Ώρα για πολύπριζο !

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,595
Πειραιάς
Αφού διάβασα αρκετά την κατηγορία κ πήρα πολλές ιδέες, αποφάσισα να φτιάξω ένα πολύπριζο για το ηχοσύστημά μου, λίγο διαφορετικό κ όχι με πρίζες. Στην ουσία είναι τοπολογίας χταποδιού, έχει μία παροχή ρεύματος από την πρίζα του τοίχου και μετά το μοιράζει σε 7 εξόδους.

Αγόρασα τα βύσματα από ebay, πήρα ένα valab ροδίου σούκο για την πρίζα του τοίχου και 7 βύσματα sonar quest καθαρού κόκκινου χαλκού iec, ενώ το καλώδιο ρεύματος είναι αγορασμένο από Ελλάδα, το Olflex-110CY 3x2.5mm2. Είναι ένα πάρα πολύ καλό καλώδιο τελικά, μονωμένο πολύ καλά επίσης. Πήρα επίσης κλέμενς άκαυστους τους μεγαλύτερους που βρήκα, ενώ για κουτί αγόρασα το ίδιο ξύλο που έφτιαξα το ρακ για το ηχοσύστημά μου πριν λίγο καιρό, μασίφ ξύλο οξιάς, αλλά όχι 3 πόντους πάχος, αλλά 1,8 εκατοστά.

Στην κατασκευή ακολούθησα τις οδηγίες του κο. Παναγιώτη Μελά από εδώ.

Καλώδιο :

picture.php

picture.php

picture.php

Και έκανα το ίδιο με την θωράκιση κ την γείωση, όπου τα ένωσα μεταξύ τους :

picture.php

Φωτογραφίες :

Το κάτω μέρος που θα πατά στο πάτωμα, με τρία αυτοκόλλητα μαύρα ποδαράκια, ελαφρώς μαλακά για τους κραδασμούς. Στην μία μεριά μπήκε μια διαφορετική βίδα γιατί μου ράγισε ελαφρώς το ξύλο...
:slapface:

IMG_0066.jpg

Λόγω του ότι τα επτά καλώδια γείωσης μαζί με την μόνωση ήταν πολύ χοντρά για να μπουν στο κλέμμενς, έβαλα σε δύο διαφορετικά κλέμενς τα πρώτα τρία και τα επόμενα τέσσερα και μετά αυτά τα δύο κλέμενς με ίδιο καλώδιο, στο κεντρικό κλέμενς. Για να σταθεροποιήσω τα καλώδια κ να μην τραβηχτεί κάποιο απότομα κ έχουμε κάνα αστείο, το κάθε καλώδιο από μέσα από το κουτί έχει σταθεροποιηθεί με ένα πλαστικό σφηχτηράκι. :BDGBDGB53:

IMG_0067.jpg

IMG_0068.jpg

IMG_0069.jpg

Η μεριά του σούκο προς την πρίζα του τοίχου :

IMG_0070.jpg

Οι επτά απολήξεις προς τα μηχανήματα μου :

IMG_0071.jpg

IMG_0072.jpg

IMG_0073.jpg

Δοκιμές στο σύστημα :

IMG_0074.jpg

Κοντινή στο τροφοδοτικό του πικάπ μου :

IMG_0075.jpg

Μόλις τελειώσω με τις δοκιμές, θα κλείσω το κουτί από επάνω με ίδιο κομμάτι ξύλου κ δεν θα φαίνεται κάτι.

Ακουστικές εντυπώσεις μετά από 4 ημέρες δοκιμών : το σύστημα είναι πιο ήσυχο, φαίνεται ότι τροφοδοτείται καλύτερα, με αποτέλεσμα καλύτερο έλεγχο στις χαμηλές συχνότητες, ενώ υπάρχει λίγο μεγαλύτερη σκηνή μπροστά μου, ξεχωρίζεις λίγο καλύτερα τον καθένα που παίζει, σε ποιό σημείο του χώρου.

Συνολικά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, γιατί κόστισε λίγα χρήματα, το έφτιαξα εγώ κ το βασικότερο έχει ακουστική διαφορά προς το καλύτερο !!! :grinning-smiley-043

πολύ ωραία δουλειά φαίνεται. Τι καλώδιο ρεύματος προτίμησες? Πόσο ήταν το συνολικό κόστος? Α! Και το παροχικό καλώδιο που έβαλες είναι εναμισάρι? Νομίζω πως δυομισάρι θα ήταν καλύτερα αλλά τεσπα... Δεν ξέρω και τι φορτία έχεις και λειτουργείς ταυτόχρονα. Μπράβο πάντως. Μου άνοιξες την όρεξη.

Μπραβο, πολυ ωραια πραγματα. Καποιες παρατηρησεις για το Valab ροδιου.
Ειχα παρει τα ανθρακονηματα και μηχανικα οπως το αλουμινιου δεν σφιγγουν το καλωδιο σωστα στη πισω μερια. Αν δεις ακομη το feedback του τυπου ενας τρελαμμενος ανακαλυψε οτι δεν ειναι καθαρος χαλκος κατω απο το ροδιο. Μετα αν προσεξεις τα Valab δεν αναφερουν πουθενα καθαρο χαλκο. Τελος δεν βολευει τοσο βαρυ βυσμα.
Αντιθετα τα sonar quest ειναι εξαιρετικα (καλυτερα που πετυχες τα 7, παρα να πετυχαινες το 1 ;-) )
Σαν ιδεα μου αρεσει τοσο (το bypass των schuko) που σκεφτομαι να φτιαξω και εγω...
Μπραβο και παλι.

πολύ ωραία δουλειά φαίνεται. Τι καλώδιο ρεύματος προτίμησες? Πόσο ήταν το συνολικό κόστος? Α! Και το παροχικό καλώδιο που έβαλες είναι εναμισάρι? Νομίζω πως δυομισάρι θα ήταν καλύτερα αλλά τεσπα... Δεν ξέρω και τι φορτία έχεις και λειτουργείς ταυτόχρονα. Μπράβο πάντως. Μου άνοιξες την όρεξη.

Το καλώδιο είναι το Olflex-110CY 3x2.5mm2, το έγραψα παραπάνω κιόλας. Είναι διομισάρι πέρα ως πέρα. :grinning-smiley-043 συνολικό κόστος γύρω στα 150 ευρω, καθώς έβαλα αρκετά μέτρα καλώδια, το ξύλο είναι μασίφ κ καλής ποιότητας, ενω κ τα βύσματα είναι τσιμπημένα.

Μπραβο, πολυ ωραια πραγματα. Καποιες παρατηρησεις για το Valab ροδιου.
Ειχα παρει τα ανθρακονηματα και μηχανικα οπως το αλουμινιου δεν σφιγγουν το καλωδιο σωστα στη πισω μερια. Αν δεις ακομη το feedback του τυπου ενας τρελαμμενος ανακαλυψε οτι δεν ειναι καθαρος χαλκος κατω απο το ροδιο. Μετα αν προσεξεις τα Valab δεν αναφερουν πουθενα καθαρο χαλκο. Τελος δεν βολευει τοσο βαρυ βυσμα.
Αντιθετα τα sonar quest ειναι εξαιρετικα (καλυτερα που πετυχες τα 7, παρα να πετυχαινες το 1 ;-) )
Σαν ιδεα μου αρεσει τοσο (το bypass των schuko) που σκεφτομαι να φτιαξω και εγω...
Μπραβο και παλι.

Πραγματι το valab δεν σφίγγει στο πίσω μέρος το καλώδιο. :slapface:
Το ότι δεν είναι χαλκός δεν το ήξερα όμως...αφού είναι όμως ένα, τότε αλλάζει εύκολα!

Πω πω ρε μάγκα, πολύ ωραία πράγματα ... Εύγε !!!

-bye-

Ωραίο κουτί Μιχάλη...
αλλά λίγο μεγαλούτσικο.
Να ξαναβάλω εδώ το δικό μου...Δεν βρίσκω το παλιό θέμα. Μάλλον το έχω πάνω από 7 χρόνια...

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/56044-Πολυπριζο-diy?p=1089763&viewfull=1#post1089763

Καλα θυμόμουν ότι είχα δει κάπου αυτήν την φωτό! Δική σου λοιπόν. :BDGBDGB53:
Ναι το κουτί βγήκε μεγάλο, αλλα δεν με ενοχλεί.

Μπράβο, πολύ καλή δουλειά και πολύ όμορφο. Αν και δεν είμαι σίγουρος αν αυτό που θα πω μπορεί να γίνει, δεν μπορούσες να προσαρμόσεις μια ασφάλεια για προστασία από κεραυνούς κλπ?

attachment.php

Στη δική μου περίπτωση το κόστος περιορίστηκε στο κόστος του supra πού ήταν τότε 9 ευρώ το μέτρο. Απλά ήταν πολλά τα μέτρα. Νομίζω 2.5 Χ5 και το μακρύ κάπου 8.
Τα iec ήταν φτηνά legrand.
Το κουτάκι δεν θυμάμαι, απλά ήταν στεγανό και το φρόντισα παραπάνω με σιλικόνη. Η κλέμα βαρέως τύπου legrand.

Κόλληση δεν υπάρχει ίχνος. Μόνο στρίψιμο σφίξιμο.

το κόστος ;

Το έγραψα κ παραπάνω, γύρω στα 150 ευρω.
40 ευρω είχε το ξύλο που κόπηκε, αλλα υπάρχουν φθηνότερα.
Τα βύσματα τσιμπημένα κ αυτα γιατι ήθελα κάτι καλο κ όχι τα απλα που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ.
Καλώδιο επίσης καλο, δίπλα μονωμένο κτλ.

Μπράβο, πολύ καλή δουλειά και πολύ όμορφο. Αν και δεν είμαι σίγουρος αν αυτό που θα πω μπορεί να γίνει, δεν μπορούσες να προσαρμόσεις μια ασφάλεια για προστασία από κεραυνούς κλπ?

Θα μπορούσα να βάλω, όπως κ να βάλω διακόπτη on/off, αλλα δεν ήθελα να παρεμβάλλω κάτι άλλο στο απλό κατ´αλλα κύκλωμα.

Στη δική μου περίπτωση το κόστος περιορίστηκε στο κόστος του supra πού ήταν τότε 9 ευρώ το μέτρο. Απλά ήταν πολλά τα μέτρα. Νομίζω 2.5 Χ5 και το μακρύ κάπου 8.
Τα iec ήταν φτηνά legrand.
Το κουτάκι δεν θυμάμαι, απλά ήταν στεγανό και το φρόντισα παραπάνω με σιλικόνη. Η κλέμα βαρέως τύπου legrand.

Κόλληση δεν υπάρχει ίχνος. Μόνο στρίψιμο σφίξιμο.

Η ιδέα είναι ακριβώς η ίδια με το δικό σου, απλα εγω έβαλα καλύτερα υλικά. Κ εγω καμία κόλληση, μόνο στρίψιμο κ βίδωμα πολύ καλό!

Μπράβο και από εμένα.
Αυτό που μου αρέσει πραγματικά είναι το οπτικό μέρος μια και το κουτί είναι ίδιο με το ρακ.
Τα διακοσμητικά καλάμια (αν είναι σαν αυτά που έχω εγώ - χωρίς νερό) μπορείς να τα βάλεις πάνω στο πολύπριζο και έτσι να αξιοποιήσεις και το μέγεθος της κατασκευής σου αλλά και τα πλαστικά ποδαράκια για μόνωση από συντονισμούς και του ανθοδοχείου.

Μπραβο για τις κατασκευες σου [ρακ και πολυπριζο] μας δινεις ιδεες για κατασκευες που μπορουμε και εμεις να κανουμε.Η επιτυχια στα δικα μας θα κριθει εκ του αποτελεσματος

Απάντηση: Re: Ώρα για πολύπριζο !

Μπράβο και από εμένα.
Αυτό που μου αρέσει πραγματικά είναι το οπτικό μέρος μια και το κουτί είναι ίδιο με το ρακ.
Τα διακοσμητικά καλάμια (αν είναι σαν αυτά που έχω εγώ - χωρίς νερό) μπορείς να τα βάλεις πάνω στο πολύπριζο και έτσι να αξιοποιήσεις και το μέγεθος της κατασκευής σου αλλά και τα πλαστικά ποδαράκια για μόνωση από συντονισμούς και του ανθοδοχείου.
Ευχαριστώ πολύ!
Το ρακ κ το πολύπριζο είναι απο το ίδιο ξύλο. Το πολύπριζο κόστισε πιο ακριβά γι αυτόν τον λόγο, αφου θα μπορούσα να το φτιάξω με κάτι φθηνότερο, αλλα ήθελα να είναι οπτικά τα ίδια. Το βάζο το σκέφτηκα κ εγω να το βάλω πάνω του αλλα οπτικά δεν μου άρεσε.

Μπραβο για τις κατασκευες σου [ρακ και πολυπριζο] μας δινεις ιδεες για κατασκευες που μπορουμε και εμεις να κανουμε.Η επιτυχια στα δικα μας θα κριθει εκ του αποτελεσματος
Ευχαριστώ κ εσένα Γιάννη κ αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου, τότε μπορείς κ εσυ να τα φτιάξεις. :ernaehrung004:

Μου άρεσε πολύ η ιδέα του χταποδιού που καταργεί τα έξτρα βύσματα... θα το υιοθετήσω πολύ σύντομα... Mόνο οι κλέμμες δεν μου άρεσαν. Θα τα προτιμούσα κολλητά. Αρκεί να μη χρειαστεί καμιά αλλαγή...

Απάντηση: Re: Ώρα για πολύπριζο !

Ωραία κατασκευή
Ένα φίλτρο ρεύματος δεν θα βάλεις;;

Πάνω στο πολύπριζο να βάλω φίλτρο δεν θέλω. Δεν ξέρω αν βάλω άλλο φίλτρο πχ από Τσακιρίδη.

Μου άρεσε πολύ η ιδέα του χταποδιού που καταργεί τα έξτρα βύσματα... θα το υιοθετήσω πολύ σύντομα... Mόνο οι κλέμμες δεν μου άρεσαν. Θα τα προτιμούσα κολλητά. Αρκεί να μη χρειαστεί καμιά αλλαγή...

Στην περίπτωσή μου τα κολλητά 7 καλώδια με το 1 παροχής θα ήταν δύσκολο να το κάνω κ δεν ήθελα να παιδευτώ...οπότε ακολούθησα την γνωστή οδό που ακολουθούν σχεδόν όλοι. Η κόλληση καλή κ αυτή αλλά αν θέλεις μετά να βάλεις επιπλέον καλώδιο, όπως είπες, δυσκολεύει το πράγμα.

Re: Απάντηση: Ώρα για πολύπριζο !

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φίλτρο από παλιούς υπολογιστές,δεν είναι κάτι το δυσεύρετο-bye-

Μην του λες τετοια δεν καταλαβαινει απο PC, μονο απο μηλα... :flipout::flipout::flipout:

Ωραια ταιριαξε παντως το κουτακι ωρε Μιχαλη, και οντως το χταποδι ειναι καλυτερο απο πολυπριζα και τετοια.

Μπριζώθηκα πολύ... αν δεν ήταν ο καταραμένος ο Δημουλάς που δεν ανοίγει απογεύματα και Σάββατα θα το είχα ήδη ξεκινήσει...