Οθόνη υπολογιστή TFT. Αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ προς επισκευή.

23 December 2007
1,710
Το πρόβλημα που παρουσιάζει είναι το εξής:
Μετά από περίπου είκοσι λεπτών κανονικής λειτουργίας, σταματάει να
λειτουργεί, (μαυρίζει) και πρέπει να σβηστεί για λίγα λεπτά ώστε να ξανανοιχθεί για να λειτουργήσει για λίγο ακόμα και πάλι τα ίδια και πάλι και πάλι.
Υποψιάζομαι πως η αιτία είναι το ενσωματωμένο παλμοτροφοδοτικό. Προσπάθησα να την ανοίξω, αλλά αφού αφαίρεσα τις τρεις φανερές και κάνα δυο κρυφές βιδες, δεν κατάφερα να βγάλω το πίσω καπάκι. Αξίζει τον κόπο να ξανασχοληθώ, η την πάω στην ανακύκλωση;

Όταν μαυρίζει, αν φωτίσεις με ένα πολύ ισχυρό φως πάνω της, μπορείς να διακρίνεις κάπως την προβαλλόμενη εικόνα ή δεν φαίνεται τίποτα;

Εννοεί ότι έχει καεί το backlight και στην ουσία δεν υπάρχει οπίσθιος φωτισμός για να φανούν τα εικονοστοιχεία.
Για αυτό προτείνει τη χρήση φακού, προς διερεύνηση του προβλήματος.
Backlight δεν βρίσκεις εύκολα, σίγουρα μέσω ebay εάν η οθόνη ήταν της προκοπής και υπήρχαν ανταλλακτικά, διαφορετικά...

Απάντηση: Re: Οθόνη υπολογιστή TFT. Αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ προς επισκευή.

Εννοεί ότι έχει καεί το backlight και στην ουσία δεν υπάρχει οπίσθιος φωτισμός για να φανούν τα εικονοστοιχεία.
Για αυτό προτείνει τη χρήση φακού, προς διερεύνηση του προβλήματος.
Backlight δεν βρίσκεις εύκολα, σίγουρα μέσω ebay εάν η οθόνη ήταν της προκοπής και υπήρχαν ανταλλακτικά, διαφορετικά...

Πως είναι δυνατόν να έχει καεί ο οπίσθιος φωτισμός αφού η οθόνη παίζει κανονικά για αρκετή ώρα και ξαναπαίζει αφού ξεκουραστεί για λίγο;
Εμένα μου φαίνεται σαν κάτι να ζεσταίνεται και να διακόπτει την λειτουργία του και μετά από λίγη ώρα ξεκούρασης να επανέρχεται.
Κάτι άλλο που μου έρχεται στο μυαλό είναι να μπαίνει σε safe energy mode χωρίς λόγο και αφού κλεισθεί και ξανανοιχθεί, να δουλεύει για λίγο κανονικά.

O inverter είναι ουσιαστικά το κύκλωμα το οποίο χρονίζει και οδηγεί τους λαμπτήρες CCFL του οπίσθιου φωτισμού. Όταν αυτός αρχίζει να πνέει τα λοίσθια, μπορεί να εκδηλώσει συμπεριφορά σαν αυτή που περιγράφεις.

Στα laptop και στις οθόνες υπολογιστών, συνήθως είναι ενσωματωμένος στη λάμπα και όχι ως ξεχωριστό εξάρτημα, οπότε η αλλαγή πάει πακέτο...

Απάντηση: Re: Οθόνη υπολογιστή TFT. Αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ προς επισκευή.

Όταν μαυρίζει, αν φωτίσεις με ένα πολύ ισχυρό φως πάνω της, μπορείς να διακρίνεις κάπως την προβαλλόμενη εικόνα ή δεν φαίνεται τίποτα;

Όντως αυτό είναι. Ο φωτισμός με ισχυρό φως της οθόνης έδειξε αμυδρά τα είδωλα. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; (αν και ξέρω την απάντηση)-bye-:grinning-smiley-043

Aναζητείς ανταλλακτικό inverter ή BLU (Back Light Unit) για το μοντέλο της οθόνης σου, σε συμφέρουσα τιμή...

τα inverter, αν τελικα φταιει αυτο, ειναι πολυ φτηνα στον αγιο ebay.

Εγω που ψωνισα ενα για ενα λαπτοπ εκανε το ιλιγγιωδες ποσο του 1,5 euro... ειχε βεβαια και ακριβοτερα... με 7...

Στέλιο το μεγαλύτερο ποσοστό είναι στο τροφοδοτικό της
"φουσκώνουν" οι πυκνωτές και σταματά να δουλεύει.

υπάρχει όμως και η περίπτωση να είναι προβληματικό το backlight (είναι σαν μικρή λάμπα φθορίου ) που είναι αρκετά επίπονο να την αλλάξεις

απλα για να ξερετε στα laptop ο inverter δεν ειναι ενσωματωμενος στην λαμπα αλλα ξεχωριστω πλακετακι σχετικα φτηνο και τις περισσοτερες φορες ειναι στο κατω μερος τις οθονης και στο μεσων αυτης

τωρα με τα νεα laptop που εχουν οθονες led εχουμε χαλαρωση απο αυτην την ηλιθια βλαβη

για την βλαβη στην οθονη του φιλου μαλλον ειναι οπως τα λεει ο kokar

Re: Απάντηση: Οθόνη υπολογιστή TFT. Αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ προς επισκευή.

Philips HNS8190T είναι Κώστα. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν κατάφερα να την ανοίξω.

Στέλιο, αφού βγάλεις την βάση και τις περιμετρικές βίδες που έχει
τότε με ενα πλακέ εργαλείο ( εγώ χρησιμοποιώ μια παλιά RAM ) για να
μην γδάρεις τα πλαστικά.
δες ένα video από άλλη οθόνη

http://www.youtube.com/watch?v=4RNbnvRXyWA