τελευταία φωτογραφία της δεύτερης σελίδας φαίνεται αυτό που λες. Η φωτογραφία δεν είναι ευκρινής και αν δεν το έλεγες δεν θα το πρόσεχα ούτε τώρα. Κακό ότι δεν ρυθμίζεται η λειτουργία της αλλά είναι στάνταρ. Αλλά τουλάχιστον το μέγεθος του μαύρου φόντου είναι πολύ λογικό. Πιάνει μόνο τον χώρο που έχουν και τα γράμματα.
Αλλά οι φωτογραφίες δείχνουν και άλλα ωραία πράγματα. Φαίνεται ότι είχαν πρωτοανέβει την εποχή του switch off του Υμηττού που γινόταν πανικός και δεν πρόλαβα να τις προσέξω.
Πρώτον, το μέγεθος των γραμμάτων στην φωτογραφία της δεύτερης σελίδας και στην φωτογραφία της σελίδας 12 μου φαίνεται δεν έχει καμία σχέση. Στην δεύτερη φωτογραφία τα γράμματα μου φαίνονται πολύ μεγαλύτερα. Δεν ξέρω αν με μπερδεύει το μέγεθος της τηλεόρασης, οπότε κάποιος φίλος που έχει τον δέκτη θα μπορούσε να μας πει αν όντως έχουν μεγαλώσει τα γράμματα σε κάποιο από τα τελευταία λογισμικά. Αν ισχύει αυτό λύνει ένα από τα προβλήματα του δέκτη.
Βέβαια έχει βγει ήδη ο επόμενος επεξεργαστής της ALI. Ο 3801. Αλλά ακόμα δεν έχουμε εικόνα πως δουλεύει. Ένα βελτιωμένος παλιότερος 3601 ίσως να έχει ψωμιά ακόμα.

Μήπως έχει EPG με επιλογή προβολής ανά κανάλι ή ανά ώρα προβολής; Δεν είχα προσέξει την διαφορά, ίσως επειδή έτσι έιναι το EPG της Panasonic και το έχει συνηθίσει το μάτι μου...

Όσο για τους υπότιτλους, στην φωτογραφία της πρώτης σελίδας φαίνονται μικροί με sans γραμματοσειρά ενω στην πρόσφατη φαίνονται μεγάλοι με Τimes. Θα έλεγα οτι έχουν βάλει ρύθμιση μεγέθους αλλά αυτό δεν εξηγεί την αλλαγή γραμματοσειράς.

Οι Opticum με το Chameleon θα είναι η πρώτη μου επιλογή αν και όταν πάρω δέκτη με ALi. Φαίνεται οτι έχουν κάνει δουλειά.

Γραμματοσειρά Times New Roman; Όσο δεν την συμπαθώ, τόσο όλο μπροστά μου την βλέπω.
Μου θυμίζει αρχαίους Ρωμαίους, Αστερίξ, Οβελίξ...

+1
Μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους για να βάλουν στο .abs αρχείο όποια γραμματοσειρά τους στείλουμε;

Κάτω από το EPG στην τελευταία γραμμή (στο legend), θα πρόσεξες ότι αν πατήσεις το μπλε πλήκτρο, αλλάζει προβολή.
Μπορείς να εναλλάσσεσαι ανάμεσα στις δύο μορφές EPG. Όμως τα μπουκέτα καναλιών που δεν έχεις επισκεφθεί ακόμα, θα εμφανίζουν κενό πρόγραμμα στο μαζικό EPG.
Πολύ καλή αυτή η δυνατότητα να αλλάζεις την μορφή του EPG. Η μορφή που μοιάζει με των M-Star είναι πιο βολική. Η κλασική μορφή των ALI έχει χρησιμότητα όταν δείχνει όλα μαζί τα κανάλια. Βλέπεις ταυτόχρονα τι παίζουν και τα άλλα κανάλια. Αλλά στους περισσότερους ALI δεν δουλεύει σωστά. Ή δείχνει τα κανάλια που έχεις πάει πρώτα όπως εδώ, ή ακόμα χειρότερα δείχνει τα κανάλια μόνο της τετράδας που είσαι. Αλλάζεις τετράδα και σβήνει τα κανάλια που έδειχνε πριν. Έτσι η μορφή των M-Star τελικά είναι πιο βολική.

Μήπως έχει EPG με επιλογή προβολής ανά κανάλι ή ανά ώρα προβολής; Δεν είχα προσέξει την διαφορά, ίσως επειδή έτσι έιναι το EPG της Panasonic και το έχει συνηθίσει το μάτι μου...

Όσο για τους υπότιτλους, στην φωτογραφία της πρώτης σελίδας φαίνονται μικροί με sans γραμματοσειρά ενω στην πρόσφατη φαίνονται μεγάλοι με Τimes. Θα έλεγα οτι έχουν βάλει ρύθμιση μεγέθους αλλά αυτό δεν εξηγεί την αλλαγή γραμματοσειράς.

Οι Opticum με το Chameleon θα είναι η πρώτη μου επιλογή αν και όταν πάρω δέκτη με ALi. Φαίνεται ότι έχουν κάνει δουλειά.
Μπορεί να μην υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεγέθους, αλλά μόνο να μεγάλωσαν στάνταρ τους υπότιτλους. Όπως και να είναι καλό είναι γιατί οι περισσότεροι θέλουν μεγάλους υπότιτλους. Και εδώ ο δέκτης είχε πρόβλημα. Ένα προβληματάκι μόνο βλέπω ακόμα στους υπότιτλους, εκτός από την γραμματοσειρά. Οι δύο γραμμές δεν έχουν σωστή τοποθέτηση. Στην πρόσφατη φωτογραφία φαίνεται ότι υπάρχει στοίχιση προς τα αριστερά. Η δεύτερη γραμμή θα έπρεπε να είναι στο κέντρο της πρώτης. Οι περισσότεροι ALI φαίνεται να το έχουν αυτό και μόνο ο BOXHD-A ξέρω ότι δεν το κάνει. Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. Τους περισσότερους τους ενδιαφέρει το μέγεθος.
Ένα ακόμα που δεν έχω σιγουρευτεί είναι η ποιότητα της εικόνας. Πρόβλημα που φαίνεται να είναι γενικό στους ALI 3601. Αλλά αυτό είναι πολύ υποκειμενικό. Ο φίλος audiov κάνει πολύ καλή δουλειά στις λεπτομέρειες του δέκτη, αλλά δεν ξέρω αν δεν βλέπει το γνωστό θέμα της εικόνας ή αν όντως δεν υπάρχει εδώ πρόβλημα. Περιγράφει ένα πρόβλημα στην εικόνα που δεν υπήρχε στο αρχικό λογισμικό και εμφανίστηκε στα κατοπινά, αλλά δεν είναι το γνωστό πρόβλημα των ALI που λέμε. Κάτι διαφορετικό ήταν αυτό, και πολύ χοντρό μάλιστα όπως φαινόταν στις φωτογραφίες που ανέβασε. Δεν ήταν αυτό που λέγαμε. Θα ήθελα και άλλες γνώμες γύρω από την ποιότητα της εικόνας. Δεν δοκιμάζεις φίλε Kosta_Y να πάρεις έναν να πεις και εμάς; Αφού είδες διαφορά ανάμεσα στους M-Star 7828 και M-Star 7818 σίγουρα θα μπορούσες να δεις τι γίνεται και εδώ. Εξάλλου το θέμα είναι κυρίως συγκριτικό και εσύ σίγουρα θα καταλάβεις τις διαφορές :smile:
Μακάρι όντως να έχουν καταφέρει να λύσουν το πρόβλημα της εικόνας στον Opticum. Αν είναι έτσι θα έπαιρνα και εγώ τον δέκτη, αφού ακόμα ψάχνω τον καλύτερο ALI. Έχει βγει και ο ALI 3801 αλλά δεν βιάζομαι να πάρω δέκτη με τέτοιον επεξεργαστή πριν δω πως δουλεύει. Συνήθως νέος επεξεργαστής σημαίνει από την αρχή λύσιμο κάποιων παλιών προβλημάτων. Πάντως δύο ALI 3801 που έχουν κυκλοφορήσει προς το παρόν αυτό δείχνουν. Ξανά μικροί υπότιτλοι με φαινόμενο powerpoint κτλ. Και έχει κυκλοφορήσει και ένας τρίτος που προς το παρόν δεν έχει παρουσιαστεί καθόλου στο forum. Και δεν είμαι σίγουρος ότι οι εταιρίες και των τριών αν θα δώσουν ποτέ λογισμικό.

Να σου πω, ταινια με υποτιτλους σε μαυρο φοντο δεν θα εβλεπα με τιποτα.
Αν και δεν με ενδιαφερει πολυ μιας και υπαρχει HTPC το θεμα ειναι οτι υποστηριζει idx/sub οποτε στοιχιση, γραμματοσειρα, μεγεθος ειναι ενταξει.

Η εικονα. Δειχνει σαν τον 2205, οποτε δεν εχω παραπονο.
Το αλλο κομματι που του εκανα αναβαθμισεις ετυχε να παρουσιασει πιξελιασμα. Τωρα εφταιγε το κομματι, η αναβαθμιση, η Digea μιας και εμφανιζοταν πιο πολυ στο STAR και ηταν περιοδο διακοπων (που κανουν περισσοτερες δοκιμες μιας και λειπει κοσμος), οι ρυθμισεις που ειχα κανει (RGB/CVBS).
Κατι παντως δεν καθοταν καλα.
Τωρα εχω αλλο κομματι, με το αρχικο λογισμικο που δεν χρειαζεται να αναβαθμισω ετσι και αλλιως, και δειχνει σουπερ.
Το αλλο κομματι το εδωσα αφου πειραξα λιγο τις ρυθμισεις εξοδου και πριν το δωσω μου φανηκε οτι δειχνει το ιδιο αλλά δεν εκανα μακροχρονια δοκιμη.

Να σου πω την αλήθεια, και εμένα δεν μου αρέσουν τα background υποτίτλων, αλλά σε φωτεινές σκηνές δεν φαίνονται οι υπότιτλοι. Το κυριότερο πλεονέκτημα των M-Star είναι ότι μπορείς να ρυθμίσεις τους υπότιτλους. Μέγεθος, χρώμα υποτίτλων, εφαρμογή ή όχι background. Οι ALI δεν είχαν τίποτα, οπότε και αυτό που έκαναν κάτι είναι από το τίποτα. Το καλύτερο θα ήταν να ρυθμίζεται αν θα εμφανίζεται ή όχι το background. Τουλάχιστον το μέγεθος του bacground είναι λογικό. Έχω δει φωτογραφία σε M-Star που πιάνει την μισή οθόνη. Όλα αυτά περιμένοντας την τελική λύση που έχουν οι σοβαροί media player με το περίγραμμα σε κάθε γράμμα.
Για την εικόνα, στα περισσότερα thread των ALI 3601 κάπου γράφεται το ίδιο πρόβλημα στην εικόνα. Εγώ έχω πάρει 3 ALI 3601 ψάχνοντας αυτόν που δεν έχει το ίδιο πρόβλημα στην εικόνα. Και όλο πάνω στο πρόβλημα πέφτω. Θα έπαιρνα τον ALI που δεν έχει το πρόβλημα στην εικόνα, αλλά δεν θέλω να πληρώσω και τέταρτο ALI πριν σιγουρευτώ για την εικόνα. Εσύ μπορείς να βοηθήσεις να καταλάβουμε τι γίνεται στον Opticum. Γιατί έχεις και τον F&U 2205, τον δέκτη που έχει μία από τις καλύτερες ποιότητες εικόνας. Αν μπορούσες να συνδέσεις, έστω για λίγες ώρες, και τους δύο δέκτες στην ίδια τηλεόραση για να συγκρίνεις απευθείας τους δύο δέκτες θα έβλεπες αμέσως αν υπάρχει διαφορά. Και οι δύο δέκτες στην ίδια τηλεόραση, σύνδεση HDMI και ανάλυση και στους δύο μεγαλύτερη από 576i. Απαραίτητα αυτά γιατί τότε εμφανίζονται όλες οι διαφορές. Πρώτο σύμπτωμα είναι αν αλλάζεις από τον έναν δέκτη στον άλλον, η εικόνα του F&U να είναι πολύ πιο "ασπρουλιάρικη" από του Opticum, ή αλλιώς η εικόνα του Opticum να είναι πολύ πιο σκοτεινή. Και οι 3 ALI μου αλλά και σχόλια σε πολλά thread ALI δείχνουν ακριβώς αυτό. Οι ALI έχουν άλλες, πιο σκοτεινές αρχικές ρυθμίσεις εικόνας. Για να δω κάτι από τον έναν δέκτη στον άλλον πρέπει να αλλάξω και τις ρυθμίσεις στην τηλεόραση. Γιαυτό έχω αφήσει τις ρυθμίσεις για τους ALI και βάζω τον F&U 2205 (που και εγώ έχω) μόνο όταν χρειάζομαι πραγματικά καλή εικόνα. Όπως πχ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
Το δεύτερο πρόβλημα της εικόνας είναι πιο δύσκολο να το δεις. Και πιο ενοχλητικό. Είναι μία σπαστή κίνηση που έχουν οι ALI σε ανάλυση μεγαλύτερη από 576i στα SD κανάλια. Σαν να λείπουν frames και η κίνηση να μην είναι απόλυτα ομαλή. Οι καλύτερες συνθήκες για το δεις αυτό είναι μία μπάλα ποδοσφαίρου που κυλάει στο χορτάρι. Φαίνεται σαν να έχει λόξιγκα και να κυλάει με βηματάκια. Δηλαδή χρειάζεται ένας ποδοσφαιρικός αγώνας σε SD κανάλι (όχι ΕΡΤHD) ή μία ποδοσφαιρική εκπομπή από αυτές που έχουν τα Σαββατοκύριακα η ΝΕΤ και ο ΣΚΑΙ. Και εναλλαγή ανάμεσα στους δύο δέκτες. Στον F&U 2205 θα πρέπει να κυλάει ομαλά η μπάλα. Αν δεις στον Opticum να κυλάει με τον ίδιο ομαλό τρόπο, έφυγα για τα μαγαζιά για να ψάξω για Opticum. Όπως βλέπεις δηλαδή τα προβλήματα που γράφω και εγώ, και άλλοι για τους ALI δεν είναι το ίδιο με το πρόβλημα που είχες εσύ. Κάτι άλλο γινόταν σε εσένα, που φαίνεται να είναι πρόβλημα λογισμικού ή σαν να μην είχε πατήσει σωστά το λογισμικό.

Last edited:
Η εικονα του Opticum STB HD N1 σε σχεση με τον 2205 και φορωντας το 2.04 λογισμικο ειναι ελαχιστα πιο φωτεινη. Δηλαδη το αντιθετο απο αυτο που εχεις δει σε αλλους δεκτες με Ali 3601.
Τα χρωματα πανω κατω ιδια.
Η εικονα ειναι σχεδον ιδια.
Αν το ψυρισουμε το θεμα ο 2205 ισως εχει περισσοτερο "θορυβο" (κοκκο) και ο STB HD N1 ισως εχει περισσοτερο judder (μονο σε hdmi). Κατι που και στους δυο δεν ειναι τοσο εντονο και δεν ειναι ενοχλητικο σε κανεναν απο τους δυο. Δεν θα καταλαβαινες διαφορα αν τους κοιτουσες διπλα διπλα.

Ποδοσφαιρο αν και δεν βλεπω μια χαρα το δειχνει. Φορμουλα 1 που βλεπω μια χαρα την δειχνει.

Δοκιμασμενος με το δωρεαν καλωδιο scart αλλά και με το hdmi των 1.5 ευρω... Ο 2205 ειναι επανω στο δικο του καλωδιο hdmi (ηταν η εκδοση με το παρεχομενο καλωδιο).
Σε μια Samsung 40" και την εισοδο σε just scan χωρις ενεργα αλλα φιλτρα.
Στα 720p και οι δυο.

Το αλλο κομματι που ειχα τωρα θυμηθηκα οτι δεν εβγαζε σωστη εικονα σε 1080p 50.
Ενω αυτο βγαζει.
Σε καθε περιπτωση δεν εχω λογο αναβαθμισης, πλην ενος μικρου bug στο EPG οταν ειναι συνδεμενο το USB. Κατι που εμαθα να προσπερναω.

Στο βιντεο του ΥΤ είδα τις παρακάτω ρυθμίσεις:

t90-3.jpg

Έχει διαφορά η αναπαραγωγή πολυμέσων 24p ή 30p επιλέγοντας τις ανάλογες συχνότητες στο μενού;

Με την διαχείριση ήχου πως τα πάει; Μήπως έχει επιλογή για ταυτόχρονη έξοδο RAW απο την coaxial και PCM απο την HDMI όπως οι Mstar;

Υ.Γ.: Όπως ίσως καταλάβατε, τον γλυκοκοιτάζω τον Τ90
biggrin_mini2.gif

Last edited:
Αυτές τις αναλύσεις τις έχει ο Crypto 210AD που έχω. Δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει τι γίνεται εκεί, ή μόνο στον Τ90, αλλά πληροφοριακά το λέω ότι σε κανάλια είχαν χάλια εικόνα. Πολύ θολή και πολύ ξεπλυμένα χρώματα. Οι 30p και 60p δεν ξέρω που χρειάζονται. Οι περισσότερες τηλεοράσεις είναι 50 ή 100 Hz. Μερικές πολύ σύγχρονες έχουν μόνο και άλλες αναλύσεις, αλλά αυτές έχουν και ψηφιακό δέκτη, και αρκετές και media player. Έτσι οι μόνες αναλύσεις που χρειάζονται είναι οι 25 και 50. Δηλαδή υποπολλαπλάσιες των 50Hz ή 100 Hz. Γιαυτό και στους περισσότερους ALI όλες οι ενδιάμεσες αναλύσεις έχουν φύγει.
Η 24p έχει λογική, γιατί οι κινηματογραφικές ταινίες γυρίζονται με 24 frames/s. Αλλά όταν γίνονται ψηφιακά αρχεία δέχονται μετατροπές, οπότε και αυτό αλλάζει. Πάντως σε κανάλι μόνο που δοκίμασα είχε και αυτή χάλια εικόνα.
Επαναλαμβάνω όλα αυτά στον Crypto 210AD, όχι στο Τ90 που δεν ξέρω τι συμβαίνει.

Η εικονα του Opticum STB HD N1 σε σχεση με τον 2205 και φορωντας το 2.04 λογισμικο ειναι ελαχιστα πιο φωτεινη. Δηλαδη το αντιθετο απο αυτο που εχεις δει σε αλλους δεκτες με Ali 3601.
Τα χρωματα πανω κατω ιδια.
Η εικονα ειναι σχεδον ιδια.
Αν το ψυρισουμε το θεμα ο 2205 ισως εχει περισσοτερο "θορυβο" (κοκκο) και ο STB HD N1 ισως εχει περισσοτερο judder (μονο σε hdmi). Κατι που και στους δυο δεν ειναι τοσο εντονο και δεν ειναι ενοχλητικο σε κανεναν απο τους δυο. Δεν θα καταλαβαινες διαφορα αν τους κοιτουσες διπλα διπλα.

Ποδοσφαιρο αν και δεν βλεπω μια χαρα το δειχνει. Φορμουλα 1 που βλεπω μια χαρα την δειχνει.

Δοκιμασμενος με το δωρεαν καλωδιο scart αλλά και με το hdmi των 1.5 ευρω... Ο 2205 ειναι επανω στο δικο του καλωδιο hdmi (ηταν η εκδοση με το παρεχομενο καλωδιο).
Σε μια Samsung 40" και την εισοδο σε just scan χωρις ενεργα αλλα φιλτρα.
Στα 720p και οι δυο.

Το αλλο κομματι που ειχα τωρα θυμηθηκα οτι δεν εβγαζε σωστη εικονα σε 1080p 50.
Ενω αυτο βγαζει.
Σε καθε περιπτωση δεν εχω λογο αναβαθμισης, πλην ενος μικρου bug στο EPG οταν ειναι συνδεμενο το USB. Κατι που εμαθα να προσπερναω.
Πολύ χρήσιμο ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορείς να ρωτήσεις για την εικόνα. Στα περισσότερα threads των ALI ρωτάω για την εικόνα, αλλά κανείς δεν ασχολείται σοβαρά. Γιατί προσπαθώ να βρω τον ALI με την σωστή εικόνα.
Πρώτα από όλα μιλάμε για σύνδεση HDMI. Στην σύνδεση scart δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα χρώματα, φωτεινότητα κτλ εκεί είναι σωστά. Κάτι που από την αρχή με έκανε να πιστεύω ότι απλά κάποιες λάθος ρυθμίσεις στην HDMI έγιναν στο αρχικό λογισμικό των ALI και όλοι οι επόμενοι κατασκευαστές βασίστηκαν πάνω σε αυτό και έκαναν κάποιες τροποποιήσεις, χωρίς όμως να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα. Γιαυτό είναι πολύ χρήσιμες οι λίστες προβλημάτων που στέλνει ο talos_2002 στις εταιρίες. Ελπίζω στην Lifeview που κυρίως χρησιμοποιώ να την πάρουν σοβαρά.
Όντως βλέπω διαφορετικές ρυθμίσεις. Όλοι οι ALI που έχω, αλλά και που έχω αλιεύσει στα threads τους, έχουν πιο σκοτεινή εικόνα, πιο έντονα χρώματα, και περισσότερο κόκκο. Όλα αυτά αλλάζουν με διαφορετικές ρυθμίσεις στο λογισμικό. Φαίνεται ότι στον Opticum τις έκαναν τις διαφορετικές ρυθμίσεις. Και εγώ F&U 2205 έχω, άρα μπορούμε μέσω αυτού να δούμε εμμέσως τις διαφορές. Και τα λογισμικά του F&U βέβαια έχουν κάποιες μικροδιαφορές μεταξύ τους, αλλά η διαφορά τους σε σχέση με τους ALI είναι πολύ μικρή. Όταν εγώ βλέπω πιο σκοτεινό και με περισσότερο κόκκο τον ALI μου, και εσύ τον βλέπεις πιο φωτεινό και με λιγότερο κόκκο, σίγουρα σημαίνει άλλες αρχικές ρυθμίσεις.
Αυτό σημαίνει όμως 50% επιτυχία. Γιατί το περισσότερο judder που αναφέρεις στον Opticum σε σχέση με τον F&U φαίνεται ότι είναι το δεύτερο πρόβλημα της εικόνας που λέω. Αυτό με την όχι και τόσο ομαλή κίνηση σε ορισμένες περιπτώσεις. Και όντως θέλει λίγο ψείρισμα το θέμα, γιαυτό και μερικές φορές με έχουν πει και υπερβολικό κάποιοι σε αυτό το θέμα.
Όντως δεν φαίνεται συνέχεια. Έχει σχέση τι βλέπεις, πόσο σύγχρονο είναι το υλικό που βλέπεις και τι κίνηση έχει. Σε μία σύγχρονη διαφήμιση με πολύ καλή εικόνα πχ δεν διακρίνεται. Σε δελτίο ειδήσεων με απευθείας ζωντανή , άρα τελευταίας τεχνολογίας εικόνα δεν διακρίνεται. Σε κάποια παλιά σίριαλ που έχει γεμίσει όμως η τηλεόραση φέτος, μπορεί να είναι έντονο και ενοχλητικό. Στις ταινίες της τηλεόρασης δεν είναι σίγουρο ότι θα το δεις. Έχουν εξάλλου πολύ κούνημα από μόνες τους οι ταινίες. Γενικά στον πρώτο μου ALI μερικές φορές κάτι μου χτύπαγε άσχημα στο μάτι (εκτός από τον κόκκο), αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω. Αναγκάστηκα να κάνω εγγραφή ποδοσφαιρικού αγώνα, να το δω σαν εγγραφή, και προβάλλοντας την ίδια πάντα φάση αλλάζοντας τις ρυθμίσεις να δω τι ισχύει. Ήταν η κίνηση της μπάλας και γενικά αυτή η μη ομαλή κίνηση που έβλεπα μερικές φορές, η οποία μάλιστα άλλαζε ανάλογα με την ανάλυση που έβαζα. Έτσι είδα ότι μόνο σε σύνδεση HDMI γίνεται αυτό, και σε SD κανάλια αν βάλω ανάλυση μεγαλύτερη από 576i. Εκεί δηλαδή που βάζεις τον δέκτη να κάνει upscaling και ακόμα χειρότερα όταν χρησιμοποιείς κάποια p ανάλυση (πχ 1080p), δηλαδή βάζεις τον δέκτη να κάνει μετατροπή από i σε p δηλαδή deinterlacing.
Φαίνεται ότι αυτό το πρόβλημα δεν κατάφεραν να το λύσουν, όπως εξάλλου και σε όλους τους ALI 3601 που ξέρω. Τουλάχιστον ο Opticum έχει τις περισσότερες επεμβάσεις σε όλους τους υπόλοιπους τομείς.
Αλήθεια, αυτό το judder που αναφέρεις, το βλέπεις αν βάλεις ανάλυση 576i ; Λογικά εκεί δεν θα πρέπει να το κάνει περισσότερο από τον F&U. Πάντα σε HDMI σύνδεση. Και ανάφερα την μπάλα γιατί είναι το ιδανικό σκηνικό για δοκιμή. Σταθερό πράσινο φόντο (το χορτάρι) για να μην σε μπερδεύει, και ένα μικρό αντικείμενο να κινείται γρήγορα πάνω στο σταθερό φόντο. Αμέσως φαίνεται η ομαλότητα της κίνησης.

Οχι προβλημα κινησης δεν εχει.
Επαναλάμβανω ομως, ο STB HD N1 με το αρχικο λογισμικο.
Δεν ξερω τι κανει ο T90 και τι κανουν και οι δυο με αλλα λογισμικα.
Φανταζομαι ομως οτι και ο T90 το ιδιο πραγμα θα ειναι.

Συγκριση μεσω scart του STB HD N1 και 2205 η εικονα του STB HD N1 ειναι πολυ καλυτερη. Ο 2205 μαλιστα δεν εχει καθαρο ηχο μεσω scart.

Περι εικονας με δυο λεξεις:
Θα ζητουσα καλυτερη εικονα; Οχι.

Αυτές τις αναλύσεις τις έχει ο Crypto 210AD που έχω. Δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει τι γίνεται εκεί, ή μόνο στον Τ90, αλλά πληροφοριακά το λέω ότι σε κανάλια είχαν χάλια εικόνα. Πολύ θολή και πολύ ξεπλυμένα χρώματα. Οι 30p και 60p δεν ξέρω που χρειάζονται. Οι περισσότερες τηλεοράσεις είναι 50 ή 100 Hz. Μερικές πολύ σύγχρονες έχουν μόνο και άλλες αναλύσεις, αλλά αυτές έχουν και ψηφιακό δέκτη, και αρκετές και media player. Έτσι οι μόνες αναλύσεις που χρειάζονται είναι οι 25 και 50. Δηλαδή υποπολλαπλάσιες των 50Hz ή 100 Hz. Γιαυτό και στους περισσότερους ALI όλες οι ενδιάμεσες αναλύσεις έχουν φύγει.
Η 24p έχει λογική, γιατί οι κινηματογραφικές ταινίες γυρίζονται με 24 frames/s. Αλλά όταν γίνονται ψηφιακά αρχεία δέχονται μετατροπές, οπότε και αυτό αλλάζει. Πάντως σε κανάλι μόνο που δοκίμασα είχε και αυτή χάλια εικόνα.
Επαναλαμβάνω όλα αυτά στον Crypto 210AD, όχι στο Τ90 που δεν ξέρω τι συμβαίνει.

Ευχαριστώ για την (λεπτομερή, όπως πάντα) απάντηση.

Δεν είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις τα πράγματα. Τα βίντεο 24p μένουν 24p μετά την συμπίεση τους και αν η τηλεόραση υποστηρίζει αυτή το ρυθμό ανανέωσης είναι προτιμότερο να της δίνεις αυτό αντι για 25. Τα 30 και 60p χρειάζονται σε αρκετά αρχεία που έχω. Στους Mstar υπάρχει αρκετή βελτίωση στην κίνηση όταν αλλάζω το σύστημα απο PAL σε NTSC για τέτοια βίντεο. Αν δεν έχεις δει demo 60p, δεν έχεις δει τίποτα. Βούτυρο η εικόνα. :smile:

Αν όμως η εικόνα του Τ90 έχει τα προβλήματα judder και λάθος χρωμάτων που περιγράφεις πιο πάνω τότε δεν έχουν σημασία αυτές οι ρυθμίσεις.

Ναι τις εχει αυτες τις αναλυσεις.
Η εικονα στα mkv ειναι απαιχτη. Καλυτερη και απο HTPC...

Οσο για το judder στα SD καναλια θα πρεπει να εχεις δικανο για να βρεις σε καποιο σημειο (οχι σε ολοκληρη την οθονη) και αυτο σε πολυ ελαχιστες εκπομπες.
Ισως ακουγεται αποθαρυντικο αλλά ηθελα να καλυψω ακομα και τον πιο σχολαστικο στο θεμα ποιοτητας εικονας. Θα μπορουσα να μην το αναφερω καν μιας και ισως αδικει την σουπερ εικονα που εχει.

Φαίνεται λοιπόν οτι η Opticum έχει βελτιώσει την εικόνα. Αν το judder εμφανίζεται μόνο στα SD κανάλια και όχι στα SD βιντεο γενικά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Έτσι κι αλλιώς μόνο χρέη PVR\Media player εκτελούν οι δέκτες μου.

Για τον ήχο τι επιλογές έχει; Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω το manual για περισσότερες πληροφορίες.

Καλησπέρα, ξανά

Βρήκα σε καλή τιμή (35 Ευρώ) τον Opticum HD T90 - και κοντά στο σπίτι μου - και τον πήρα χωρίς να πολυρωτήσω. Τον συνέδεσα προς το παρόν σε μια μικρή παλιά CRT, για να μπορεί το έτερον ήμισυ να παρακολουθεί τα προγράμματα που επιθυμεί, χωρίς να μπαίνει σφήνα σε κάποιο από αυτά που τυχαίνει να θέλω να παρακολουθήσω εγώ την ίδια στιγμή.

Κάποια στιγμή θα κάνω το τεστ με HDMI και ΕΡΤ HD στην Kuro, να δω τί ψάρια πιάνει. Πάντως από ταχύτητα, τόσο στη σάρωση όσο και στην αλλαγή των καναλιών, ευκολία στο μενού και ανταπόκριση στις εντολές του τηλεχειριστηρίου δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα, είναι ταχύτατος.

Αυτά και θα επανέλθω μετά από το τεστ με την Kuro.
-

Ναι τις εχει αυτες τις αναλυσεις.
Η εικονα στα mkv ειναι απαιχτη. Καλυτερη και απο HTPC...

Οσο για το judder στα SD καναλια θα πρεπει να εχεις δικανο για να βρεις σε καποιο σημειο (οχι σε ολοκληρη την οθονη) και αυτο σε πολυ ελαχιστες εκπομπες.
Ισως ακουγεται αποθαρυντικο αλλά ηθελα να καλυψω ακομα και τον πιο σχολαστικο στο θεμα ποιοτητας εικονας. Θα μπορουσα να μην το αναφερω καν μιας και ισως αδικει την σουπερ εικονα που εχει.
Συμφωνώ. Όταν έψαχνα λεπτομέρειες για την εικόνα των ALI έψαχνα σε όλα τα threads των 3601. Έχω κάνει μάλιστα και λίστα μηνυμάτων που έγραφαν τα ίδια προβλήματα με εμένα. Είδα ότι δεν το έβλεπαν όλοι. Δεν είναι τόσο καθολικό το φαινόμενο ώστε να ενοχλεί τους πάντες. Εμφανίζεται μερικές φορές, σε μερικά προγράμματα, ανάλογα με την ποιότητα τους κτλ. Και εμένα δεν μου άρεσε όταν το πρωτοανέφερα, όταν διάβαζα ότι κάποιοι αποθαρρύνονται να αγοράσουν ALI γιατί φοβήθηκαν την εικόνα. Κάποιοι άλλοι με είπαν υπερβολικό και έλεγαν ότι δεν βλέπουν τίποτα. Χτυπάει άσχημα όταν το διαβάζεις και νομίζεις ότι μιλάμε για άθλια εικόνα. Αν ήταν τόσο άσχημη δεν θα ασχολιούμουν ακόμα με τους ALI.
Αλλά από την άλλη όταν βλέπεις κάτι καλό είναι να το αναφέρεις. Δεν είμαστε υπάλληλοι των εταιριών για να φοβόμαστε για την πώληση των προιόντων τους. Αν αναφέρεται το πρόβλημα μπορεί και να λυθεί. Το θέμα ας πούμε της εικόνας έχει μπει στην λίστα των αιτημάτων για αναβάθμιση που έστειλε ο talos_2002 στην Lifeview για τον BOXHD-A. Έτσι έχει μερικές πιθανότητες να λυθεί. Καλύτερα από το να μην αναφερόταν καθόλου. Όπως και να'ναι πάντα λέω ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται, και είναι κυρίως συγκριτικό. Αν αλλάζεις μεταξύ ενός ALI και ενός άλλου δέκτη διακρίνεται κάποια διαφορά. Σκοπός μας είναι να ζητήσουμε από τις εταιρίες να λύσουν αυτό το ζήτημα.

Ευχαριστώ για την (λεπτομερή, όπως πάντα) απάντηση.

Δεν είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις τα πράγματα. Τα βίντεο 24p μένουν 24p μετά την συμπίεση τους και αν η τηλεόραση υποστηρίζει αυτή το ρυθμό ανανέωσης είναι προτιμότερο να της δίνεις αυτό αντι για 25. Τα 30 και 60p χρειάζονται σε αρκετά αρχεία που έχω. Στους Mstar υπάρχει αρκετή βελτίωση στην κίνηση όταν αλλάζω το σύστημα απο PAL σε NTSC για τέτοια βίντεο. Αν δεν έχεις δει demo 60p, δεν έχεις δει τίποτα. Βούτυρο η εικόνα. :smile:

Αν όμως η εικόνα του Τ90 έχει τα προβλήματα judder και λάθος χρωμάτων που περιγράφεις πιο πάνω τότε δεν έχουν σημασία αυτές οι ρυθμίσεις.
Για το judder τα είπαμε. Για τα χρώματα, φωτεινότητα κτλ φαίνεται ότι εδώ έχουν κάνει άλλες ρυθμίσεις εικόνας, και δεν ισχύει το πρόβλημα. Στον BOXHD-A μου απλά άλλαξα τις ρυθμίσεις της τηλεόρασης. Έχω και εγώ περιέργεια για την εικόνα του δέκτη τελικά. Έκανα και ένα πρώτο ψάξιμο στο Google για σημεία πώλησης του δέκτη.
Για τις αναλύσεις, όπως είπα οι δοκιμές έγιναν σε κανάλια, όχι σε αρχεία. Ξέρω ότι τα 30 και 60p έχουν σχέση με το σύστημα NTSC. O BOXHD-A δεν έχει τέτοιες αναλύσεις, αλλά αν κοιτάξεις τις χώρες που έχει στην επιλογή χώρα λειτουργίας έχει μόνο ευρωπαικές χώρες, δηλαδή PAL. O Crypto 210AD όμως έχει χώρες όπως Αργεντινή, Κίνα κτλ, δηλαδή όλον τον κόσμο. Γιαυτό έχουν ακόμα τις NTSC αναλύσεις. Για αρχεία δεν ξέρω τι γίνεται. Όπως και σε υπολογιστή που λέει ο Άγγελος.
Η 24p όπως είπα έχει λογική. Αλλά ξέρω ότι οι ταινίες που προβάλλονται σε τηλεόραση (τηλεοπτικές κόπιες, μεταφορά σε DVD που θα προβληθεί σε τηλεοπτική οθόνη) έχουν υποστεί επεξεργασία, ακριβώς για να λύνουν το πρόβλημα των 24 frames/sec που είναι ασύμβατο με τις τηλεοράσεις 50 ή 100Hz. Άρα και αυτά τα αρχεία δεν θα είναι λογικά πια 24p. Μόνο κατευθείαν στον κινηματογράφο νομίζω προβάλλονται πια έτσι. Πάντως εγώ την δοκίμασα σε κανάλια και είχε και αυτή άθλια εικόνα. Εξάλλου στους περισσότερους ALI έχουν μείνει πια μόνο οι PAL αναλύσεις.
Πάντως για τον media player έχω μερικά σχόλια. Νομίζω έχουμε υποτιμήσει τον media player των ALI. Εγώ δεν χρησιμοποιώ βαριά αρχεία, αλλά μερικά δοκιμαστικά αρχεία που έχω, ο BOXHD-A κυρίως και λίγο λιγότερο ο 210AD μου τα έπαιξαν όλα. Ακόμα και mkv που κώλωσε ο M-Star 7828 μου. Παίζει, κυρίως ο BOXHD-A, mp3 πάνω από 160kbit, flac 16 αλλά και 24bit, (πολλοί M-Star έχουν πρόβλημα με τέτοια αρχεία) αλλά αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι μερικά χαμηλής ανάλυσης mp4 από το You tube που παίζω στους ALI μου έχουν πολύ πιο καθαρή εικόνα από τον M-Star 7828 μου. Νομίζω το κακό όνομα στον media player των ALI βγήκε από τους μικρούς υπότιτλους. Αλλά αυτό έχει λυθεί σε πολλούς ALI. Και δεν ξέρω αν οφείλεται στα αρχεία που παίζω, αν έτυχε, ή αν όντως δεν υπάρχει, αλλά στον media player δεν βλέπω και το πρόβλημα με την περίεργη κίνηση. Μόνο σε κανάλια και εγγραφές καναλιών το βλέπω.

Κάτι ακόμα. Που πουλιέται αυτός ο δέκτης ρε παιδιά; Σε μεγάλα καταστήματα δεν υπάρχει. E-Shop, Κωτσόβολο, Multirama, το Plaisio στον κόσμο του πουλάει μόνο τους DOOP, κτλ. Τα ψαχτήρια Best Price και Skroutz μου έβγαλαν περίεργα μαγαζιά. Πρέπει να πάρω σβάρνα τις γειτονιές για να μάθω πόσο πουλιέται; Δεν ξέρω αν θα πάρω, αλλά να ξέρω τουλάχιστον τιμή.

Κάτι ακόμα. Που πουλιέται αυτός ο δέκτης ρε παιδιά; Σε μεγάλα καταστήματα δεν υπάρχει. E-Shop, Κωτσόβολο, Multirama, το Plaisio στον κόσμο του πουλάει μόνο τους DOOP, κτλ. Τα ψαχτήρια Best Price και Skroutz μου έβγαλαν περίεργα μαγαζιά. Πρέπει να πάρω σβάρνα τις γειτονιές για να μάθω πόσο πουλιέται; Δεν ξέρω αν θα πάρω, αλλά να ξέρω τουλάχιστον τιμή.
Χθες Παρασκευή, μέσω καταστήματος δορυφορικών της πόλης μου, τον παρήγγειλα από το κατάστημα του Βασιλειάδη στην Καλλιθέα (λογικά από εκεί τον πήρε και ο Παναγιώτης, όπως γράφει πιο πάνω). Απ' ότι βλέπω στο skroutz.gr τον έχει διαθέσιμο και ο Καλέμης (επίσης γνωστό μαγαζί). Τιμή 40 ευρώ ταβάνι.

[Για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω σχέση με κάποιο από τα καταστήματα. Κι εγώ έψαχνα το δέκτη και τον βρήκα στα συγκεκριμένα. Τα αναφέρω για διευκόλυνση όλων των ενδιαφερομένων, ενώ ασφαλώς θα τον βρείτε και αλλού.]