Οθόνη LCD για PC

BABLAN

Established Member
14 January 2008
295
Με τόση κουβέντα γιά επεξεργασία εικόνας και επειδή με τυφλώνει η οθόνη μου, μήπως είναι δυνατόν να προτείνετε κάποιες καλές οθόνες LCD 19' για επεξεργασία φωτογραφίας;
Ας μην είναι και ακραίων τιμών...

Με τόση κουβέντα γιά επεξεργασία εικόνας και επειδή με τυφλώνει η οθόνη μου, μήπως είναι δυνατόν να προτείνετε κάποιες καλές οθόνες LCD 19' για επεξεργασία φωτογραφίας;
Ας μην είναι και ακραίων τιμών...

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να ρυθμιστεί σωστά η οποιαδήποτε οθόνη.
Υπάρχουν διάφοροι οδηγοί στο internet με εικόνες με διαβαθμίσεις των χρωμάτων που θα πρέπει να φαίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα.

Μετά υπάρχει η λύση του εξειδικευμένου για αυτή τη δουλειά εξοπλισμού. Εδώ ο Βλάσης μας ανοίγει τα μάτια σχετικά: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=704

Αν παρ' όλα αυτά δεν δεις το φως το αληθινό, ξεκίνα να ψάχνεις σχετικά τεστ από web sites σχετικά με την φωτογραφία. Τα LCD-ΤFT monitors με καλύτερα χαρακτηριστικά χρώματος έχουν συνήθως πιο αργούς χρόνους απόκρισης αλλά μεγάλες τιμές contrast (πραγματικού, όχι δυναμικού).
Τα panels που φοράνε αυτά τα monitors συχνά διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, με σημαντικότερη διαφορά την υποστήριξη 8, 7 ή 6 bit χρώματος ανά κανάλι. Από εκεί και πέρα χρησιμοποιούνται άλλες τεχνικές (ψευδο-dithering) για να εξομοιώσουν τα bits που λείπουν. Δυστυχώς τα χαρακτηριστικά αυτά δεν τα βρίσκεις εύκολα στα sites των κατασκευαστών τους.

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη πρόταση, δεν έχω δει τι κυκλοφορεί τελευταία.
Πριν 2 χρόνια περίπου που το έψαχνα, πήρα ένα Samsung SyncMaster 215tw, αλλά δεν ξέρω αν κυκλοφορεί ακόμα, με τι αντικαταστάθηκε κλπ. Γενικά ο απλός κανόνας είναι ότι πληρώνεις παίρνεις. Αν πας για Eizo θα καταλάβεις γιατί είναι τόσο ακριβότερα από κάποια άλλα... Ή γιατί ένα monitor μπορεί να κοστίζει ακριβότερα από ένα laptop με θεωρητικά παρόμοια οθόνη.

Έχω βάλει στα υπόψην την αγορά ενός νέου μόνιτορ. Από όσα βλέπω και διαβάζω η κύρια διαφορά είναι τα πάνελ που φορά μια οθόνη. Τα MVA είναι απείρως καλύτερα από τα TN για φωτογραφική χρήση (όχι όμως για βίντεο και παιχνίδια).

Έτσι για αρχή θα έλεγα ότι ένα EIZO 1931 ή το 1911 (αυτό πρέπει να είναι το νέο μοντέλο) είναι εξαιρετικά για αρχή. Παίζουν στα 400 ευρώ και είναι ό,τι πρέπει για τα μάτια μας.

Πάντως τον τελευταίο καιρό μου λείπει ο χρόνος για να καθίσω και να ασχοληθώ συστηματικά με τη φωτογραφία στον ΗΥ. Έχω ήδη για αρχειοθέτηση περίπου 1200 φωτογραφίες και αρκετά κείμενα για πληκτρολόγηση. Όλα όμως μένουν στο περιθώριο. Το Μακεδονικό βλέπετε είναι σε έξαρση.....

Ζητώ συγνώμη, αλλά η μέρα έχει μόνο τόσες ώρες...

Έχω βάλει στα υπόψην την αγορά ενός νέου μόνιτορ. Από όσα βλέπω και διαβάζω η κύρια διαφορά είναι τα πάνελ που φορά μια οθόνη. Τα MVA είναι απείρως καλύτερα από τα TN για φωτογραφική χρήση (όχι όμως για βίντεο και παιχνίδια).

Ίσως είναι καλή ιδέα να αγορασθεί και δεύτερο monitor από όσους θέλουν και κάτι γρήγορο για παιχνίδια. Βολεύει πολύ να δουλεύει κανείς και τα δύο σε διπλό desktop. Ανοίγει πιο εύκολα πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα.

Έτσι για αρχή θα έλεγα ότι ένα EIZO 1931 ή το 1911 (αυτό πρέπει να είναι το νέο μοντέλο) είναι εξαιρετικά για αρχή. Παίζουν στα 400 ευρώ και είναι ό,τι πρέπει για τα μάτια μας.

19αρι άρχισε να μοιάζει οριακά μικρό. Δουλεύω σε 21" 1680x1050, κι αν είχα και παραπάνω δεν θα με ενοχλούσε...

Πάντως τον τελευταίο καιρό μου λείπει ο χρόνος για να καθίσω και να ασχοληθώ συστηματικά με τη φωτογραφία στον ΗΥ. Έχω ήδη για αρχειοθέτηση περίπου 1200 φωτογραφίες και αρκετά κείμενα για πληκτρολόγηση. Όλα όμως μένουν στο περιθώριο. Το Μακεδονικό βλέπετε είναι σε έξαρση.....

Ζητώ συγνώμη, αλλά η μέρα έχει μόνο τόσες ώρες...

Οι προτεραιότητες που βάζουμε στην ζωή μας αλλά και στην μέρα μας είναι τελικά ότι μας διαφοροποιεί ποιοτικά!
Κατά την γνώμη μου καλώς άφησες στο περιθώριο πράγματα που μπορούν και να περιμένουν.
Στο Μακεδονικό είναι κρίσιμες οι μέρες... Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνεις αλλά νομίζω ότι έχεις τις ειλικρινείς ευχές όλων μας για να βοηθήσεις για ό,τι το καλύτερο! :SFGSFGSF:

Σας ευχαριστώ και τους δυο για την ενημέρωση. Κατάλαβα αρκετά πράγματα.
Μάθετε οτι δεινοπαθώ με μια CRT NEC, καλό μοντέλο αλλά τυφλώνομαι πλέον,γιατί τρώω και ώρες τελευταία.
Βλάση καλή δύναμη σου εύχομαι! Απορώ πως τα προλαβαίνεις όλα αυτά...
Η EIZO 1911 είναι TN και έχει contrast 700:1 και τιμή γύρω στα 270Ε, ενώ η EIZO 1931 είναι S-PVA, έχει contrast 1000:1 και τιμή γύρω στα 400Ε.
Προτιμούμε τις 4:3 ;
Οι Viewsonic λένε τίποτα για μας;
:fahne90:

H ακριβη ειζο ειναι η καλυτερη που μπορεις να παρεις. Αν μπορεις να τα δωσεις μη το σκεφτεσαι.

Re: Απάντηση: Οθόνη LCD για PC

Μάθετε οτι δεινοπαθώ με μια CRT NEC, καλό μοντέλο αλλά τυφλώνομαι πλέον,γιατί τρώω και ώρες τελευταία.

Την έχεις καλορυθμίσει την CRT? Αν βρεις μετρητικό και την ρυθμίσεις θα παίξει καλύτερα από πολλές LCD ειδικά σε θέμα χρώματος (και ταχύτητας φυσικά αλλά δεν μας απασχολεί αυτό προς το παρόν).
Οι CRT θέλουν συχνά επαναρύθμιση όσο γερνάνε. Και μετά από μια αλλαγή θέσης στον χώρο θέλει συνήθως και επαναρύθμιση η γεωμετρίας τους.

Η EIZO 1911 είναι TN και έχει contrast 700:1 και τιμή γύρω στα 270Ε, ενώ η EIZO 1931 είναι S-PVA, έχει contrast 1000:1 και τιμή γύρω στα 400Ε.

Δεν ξέρω τα μοντέλα, αλλά η δεύτερη με το S-PVA είναι προφανώς ανώτερη.

Προτιμούμε τις 4:3 ;

Δεν βρίσκω κάποιο ιδιαίτερο λόγο, προτίμησα 16:10, μάλλον θέμα γούστου.

Οι Viewsonic λένε τίποτα για μας;

Έχει μεγάλη γκάμα, αλλά τα καλά της μοντέλα δεν πολυκυκλοφορούν. Πράγμα που λίγο πολύ ισχύει για τους περισσότερους κατασκευαστές βέβαια. Πολύ δύσκολα θα βρεις κορυφαία μοντέλα δίπλα δίπλα σε λειτουργία ώστε να μπορέσεις να τα συγκρίνεις...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Οθόνη LCD για PC

Την έχεις καλορυθμίσει την CRT? Αν βρεις μετρητικό και την ρυθμίσεις θα παίξει καλύτερα από πολλές LCD ειδικά σε θέμα χρώματος (και ταχύτητας φυσικά αλλά δεν μας απασχολεί αυτό προς το παρόν).
Οι CRT θέλουν συχνά επαναρύθμιση όσο γερνάνε. Και μετά από μια αλλαγή θέσης στον χώρο θέλει συνήθως και επαναρύθμιση η γεωμετρίας τους.

Το θέμα δεν είναι τόσο η ποιότητα της εικόνας Ηλίας Σ. αλλά η ακτινοβολία!
Φοβάμαι οτι, παρά το καλό φίλτρο που της έχω, σε λίγο θα βλέπω τοσο φλού τις εικόνες, λόγω ματιών, που θα χάσω κάθε ενδιαφέρον για τη φωτογραφία! :speechless-smiley-0

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Οθόνη LCD για PC

Το θέμα δεν είναι τόσο η ποιότητα της εικόνας Ηλίας Σ. αλλά η ακτινοβολία!
Φοβάμαι οτι, παρά το καλό φίλτρο που της έχω, σε λίγο θα βλέπω τοσο φλού τις εικόνες, λόγω ματιών, που θα χάσω κάθε ενδιαφέρον για τη φωτογραφία! :speechless-smiley-0

Τα μάτια σου δεν κουράζονται απ' την ακτινοβολία αλλά απ' την προσήλωση στην οθόνη! Μια LCD οθόνη αν είναι πιο καθαρή μπορεί να αποδειχθεί λίγο πιο ξεκούραστη γιατί θα δυσκολεύεται λιγότερο το μάτι να δει, αν και μιλάμε για μικροδιαφορές. Μια καλή CRT είναι σχεδόν ισοδύναμη με μια καλή LCD σε ποιότητα εικόνας. Πρόσεχε περισσότερο τις αντανακλάσεις, τον φωτισμό του χώρου, την θέση σου μπροστά στην οθόνη και κυρίως τον χρόνο που την χρησιμοποιείς. Δεν σε κουράζει η ακτινοβολία...

αν θες μια πολυ καλη οθονη με ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ευκρινεια , χρωμα , ταχυτητα και...... γωνια θεασης δες και την ACER AL 1951 !

ειναι φοβερη για φωτογραφια ! γιαυτο και την αγορασα με αυτο το σκεπτικο !

αλλα.... το κλου της υποθεσης ηταν οτι δειχνει ΑΨΟΓΑ και τα βιντεο.......ειτε DVD ειτε ... mkv !!!!
αυτο δεν το περιμενα ...

εχει και μεγαφωνακια στη βαση της

θα την βρεις παμφτηνη αλλα ειναι σε 4:3 καδρο...

ποιοτητα κατασκευης πολυ καλη και αριστη εμφανιση !

θα βαλω και φωτο.........

γραψε ακυρο δεν βγαινει πλεον ειναι 2 χρονων + μοντελο ........

αν την βρεις μεταχειρισμενη χωρις προβλημα χτυπα την

Last edited:
Εξαιρετικη εως αριστη ειναι και αυτη η 22 ιντζων ...και WIDE καδρο !!!

στα 270 ευρω στο ΕΒΑΥ !

Produktbeschreibung :
Acer P 223 wd

* 22 Zoll LCD-Monitor,Widescreen-Format
* WSXGA-Auflösung (1.680x1.050)
* 300 cd/m² Helligkeit, Kontrast: 2.500:1
* Betrachtungswinkel horizontal: 170 Grad
* Betrachtungswinkel vertikal: 160 Grad
* 5 ms Reaktionszeit
* DVI-D & HDCP υποστηριξη !

Attachments

• 0511469.jpg
    0511469.jpg
    10 KB · Views: 5
EIZO.Μακράν οι καλύτερες σε βάθος χρόνου(ξαδέρφη σχεδιάστρια με την ίδια EIZO από το 2000)...

Ανοιξα το θέμα και... εξαφανίστηκα! Αλλά νά'μαι πάλι. Ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις σας και την ενημέρωση. Προσανατολίζομαι προς την EIZO 1931.
Όμως κάπου αλλού διάβασα οτι δέν είναι καλή στην πλάγια θέαση και άλλος λέει ότι δεν έχει τόσο καλό μαύρο, οπότε ξαναμπερδεύομαι.
Έχει κανείς ιδία γνώμη για την οθόνη αυτή; :chinscratch:

Ανοιξα το θέμα και... εξαφανίστηκα! Αλλά νά'μαι πάλι. Ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις σας και την ενημέρωση. Προσανατολίζομαι προς την EIZO 1931.
Όμως κάπου αλλού διάβασα οτι δέν είναι καλή στην πλάγια θέαση και άλλος λέει ότι δεν έχει τόσο καλό μαύρο, οπότε ξαναμπερδεύομαι.
Έχει κανείς ιδία γνώμη για την οθόνη αυτή; :chinscratch:

Θα σου πρότεινα να βλέπεις τις γνώμες ΜΟΝΟ όσων τις χρησιμοποιούν νγια φωτογραφική χρήση. Άλλο το dvd και τα games. Π.χ. δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δουλεύει PS υπό γωνία στον ΗΥ του.

Θα σου πρότεινα να βλέπεις τις γνώμες ΜΟΝΟ όσων τις χρησιμοποιούν νγια φωτογραφική χρήση. Άλλο το dvd και τα games. Π.χ. δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δουλεύει PS υπό γωνία στον ΗΥ του.

Μα αυτούς ρωτάω φίλε Βλάση, εδώ!
Κάποιος που να την έχει ο ίδιος, για φωτογραφία βέβαια, δεν έχει φανεί νομίζω.
Πάντως έχω βοηθηθεί αρκετά απ' όσα γράφονται εδώ και ευχαριστώ όλους σας.:BDBDG54:

Ξέρει κανείς κάτι για τα παρακάτω καταστήματα;

http://www.technixx.gr/

και
Camber AE

Αν αγοράσεις απ' αυτά, έχεις κάποια εξασφάλιση;
Ενδιαφέρομαι για οθόνη. Με αντικαταβολή.:SFGSFGS5: