Optoma GT1080 - Θολές Γωνίες

iliasm

New member
8 January 2013
10
Καλησπέρα σε όλους!

Έχω γίνει εδώ και λίγο καιρό κάτοχος του Optoma GT1080 μετά από αρκετό ψάξιμο. Λόγω της δομής του σαλονιού μου ήθελα έναν Short Throw, και πηγαίνοντας αφαιρετικά με αυτό το tool ήμουν μεταξύ του Optoma GT1080 που και τελικά πήρα, και του BenQ W1080ST. Τον δεύτερο τον απέρριψα καθώς στην κοντινή απόσταση που θα τοποθετούσα τον projector, ~125cm, δεν μου άνοιγε την εικόνα τόσο όσο ο Optoma, για την ακρίβεια άνοιγε την μισή εικόνα και μάλιστα με full zoom.

Τα θεματάκια που αντιμετωπίζω είναι δύο, και ως αρχάριος σε οτιδήποτε έχει να κάνει σχετικά με projectors, τι καλύτερο από το να πάρω γνώμες από πιο έμπειρους.

1) Ακόμα και στο off o projector να είναι, ο ανεμιστήρας του δουλεύει μόνιμα. Βέβαια όχι στην ένταση που δουλεύει όταν γίνεται χρήση, αλλά το γεγονός ότι δουλεύει μόνιμα δεν είναι παράξενο; Προφανώς δεν μιλάω για περιπτώσεις που γινόταν έντονη χρήση, και αφού τον απενεργοποιήσω δουλεύει λίγο ακόμα και σβήνει, μιλάω για ότι και να είναι εκτός ρεύματος και να τον συνδέσω, θα αρχίσει να δουλεύει το ανεμιστηράκι. Προσπάθησα να βρω κάποια επιλογή στα settings, αλλά χωρίς επιτυχία.

Δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο το επόμενο, καθώς έτσι κι αλλιώς τον ενεργοποιώ/απενεργοποιώ με διακόπτη τοίχου καθώς τον έχω μόνιμα τοποθετημένο στο ταβάνι, αλλά σίγουρα δεν μου φαίνεται λογικό.

2) Δεν μπορώ να βρω στο focus slider του projector μια χρυσή τομή που να είναι και το κέντρο focused, και οι γωνίες. Στις ταινίες και στο gaming δεν φαίνεται τόσο, αλλά σε οτιδήποτε άλλο φαίνεται τελείως out of focus, όπως πχ σε οτιδήποτε δείχνει παντού text, ή παράθυρα. Να τονίζω πως ο projector είναι κεντραρισμένος αν όχι 100%, 99%. Μετρώντας τις αποστάσεις με εικόνα-utility του Optoma που έχει Grid, μετράω ίσες αποστάσεις στο ύψος στην αριστερή και την δεξιά πλευρά, όπως και στο μήκος, ίση απόσταση από αριστερά -> μέση, μέση -> δεξιά, τόσο στην πάνω όσο και στην κάτω πλευρά.

Κάτω αριστερά γωνία, τελείως out of focus. Έτσι είναι και κάτω δεξιά, και γενικά στις γωνίες.
IMG_0746.jpg

Κάτω, μέση. Η τραβηγμένη με κινητό φωτογραφία δεν το δείχνει καλά, αλλά τα γράμματα είναι τελείως sharp.
IMG_0747.jpg

Τι μπορώ να κάνω γι' αυτό; Υπάρχει περίπτωση να είναι κάποιο εξάρτημα ελαττωματικό; Κάπου είχα διαβάσει ότι είναι γενικότερο χαρακτηριστικό των Short Throw projectors, επειδή ανοίγει την εικόνα τόσο σύντομα, δεν έχει την δυνατότητα να παρέχει 100% focus σε όλη την εικόνα. Τι ισχύει, τι μπορώ να κάνω από πλευράς μου; Ευχαριστώ!

1. Όντως δεν είναι λογικό να δουλεύει ο ανεμιστήρας όταν το μηχάνημα είναι εκτός ρεύματος. Ένα τηλέφωνο στο σέρβις θεωρώ πως είναι απαραίτητο.

2. Το φαινόμενο out of focus στις άκρες του πανιού, δεν είναι κάτι ασύνηθες, μάλλον, ασύνηθες θα ήταν το ανάποδο για να τα λέω σωστά. Έχει να κάνει με την ποιότητα του φακού. Πάμε στο δια ταύτα...έχει τηρηθεί η τοποθέτηση καθ' ύψος του προβολέα σε σχέση με το πανί? (λόγω όφσετ)

Μήπως έχεις ενεργοποιήσει το keystone?

Από τις φωτογραφίες θεωρώ ότι το θέμα είναι σοβαρό και έξω από τις συνήθεις ανοχές.