Ώρα για Μπύρα

Και εσύ και ο φίλος NIktsel στο επόμενο Post αναφέρεται ότι ξεκινήσατε με kit και συνεχίσατε με BIAB. Αυτό γίνεται για την χαρά της ανακάλυψης; της εξέλιξης; ή για καλύτερη ποιότητα;. Είναι καλύτερες από kit ή λόγω συνταγών έχεις μεγαλύτερη ποικιλία;.
Επίσης άν θέλω να έχω έτοιμη μπύρα για το καλοκαίρι καταλαβαίνω ότι πρέπει να ξεκινήσω περίπου τον Φεβρουάριο; Θέλω να φτιάξω μια παρτίδα red lager και μια παρτίδα Weiss, περίπου 90 μπουκάλια θα βγουν. Προτείνονται για αρχάριο;Τι ποσοστό επιτυχίας έχουν;
Πολλές ερωτήσεις βγήκαν, ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις.
Η επιλογη του All grain (ζυθοποιηση με βυνοποιημενο κριθαρι ασχετα με την μεθοδο παρασκευης BIAB ,full mash ,patrial mash κλπ.) ειναι η φυσικη εξελιξη της οικιακης ζυθοποιησης γιατι επιτρεπει στον ζυθοποιο την παρασκευη μπυρας με πρωτογενη υλικα (βυνη , λυκισκο,μαγια) .Σου επιτρεπει να φτιαχνεις την δικη σου συνταγη και να την προσαρμοζεις κατα το δοκουν μιας και τα υλικα τα προμηθευεσαι ξεχωριστα.Στην διακασια προστιθεται αρκετος χρονος σε σχεση με την παρασκευη απο κιτ (γυρω στις 3 ωρες +) οπως επισης προστιθεται εξτρα εξοπλισμος .Το αποτελεσμα ειναι σαφως καλυτερο γιατι δεν εχεις τον ετοιμο "μουστο" (να το πουμε απλα) που απλα τον συμπληρωνεις με νερο για να φτασεις στην ποσοστητα που πρεπει αλλα κανεις την διακασια οπως γινεται στα ζυθοποιεια .Το κοστος ειναι σαφως μικροτερο και μετα τις πρωτες 3-4 παρτιδες εχεις στοκ υλικα που τα χρησημοποιεις αναλογως .Οπως ομως ανεφερα παραπανω οι εργατοωρες αυξανονται .Η σωστη επιλογη ειναι αυτη που μας εξυπηρετει .
Η διαδικασια της ζυμωσης ειναι ιδια .Σαφως χρειαζεται προγραμματισμος .Για τις πολυ αρωματικες μπυρες στοχευουμε περιπου ενα τριμηνο πριν για τις υψιλοβαθμες παραπανω.
Για θερμοκρασιες ζυμωσης το υπογειο ειναι must το καλοκαιρι αλλα παιζουν και ιδιοκατασκευες με μικρα ψυγεια κλπ.Υπαρχει ενα strain μαγια απο τα βορεια η λεγομενη Kveik αυτη για τα περισοτερα ειδη μπυρας μπορει να ζυμωνει και στους 30 βαθμους χωρις να αφηνει "χαρακτηρα" γενικα θελουμε 18-20 βαθμους επιλεγουμε την καταληλη μαγια και ειμαστε οκ.
Αυτα τα ολιγα...
 
Για τα 330ml vs 500ml ειναι καθαρα θεμα κοστους παρασκευης οπως αναφερθηκε πριν .Επισης τα 330ml μιας μπυρας παραγωγης περιεκτικοτητας 4-4.5 αλκοολ ειναι στο οριο ημερισιας καταναλωσης οποτε ο πελατης σε ενα μπαρ π.χ. ξερει οτι καταναλωνοντας μια μπυρα η καποιο αλλο αλκοολουχο 330ml με αυτη την περιεκτικοτητα σε αλκοολ θα ειναι εντος οριων .
 
Οι μπυρες pils απο τις lager τι διαφορα εχουν ξερει κανεις ?

Έχω την αίσθηση ότι Pils είναι υποκατηγορία Lager. Με τη λογική ότι οι δύο μεγάλες κατηγορίες είναι Lager και Ale. Ακριβή διαφορά δεν ξέρω.
 
Έχω την αίσθηση ότι Pils είναι υποκατηγορία Lager. Με τη λογική ότι οι δύο μεγάλες κατηγορίες είναι Lager και Ale. Ακριβή διαφορά δεν ξέρω.
Χρειάζεσαι επιμόρφωση!


Δυστυχώς στα Ελληνικά δεν έχω βρει κάτι πιο εκτενές. :)

Κάτι αντίστοιχο του
 
Last edited:
  • Love
Reactions: Kosh
Χμμμμ για αυτο μου καλαρεσε η Nησος (ακριβως για αυτην την πικραδα της )

ΙΡΑ τι ειναι επαναστατικη ιρλανδικη ? :p
India Pale Ale, με αυξημένες ποσότητες λυκίσκου (ώστε να αντέχανε τη μεταφορά από Βρετανία σε Ινδία).
 
  • Wow
Reactions: Kosh
Χμμμμ για αυτο μου καλαρεσε η Nησος (ακριβως για αυτην την πικραδα της )

ΙΡΑ τι ειναι επαναστατικη ιρλανδικη ? :p
Κι εγώ πάντα προτιμούσα Kaiser (Pils) από τις υπόλοιπες μπύρες (lager) στις ταβέρνες.
 
Χρειάζεσαι επιμόρφωση!

Αυτό είναι σίγουρο!
 
Οπως ελεγα παντα οι lager ειναι για να πλενεις κανα ποδι ή χερι :)
Άντε και για το κοκορέτσι, κοντή γιορτή. Πάρε μια Punk IPA από ένα μεγάλο σούπερ-μάρκετ ή από επιλεγμένα beer-ο-μάγαζα και θα με θυμηθείς. Είναι σαν να σου προτείνω να σταματήσεις να φωτογραφίζεις με τον kit και να πάρεις έναν 50mm φακό με f/1.2.
 
  • Love
  • Like
Reactions: Paris2018 and Kosh
Σε επιασα πληρως αλλα οπως εχω δηλωσει προτιμως κατι μοναστηριακες (αυτες ειναι για εμενα η κορωνιδα) προσωπικα, θολες με μπιμπικια :) τετοιες......
 
Σε επιασα πληρως αλλα οπως εχω δηλωσει προτιμως κατι μοναστηριακες (αυτες ειναι για εμενα η κορωνιδα) προσωπικα, θολες με μπιμπικια :) τετοιες......
Προσωπικά δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα, αλλά θα τις έπινα μια χειμωνιάτικη νύχτα. Εάν σου αρέσουν αυτές, πρέπει να δοκιμάσεις και της κατηγορίας Imperial Stout (εξίσου υψηλόβαθμες).
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Paris2018 and Kosh
pikriipa.jpg


Δοκιμασα αυτην την IPA δεν ειναι κακη......Θολη αφιλτραριστη απαστεριωτη και .....πικρη.

Εγω να πω οτι θαθελα λιγοτερη γλυκαδα και λιγο πιο.....spicy. Ισως με λιγο περισσοτερο αλκοολ (εχει 5,7%) να μου αρεσε περισσοτερο.
 
pikriipa.jpg


Δοκιμασα αυτην την IPA δεν ειναι κακη......Θολη αφιλτραριστη απαστεριωτη και .....πικρη.

Εγω να πω οτι θαθελα λιγοτερη γλυκαδα και λιγο πιο.....spicy. Ισως με λιγο περισσοτερο αλκοολ (εχει 5,7%) να μου αρεσε περισσοτερο.
Όχι κάτι σπουδαίο, αλλά καλή εγχώρια προσπάθεια. Υπάρχουν και καλύτερες από ελληνικές μικροζυθοποιίες.
Οι IPA δεν είναι ακριβώς "γλυκιές", όσο φρουτώδεις, λόγω των διαφορετικών και πολλών λυκίσκων. Οι Double IPA ή Imperial IPA έχουν παραπάνω αλκοόλ, αλλά γίνονται και πιο γλυκές.
 
  • Like
Reactions: ln()
pikriipa.jpg


Δοκιμασα αυτην την IPA δεν ειναι κακη......Θολη αφιλτραριστη απαστεριωτη και .....πικρη.

Εγω να πω οτι θαθελα λιγοτερη γλυκαδα και λιγο πιο.....spicy. Ισως με λιγο περισσοτερο αλκοολ (εχει 5,7%) να μου αρεσε περισσοτερο.
Δες την 8η μέρα από septem που είναι σχετικά εύκολη να τη βρείς σε μάρκετ.
 
  • Like
Reactions: Kosh
Η punk ipa πάντως είναι μια από τις καλύτερες μπύρες του κόσμου φίλε Kosh.
 
  • Like
Reactions: toupia