optoma hd72i ή κατι άλλο...?

8 June 2007
1,003
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Χαιρετε σε όλους....-bye-

Έφτασε η στιγμή να αποκτήσω και εγώ με την σειρά μου τον πρώτο μου προβολέα για κινηματογραφική εμπειρία.

Θα είμαι πολύ σύντομος...

Βασικά κοίταζα κάτι σε μεταχειρισμένο από συνμφουρήτες κτλ. αλλά κατά τύχη βρήκα έναν optoma hd72i από εξωτερικό καινούριο σε τιμή προσφοράς τα 320 ευρώ ,βασικά σε αγορά προβολέα δεν θα ήθελα να ξεπεράσω βαριά βαριά τα 350 άντε με πολύ τέντωμα 399 ευρώ (lol).

Η τοποθέτηση θα γίνει σε χώρο σαλονιού ,απόσταση πανιού με καναπέ θα είναι στα 4.20μ και οι ίντσες που θα χρειαστώ είναι περίπου στις 80',άντε 90' και η πηγη θα ειναι ενα ps3 και media player και θα ειναι αποκλειστικά για ταινίες

Κάθε βοήθεια/συμβουλή καλοδεχούμενη...

Σας ευχαριστώ πολύ Αντώνης...!!!

Last edited:
καταρχήν σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση και το ενδιαφέρων σας...!!!

Πρόβλημα ως προς την τοποθέτηση....??? Στο ταβάνι θα τοποθετηθεί ότι και να πάρω ,για πανί (δεν γνωρίζω και πολλά) εχω δει ένα Ligra Cineroll 174x98 16:9 HD Format ,η απόσταση του πανιού από το πάτωμα θα είναι περ. στα 80 με 90cm και το ύψος του σαλονιού είναι στα 2.70 (τα γράφω αναλυτικά για να βοηθήσω όσο γίνετε)

Απλά να συμπληρώσω (μήπως βοηθάει ως προς τι να επιλέξω) ότι στα ίδια περίπου χρήματα σε μεταχειρισμένο μηχανάκι παίζει και ένας epson tw-600 με περίπου 450 ώρες λειτουργίας και μάλλον ένας Sony VLP AW-15 στις 580 ώρες περ.

καταρχήν σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση και το ενδιαφέρων σας...!!!

Πρόβλημα ως προς την τοποθέτηση....??? Στο ταβάνι θα τοποθετηθεί ότι και να πάρω ,για πανί (δεν γνωρίζω και πολλά) εχω δει ένα Ligra Cineroll 174x98 16:9 HD Format ,η απόσταση του πανιού από το πάτωμα θα είναι περ. στα 80 με 90cm και το ύψος του σαλονιού είναι στα 2.70 (τα γράφω αναλυτικά για να βοηθήσω όσο γίνετε)

Απλά να συμπληρώσω (μήπως βοηθάει ως προς τι να επιλέξω) ότι στα ίδια περίπου χρήματα σε μεταχειρισμένο μηχανάκι παίζει και ένας epson tw-600 με περίπου 450 ώρες λειτουργίας και μάλλον ένας Sony VLP AW-15 στις 580 ώρες περ.

''Πρόβλημα'' με την έννοια της δυσκολίας τοποθέτησης. Αυτό θα πει ότι ο προβολέας πρέπει να ''κάτσει'' σε αυστηρά ορισμένο ύψος. Η έλλειψη μετακίνησης φακού σε DLP μηχανάκια πενταετίας αυτής της κατηγορίας ήταν στάνταρντ. Πάμε λίγο και στα πρακτικά ζητήματα...

80 ίντσες πανί δεν είναι μικρό? Νομίζω ότι από τα 4,20 ιδανικό θα ήταν ένα πανί 100-105 ιντσών. Αν πάτε σε αυτές τις ίντσες (80) ο προβολέας θα γεμίσει το εν λόγω κάδρο σας από τα 2,8 μέτρα μέχρι τα 3,36 (απόσταση φακού-οθόνης). Το offset είναι στους 32 πόντους με αυτές τις διαστάσεις, όπερ σημαίνει:

80 (90cm) + 104 + 33 = 217 cm το ύψος τοποθέτησης του προβολέα.

Από τους άλλους δύο προβολείς που αναφέρετε θα προτιμούσα να πάω στον Optoma 72.

Last edited:
Χαιρετε σε όλους....-bye-

απόσταση πανιού με καναπέ θα είναι στα 4.20μ και οι ίντσες που θα χρειαστώ είναι περίπου στις 80',άντε 90' και η πηγη θα ειναι ενα ps3 και media player και θα ειναι αποκλειστικά για ταινίες

Αν θέλετε να αισθανθείτε κινηματογραφική εμπειρία μην διαπραγματευτείτε για πανί κάτω απο 106''. Κι εγώ είμαι στα 4,5 μέτρα με 106'' και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα και για μεγαλύτερο αν και δύσκολο λόγω χώρου και φωτεινότητας.(Παραμενει όμως κρυφός ποθος οι 120'')

Αν σας παίρνει λοιπόν το budget προχωρήστε άφοβα σε 106'', δεν θα το μετανιώσετε.

Για τον προβολέα έκλεισε.... :smile:

Ειλικρινά σας ευχαριστώ πάρα πολύ....σε κουβέντα που είχα με φίλο που έχει και αυτός προβολέα για τον optoma μου είπε και αυτός.

όσον αφόρα για το μέγεθος της οθόνης είχα κάποιους ενδοιασμούς μήπως λόγο απόστασης τα 4.20 μετρά πηγαίνοντας σε 106' ίντσες το μάτι εστιάζονταν ποιο πολύ στο κέντρο της οθόνης και έχανα πλάνα περιμετρικά τις οθόνης λόγο κοντινής απόστασης.

Αλλά αφού το λέτε και εσείς με εμπειρία τότε μπορώ να πάω οριακά λόγο και τοποθέτησης σε 107' ίντσες.

Εχω διαλέξει αυτή την οθόνη http://www.odes.gr/index.php?page=s...roduct_id=2839&option=com_virtuemart&Itemid=5

...πιστεύω να είναι σωστή η επιλογή μου ως προς την οθόνη προβολής

Καλές αγορές και καλές θεάσεις!!

Να κάνουμε και λίγες πράξεις με τα νέα δεδομένα πανιού (107 ίντσες):

80 + 133 + 48 = 261 cm το ύψος τοποθέτησης του προβολέα. Επειδή θα είναι λίγο οριακά με το ταβάνι, θα πρότεινα η οθόνη να ξεκινά από τα 70 ή 75 εκατοστά ώστε να δώσει λίγο παραπάνω ''αέρα''.

Γι' αυτές τις ίντσες ο προβολέας μπορεί να τοποθετηθεί από τα 3,81 μέτρα έως τα 4,57 από το πανί.

Ευχαρστω πολυ κ.Γιαννη.... :smile:

Επειδή δεν το γνωρίζω καθόλου....

α) στα χαρακτηριστικά του optoma γράφει δίπλα από την ψηφιακή σύνδεση μέσα σε παρένθεση το παρακάτω ,]Digital Input: DVI-I (HDCP) τι ακριβώς είναι αυτό?

β) συνδέοντας το ps3 με καλώδιο hdmi σε DV-I θα παίρνω Full High-Definition ανάλυση σε ταινίες hd?

γ) και τέλος στα χαρακτηριστικά γράφει ,Aspect Ratio:15:9 (WXGA) ,δεν υπάρχει κάποιο θέμα που το πανί μου θα είναι 16:9...

ευχαριστώ...

Last edited:
Πρεπει να ειναι απο τους λιγους προβολεις που διαθετει HDMI και DVI. Αν δεν κανω λαθος, το DVI εχει τις ιδιες δυνατοτητες με το HDMI οσον αφορα την εικονα, αλλα δε μεταφερει ηχο οπως το τελευταιο (δε νομιζω παντως κανεις μας να παιρνει ηχο απο τον προβολεα!)
Αλλα γιατι να συνδεσεις το PS3 στο DVI και οχι στο HDMI?

Επειδη με ενδιαφερει και μενα, αν σου ειναι ευκολο, πες που βρηκες αυτη την προσφορα. Ευχαριστω

Ευχαρστω πολυ κ.Γιαννη.... :smile:

Επειδή δεν το γνωρίζω καθόλου....

α) στα χαρακτηριστικά του optoma γράφει δίπλα από την ψηφιακή σύνδεση μέσα σε παρένθεση το παρακάτω ,]Digital Input: DVI-I (HDCP) τι ακριβώς είναι αυτό? Δεύτερη ψηφιακή είσοδος.

β) συνδέοντας το ps3 με καλώδιο hdmi σε DV-I θα παίρνω Full High-Definition ανάλυση σε ταινίες hd? Όχι, θα κατεβάζει ο προβολέας την ανάλυση στην εγγενή του πάνελ του.

γ) και τέλος στα χαρακτηριστικά γράφει ,Aspect Ratio:15:9 (WXGA) ,δεν υπάρχει κάποιο θέμα που το πανί μου θα είναι 16:9...

ευχαριστώ...

Λόγω ανάλυσης (1280χ768) θα έχεις μια ανεπαίσθητη μαύρη μπαρίτσα από δεξιά και αριστερά, εκτός και αν επιλέξεις να βλέπεις με ανάλυση 1280χ720.

Βάλε την ανάλυση στο 1280χ720 (έτσι κι αλλιώς από PS3 και media players αυτή την ανάλυση θα βγάλεις) και φρόντισε ώστε η καθαρή εικόνα που θα πάρεις να 'γλείφει' το καθαρό μέρος του πανιού.
Έτσι τα ανενεργά pixels του προβολέα θα πέφτουν πάνω στο μαύρο του πανιού και δεν θα ενοχλεί καθόλου-bye