Γιώργος Κυριακαράκος
Administration Team
- 17 June 2006
- 10,508
Ευχαριστώ!!!Τα φοβαμαι αυτα τα μηχανακια ειναι τοσο πολυπλοκα και επειδη βασιζονται σε kick σταρτερ εταιριες παιζει και να εξαφανιστουν οι τυποι μετα απο χ χρονια και να κλαις τα λεφτα σου αν και εφοσον χρειαστεις support.
Συμβουλη για μικρα batches all grain...
Αν θελεις μεχρι 10-12 λιτρα (τοσα φτιαχνω και εγω περιπου) καθε χρονο βγαζει το Lidl με 30 ευρω ενα κονσερβοποιητη ( https://manuall.gr/silvercrest-ian-96253-siskevi-konservopiisis/ ειναι μεγαλη κατσαρολα με ψηφιακο θερμοστατη) και ενα σακο για Brew in a bag ( https://beerdeli.gr/product/σάκος-βύνης-35-λίτρων/ ) και εισαι κομπλε!!! Ειναι δε τοσο φθηνος ο βραστηρας που αν χαλασει σε παιρνει να αγοραζεις καινουριο καθε χρονο. Οποτε καθαρισες με την βυνοποιηση,εχεις ελεγχομενη θερμοκρασια ( αυτο που κανουν τα αυτοματοποιημενα μηχανακια απλα πρεπει να προσαρμοζεις εσυ το χρονο ) με αυτον τον βραστηρα ανετα φτιαχνεις και 20αρια batch .Για ζυμωση τωρα το καλοκαιρι δοκιμασε μαγια KVEIK ζυμωνει με 25-40 βαθμους κελσιου!!!! και ειναι αρκετα καθαρη στο αποτελεσμα οποτε κανει για αρκετους τυπους μπυρας.Το χειμωνα θερμοστατη με χαλακι θερμανσης σχετικα φθηνο και αυτο .Αν εχεις χωρο πας στην λυση που προταθηκε παραπανω με το ψυγειακι (κοστος περιπου 120 ευρω) Τωρα για το σερβιρισμα λογω οτι κανεις μικρες παρτιδες 20-30 μπουκαλια 330ml δεν νομιζω οτι ειναι κοπος να εμφιαλωσεις σε σχεση μετα 60-65 που κανεις με τα κιτ.Τα keg ειναι ωραιο σπορ αλλα αν δεν καταναλωσεις το περιεχομενο σε ενα μηνα το πολυ χανει πολυ οποτε bottle rules .Κατα τα αλλα το All grain θελει λιγο διαβασμα και χρονο αλλα εδω ειμαστε και εμεις...Ζυθοποιω απο το 2009 αν θυμαμαι καλα υπηρχαν και τοτε παρομοιες συσκευες αλλα ειναι τοσο απλο που καλυτερα να επενδυσεις αυτα τα χρηματα σε κατι αλλο.
1. Πολύ ωραία η πρόταση του κονσερβοποιητή!!! Θα μπει στα υπόψη μαζί με το σάκο.
2. Απλή ερώτηση για τη μαγιά. Πχ αγοράζω ένα από τα δύο παρακάτω που μου αρέσουν πολύ και απλά αφήνω το σακουλάκι με τη μαγιά στην άκρη που έχουν μέσα και χρησιμοποιώ ίση ποσότητα από KVEIK; (Στην πραγματικότητα τα Brewferm είναι πιο πρακτικά γιατί βγάζουν μόνο 9 λίτρα και μπορείς να έχεις περισσότερη ποικιλία).

3.Το πρόβλημα με το ψυγείο είναι ο χώρος περισσότερο. Είχα σκεφτεί μέχρι και ιδιοκατασκευές βασισμένες σε σάκους νεοπρέν και συστήματα υδρόψυξης για υπολογιστή και είναι στην ουσία το μεγαλύτερο θέμα. Εφόσον με τη μαγιά γίνεται δουλειά, όλα καλά!
4. Το minibrew είναι τελείως στην κατηγορία που λες ότι αν κλείσει η εταιρία ελπίζεις κάποιοι από τους χρήστες να φτιάξουν κάτι σαν opensource με τη βοήθεια κάποιου πρώην υπαλλήλου της εταιρίας αλλιώς κλάφτα. Αλλά υπάρχουν από το 2017 και αυξάνουν οι πωλήσεις τους, οπότε το τρελό ρίσκο νομίζω πέρασε. Επίσης έπεσε και η τιμή από 3000 ευρώ στο πρωτότυπο στα 1000 ευρώ. Τα 5-6 λίτρα που βγάζει είναι εύκολο να τα τελειώσεις και οι χρήστες έχουν κάποιες -μέτριες- λύσεις για μετάγγιση σε μπουκάλια.
Σε κάθε περίπτωση θα κοιτάξω να ζυθοποιήσω με κιτ και KVEIK.
Υ.Γ. Κοιτάζω αυτή την εποχή για bbq με γκάζι και ενώ δεν έβρισκα λόγο να πάρω κάποιο μοντέλο με πλαϊνή εστία για πχ τηγάνι, νομίζω ότι είναι ότι πρέπει για την κατσαρόλα για τη ζυθοποίηση!!!