Ότι γράψεις στο iBooks ανήκει στην Apple?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ότι γράψεις στο iBooks ανήκει στην Apple?

Εχμ... Μία μικρή παρένθεση... :p
Το SCORM δεν το δημιούργησε η Apple. Υπήρχε από το 2000.

Επίσης, στο ebook που είδα, εκτός από το περιεχόμενο που μπορεί να είναι καλό, δεν παρατήρησα κάτι παραπάνω από ένα Carousel και ένα Lightbox, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί το θεωρεί σούπερ έξτρα φανταστρουμφικό;
Σίγουρα έχει ωραία transitions, αλλά, νταξ... :p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ότι γράψεις στο iBooks ανήκει στην Apple?

δυστυχώς όμως, οπου δεν υπάρχει προοπτική έστω και ελαχίστου κέρδους, δεν ανθεί τίποτα, είτε λέγεται εκπαίδευση, είτε βιοτεχνολογία...

Rule of acquisition No 209!!!

Quark-ferengi-21319000-807-831.jpg

:p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ότι γράψεις στο iBooks ανήκει στην Apple?

Σ εναν ρεαλιστικο κοσμο (σαν αυτο που ζουμε κι οχι ονειρευομαστε) , θα ηθελα οι μαθητες μου να εχουν τη καλυτερη εκπαιδευση , με οποιοδηποτε τροπο.
Αν αυτος ειναι Proprietary ή οχι, δεν μ ενδιαφερει, αρκει να επιτελει σωστα το εργο του.

Μα εσύ δε μιλάς για ρεαλιστικό κόσμο παραπάνω
Αλλά για τον ιδανικό δικό σου κόσμο όπου όλοι έχουν μηλα.
(ο δικός μου δεν έχει)

Ρεαλιστικό δεν είναι να πληρώσει ο δάσκαλος ένα μηνιάτικο για να πάρει apple tablet.

Ρεαλιστικό είναι και ότι το Gutenburg Project ορίζει το
‛Δωρεάν’
Με άλλη έννοια από αυτή που της δίνουν κάποιοι.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ότι γράψεις στο iBooks ανήκει στην Apple?

Εσύ ονειρεύεσαι μια ουτοπία... Αν δεν βάλουν "πλάτες" εταιρίες όπως η apple (με το αζημίωτο όμως πάντα),...
Α ρε Τακη....

Περιμένεις από την Apple (και την κάθε Apple) να ''μορφώσει'' το παιδί σου;

Οι ''πλάτες'' μπαίνουν από τον καθένα μας ατομικά.

Αν πχ δεν πάρεις το παιδι σου από το χέρι να μάθει να γράφει (και όχι μόνο να πληκτρολογεί), αν δεν το πας να δει από κοντά τι ειναι ολα αυτα που βλέπει σε μια οθονη, αν δεν το μάθεις να έχει αρχές και ευαισθησίες (και όχι μόνο καταναλωτικές ανάγκες)....

Αν το εχεις στη γωνία να ασχολείται με το (κάθε) iPad προκειμένου εσύ να εχεις την ησυχία σου για να ασχολείσαι με το (κάθε) BluRay....

(προφανώς δεν μιλάω για σενα προσωπικά, κανω παραλληλισμό με αυτά που βλέπω να παίζουν...)

Οι ''ουτοπίες'' ειναι μια (φτηνή) δικαιολογία για την αποποίηση των ευθυνών μας...

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ότι γράψεις στο iBooks ανήκει στην Apple?

Η συζήτηση, ως συνήθως, κατέληξε σε αμπελοφιλοσοφίες...
Ένα από τα προβλήματα της σύγχρονης παιδείας, είναι ότι ... δεν είναι σύγχρονη..
Τα νέα παιδιά που είναι "μέχρι τα μπουνια" χωμένα στα computer και gadgets, βρίσκουν απίστευτα βαρετή και παρωχημένη την μάθηση μέσω βιβλίων τα οποία συνήθως ειναι και γραμμένα πριν 20 χρονια..
Η apple δίνει μια λύση και μια νέα πλατφόρμα για την μοντέρνα εκπαίδευση και ρίχνει το ειδικό βαρος της ώστε να έχει ελπίδες να πετύχει το εγχείρημα. Ναι, σίγουρα σκοπεύει στο κέρδος αλλα προφανώς δεν είναι ο μονος λόγος, έχει και ανάλογες ευαισθησίες, όπως αποδεικνύει και η ενασχόληση της με την εκπαίδευση τόσα χρονια (βλέπε Itunes University).
Και ναι, θα ήθελα το παιδι μου να είναι πιο engaged όταν θα πάει σχολειο και να μην αντιμετωπίζει ενδιαφέροντα μαθήματα όπως φυσική, χημεία κλπ με την αδιαφορία που να αντιμετώπιζα εγώ, αδιαφορία που πήγαζε όχι μονο από την αδυναμία μετάδοσης του καθηγητή αλλα και από τα βαρετά συγγράμματα..

H apple δεν προκειται να μορφωσει φυσικα.... αλλα να δωσει κινητρα και μεσα για καλυτερη , ευκολοτερη και πιο ευχαριστη εκπαιδευση.
Δεν αντικαθιστα τιποτα, απλα διευρυνει τα μεσα που εχει καποιος για να μεταδωσει γνωσεις κι εμπειριες.

Συριε δυστυχως ανθρωποι που σκεφτονται ετσι μας καταντησαν σαν τα μουτρα μας, γιατι παντου βλεπουν προβληματα και συνομωσιες... ενω καποιοι αλλοι βλεπουν ευκαιρειες.

Η apple δεν ειναι φυσικα φιλανθρωπικο ιδρυμα, εμενα ομως δεν με νοιαζει αυτο, αλλα το τι μπορω εγω να κανω με τα εργαλεια της.
Αυτη ειναι η διαφορα μας...

Οσν αφορα την ιδια την εκπαιδευση, υπαρχουν πολλοι τομεις που μπορει μια τετοια τεχνολογια (οχι απαραιτητα το ipad) να βοηθησει.
Και το εχω δει με τα ματια μου.
Παιδα με "ιδιαιτερες" ικανοτητες που σε αλλη εποχη θα ειχαν αποκλειστει , με τετοιου ειδους βοηθηματα μπορουν και παλι να ενταχτουν στη κοινωνια και ν αποδοσουν καλυτερα.

Παιδια, που για οποιοδηποτε λογο, δεν εχουν προσβαση πχ σε εργαστηρια Φυσικης-Χημειας-Βιολογιας κλπ , μπορουν , εστω και ψηφιακα, να αποκτησουν καποια εμπειρια και γνωσεις.

Ο ανιψιος μου, αν και μολις 2,5 χρονων, ξερει ηδη να μετραει , ξερει την αλφαβητα, με τροπο διασκεδαστικο , σα παιχνιδι.
Φυσικα και δεν αντικαθιστα το πραγματικο παιχνιδι, αλλα οταν ενα σημερινο παιδι δεν εχει την αλανα που εσυ κι εγω γνωρισαμε, ειναι καλυτερο να περναει την ωρα του δημιουργικα (με την επιβλεψη καποιου φυσικα) , παρα μπροστα σε μια τηλεοραση.

Takisot, θεωρώ πολύ ισορροπημένα τα μηνύματα σου :-)
Να μη θυμίζω ότι και το ελληνικό κράτος χρηματοδοτεί και αυτό διαφορά πανεπιστήμια του εξωτερικού, και αυτό όπως φαίνεται για ιδιοτελείς σκοπούς.

Πάντως τα μαθηματικά είναι προικισμένα, στο ότι δε πατεντάρονται εξισώσεις και αριθμοί, κάτι έμεινε από τα θετικά στις επιστήμες που το χάσαμε στη πληροφορική και έχει αρχίσει να μου θυμίζει Art.

Επί του συγκεκριμένου πάντως η ένσταση μου είναι για τα copyrights – publishing – distribution rights, το DRM, και τον ορισμό του δωρεάν.

Όταν η MS άλλαξε το όνομα του ‛My Documents’ σε ‛Documents’ κάποιοι με Black Humor έλεγαν… Σωστά έγινε η αλλαγή γιατί δεν θα είναι δικά σας τα δεδομένα στο μέλλον – συνηθίστε το :D

Η συζήτηση κατέληξε, ''ως συνηθως'', στον χαρακτηρισμό οποιουδήποτε σοβαρότερου του ''καλή - κακή Apple'' θέματος ως ''Αμπελοφιλοσοφίας''....

Εμ βέβαια, αναμένομενο...όταν οι προβληματισμοί και οι ευαισθησίες μας περιορίζονται στην υπεράσπιση των ευαισθησιών της Apple....

Ασε μας τουλάχιστον Τακη να έχουμε κι εμείς τις δικές μας απόψεις και ευαισθησίες οι οποίες μπορεί εσένα να σου φαντάζουν αμπελοφιλοσοφίες...

Και εύχομαι το παιδί σου να ασπάζεται την άποψή σου (όχι πως θα ''μπορεί'' να κάνει κι αλλιώς - και το ''μπορεί'' δεν έχει να κάνει μόνο μ εσένα δυστυχώς). 'Αλλως θα ειναι σίγουρα δυστυχισμένο (και θα φταις (και) εσύ γι' αυτό).

Γιάννη: Άλλα αντ' αλλων....Έχω σταματήσει να αναφέρομαι στην Apple εδώ και πολύ ώρα και συ παλι για συνομωσίες και την Apple μου λες...Δεν στη κατηγοράω βρε παιδί μου. Άλλα με προβληματίζουν (κακώς προφανώς (σίγουρα εδώ) βέβαια γιατί ειναι ''αμπελοφιλοσοφίες'' και ''ουτοπίες''.....)

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ότι γράψεις στο iBooks ανήκει στην Appl

Δεν με νοιαζει ο κοσμος μας να εχει μηλα, απλα να εχει τις απαραιτητες δυνατοτητες για σωστη εκεπαιδευση (και οχι μονο).
Αν ειναι μηλα, αχλαδια κλπ λιγο μ ενδιαφερει.

Κι επειδη ξερω απο εκπαιδευτικους , μεχρι προτεινος, υπηρχε επιδοτηση , καθε χρονο σχεδον γι αποκτηση εξοπλισμου , περιπου 350 ευρω ετησιως.
Αρα δεν χρειαζοταν ενας μισθος.

Ασε που σε πολλες περιπτωσεις , δινεται δωρεαν ο εξοπλισμος (μη μενουμε φυσικα στην Ελλαδα που ετσι κι αλλιως τιποτα δε λειτουργει τωρα...)

Μα εσύ δε μιλάς για ρεαλιστικό κόσμο παραπάνω
Αλλά για τον ιδανικό δικό σου κόσμο όπου όλοι έχουν μηλα.
(ο δικός μου δεν έχει)

Ρεαλιστικό δεν είναι να πληρώσει ο δάσκαλος ένα μηνιάτικο για να πάρει apple tablet.

Ρεαλιστικό είναι και ότι το Gutenburg Project ορίζει το
‛Δωρεάν’
Με άλλη έννοια από αυτή που της δίνουν κάποιοι.

Last edited:
Συριε, παντου βλεπεις καλους και κακους... δεν υπαρχουν τετοια πραγματα , δυστυχως.
Αν υπηρχαν , θα ηταν απλο να τα ξεφορτωθουμε!

Σε καθε ενεργεια , υπαρχει η θετικη και αρνητικη πλευρα.
Αν εσυ δωσεις ενα μαχαιρι σε καποιον, αυτος μπορει να το χρησιμοποιησει για να καθαρισει ενα μηλο ή για να "καθαρισει" καποιον !

Ειναι δικη του υποχρεωση να το εκμεταλλευτει σωστα (και του περιβαλλοντος φυσικα, να τον μαθει να το χρησιμοποιει "σωστα").

Δεν ειναι υποχρεωση της Apple να σε μορφωσει, αλλα να σου δωσει καποια εργαλεια... και να κερδισει κατι απ αυτο .

Εχεις δικαιωμα να μην τα χρησιμοποιεις αν δε θες... τοσο απλα.

Απάντηση: Re: Ότι γράψεις στο iBooks ανήκει στην Apple?

Η συζήτηση κατέληξε, ''ως συνηθως'', στον χαρακτηρισμό οποιουδήποτε σοβαρότερου του ''καλή - κακή Apple'' θέματος ως ''Αμπελοφιλοσοφίας''....

Εμ βέβαια, αναμένομενο...όταν οι προβληματισμοί και οι ευαισθησίες μας περιορίζονται στην υπεράσπιση των ευαισθησιών της Apple....

Ασε μας τουλάχιστον Τακη να έχουμε κι εμείς τις δικές μας απόψεις και ευαισθησίες οι οποίες μπορεί εσένα να σου φαντάζουν αμπελοφιλοσοφίες...

Και εύχομαι το παιδί σου να ασπάζεται την άποψή σου (όχι πως θα ''μπορεί'' να κάνει κι αλλιώς - και το ''μπορεί'' δεν έχει να κάνει μόνο μ εσένα δυστυχώς). 'Αλλως θα ειναι σίγουρα δυστυχισμένο (και θα φταις (και) εσύ γι' αυτό).

Γιάννη: Άλλα αντ' αλλων....Έχω σταματήσει να αναφέρομαι στην Apple εδώ και πολύ ώρα και συ παλι για συνομωσίες και την Apple μου λες...Δεν στη κατηγοράω βρε παιδί μου. Άλλα με προβληματίζουν (κακώς προφανώς (σίγουρα εδώ) βέβαια γιατί ειναι ''αμπελοφιλοσοφίες'' και ''ουτοπίες''.....)

Αυτό κατάλαβες από τα μηνύματα μου; Το ότι οι ευαισθησίες μου σταματούν στην υπεράσπιση των ευαισθησιών της Apple??!!! Αν ναι, έχεις "προφανώς" πρόβλημα αντίληψης..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ότι γράψεις στο iBooks ανήκει στην Appl

Δεν με νοιαζει ο κοσμος μας να εχει μηλα, απλα να εχει τις απαραιτητες δυνατοτητες για σωστη εκεπαιδευση (και οχι μονο).
Αν ειναι μηλα, αχλαδια κλπ λιγο μ ενδιαφερει.

Κι επειδη ξερω απο εκπαιδευτικους , μεχρι προτεινος, υπηρχε επιδοτηση , καθε χρονο σχεδον γι αποκτηση εξοπλισμου , περιπου 350 ευρω ετησιως.
Αρα δεν χρειαζετοταν ενας μισθος.
Ασε που σε πολλες περιπτωσεις , δινεται δωρεαν ο εξοπλισμος (μη μενουμε φυσικα στην Ελλαδα που ετσι κι αλλιως τιποτα δε λειτουργει τωρα...)

Το κράτος πληρώνει την επιδότηση… από την τσέπη μας
Φυσικά η apple δεν ήταν από τους ωφελημένους σε αυτές τις επιδοτήσεις.
MS, HP, άλλοι IHVs και retail
Αν θες την άποψή μου θα μπορούσε και η apple να έχει κάτι από την πίτα, αλλά φυσικά θα αντιδρούσε σθεναρά σε ένα dual boot iPAd που να προσφέρει και linux… :D

Φυσικά εάν δε μείνουμε στην Ελλάδα, μπορούμε να δούμε υπολογιστές που φτιαχτήκαν ώστε να είναι οικονομικοί στην ιδία και στην κίνα και όχι για υπολογιστές που κοστίζουν μηνιάτικα πολλά στην περίπτωσή τους.

Επαναλαμβανω, οτι μπορεις να εκδοσεις οποιοδηποτε ebook που φτιαχνεις με ανεξαρτητο προγραμμα σε οποιαδηποτε πλατφορμα.
Το νεο format για textbook ειναι αποκλειστικοτητα της Apple, κι ετσι οταν σου δινει δωρεαν τα εργαλεια και το καναλι διανομης ειναι τουλαχιστον αστειο να θες να τα εκμεταλλευτεις , χωρις καποιους συμβιβασμους.

Ολα τ αλλα ειναι οχι απλως ουτοπιστικα , αλλα κι επικινδυνα !
Φτιαξε λοιπον εσυ μια εταιρεια, που καποιος "εξυπνακιας¨θα εκμεταλλευεται για να βγαλει κερδος ,και μαλλον δεν θα την εχεις για πολυ ακομη (στην Ελλαδα εχουμε πολλα τετοια παραδειγματα).

Takisot, θεωρώ πολύ ισορροπημένα τα μηνύματα σου :-)
Να μη θυμίζω ότι και το ελληνικό κράτος χρηματοδοτεί και αυτό διαφορά πανεπιστήμια του εξωτερικού, και αυτό όπως φαίνεται για ιδιοτελείς σκοπούς.

Πάντως τα μαθηματικά είναι προικισμένα, στο ότι δε πατεντάρονται εξισώσεις και αριθμοί, κάτι έμεινε από τα θετικά στις επιστήμες που το χάσαμε στη πληροφορική και έχει αρχίσει να μου θυμίζει Art.

Επί του συγκεκριμένου πάντως η ένσταση μου είναι για τα copyrights – publishing – distribution rights, το DRM, και τον ορισμό του δωρεάν.

Όταν η MS άλλαξε το όνομα του ‛My Documents’ σε ‛Documents’ κάποιοι με Black Humor έλεγαν… Σωστά έγινε η αλλαγή γιατί δεν θα είναι δικά σας τα δεδομένα στο μέλλον – συνηθίστε το :D

Δεν θες φανταζομαι να καταληξουμε τη συζητηση περι πολιτικης και κοσμοθεωριας.
Δεν θα τελειωσουμε ποτε!!! -bye-

Το κράτος πληρώνει την επιδότηση… από την τσέπη μας
Φυσικά η apple δεν ήταν από τους ωφελημένους σε αυτές τις επιδοτήσεις.
MS, HP, άλλοι IHVs και retail
Αν θες την άποψή μου θα μπορούσε και η apple να έχει κάτι από την πίτα, αλλά φυσικά θα αντιδρούσε σθεναρά σε ένα dual boot iPAd που να προσφέρει και linux… :D

Φυσικά εάν δε μείνουμε στην Ελλάδα, μπορούμε να δούμε υπολογιστές που φτιαχτήκαν ώστε να είναι οικονομικοί στην ιδία και στην κίνα και όχι για υπολογιστές που κοστίζουν μηνιάτικα πολλά στην περίπτωσή τους.

Re: Απάντηση: Re: Ότι γράψεις στο iBooks ανήκει στην Apple?

Συριε, παντου βλεπεις καλους και κακους... δεν υπαρχουν τετοια πραγματα , δυστυχως.
Αν υπηρχαν , θα ηταν απλο να τα ξεφορτωθουμε!

Σε καθε ενεργεια , υπαρχει η θετικη και αρνητικη πλευρα.
Αν εσυ δωσεις ενα μαχαιρι σε καποιον, αυτος μπορει να το χρησιμοποιησει για να καθαρισει ενα μηλο ή για να "καθαρισει" καποιον !

Ειναι δικη του υποχρεωση να το εκμεταλλευτει σωστα (και του περιβαλλοντος φυσικα, να τον μαθει να το χρησιμοποιει "σωστα").

Δεν ειναι υποχρεωση της Apple να σε μορφωσει, αλλα να σου δωσει καποια εργαλεια... και να κερδισει κατι απ αυτο .

Εχεις δικαιωμα να μην τα χρησιμοποιεις αν δε θες... τοσο απλα.

Με κάλυψε ο Τάκης:

Αυτό κατάλαβες από τα μηνύματα μου; Το ότι το πρόβλημα μου ειναι η Apple και τα εργαλεία της??!!! Αν ναι, έχεις "προφανώς" πρόβλημα αντίληψης..

:p

Ολα τ αλλα ειναι οχι απλως ουτοπιστικα , αλλα κι επικινδυνα !
Τι εννοείς;
Θα προτιμούσα απλώς να ''καθαρίσει'' ένα ''μήλο''... :p

Το ερώτημα είναι κατά βάση φιλοσοφικό.

Η μία πλευρά λέει "θέλω τα πιο όμορφα (ενδεχομένως και αποτελεσματικά) εργαλεία ανεξαρτήτως τιμής και φιλοσοφίας / νοοτροπίας. Δεν με νοιάζει το ότι η Apple παρέχει μια κλειδωμένη πλατφόρμα, αποκλειστικά δικιά της, την οποία χρεώνει όσο γουστάρει μη έχοντας ανταγωνισμό.".

Η άλλη πλευρά λέει "θέλω ανοιχτές πλατφόρμες ώστε το κόστος να είναι χαμηλό λόγω του ανταγωνισμού και να περνάει στις νέες γενιές η φιλοσοφία του ανοιχτού λογισμικού και γενικότερα να έχουμε πολύ μικρότερο φόβο Big Brother. Μπορεί τα εργαλεία να μην είναι τόσο καλογυαλισμένα αλλά μικρό το κακό.".

Η τρίτη πλευρά λέει "όλα αυτά είναι βλακείες! βιβλία και πάλι βιβλία! από χαρτί!".

Για μένα η πρώτη επιλογή απλά δεν παίζει ως τρομακτικά επικίνδυνη εκτός από ακριβή. Λίγα πράγματα μπορώ να φανταστώ χειρότερα από μια εταιρεία να ελέγχει όλο τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό και λογισμικό μιας χώρας.

Ευτυχώς στην Ελλάδα το πρώτο σενάριο είναι μη υλοποιήσιμο λόγω νομοθεσίας (όπως και αφραγκίας :p).

Παλι ισοπεδωνεις τα παντα ... καλο - κακο , ασπρο - μαυρο κλπ

Για μενα , πιο επικυνδυνη ειναι μια αναρχη Δημοκρατια , παρα μια καλα δομημενη Ολιγαρχια !

Αλλωστε , και η περιφημη "Αρχαια Ελληνικη Δημοκρατια" , δεν ηταν παρα μια Δημοκρατια "Αριστων"... των λιγων κι εκλεκτων... και αυτων που "Γνωριζαν" και συμμετειχαν .
Δεν ηταν μια Δημοκρατια των πολλων, των γυναικων, των δουλων κλπ....

Αλλα παει μακρια η βαλιτσα τωρα!!!-bye-

Δεν συγκρινω βρε... απλα τονιζω τις διαφορες οσον αφορα τη Δημοκρατια και το τι θεωρει καποιος σωστο ή Δημοκρατικο.

Εσυ απλα , συγχεεις στο μυαλο σου, το οτι η apple δεν εχει τον ελεγχο του περιεχομενου του υλικου προς εκπαιδευση.
Και ουτε μπορουμε να βλεπουμε παντου σκανδαλα τυπου Siemens, επειδη εμεις εχουμε συνηθισει κατι τετοιο και το θεωρουμε αυτονοητο.

Ειπαμε εργαλεια διαθετει και τεχνογνωσια.
Αν καποιος αλλος μπορει καλυτερα, ας το κανει και με ανοιχτο τροπο... κανενα προβλημα.

Την Apple δυστυχως τη ξερεις πολυ επιφανειακα...