Ότι γράψεις στο iBooks ανήκει στην Apple?

Απάντηση: Re: Ότι γράψεις στο iBooks ανήκει στην Apple?

Για προσωπικη χρηση , ισως τα ανοιχτα συστηματα - λειτουργικα κλπ να ειναι εφαρμοσιμα, αλλα στον επαγγελματικο χωρο , με τιποτα.

:HTEHETH63:

Επαναλαμβάνω το πρόβλημα εδώ δεν είναι το τεχνολογικό αλλά τα business practices / business models / royalties
Όπως ακριβώς και σε περιπτώσεις με τη μουσική βιομηχανία, και τον τρόπο που μια ισχυρή εταιρία θέλει να εκμεταλλευτεί τον κόσμο.

Πολλοί έφαγαν την φόλα του ‛κλειστού για το καλό μας’ και της ‛υποστήριξης’ και του ROI και TCO – τι όμορφα που ακούγονται όλοι αυτοί οι νέοι όροι, οι μελέτες, οι κουστουμαρισμένοι consultants και τα χαρτιά.

Φυσικά η πραγματικότητα είναι διαφορετική και αποτυπώνεται εύκολα:
http://news.netcraft.com/archives/2012/01/03/january-2012-web-server-survey.html
Totals for Active Sites Across All Domains
June 2000 - January 2012
wpid-overalld1.png

Τα ίδια έχουμε ακούσει και για κλειστά κρυπτογραφικά συστήματα (μιας και αναφέραμε τους μαθηματικούς) … παρόλο που όλοι οι ακαδημαϊκοί είναι υπέρ των ανοιχτών πρωτοκόλλων-αλγορίθμων, ώστε όλη η κοινότητα να μαθαίνει και να ελέγχει.

Το κλειστό δεν είναι μονόδρομος. Το κλειστό πρότυπο είναι στην ουσία ‛διαίρει και βασίλευε’
Ενώ το κλειστό που βασίζεται σε ανοιχτό πρότυπο και από πάνω από το ανοιχτό βάζουν κλειδαριές… μου θυμίζει τι έκανε η MS με τον IE και τις καταδίκες, καθώς και τις ιστορικές δίκες όπου η IBM υποχρεώθηκε να κάνει unbundle το hardware από το software των mainframe.

Όσο για τη χρήση του όρου δωρεάν με τέτοιο τρόπο, κλασικό διάβασμα το free as in speech but not free as in beer.

Last edited:

Τωρα νομιζω οτι ξεφευγουμε αρκετα.

Καλο θα ηταν ν ανοιξουμε ενα αλλο νημα περι ανοιχτου λογισμικου .

Το κλειδωμένο πρότυπο
Είναι σίγουρα On Topic :music-smiley-005:

Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα (Ούτε νομίζω κάποιος άλλος)
Όταν μια εταιρία σε χρεώνει για να αγοράσεις κάτι που ‛ακολουθεί πρότυπα’
Και είναι καλύτερο από το δωρεάν.
Για τα όποια κλειδωμένα πρότυπα δεν είναι κακό να συζητάμε.

Ποιο ειναι λοιπον το θεμα μας τωρα?

Αν συμφωνουμε οτι ζουμε σ αυτη τη κοινωνια, με τη παραδοχη οτι οι εταιρειες υπαρχουν για να εχουν μεγιστο κερδος
(οχι οτι συμφωνω , αλλα δε κανω και κατι για να το αποτρεψω), τοτε δεν γινεται αλλιως.

Χρειαζοντα τα κλειστα προτυπα , οτι και να λες, και το αποδεχομαι !

Ειναι πιο εντιμο , απο το να ονειρευομαι ουτοπιστικες Φρουτοπιες.... αλλα ταυτοχρονα να μη μπορω να σηκωθω απο το καναναπε μου!

Αν θελουμε (?) πραγματικα λοιπον ν αλλαξουμε τα πραγματα , πρεπει ν αλλαξουμε τροπο σκεψης και κυριως ν αντιδρασουμε.

Γι αυτο εβαλα και παραπανω το κειμενο... " εχουμε παθει εγκεφαλικο".

Εγω τουλαχιστον, δεν ντρεπομαι να το πω, δεν κρυβομαι πισω απο φιλευλευθερες, αριστεριστικες φιλισοφιες.

Καινομιζω οτι ολοι το βλεπουμε γυρω μας και σε παγκοσμιο επιπεδο μαλιστα.

Εχουμε παθει εγκεφαλικο και δε το ξερουμε....

Είναι φρουτοπίες τα ανοιχτά πρότυπα; Αυτή τη στιγμή συμμετέχουμε στο φόρουμ μέσω ενός συνόλου από τα πιο διαδεδομένα ανοιχτά πρότυπα, αυτά που αποτελούν το Internet. Ακόμα και πρότυπα που ξεκίνησαν ως κλειστά, άνοιξαν κατόπιν (το pdf ας πούμε, εφόσον μιλάμε για ηλεκτρονικά βιβλία και έγγραφα). Αυτά δεν είναι φρουτοπίες, τα έχουμε μπροστά μας και τα χρησιμοποιούμε συστηματικά καθημερινά...

Όσο για την αντίδραση, ποια άλλη μπορεί να είναι από τη μη αποδοχή των κλειστών προτύπων από τους χρήστες; Αντίδραση είναι η μη χρήση και μη αγορά συσκευών που ακολουθούν αυτά τα πρότυπα, έτσι το καταλαβαίνω εγώ και έτσι μόνο αναγκάζονται οι εταιρείες που τα φτιάχνουν να τα ανοίγουν ή να τα καταργούν...

Last edited:
Πάμε σε ένα μαγαζί να αγοράσουμε μία αντίσταση 100kΩ.
Έχουμε την επιλογή να αγοράσουμε
1) Μία αντίσταση του κιλού στο 1
2) Μία Dale στα 2
3) Ένα μαύρο, σφραγισμένο κουτάκι της Hitachi που λέει ότι έχει μέσα μία Dale στα 2.5 .

(Τα ονόματα τυχαία).

Τι αγοράζουμε;
Γιατί όσοι προσκυνάνε την Apple αγοράζουν το μαύρο κουτάκι αντί για την Dale; :p
Γιατί το 90% των χρηστών PC αγοράζουν την αντίσταση του κιλού;
Και γιατί όσοι είχαν PC και πήγαν στα Mac για να βρουν την υγειά τους ήταν κατά βάση χρήστες που αγόραζαν αντιστάσεις του κιλού;

Το μποζουκι είναι όργανο.
Ο αστυνομικός είναι όργανο.
Ο αστυνομικός είναι μπουζούκι!

:p

Τα ανοιχτα προτυπα, ειναι ουτοπια σε αυτη τη κοινωνια που ζουμε.
Με τα σημερινα δεδομενα, δε γινεται καποιος να επενδυσει σε ερευνα και αναπτυξη καιμετα να δωσει τους κοπους της ερευνας του χωρις ανταλαγμα.

Σε μια αλλη κοινωνια, που δε θα εχει σκοπο το κερδος, ναι... συμφωνω κι εγω .

Αλλα δεν ειμαστε εκει, και δε ξερω αν ημασταν ποτε ή θα παμε καποτε.

Πάμε σε ένα μαγαζί να αγοράσουμε μία αντίσταση 100kΩ.
Έχουμε την επιλογή να αγοράσουμε
1) Μία αντίσταση του κιλού στο 1
2) Μία Dale στα 2
3) Ένα μαύρο, σφραγισμένο κουτάκι της Hitachi που λέει ότι έχει μέσα μία Dale στα 2.5 .

(Τα ονόματα τυχαία).

Τι αγοράζουμε;

Ε... ένα πυκνωτή 100μF! :smash:

Με τα σημερινα δεδομενα, δε γινεται καποιος να επενδυσει σε ερευνα και αναπτυξη καιμετα να δωσει τους κοπους της ερευνας του χωρις ανταλαγμα.

Σε μια αλλη κοινωνια, που δε θα εχει σκοπο το κερδος, ναι... συμφωνω κι εγω .

Αλλα δεν ειμαστε εκει, και δε ξερω αν ημασταν ποτε ή θα παμε καποτε.

Εντάξει τώρα, το έχεις δέσει κόμπο αυτό! Δες γύρω σου, γεμάτος ο κόσμος με ανοιχτά πρότυπα. Και μια χαρά βγαίνουν χρήματα από αυτά...

Ώπα!
Ανοιχτό πρότυπο δεν σημαίνει απαραίτητα και δωρεάν...

Ώπα!
Ανοιχτό πρότυπο δεν σημαίνει απαραίτητα και δωρεάν...

Μάλλον ο Γιάννης μπερδεύει το ανοιχτό με το δωρεάν, δεν εξηγείται αλλιώς...

Δεν το μπερδευω...

Αν η Apple δινει το software για δημιουργια ibooks δωρεαν, τοτε βασικη της πηγη εσοδων προερχεται απο τη πωληση hardware.
Οπως κανει αλλωστε και με τα mac , το mac osx , το ilife κλπ.

Eχει δικαιωμα λοιπον, να κλειδωνει το δικο της software - προτυπο με τα δικα της hardware....

Θα μπορουσε να κανει το αναποδο, αλλα οχι και τα 2.

Αν εδινε και το προτυπο ετσι ευκολα, ολοι θα το επαιρναν, θα εβγαζαν κατι πολυ χειροτερο σε αισθηση και λειτουργιες και θα ειχαν κερδη απ αυτο, χωρις ερευνα , σπαταλη χρονου κλπ.

Οπως ακριβως εκανε η Microsoft δηλ.... και τα εκανε σα τα μουτρα της , με τα χαλια του λειτουργικου της και τα κακεκτυπα windows machines !!!

Αν ανοιξεις το προτυπο σου (εστω κι αν παιρνεις πολλες φορες δικαιωματα), καποιοι θα το εκμεταλλευτουν σιγουρα ...

Last edited:
Για να δωσω ενα παραδειγμα...

Αν η Apple ελεγε οτι το ibooks author τρεχει σε pc , linux κλπ kai οτι μπορει το παραγομενο αποτελεσμα να τρεξει σε οποιοδηποτε tablet... τι θα γινοταν ?

Απλα, θα αναβαθμιζε αυτοματα τα tablet του σωρου, τα pc και οτι αλλο θα υποστηριζε.
Ακομη κι αν εβγαζε καποια , λιγα χρηματα απο τα δικαιωματα, ειναι σιγουρο οτι καποιοι δε θα πληρωναν γι αυτα (οπως αλλωστε συμβαινει ηδη στο κοσμο του pc) , με αποτελεσμα δευτερης κατηγοριας (ποιοτικα) προιοντα , απαξιωση του προιοντος τελικα... και σιγουρη καταστροφη για την ιδια μακροχρονια.

Γιατί τα έσοδα της θα είναι μόνο από το hardware; Αφού θα πουλάει τα ibook - όσα δεν είναι δωρεάν - από το bookstore της με προμήθεια 30% (αν θυμάμαι καλά). Απλά τα θέλει όλα δικά της, φαταούλας...

Απλα, θα αναβαθμιζε αυτοματα τα tablet του σωρου, τα pc και οτι αλλο θα υποστηριζε.
Ακομη κι αν εβγαζε καποια , λιγα χρηματα απο τα δικαιωματα, ειναι σιγουρο οτι καποιοι δε θα πληρωναν γι αυτα (οπως αλλωστε συμβαινει ηδη στο κοσμο του pc) , με αποτελεσμα δευτερης κατηγοριας (ποιοτικα) προιοντα , απαξιωση του προιοντος τελικα... και σιγουρη καταστροφη για την ιδια μακροχρονια.

Αυτή η λογική μπορεί να είναι καλή για την Apple επιχειρηματικά, αλλά να την επικαλούμαι και να χρησιμοποιώ αυτή τη δικαιολογία ως χρήστης το θεωρώ καταστροφικό...

Οπως ακριβως εκανε η Microsoft δηλ.... και τα εκανε σα τα μουτρα της , με τα χαλια του λειτουργικου της και τα κακεκτυπα windows machines !!!

Appleboy! :silly:

Last edited:
Τα εσοδα απο τα ibooks ειναι πολυ λιγα, και αρκουν μονο για τη συντηρηση ενος τετοιου δικτυου διανομης και κλεισιμο συμφωνιων.
Δεν αρκουν για reserach & development.

Αυτη ειναι η επιλογη της apple ... τα περισοοτερα κερδη της ειναι απο το hardware.

Δες τι εκανε πχ με το νεο FCPX (προγραμμα για μονταζ).
Οταν οι αντιπαλοι της , κοστολογουν τα δικα της επαγγελματικα πακετα 1000 - 5000$ (Adobe - Avid κλπ), αυτη εβγαλε το νεο της προγραμμα στα 299$ !
Το ιδιο και με το Motion (προγραμμα animation - compositing ) sta 49$ !!! οταν το Adobe AE κοστιζει δεκαπλασια και βαλε.

Φτηνο kai kalo software , σχετικα ακριβα αλλα καλης ποιοτητας και αξιοπιστα μηχανηματα (με εξαιρεση το ipad που παραμενει ακρως ανταγωνιστικο οικονομικα).
Aυτη ειναι η πολιτικη της... δεν μπορουμε να την αλλαξουμε.

Re: Απάντηση: Ότι γράψεις στο iBooks ανήκει στην Apple?

Εγω απλα αποδεχομαι οτι φτηνο και καλο δε γινεται !!!
Οχι συχνα τουλαχιστον ... μια Ferrari θα κοστιζει παντα ακριβα, ενας λαμπατος ενισχυτης το ιδιο, ενα καλο ζευγαρι παπουτσια επισης...

Αυτή η λογική μπορεί να είναι καλή για την Apple επιχειρηματικά, αλλά να την επικαλούμαι και να χρησιμοποιώ αυτή τη δικαιολογία ως χρήστης το θεωρώ καταστροφικό...

Appleboy! :silly:

Γιαννη εισαι σιγουρος; Θελεις να δουμε μερικα;

flac, pdf, mp3 και ειμαι σιγουρος οτι ξεχναω πολλα...

Apache SW (δες λιγο τον πιο πανω πινακα που εβαλε ο Τασος)

Gimp, Foobar, VLC, Pidgin, aMSN, Firefox, Chrome & Chromium, Audacity, K3b, Gnome Backer, Brasero, Open Office, Libre Office, Star Office, Jdownloader, Vuze (Azureus), Thunderbird, Putty, Openbox... Η λιστα με τα προγραμματα θα ειναι ατελειωτη...

Και δεν μπαινω καν στη διαδικασια να μιλησω για λειτουργικα, θα βαλω μονο ενα screenshot

my_desktop.jpg

Attachments

• my_dasktop.jpg
    my_dasktop.jpg
    100.8 KB · Views: 26
Μη ξαχνας ποσο βοηθησε κι εσπρωξε τη μουσικη βιομηχανια η Apple με το Mp3...
Δεν ειναι παντα αντιθετη... εξαρταται... δεν ειναι ασπρο - μαυρο.

Αυτα τα παραδειγματα τα ξερω, δε μου λενε τιποτα ομως σε επαγγελματικο επειπεδο που κινουμαι εγω .

Δεν λεω μονο για καθημερινη χρηση... το ξαναλεω, ειναι αλλες οι απαιτησεις εκει.

Κι επισης , ποσοι μπορουν ευκολα να στησουν ενα Linux μηχανημα ?
Μη μου πεις για ευκολες διανομες κλπ γιατι κι εγω εχω προσπαθησει στο παρλεθον να μπω στο κοσμο του Linux κλπ, αλλα σε καμια περιπτωση δεν ειναι για το μεσο χρηστη.

Και φυσικα ειπαμε, οπως σε πολλα πραγματα, εχει σημασια και το "φινιρισμα" ... κι εκει η Apple δε παιζεται.

Επισης , στο πεδιο που ξερω καλα (εικονα - ηχος) , δε θα βρεις ευκολα προγραμματα ανοιχτου λογισμικου που να μπορουν να σταθουν διπλα σε επαγγελματικα .

Δεν γινεται απλα....