Οπτικη vs Ομοαξονικη

vasada

Supreme Member
19 August 2007
4,616
Κόρινθος
Στο σαλονι μου εχω ενα συστημα με DAC [Beresford] και πριζα τοπικου δικτυου. Η μουσικη μου ειναι σε δικτυακο σκληρο δισκο.

Σκεφτομουν λοιπον ενα Media Player με ethernet, αλλα οπως διαβαζω μαλλον απορριπτεται για λογους περιορισμενης ευχρηστιας και κυριως γιατι εναλλακτικα υπαρχουν μηχανακια σαν αυτο http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.912754.

Το συγκεκριμενο ομως δεν εχει ομοαξονικη, αλλα οπτικη εξοδο ηχου.

Η απορια μου ειναι η εξης (με δεδομενο οτι τη μετατροπη θα την κανει το Beresford που δεχεται και τους δυο τυπους):

Υπαρχει ακουστη διαφορα αναμεσα σε οπτικη και ομοαξονικη συνδεση?

Διαβαζω οτι γενικως η οπτικη θεωρειται υποδεεστερη. Γινεται καποια επιπλεον μετατροπη?

Το σήμα spdif είναι ηλεκτρικό αρχικά μέχρι που μετατρέπετε σε οπτικό. Όταν ο δέκτης δέχεται το οπτικό πάλι το μετατρέπει σε ηλεκτρικό.
Υπό αυτή την οπτική γωνία καλύτερα να γλυτώσεις τις δύο παραπάνω μετατροπές σήματος.
Αλλά φυσικά, το αποτέλεσμα που θα πάρεις σχετίζετε και με την ποιότητα των συνδέσεων και άλλων πιθανών προβλημάτων.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι ως συνήθως ακροάσεις – βρες δοκίμασε καλώδια και ίνες και θα βγάλεις και εσύ τα συμπεράσματα σου. Α, και μη ξοδέψεις περισσότερα για καλώδια από ότι για το dac… κρίμα θα είναι.

Το σήμα spdif είναι ηλεκτρικό αρχικά μέχρι που μετατρέπετε σε οπτικό. Όταν ο δέκτης δέχεται το οπτικό πάλι το μετατρέπει σε ηλεκτρικό.
Υπό αυτή την οπτική γωνία καλύτερα να γλυτώσεις τις δύο παραπάνω μετατροπές σήματος.

Αλλά φυσικά, το αποτέλεσμα που θα πάρεις σχετίζετε και με την ποιότητα των συνδέσεων και άλλων πιθανών προβλημάτων.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι ως συνήθως ακροάσεις – βρες δοκίμασε καλώδια και ίνες και θα βγάλεις και εσύ τα συμπεράσματα σου. Α, και μη ξοδέψεις περισσότερα για καλώδια από ότι για το dac… κρίμα θα είναι.

Το τονισμενο κομματι μου αρκει. Αυτο ηθελα να ξερω, ευχαριστω.

Οποτε καλυτερα να προτιμησω συσκευη με ομοαξονικη.

Αυτες ειναι ολες ιδιες, υπαρχει καποια αλλη παραμετρος που επηρρεαζει το αποτελεσμα? Διαβαζεται το ψηφιακο σημα απο το δισκο και απλα περναει στο DAC? H τροφοδοσια πως μπορει να επηρρεασει?

Κατα τα αλλα, δεν εχω το χρονο και την ορεξη να μπω ξανα σε διαδικασια δοκιμων, ποσο μαλλον για καλωδια.

Το τονισμενο κομματι μου αρκει. Αυτο ηθελα να ξερω, ευχαριστω.

Οποτε καλυτερα να προτιμησω συσκευη με ομοαξονικη.

Αυτες ειναι ολες ιδιες, υπαρχει καποια αλλη παραμετρος που επηρρεαζει το αποτελεσμα? Διαβαζεται το ψηφιακο σημα απο το δισκο και απλα περναει στο DAC? H τροφοδοσια πως μπορει να επηρρεασει?

Κατα τα αλλα, δεν εχω το χρονο και την ορεξη να μπω ξανα σε διαδικασια δοκιμων, ποσο μαλλον για καλωδια.

Εγώ σου προτείνω να κρατήσεις και τα υπόλοιπα του πόστ μου παραπάνω :D

Και αυτό γιατί όντος και τα ομοαξονικά έχουν τα θέματα τους. Για πόσα μέτρα μιλάμε?

τι να πώ ρε παιδιά...μέσα απο οπτικές ίνες περνάνε gigabit ολόκληρα πληροφορίων ανα second σε δίκτυα κτλ χωρίς να υπάρχει η παραμικρή απώλεια και συζηταμε τώρα την απώλεια του 1.5 μέτρου οπτικής ίνας σε bitrate των λίγων kbps?!

πραγματικά μου φαίνεται αστείο...

προσωπικά δοκίμασα το popcorn με hdmi και coaxial (βγάζει και στις δύο εξόδους ταυτόχρονα.) Οσο και να προσπάθησα δεν άκουσα καμία διαφορά κάνοντας switch από hdmi σε coaxial.

τι να πώ ρε παιδιά...μέσα απο οπτικές ίνες περνάνε gigabit ολόκληρα πληροφορίων ανα second σε δίκτυα κτλ χωρίς να υπάρχει η παραμικρή απώλεια και συζηταμε τώρα την απώλεια του 1.5 μέτρου οπτικής ίνας σε bitrate των λίγων kbps?!

To spdif είναι stream δεν είναι πρωτόκολλο που εγγυάται ότι οι πληροφορίες θα φτάσουν στο άλλο άκρο.
Σκέψου το σαν udp internet radio stream - χάνονται πακέτα.

Εγώ σου προτείνω να κρατήσεις και τα υπόλοιπα του πόστ μου παραπάνω :D

Και αυτό γιατί όντος και τα ομοαξονικά έχουν τα θέματα τους. Για πόσα μέτρα μιλάμε?

Διπλα διπλα θα ειναι.

Σε καθε περιπτωση, δεν ειναι μεγαλυτερο προβλημα η μετακινηση μεσω του δικτυου (δισκος-καλωδιο-πριζα-καλωδιο-ρουτερ-καλωδιο-πριζα-καλωδιο-media player)?

Mηπως ψειριζουμε τη μαιμου?

Last edited:
Διπλα διπλα θα ειναι.

Α μάλιστα… νόμιζα ότι θα τράβαγες καλώδιο από άλλο δωμάτιο. Κάτι που προτείνουν πολλοί φίλοι εδώ μέσα είναι wdtv hd (<100 ευρώ ή 50-65 μτχ) και χειρουργείο για αφαίρεση του μετατροπέα coaxial->optical ώστε να βγάζεις απευθείας coaxial.

πρέπει να είναι εξαιρετικά καλή η υλοποίηση και στο ένα μηχάνημα και στο άλλο γιά να είναι συγκρίσιμο το αποτέλεσμα.

Σε καθε περιπτωση, δεν ειναι μεγαλυτερο προβλημα η μετακινηση μεσω του δικτυου (δισκος-καλωδιο-πριζα-καλωδιο-ρουτερ-καλωδιο-πριζα-καλωδιο-media player)?

Mηπως ψειριζουμε τη μαιμου?

Η μεταφορά μέσω δικτύου δεν είναι πρόβλημα ΙΜΗΟ. Το wdtv hd που σου είπα παραπάνω όμως δε συνδέετε με δίκτυο, αλλά με Usb.
Ένα αντίστοιχο / παράλληλο θέμα θα βρεις και εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=54734

Η μεταφορά μέσω δικτύου δεν είναι πρόβλημα ΙΜΗΟ. Το wdtv hd που σου είπα παραπάνω όμως δε συνδέετε με δίκτυο, αλλά με Usb.
Ένα αντίστοιχο / παράλληλο θέμα θα βρεις και εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=54734

Το εχω διαβασει το θεμα, και το βασικο συμπερασμα που εβγαλα ειναι οτι μαλλον πρεπει να παω σε μινι πισι...

Απο τα πλειερ, αλλο δεν εχει coax, αλλο δεν εχει δικτυο, αλλο δεν εχει λιστες, αλλο δε σε αφηνει να ψαχνεις την ωρα που παιζει, τρεχα γυρευε.