Ώρα για πολύπριζο !

@Μιχάλης Κορ

Φοβερό, πολύ προσεγμέμη κατασκευή, αυτές που σε κάνουν να θέλεις να φτιάξεις και εσύ.
Μάλλον θα είναι το έναυσμα για το πρώτο μου diy όσον αφορά το ηχοσύστημα.

Θα προσπαθήσω μόνο να κάνω κάτι πιο μικρό σε μέγεθος όπως του supersonic. Βασικά χρειάζομαι δύο iec για δύο μηχανήματα (ενισχυτή και dac) και ίσως και ;ένα θηλυκό βύσμα στην έξοδο για όταν δεν είναι φορτισμένο το netbook ή όταν παίζει το pc.

@tsip και @PanMan
τι λέτε; schurter ή sonar quest για τα iec και το σούκο; gold plated ή copper; δε θα χρειαστώ πολλά κομμάτια, οπότε ίσως με "παίρνει" για κάτι καλύτερο.

Υπάρχει κάποιο μαγαζί εδώ να τα πάρω όλα και το καλώδιο; ή πάμε ίντερνετ;

Να τοποθετηθώ μιας και την εβδομάδα που μας πέρασε είδα από πολύ κοντά το "πολύπριζο" !!!

Ο Μιχάλης ήθελε να το συνδυάσει με τα δύο rack που έχει φτιάξει και τα οποία δένουν απόλυτα με το άλλου χρώματος έπιπλο της tv. Η αντίθεση είναι εξαιρετική ( για να κοιτάμε και λίγο το αισθητικό του πράγματος)...

Το πολύπριζο χάνει στις φωτογραφίες που έχει βάλει ο Μιχάλης (από κοντά είναι πολύ καλύτερο), είναι περίπου με το μάτι που το είδα 20Χ20cm.. επίσης έχει αφήσει το ξύλο των rack και του πολύπριζου έτσι όπως τα πήρε χωρίς να βάλει κάποιο επιπλέον λούστρο, χρώμα, ή λάδι επάνω τους.

Αυτό που χάρηκα ιδιαίτερα είναι το ότι δεν τρελαίνεται με τη σκόνη, αν και κάποια στιγμή είδα και ένα swiffer να κόβει βόλτες !!!! :flipout:

Να είσαι καλά εργένη και να τα χαίρεσαι !!!!

υ.γ. του είπα να μου κάνει δώρο ένα ίδιο με το δικό του πολύπριζο αλλά για κάποιο λόγο αρνήθηκε ευγενικά !!!!:BDGBGDB55:

όποιος το φτιάξει μην το φτιάξει με δυό iec...
κρίμα ο κόπος.
5 τουλάχιστον.

Απάντηση: Re: Ώρα για πολύπριζο !

@Μιχάλης Κορ

Φοβερό, πολύ προσεγμέμη κατασκευή, αυτές που σε κάνουν να θέλεις να φτιάξεις και εσύ.
Μάλλον θα είναι το έναυσμα για το πρώτο μου diy όσον αφορά το ηχοσύστημα.

Θα προσπαθήσω μόνο να κάνω κάτι πιο μικρό σε μέγεθος όπως του supersonic. Βασικά χρειάζομαι δύο iec για δύο μηχανήματα (ενισχυτή και dac) και ίσως και ;ένα θηλυκό βύσμα στην έξοδο για όταν δεν είναι φορτισμένο το netbook ή όταν παίζει το pc.

@tsip και @PanMan
τι λέτε; schurter ή sonar quest για τα iec και το σούκο; gold plated ή copper; δε θα χρειαστώ πολλά κομμάτια, οπότε ίσως με "παίρνει" για κάτι καλύτερο.

Υπάρχει κάποιο μαγαζί εδώ να τα πάρω όλα και το καλώδιο; ή πάμε ίντερνετ;

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ! Πράγματι ωραία κατασκευή κ έχει κ αποτέλεσμα. :grinning-smiley-043

Να τοποθετηθώ μιας και την εβδομάδα που μας πέρασε είδα από πολύ κοντά το "πολύπριζο" !!!

Ο Μιχάλης ήθελε να το συνδυάσει με τα δύο rack που έχει φτιάξει και τα οποία δένουν απόλυτα με το άλλου χρώματος έπιπλο της tv. Η αντίθεση είναι εξαιρετική ( για να κοιτάμε και λίγο το αισθητικό του πράγματος)...

Το πολύπριζο χάνει στις φωτογραφίες που έχει βάλει ο Μιχάλης (από κοντά είναι πολύ καλύτερο), είναι περίπου με το μάτι που το είδα 20Χ20cm.. επίσης έχει αφήσει το ξύλο των rack και του πολύπριζου έτσι όπως τα πήρε χωρίς να βάλει κάποιο επιπλέον λούστρο, χρώμα, ή λάδι επάνω τους.

Αυτό που χάρηκα ιδιαίτερα είναι το ότι δεν τρελαίνεται με τη σκόνη, αν και κάποια στιγμή είδα και ένα swiffer να κόβει βόλτες !!!! :flipout:

Να είσαι καλά εργένη και να τα χαίρεσαι !!!!

υ.γ. του είπα να μου κάνει δώρο ένα ίδιο με το δικό του πολύπριζο αλλά για κάποιο λόγο αρνήθηκε ευγενικά !!!!:BDGBGDB55:

Σιγά μην τρελαθώ με την σκόνη. Στα ηχεία που είναι μαύρη λάκα, τα ξεσκονίζεις την μία στιγμή κ την επόμενη πάλι φαίνεται η σκόνη...αυτή την δουλειά θα κάνω συνέχεια ; :flipout:

Τα ξύλα δεν τους άλλαξα χρώμα, ούτε τους έβαλα κάποιο λάδι (αν κ είχαν κάτι από κατασκευή τους), γιατί μου άρεσαν πάρα πολύ έτσι όπως είναι. Συν ότι είναι μασίφ ξύλο, το οποίο δύσκολο κάτι να πάθει, αφού ούτε ήλιος τα βλέπει, ούτε η βροχή... :BDGBGDB55:

Επόμενο σχέδιο είναι να φτιάξω έπιπλο για την τηλεόραση! :grinning-smiley-043

υγ: Ευχαριστώ Αντώνη για τα καλά σου λόγια. :firstprize:

Re: Απάντηση: Re: Ώρα για πολύπριζο !

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ! Πράγματι ωραία κατασκευή κ έχει κ αποτέλεσμα. :grinning-smiley-043

Σιγά μην τρελαθώ με την σκόνη. Στα ηχεία που είναι μαύρη λάκα, τα ξεσκονίζεις την μία στιγμή κ την επόμενη πάλι φαίνεται η σκόνη...αυτή την δουλειά θα κάνω συνέχεια ; :flipout:

Τα ξύλα δεν τους άλλαξα χρώμα, ούτε τους έβαλα κάποιο λάδι (αν κ είχαν κάτι από κατασκευή τους), γιατί μου άρεσαν πάρα πολύ έτσι όπως είναι. Συν ότι είναι μασίφ ξύλο, το οποίο δύσκολο κάτι να πάθει, αφού ούτε ήλιος τα βλέπει, ούτε η βροχή... :BDGBGDB55:

Επόμενο σχέδιο είναι να φτιάξω έπιπλο για την τηλεόραση! :grinning-smiley-043

υγ: Ευχαριστώ Αντώνη για τα καλά σου λόγια. :firstprize:

Μπραβο και απο εμενα για την κατασκευη.
Εχω μια ενσταση ομως.Καλο θα ειναι να υπηρχαν σαν κατασκευη 2 πολυπριζα.1 για τις ψηφιακες πηγες και κατα προτιμηση παροχη απο αλλη πριζα τοιχου,και ενα πολυπριζο για τις αναλογικες πηγες συμπεριλαμβανομενου και του ενισχυτη ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΣ.Πιστεψτεμε κανει διαφορα ηχητικη σημαντικη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ώρα για πολύπριζο !

Μπραβο και απο εμενα για την κατασκευη.
Εχω μια ενσταση ομως.Καλο θα ειναι να υπηρχαν σαν κατασκευη 2 πολυπριζα.1 για τις ψηφιακες πηγες και κατα προτιμηση παροχη απο αλλη πριζα τοιχου,και ενα πολυπριζο για τις αναλογικες πηγες συμπεριλαμβανομενου και του ενισχυτη ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΣ.Πιστεψτεμε κανει διαφορα ηχητικη σημαντικη.
Σε ευχαριστώ !
Η ένσταση σου είναι μια καλη ιδέα για υλοποίηση σε 2η φάση !!! :a0210:

Re: Απάντηση: Re: Ώρα για πολύπριζο !

Οι κλέμενς που έβαλα εγώ είναι βιομηχανικού βαρέως τύπου, πολύ μεγάλης διατομής κ άκαυστες.
Αδιάβροχο δεν είναι το δικό μου, όπως όλα τα πολύπριζα δλδ.
Κουτί βάζει φυσικά ο καθένας ότι θέλει.
Η διαφορά του δικού μου με το δικό σου είναι ότι στο καλώδιο της γείωσης έχω χρησιμοποιήσει κ την ενδιάμεση προστασία του καλωδίου μαζί το λεγόμενο floating ground.

Καλησπέρα φίλε Μιχάλη, εμπνευσμένος και εγώ απο την πολύ ωραία δουλειά που έκανες με το πολύμπριζό σου και ενώ διάβασα και ξαναδιάβασα το συγκεκριμένο θέμα σου (αλλά και το αντίστοιχο του Παναγιώτη Μελά), αποφάσισα να φτιάξω ένα παρόμοιο πολύμπριζο με τα ίδια υλικά, έχω χρησιμοποιήσει και εγώ καλώδιο Olflex-110CY 3x2.5mm2, αναμένω να μου έρθουν τα IEC της Sonar απο Κίνα, ενώ η διαφορά θα είναι στο είδος του ξύλου που χρησιμοποίησες, εγώ θα πάω σε κάτι ποιό οικονομικό, ή κανένα έτοιμο -πατέντα- απο άλλη χρήση, π.χ κουτί για πούρα απο ξύλο.

Επίσης, το καλώδιο που καταλήγει μέσα στο κουτί δέν κόβεται πουθενά και καταλήγει κατευθείαν μέσα στον πίνακα μου, τον ηλεκτρολογικό. Ακόμα, τοποθέτησα και μία ασφάλεια hi-fi tuning μαζί με την φωλιά της (hi-fi holder) και μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά μου δημιουργηθήκαν οι παρακάτω απορίες:

Το μπλεντάζ των καλωδίων, σε κάθε ένα απο τα 7 πόδια του χταποδιού σου, το έχεις ενώσει (συστρέψει?) με την γείωση σχηματίζωντας δίχαλο. Μέχρι εδώ, σωστά;

Απο την άλλη μεριά, το μπλεντάζ τερματίζει πουθενά ή είναι αυτό που λέμε "floating";

Επίσης, στην δικιά μου την περίπτωση που στο πολύμπριζό μου έχω τα 7 πόδια του χταποδιού, έστω ότι ενώνω και εγώ στα 7 σούκο μου τις γειώσεις με τα μπλεντάζ, ένα - ένα ξεχωριστά σε όλα τα πόδια του χταποδιού.
Επειδή, όπως είπα και προηγουμένως, μέσα στο κουτί μου φεύγει το καλώδιο αμέσως μετά τα κλέμενς και καταλήγει μέσα στον πίνακα, εκεί τί κάνω με το μπεντάζ;

Το ενώνω και αυτό με την γείωση του πίνακα; Και άν, ναί, ποιό το ώφελος στην κάθε περίπτωση;

Και μιά τελευταία απορία:
Με ποιό ακριβώς τρόπο/υλικό "φρέναρες" τα πόδια του πολύμπριζου απο το να ξεκολλήσουν/φύγουν;

Κάπου λές ότι χρησιμοποίησες κάτι σφηκτηράκια άν θυμάμαι καλά..
Μήπως εννοείς δεματικά (tire ups);

Συγνώμη για το σεντόνι. Περιμένω όλος αυτιά!

:ears:

Last edited:
Για να μην ανοίξω καινούριο θέμα τα γράφω εδώ, μιας και η πολύ προσεγμένη δουλειά του Μιχάλη ήταν η αφορμή να ξεκινήσω...

Το προηγούμενο ΣΚ έκανα και τη δική μου προσπάθεια.
Βέβαια η κατασκευή δεν συγκρίνεται με τίποτα με άλλες που έχουν παρουσιαστεί εδώ, μιας και είναι απλή και πολύ πρόχειρη.

Για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι δεν κάνω για diy γιατί πέρα από τα άλλα μου λείπει το βασικότερο , η υπομονή.
Μάζεψα τα υλικά και με τις οδηγίες από το παρόν νήμα αλλά και από εδώ

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/60907-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82?p=1210941&viewfull=1#post1210941

έφτιαξα αυτό που βλέπετε.

Τα υλικά από το Ρίτσο και το κουτάκι καθώς και το σουκο φις στον τοίχο που άλλαξα με πιο ποιοτικό από μαγαζί με ηλεκτρολογικά στη γειτονιά μου.

Φωτό μέσα από το κουτάκι δεν βάζω γιατί θα φρίξετε, έσπρωξα όπως όπως τις κλέμες για να χωρέσουν (είπαμε βιαστικός και ανυπόμονος),
σκοπεύω σε δεύτερο χρόνο να το ανοίξω για τακτοποίηση
και για να τραβήξω ακόμη ένα καλώδιο που θα καταλήγει σε θηλυκό 2 καλωδίων φις για να μην τραβάω καλώδιο για τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που θα παίζει το cd ή θα φορτίζει το netbook.

IMG_0136send.jpg

IMG_0137send.jpg

IMG_0142_send.jpg

IMG_0140send.jpg

Αν όντως το χρειάζεται κάν το τώρα το συμμάζεμα. Αλλιώς δεν πρόκειτα να το κάνεις ποτέ...

ξέχασα να πω ότι είδα σαφή διαφορά στον ήχο, η καλύτερα σαφή διαφορά σε ορισμένα από τα cd που έχω και μικρότερη σε άλλα. Η διαφορά συνίσταται στο ότι ο ήχος έγινε πιο καθαρός και νομίζω και καλύτερο μπάσο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τις διαφορές αυτές, τις οποίες μου επισήμανε και η υπόλοιπη οικογένεια, κάτι που δεν γίνεται συχνά.

@dimacasta και @leo1964
πρέπει να το συμμαζέψω λίγο και να βγάλω μία παροχή ακόμη, πάσχει απλά στο φινίρισμα και τη λεπτομέρεια. Διπλοτσέκαρα και με το πολύμετρο για τυχόν βραχυκυκλώματα ή άλλα λάθη στη συνδεσμολογία πριν το βάλω επάνω

Άντε κατάφερα επιτέλους να πάρω τα υλικά...

Καλώδιο Ollflex 110 CY 3x2,5
Ξύλο βεγκέ 2,7cm πάχος
κυπαρισάκια legrand τα μεγάλα
Αυτοματάκι Hager 40Α για διακόπτη και προστασία

DIM_1625.jpg

Σκοπός μου να το κάνω όχι κουτί, αλλά να μπούν όλα χωνευτά μέσα σε 2 ή 3 επίπεδα ρουταρισμένο ξύλο.
Έτσι θα βγεί πολύ πιο στιβαρό και με λιγότερη δουλειά θεωρητικά.

Έχω εδώ και 2-3 μέρες τα κυπαρισσάκια βιδωμένα πάνω σε ένα κομμάτι βεγκέ πρόχειρα για να δω απόδοση.
Δυστυχώς έχω κάνει άπειρες αλλαγές τις τελευταίες ημέρες και δεν μπορώ να απομονώσω τι αλλαγές έφερε συγκεκριμένα το χταπόδι, αλλά αυτό που παίρνω είναι πολύ ικανοποιητικό. Σύντομα θα του ρουτάρω το μόνιμο σπίτι του.

Όλως περιέργως, το αυτοματάκι επηρεάσε πολύ αρνητικά τον ήχο, οπότε το κατήργησα.

Αφού διάβασα αρκετά την κατηγορία κ πήρα πολλές ιδέες, αποφάσισα να φτιάξω ένα πολύπριζο για το ηχοσύστημά μου, λίγο διαφορετικό κ όχι με πρίζες. Στην ουσία είναι τοπολογίας χταποδιού, έχει μία παροχή ρεύματος από την πρίζα του τοίχου και μετά το μοιράζει σε 7 εξόδους.

Αγόρασα τα βύσματα από ebay, πήρα ένα valab ροδίου σούκο για την πρίζα του τοίχου και 7 βύσματα sonar quest καθαρού κόκκινου χαλκού iec, ενώ το καλώδιο ρεύματος είναι αγορασμένο από Ελλάδα, το Olflex-110CY 3x2.5mm2. Είναι ένα πάρα πολύ καλό καλώδιο τελικά, μονωμένο πολύ καλά επίσης. Πήρα επίσης κλέμενς άκαυστους τους μεγαλύτερους που βρήκα, ενώ για κουτί αγόρασα το ίδιο ξύλο που έφτιαξα το ρακ για το ηχοσύστημά μου πριν λίγο καιρό, μασίφ ξύλο οξιάς, αλλά όχι 3 πόντους πάχος, αλλά 1,8 εκατοστά.

Στην κατασκευή ακολούθησα τις οδηγίες του κο. Παναγιώτη Μελά από εδώ.

Καλώδιο :

picture.php

picture.php

picture.php

Και έκανα το ίδιο με την θωράκιση κ την γείωση, όπου τα ένωσα μεταξύ τους :

picture.php

Φωτογραφίες :

Το κάτω μέρος που θα πατά στο πάτωμα, με τρία αυτοκόλλητα μαύρα ποδαράκια, ελαφρώς μαλακά για τους κραδασμούς. Στην μία μεριά μπήκε μια διαφορετική βίδα γιατί μου ράγισε ελαφρώς το ξύλο...
:slapface:

View attachment 84874

Λόγω του ότι τα επτά καλώδια γείωσης μαζί με την μόνωση ήταν πολύ χοντρά για να μπουν στο κλέμμενς, έβαλα σε δύο διαφορετικά κλέμενς τα πρώτα τρία και τα επόμενα τέσσερα και μετά αυτά τα δύο κλέμενς με ίδιο καλώδιο, στο κεντρικό κλέμενς. Για να σταθεροποιήσω τα καλώδια κ να μην τραβηχτεί κάποιο απότομα κ έχουμε κάνα αστείο, το κάθε καλώδιο από μέσα από το κουτί έχει σταθεροποιηθεί με ένα πλαστικό σφηχτηράκι. :BDGBDGB53:

View attachment 84875

View attachment 84876

View attachment 84877

Η μεριά του σούκο προς την πρίζα του τοίχου :

View attachment 84878

Οι επτά απολήξεις προς τα μηχανήματα μου :

View attachment 84879

View attachment 84880

View attachment 84881

Δοκιμές στο σύστημα :

View attachment 84882

Κοντινή στο τροφοδοτικό του πικάπ μου :

View attachment 84883

Μόλις τελειώσω με τις δοκιμές, θα κλείσω το κουτί από επάνω με ίδιο κομμάτι ξύλου κ δεν θα φαίνεται κάτι.

Ακουστικές εντυπώσεις μετά από 4 ημέρες δοκιμών : το σύστημα είναι πιο ήσυχο, φαίνεται ότι τροφοδοτείται καλύτερα, με αποτέλεσμα καλύτερο έλεγχο στις χαμηλές συχνότητες, ενώ υπάρχει λίγο μεγαλύτερη σκηνή μπροστά μου, ξεχωρίζεις λίγο καλύτερα τον καθένα που παίζει, σε ποιό σημείο του χώρου.

Συνολικά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, γιατί κόστισε λίγα χρήματα, το έφτιαξα εγώ κ το βασικότερο έχει ακουστική διαφορά προς το καλύτερο !!! :grinning-smiley-043

Καλησπέρα και απο εμένα στο forum. Θα ήθελα να πω ότι το καλώδιο που πήρες είναι με μπλεντάζ που είναι για να "θωρακίσεις" απο παράσιτα αλλά απο την στιγμή που θα το βάλεις και δεν το γειώσεις τότε "τραβάς" όλα τα παράσιτα. ¨οχι ότι
έχεις θέμα μιας και είναι για απλές εφαρμογές.
Θα μπορούσες να βάλεις ένα πολύπριζο με αντικεραυνική και υπερτασική προστασία για καλύτερο. Έχει και η Legrand και η central και APC.

Άντε κατάφερα επιτέλους να πάρω τα υλικά...

Καλώδιο Ollflex 110 CY 3x2,5
Ξύλο βεγκέ 2,7cm πάχος
κυπαρισάκια legrand τα μεγάλα
Αυτοματάκι Hager 40Α για διακόπτη και προστασία

View attachment 91001

Σκοπός μου να το κάνω όχι κουτί, αλλά να μπούν όλα χωνευτά μέσα σε 2 ή 3 επίπεδα ρουταρισμένο ξύλο.
Έτσι θα βγεί πολύ πιο στιβαρό και με λιγότερη δουλειά θεωρητικά.

Να σε ρωτήσω γιατί πήρες 40Α ραγοδιακόπτη? Δεν "πέφτει" ο διακόπτης . Μικροαυτόματο πρέπει να βάλεις. Εκτός αυτού θα πρέπει να πάρεις 16Α αυτοματάκι και όχι 40Α.
Το αυτοματάκι προστατέυει τα καλώδια με αποτέλεσμα με το 40Α να μπορεί να πάρει μέχρι και φωτιά σε ακραία κατάσταση και ο διακόπτης να πέσει πολύ μετά.

Να σε ρωτήσω γιατί πήρες 40Α ραγοδιακόπτη? Δεν "πέφτει" ο διακόπτης . Μικροαυτόματο πρέπει να βάλεις. Εκτός αυτού θα πρέπει να πάρεις 16Α αυτοματάκι και όχι 40Α.
Το αυτοματάκι προστατέυει τα καλώδια με αποτέλεσμα με το 40Α να μπορεί να πάρει μέχρι και φωτιά σε ακραία κατάσταση και ο διακόπτης να πέσει πολύ μετά.

Τα είχα από παλιότερη κατασκευή για το ενυδρείο και σκέφτηκα ότι είναι καλή ευκαιρεία να τα χρησιμοποιήσω για κάτι... Αλλά δεν...

Τη θωράκιση του Olflex αν προσέξεις τη γειώνουμε από τη μεριά της πρίζας