Όσο ψάχνεις.... βρίσκεις !!! (επσον 600/700)

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,337
Bratislava
Σχετικά με την κακή σύγκλιση... μεγάλο ρόλο παίζει τελικά στο πόσο "κακή" είναι, η χρήση του lens shift... όσο λιγότερη τόσο καλύτερα. :grandpa:

Σχετικά με την ανομοιομορφία... εντελώς μπακαλίστικος τρόπος αλλά σε μένα λειτουργεί... (άλλωστε πόσες φορές τα παλιά χρόνια "χτυπούσαμε" τις τηλεοράσεις μας όταν χανόταν το σήμα της....ΥΕΝΕΔ) :flipout: πολλές φορές έχει αναφερθεί η κακή κατασκευαστική ποιότητα του προβολέα (φτηνά πλαστικά). Έχει όμως και τα καλά της... "πιέζοντας" ή "χτυπώντας" τον προβολέα εξωτερικά (κυρίως στα πλάγια) παρακολουθείς την ανομοιομορφία να μεταβάλλεται... με λίγη προσπάθεια (και πολύ τύχη) καταφέρνεις να περιορίσεις το φαινόμενο. :firstprize:

Επίσης αν έχεις πολύ τύχη μπορεί να εξαφανιστεί και καποιος κόκος σκόνης που ενοχλούσε... :guitarist:

Σε σύνδεση με το οππο 981 (hdmi)

1) αν δίνεις από το πλειερ rgb range: RGB στα ινφο του προβολεα διαβαζεις
source: hdmi
input signal: rgb-component
resolution: 1280x720
freq: 50,003.....

2) αν δώσεις από το πλειερ rgb range: YCbCv 4:4:4 στα ινφο διαβαζεις
input signal: component
resolution: 750p
και φυσικα αλλάζουν και οι ρυθμίσεις που έχεις κανει, δηλαδή δεν κρατάει τις ρυθμίσεις που έχεις για την hdmi.

3) αν δώσεις rgb range: auto είναι το ίδιο με το 2)

Ποιά είναι η σωστή (θεωρητικά) ? :grandpa:

Tα (δύο) sharpness του προβολέα εξακολουθούν να μη δίνουν ορατή (σε μένα) διαφορά από το τερμα - στο τερμα +. Μια φορά είχα δει διαφορά με ειδικό πατερνακι και αυτή στο απλό και όχι στο advanced. Αντίθετα το sharpness του οππο αλλάζει την εικόνα μέρα με τη νύχτα... :BDBDG54:

950 ώρες και από φωτεινότητα κάπως κρατάμε... το πέπλο όμως αρχίζει να μην παλεύεται.. θέλει ρύθμιση το gamma μάλλον. :violent-smiley-030:

Τουλάχιστον συνεχίζει να είναι αθόρυβος ο ανεμιστήρας του και μόνο η ίριδα ακούγεται σε ήσυχες σκηνές. :operator:

Αυτα τα ολίγα μετά τη μετακίνηση του προβολέα κατά μισό μετρο μακρύτερα από την οθόνη και τη θέση θέασης από τα 6μ στα 4.

Οσον αφορα τον τιτλο σου θα συμπλήρωνα οτι μαθαινεις κιολας και θα συμφωνουσαμε πληρως !!!:grinning-smiley-043

Σχετικά με την κακή σύγκλιση... μεγάλο ρόλο παίζει τελικά στο πόσο "κακή" είναι, η χρήση του lens shift... όσο λιγότερη τόσο καλύτερα. :grandpa:

Σχετικά με την ανομοιομορφία... εντελώς μπακαλίστικος τρόπος αλλά σε μένα λειτουργεί... (άλλωστε πόσες φορές τα παλιά χρόνια "χτυπούσαμε" τις τηλεοράσεις μας όταν χανόταν το σήμα της....ΥΕΝΕΔ) :flipout: πολλές φορές έχει αναφερθεί η κακή κατασκευαστική ποιότητα του προβολέα (φτηνά πλαστικά). Έχει όμως και τα καλά της... "πιέζοντας" ή "χτυπώντας" τον προβολέα εξωτερικά (κυρίως στα πλάγια) παρακολουθείς την ανομοιομορφία να μεταβάλλεται... με λίγη προσπάθεια (και πολύ τύχη) καταφέρνεις να περιορίσεις το φαινόμενο. :firstprize:

Οντως ετσι ειναι και επιβεβαιωνεις αλλη μια φορα ουσιαστηκα την πολυ κακη στηριξη που εχουν οχι τα πανελ, αλλα τα διχρωικα φιλτρα που υπαρχουν μπροστα τους ! Ειναι προβλημα των lcd που υπαρχει σε ολα τα φτηνα μηχανακια και το ειχα αναφερει και στο παρελθον. Επειδη εχω ανοιξει 2,3 παλαιοτερα θα σου πω οτι με προσοχη και υπομονη ( αρκει να ξερεις τι να κανεις ) μπορεις να καταφερεις να τα φερεις αρκετα καλα και να τα σφιξεις στις σωστες τους τελικα θεσεις. Το να χτυπας-ζουμπας το μηχανακι καθε τοσο μπορει να σου αποφερει αλλα προβληματα, οποτε μεγαλη προσοχη !!

Επίσης αν έχεις πολύ τύχη μπορεί να εξαφανιστεί και καποιος κόκος σκόνης που ενοχλούσε... :guitarist:

Σε σύνδεση με το οππο 981 (hdmi)

1) αν δίνεις από το πλειερ rgb range: RGB στα ινφο του προβολεα διαβαζεις
input signal: rgb-component
resolution: 1280x720
freq: 50,003.....

2) αν δώσεις από το πλειερ rgb range: YCbCv 4:4:4 στα ινφο διαβαζεις
input signal: component
resolution: 750p
και φυσικα αλλάζουν και οι ρυθμίσεις που έχεις κανει, δηλαδή δεν κρατάει τις ρυθμίσεις που έχεις για την hdmi.

3) αν δώσεις rgb range: auto είναι το ίδιο με το 2)

Ποιά είναι η σωστή (θεωρητικά) ? :grandpa:

Θα ελεγα το 2 , αφου οχι μονο θεωριτικα αλλα και στην πραξη αποδιδει καλυτερα το χρωμα . Αφορα το chroma subsampling και μπορεις να διαβασεις αναλυτικοτερα καποια πραγματα εδω μηπως σε βοηθησει...

http://en.wikipedia.org/wiki/Chroma_subsampling

Tα (δύο) sharpness του προβολέα εξακολουθούν να μη δίνουν ορατή (σε μένα) διαφορά από το τερμα - στο τερμα +. Μια φορά είχα δει διαφορά με ειδικό πατερνακι και αυτή στο απλό και όχι στο advanced. Αντίθετα το sharpness του οππο αλλάζει την εικόνα μέρα με τη νύχτα... :BDBDG54:

950 ώρες και από φωτεινότητα κάπως κρατάμε... το πέπλο όμως αρχίζει να μην παλεύεται.. θέλει ρύθμιση το gamma μάλλον. :violent-smiley-030:

Τουλάχιστον συνεχίζει να είναι αθόρυβος ο ανεμιστήρας του και μόνο η ίριδα ακούγεται σε ήσυχες σκηνές. :operator:

Αυτα τα ολίγα μετά τη μετακίνηση του προβολέα κατά μισό μετρο μακρύτερα από την οθόνη και τη θέση θέασης από τα 6μ στα 4.

Οσον αφορα το sharpness μου κανει εντυπωση αυτο που λες, και θα ελεγα ετσι πιθανολογοντας οτι πρεπει να εχει αρκετα κακη συγλιση το μηχανημα για να μην βλεπεις καμμια διαφορα. Οταν πειραζεις το sharpness του oppo ειναι αλλο πραγμα γι'αυτο και βλεπεις διαφορα .

Παντως χαιρομαι πολυ που ασχολεισαι πραγματικα με την εικονα.
Θα δεις οτι εχει πολυ ενδιαφερον και μπορεις να μαθεις παρα πολλα πραγματα.

Keep up φιλος -bye-

Δεν έβαλα το "μαθαινεις" γιατι αυτό εξαρτάται από ... εσάς ή έστω από αυτους που ξέρουν καλύτερα πόσο θα ...ενημερώσουν... :grandpa: και μεχρι τώρα τα παμε/πατε πολύ καλα... :grinning-smiley-043

Ας πούμε τώρα, πρώτη φορά ακούω ότι η σύγκλιση μπορει να επηρεάζει το sharpness (όχι την ευκρίνεια αλλά την απόδοση ή μη του αντίστοιχου ρυθμιστικού) σε τόσο μεγάλο βαθμό.. μέχρι και να την ακυρώνει... :damnyou: όπως σε μενα.

Στον δικό μου παντως, από όσο βλεπω στο πατερν του προβολέα (κύκλος με σταυρό στη μέση και πλαίσιο γύρω γύρω) έγχρωμα πιξελ να φεύγουν βλέπω μόνο στη μέση και δεξιά της οθόνης και πουθενα αλλού... απο τα λίγα που ξέρω θεωρώ ότι έχω αυτό που λενε... "καλο κομματι"... εκτος αν είναι λίγες αυτες οι γραμμες του πατερν για να κρινεις και με ελεγχοντας με καποιο κανονικο πατερνακι απο το dve να εχω μεγαλο προβλημα σε αλλα μερη της οθονης... θα βγαλω καποιες φωτογραφιες για επιβεβαιωση...

Επιμενω στο sharpness γιατί λογω προβληματικης συγκλισης στους lcd είναι ενα θεμα... και με το sharpness έστω και τεχνητα μπορούμε να κερδίσουμε λίγο...σε ευκρίνεια/ οξύτητα και ειδικότερα με τον επσον που έχει και την advanced ρυθμιση (ρυθμιση horizontal/vertical κτλ) αλλά μάλλον είναι ψιλο-fake το όλο ρυθμιστικο.

Νομιζω πως η διαφορα που βλεπεις με το sharpness ειναι γιατι το οppo μετα την δευτερη σκαλα βγαζει λιγο θορυβο γυρω απο τα περιγραματα και σου δινει την εντυπωση καλυτερης ευκρινιας. Παντως εγω που κρατησα τον epson για μια εβδομαδα περιπου δεν με ικανοποιησε στο θεμα της ευκρινιας σε συγκριση με τον toshiba mt700 που ειχα συγχρονως.

Το θέμα δεν είναι αν είναι ή όχι ευκρινής ο επσον αλλά γιατι δεν ..."λειτουργεί" το αντίστοιχο ρυθμιστικό....:singer:

Διαβάζοντας το άρθρο στη wikipedia σχετικαμε το rgb / YCbCr, που έδωσε ο Χρήστος κατάλαβα.... :FSGSFGS4: ότι έχοντας 4:4:4 YCbCr έχω chroma subsambling

4:4:4 Y'CbCr

Each of the three Y'CbCr components have the same sample rate.

ενω έχοντας RGB δεν έχω...

4:4:4 R'G'B' (no subsampling)

Note that "4:4:4" may instead be referring to R'G'B' color space, which implicitly does not have any chroma subsampling at all.

Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι αν πρέπει να έχω ή όχι... :BDGBGDB55:

Chroma subsampling is the practice of implementing more resolution for the (quantity representative of) luminance than the (quantity representative of) color.

...και σε τι ακριβως εξυπηρετεί (τι σημαίνει "implementing?)

Απάντηση: Re: Όσο ψάχνεις.... βρίσκεις !!! (επσον 600/700)

Δεν έβαλα το "μαθαινεις" γιατι αυτό εξαρτάται από ... εσάς ή έστω από αυτους που ξέρουν καλύτερα πόσο θα ...ενημερώσουν... :grandpa: και μεχρι τώρα τα παμε/πατε πολύ καλα... :grinning-smiley-043

Ας πούμε τώρα, πρώτη φορά ακούω ότι η σύγκλιση μπορει να επηρεάζει το sharpness (όχι την ευκρίνεια αλλά την απόδοση ή μη του αντίστοιχου ρυθμιστικού) σε τόσο μεγάλο βαθμό.. μέχρι και να την ακυρώνει... :damnyou: όπως σε μενα.

Στον δικό μου παντως, από όσο βλεπω στο πατερν του προβολέα (κύκλος με σταυρό στη μέση και πλαίσιο γύρω γύρω) έγχρωμα πιξελ να φεύγουν βλέπω μόνο στη μέση και δεξιά της οθόνης και πουθενα αλλού... απο τα λίγα που ξέρω θεωρώ ότι έχω αυτό που λενε... "καλο κομματι"... εκτος αν είναι λίγες αυτες οι γραμμες του πατερν για να κρινεις και με ελεγχοντας με καποιο κανονικο πατερνακι απο το dve να εχω μεγαλο προβλημα σε αλλα μερη της οθονης... θα βγαλω καποιες φωτογραφιες για επιβεβαιωση...

Επιμενω στο sharpness γιατί λογω προβληματικης συγκλισης στους lcd είναι ενα θεμα... και με το sharpness έστω και τεχνητα μπορούμε να κερδίσουμε λίγο...σε ευκρίνεια/ οξύτητα και ειδικότερα με τον επσον που έχει και την advanced ρυθμιση (ρυθμιση horizontal/vertical κτλ) αλλά μάλλον είναι ψιλο-fake το όλο ρυθμιστικο.

Οσον αφορα την συγκλιση του προβολεα σου, πρεπει να δεις καποιο πατερν που να εχει την native αναλυση του προβολεα σου διοτι οπως ειπες κι εσυ οι γραμμες στο dve ειναι λιγες (576), ενω του προβολεα σου 720 !
Αν εχει πατερν στην γεννητρια του μηχανηματος θα ηταν καλο να εριχνες μια ματια εκει. Αν οχι, ισως ενα πισι θα σε βοηθουσε.

Με το sharpness επηρεαζεις την οξυτητα της εικονας, οχι την ευκρινεια που επηρεαζεται απο αλλα πραγματα. Δυστυχως η αληθεια ειναι οτι το sharpness ειναι μια απο τις ρυθμισεις που βοηθουν να "κοροιδεψουμε" το ματι μας οτι κατι ειναι ποιο ευκινες, αλλα στην πραγματικοτητα το σωστο sharpness ειναι αυτο που θα δει το ματι σου οταν κοιταξεις γυρω σου ;)