Ορια ηχου

stakhs

New member
8 April 2009
23
Υπαρχει καποιο νομοθετικο διαταγμα που να οριζει συγκεκριμενα ορια ηχου για κατοικιες (dB), ή μονο γενικοτητες περι ψυχικης ηρεμιας του εκαστοτε παραπονουμενου?
 
Δεν βρήκα κάτι νομοθετικό, μόνο αυτό:
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=895&Itemid=0

Που αναφέρει ένα προεδρικό διάταγμα Π.Δ. 1180/81 με 50dB ανώτατο ανεκτό όριο σε αστικές περιοχές... (δλδ αν κάνεις σαματά εσύ, στο σπίτι του διπλανού να μην περνάει τα 50dB)
Και αυτό εκτός ωρών κοινής ησυχίας (που υποτίθεται ότι κάνουμε γενικώς ησυχία).

Αν το καταλαβαίνω λάθος, διορθώστε με.
 
Και παιδία μια παράκληση μόνο για εμάς τους καημένους του φοιτητές... Για ένα μήνα τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβρη που ακόμα έχει ζέστη και είμαστε με ανοιχτά παράθυρα, λίγη σύνεση... Δεν μπορείτε να φανταστήτε πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρωθείς σε αυτό που διαβάζεις όταν ο διπλανός ακούει δυνατά μουσική...
 
Ομολογώ οτι δεν ειμαι ενημερωμένος σχετικά. Mε λίγη αναζήτηση, βρήκα στο capital.gr ένα άθρο σχετικά με την νομοθεσία περι ηχορύπανσης. Ισως μπορούν να μας βοηθήσουν και οι νομικοί του forum.
 
Και παιδία μια παράκληση μόνο για εμάς τους καημένους του φοιτητές... Για ένα μήνα τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβρη που ακόμα έχει ζέστη και είμαστε με ανοιχτά παράθυρα, λίγη σύνεση... Δεν μπορείτε να φανταστήτε πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρωθείς σε αυτό που διαβάζεις όταν ο διπλανός ακούει δυνατά μουσική...

Μπορώ!
Όσο δύσκολο είναι όλο το χρόνο (πλην εξεταστικών) να κοιμηθείς όταν οι διπλανοί σου φοιτητές, χαζολογάνε με ΠΟΛΥ φασαρία μέχρι τις 3:30 το πρωϊ και εσύ ξυπνάς στις 6:00 για να πας για δουλειά.....
Οι ώρες κοινής ησυχίας έχουν γίνει αναφορά σε ένα μυθικό παρελθόν....

-bye-
 
Αν ψάχνετε κάτι σαν αυτό:

http://www.co.jefferson.co.us/ca/policiesandprocedures/3_1_1_Noise.pdf

θα απογοητευτείτε. Μόνον οι αμερικάνικες πολιτείες διαθέτουν τέτοιους κανονισμούς εδώ και δεκαετίες και τους ανανεώνουν συνεχώς. Η Ευρώπη είναι πολύ πίσω, πλην ελαχίστων χωρών εξαιρέσεων.

Η ΕΕ έχει βγάλει αντίστοιχους κανονισμούς για εργασιακούς χώρους.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/oj/2003/l_042/l_04220030215en00380044.pdf
 
Καλο ειναι να εχουμε ενα μετρο οταν "παιζουμε" με την ενταση στα συστηματα μας,ακομη και αν δεν ειναι ωρες κοινης ησυχιας.Μπορει καποιοι ανθρωποι να θελουν να χαλαρωσουν,η να εχουν δουλεια η κατι αλλο κτλ.

Ακομη και αν σας κανουν παρατηρηση με λιγο αποτομο τροπο,καλο ειναι να υπαρχει υπομονη και ευγενεια.Εχω παρατηρησει οτι ετσι λυνονται ολα ηρεμα και ωραια,και οι σχεσεις με τους γειτονες ειναι πιο καλη.

Καμια φορα καταλαβαινω οτι καποιοι μπορει να κανουν παρατηρηση με οχι και τοσο ωραιο τροπο και ωρες που δεν ειναι κοινης ησυχιας,αλλα καλο ειναι να υπαρχει εγκρατεια και σε αυτες τις περιπτωσεις,και ολα λυνονται.Η ευγενεια σε αυτες τις περιπτωσεις βοηθαει πολυ.
 
Καλο ειναι να εχουμε ενα μετρο οταν "παιζουμε" με την ενταση στα συστηματα μας,ακομη και αν δεν ειναι ωρες κοινης ησυχιας.Μπορει καποιοι ανθρωποι να θελουν να χαλαρωσουν,η να εχουν δουλεια η κατι αλλο κτλ.

Ακομη και αν σας κανουν παρατηρηση με λιγο αποτομο τροπο,καλο ειναι να υπαρχει υπομονη και ευγενεια.Εχω παρατηρησει οτι ετσι λυνονται ολα ηρεμα και ωραια,και οι σχεσεις με τους γειτονες ειναι πιο καλη.

Καμια φορα καταλαβαινω οτι καποιοι μπορει να κανουν παρατηρηση με οχι και τοσο ωραιο τροπο και ωρες που δεν ειναι κοινης ησυχιας,αλλα καλο ειναι να υπαρχει εγκρατεια και σε αυτες τις περιπτωσεις,και ολα λυνονται.Η ευγενεια σε αυτες τις περιπτωσεις βοηθαει πολυ.


:a0210:

Σωστός!
Μέτρο, λογική και ευγένεια κάνουν θαύματα!
 
Καλό είναι να μην προκαλούμε και να σεβόμαστε κάποιους κανόνες καλής γειτονίας.
Στην γειτονιά μου πχ υπάρχει κάποιος ο οποίος ακούει αποκλειστικά heavy metal σε τρομερές εντάσεις και μονό όταν ο καιρός επιτρέπει να έχει τέντα τα παράθυρα και την πόρτα.
Μπορεί να μην είναι ώρες κοινής ησυχίας αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω αυτή την εμμονή του. Και είναι ένας άνθρωπος γύρω στα 40 , ευκατάστατος κλπ.
Και εμένα δεν μπορώ να πω ότι με ενοχλεί αφού είναι στα 50 μέτρα αλλά μια άρρωστη γιαγιά που κάθεται από κάτω του ……
 
Α.Δ. 3/96 (1023/2/37-ια/96) (ΦΕΚ 15-Β') (Διορθ. Σφαλμ. στο ΦΕΚ 109-Β : Μέτρα για την τήρηση της κοινής ησυχίας





[Αρχή Τροποποίησης]

Τροποποίηση της 3 (Β'-15/12-1-1996) Αστυνομικής Διάταξης Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας “Μέτρα για την τήρηση της κοινής ησυχίας” ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠ´ΑΡΙΘΜ. 1010/12/4-γ´/01 (ΦΕΚ 180 Β´) ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ [Τέλος Τροποποίησης]





Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 3 εδαφ.β' , στ και 5 του Ν.1481/1984 (Α- 152)"οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης" όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 1 του Ν.1590/1986 (Α-49) και το άρθρο 36 του Ν.2168/1993 (Α-147).

2. Τις διατάξεις του άρθρου 12 του Α.Ν.445/1937 (Α-22) "περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των περί κινηματρογράφων διατάξεων".

3. Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του Ν.1558/1985 (Α- 137) "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα" όπως προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν.2081/1992 (Α- 154).

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

5. Αποσκοπώντας στην προστασία της κοινής ησυχίας των πολιτών αποφασίζουμε:





'Αρθρο 1:

Ωρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας - Απαγορεύσεις.

1. Οι ωρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας καθορίζονται ως εξής:

α. Κατά τη θερινή περίοδο από 15.00 ώς 17.30 και από 23.00 έως 07.00.

β. Κάτά την χειμερινή περίοδο από 15.30 έως 17.30 και από 22.00 έως 07.30.

2. Ως θερινή περίοδος, για την εφαρμογή της παρούσας, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου και ως χειμερινή το χρονικό διάστημα από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

3. Κατά τις ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας απαγορεύονται:

α. Οι εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης , που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.

β. Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόρασης σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θωρυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδεις εκδήλωση σε κατοικίες ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.

γ. Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.

δ. Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενεία, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.

ε. Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων , ΤΑΞΙ κλπ.) η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.

στ. Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.





'Αρθρο 2: Γενικές απαγορεύσεις και υποχρεώσεις

1. Απαγορεύεται καθ'όλες τις ώρες του 24ωρου:

α. Το ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια στους δρόμους, στις πλατείες, και γενικά στους κοινόχρηστους χώρους που προκαλούν θόρυβο.

β. Η διαλάληση από τους μικροπωλητές και άλλους υπαίθριους επαγγελματίες των ειδών που πωλούν ή του επαγγέλματος τους, καθώς και η χρήση μεγαφώνων ή άλλων ηχητικών οργάνων για τον ίδιο σκοπό.



(Με την υπ’ αριθμ. 3Α/7-24 Ιουλ. 1998 (ΦΕΚ-761 Β) αντικαθίσταται το β’ εδαφ. του άρθρου 2 ως εξής :

«β. Η διαλάληση με τη χρήση μεγαφώνων ή άλλων ηχητικών οργάνων από μικροπωλητές, εμπόρους και λοιπούς επαγγελματίες ή άλλα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό αυτών των πωλουμένων ειδών, του επαγγέλματος ή των παρεχομένων υπηρεσιών τους, καθώς και η , με τα ίδια μέσα , αναγγελία από οποιοδήποτε πρόσωπο περί της τελέσεως καλλιτεχνικών, θεατρικών ή μουσικών παραστάσεων, θεαμάτων και λοιπών παρεμφερών εκδηλώσεως ή επιδείξεων»).



γ. Η διαλάληση από τους διευθυντές και τους υπαλλήλους των καταστημάτων των πωλουμένων ειδών ή των προσφερομένων υπηρεσιών, με σκοπό την προσέλκυση πελατών με φωνές και επικλήσεις. Όταν διαπράττεται παράβαση των ανωτέρω από υπαλλήλους, συνυπεύθυνοι είναι και οι διευθυντές των καταστημάτων.

2. Οι ιδιοκτήτες ή διευθυντές εργοστασίων, εργαστηρίων, δημοσίων κέντρων και λοιπών επιχειρήσεων υποχρεούνται όπως, με μηχανικά ή άλλα πρόσφορα τεχνικά μέσα (ηχομόνωση κλπ.) περιστέλλουν στο ελάχιστο δυνατό όριο του θόρυβο που προκαλείται από τη λειτουργία αυτών. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι ιδιοκτήτες οικίων, όταν από την λειτουργία των εγκαταστάσεων θέρμανσης, κλιματισμού ή άλλων μηχανημάτων, προκαλείται θόρυβος, από τον οποίο διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.

3. Οι «κάτοχοι» (εντός «» από διορθ. σφαλμ. στο ΦΕΚ 109-Β´/22-2-96) κατοικίδιων ζώων ή πτηνών υποχρεούνται όπως λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε αυτά να μην διαταράσσουν με οποιοδήποτε τρόπο την ησυχία των περιοίκων.

4. Οι αρμόδιοι για την τοποθέτηση ηλεκτρονικών ηχητικών συστημάτων ασφαλείας σε ιδιωτικά και δημόσια οικήματα ή αυτοκίνητα υποχρεούνται να τοποθετούν, ελέγχουν και ρυθμίζουν αυτά σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές τους, ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη λειτουργία τους.





'Αρθρο 3: Απαγορεύσεις σε δημόσια κέντρα

1. Απαγορεύεται στα δημόσια κέντρα ( καφενεία, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, ταβέρνες κλπ.) η λειτουργία κάθε είδους μουσικών οργάνων χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής, καθώς και τα τραγούδια, οι απαγγελίες και η χρήση ηλεκτροφώνων, ραδιοφώνων, τηλεοράσεων κλπ. που προκαλούν διατάραξη της ησυχίας των περιοίκων. Στην απαγόρευση αυτή δεν εμπίπτουν τα κέντρα διασκέδασης.



(Με την υπ’ αριθμ. 3Α/7-24 Ιουλ. 1998 (ΦΕΚ-761 Β) αντικαθίσταται η παρ. 1 του άρθρου 3 ως εξής :

«1. Απαγορεύεται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος των άρθρων, 37, 38 και 39 της Αιβ/8577/83 Υγειονομικής Διάταξης (Β’ 526) η λειτουργία κάθε είδους μουσικών οργάνων, καθώς και στερεοφωνικών μηχανημάτων και ηλεκτροφώνων χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής. Επίσης στα ανωτέρω καταστήματα απαγορεύονται τα τραγούδια, οι απαγγελίες και άλλες θορυβώδεις εκδηλώσεις, καθώς και η χρήση ραδιοφώνων και τηλεοράσεων, εφόσον προκαλείται διατάραξη της ησυχίας των περιοίκων».



2. Αδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων χορηγείται εφόσον δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων. Στην άδεια αναγράφεται η διάρκεια, το είδος και ο αριθμός των μουσικών οργάνων, η θέση τοποθέτησης αυτών και κάθε άλλος περιοριστικός όρος που καθορίζεται από την υγειονομική Υπηρεσία.

3. Η ανωτέρω άδεια χορηγείται μέχρι την 22.00 ώρα τη χειμερινή περίοδο και την 23.00 ώρα τη θερινή και μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι την 03.00 ώρα και για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο μέχρι την 02.00 ώρα, με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.

4. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις η ένταση των μουσικών οργάνων πρέπει να είναι χαμηλή, ανάλογα με το χώρο, ώστε να δημιουργείται ευχάριστη ατμόσφαιρα στο κατάστημα.

5. Η άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων μπορεί να αφαιρείται προσωρινά με απόφαση της αρχής που την εξέδωσε, εφ'όσον διαπιστώνεται παραβίαση των όρων αυτής ή οριστικά σε περίπτωση υποτροπής.

6. Επιτρέπεται στα καταστήματα πώλησης ειδών μουσικής η λειτουργία μουσικών οργάνων στο βάθος του καταστήματος και σε χαμηλή ένταση κατά τις ώρες λειτουργίας αυτών.





'Αρθρο 4: Ώρες λειτουργίας Κινηματογράφων - Θεάτρων.

1. Απαγορεύεται η λειτουργία των κινηματογράφων πέραν της 24.00 ώρας, πλην των πόλεων Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, στις οποίες μπορούν να λειτουργούν, κατ'ανώτατο όριο, μέχρι την 00.30 ώρα κατά τη χειμερινή περίοδο και 00.45 ώρα κατά τη θερινή περίοδο.

2. Οι ώρες λειτουργίας των θεάτρων καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 6 του Α.Ν. 446/1937 (ΦΕΚ Α-23) "περί Θεάτρων".

3. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η λειτουργία των μεγαφώνων σε ένταση μεγαλύτερη από εκείνη που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των θεατρών, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα διαταράσσεται η κοινή ησυχία.





'Αρθρο 5: Κυρώσεις

Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 6 του Ν.1481/1984, εφ'όσον από άλλη διάταξη δεν τιμωρούνται βαρύτερα.





'Αρθρο 6: Καταργούμενες διατάξεις.

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται κάθε άλλη Αστυνομική Διάταξη που ρυθμίζει το ίδιο αντικείμενο.





'Αρθρο 7: Ισχύς

Η παρούσα ισχύει στην περιοχή αρμοδιότητας Ελληνικής Αστυνομίας από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. (Εγκρίθηκε στις 8.1.1996 από τον υπουργό Δημ.Ταξης)
 
Ακριβώς. Πουθενά αναφορά για κατοικίες (μόνο κάπου που λέει για κατοικίδια).

Επίσης ξεχώρισα αυτό...
1. Απαγορεύεται καθ'όλες τις ώρες του 24ωρου:

α. Το ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια στους δρόμους, στις πλατείες,

Δλδ έλεος...
 
Μπούσουλας για τα db υπάρχει από Υγειονομικές Διατάξεις που αφορούν τα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι δυνατόν μια αστυνομική διάταξη να ορίζει τα db για κάθε θόρυβο.