Overclocking Xeon X5482

Καλησπέρα σε όλους και καλό (υπόλοιπο) καλοκαίρι

Πρέπει κατά αρχάς να πω ότι δεν έχω ποτέ ασχοληθεί - σοβαρά - με το overclocking, οπότε αν γράψω και καμιά κουταμάρα, παρακαλώ να έχω την κατανόηση των "ειδημόνων" της κατηγορίας.

Πάμε παρακάτω.
Πριν λίγο καιρό απέκτησα έναν τετραπύρηνο Intel Xeon X5482 (3.2 GHz, 12MB cache, 1600 MHz FSB, Stepping SLANZ-150W max. TDP), της οικογένειας Harpertown. Ως γνωστόν, οι Xeon αυτής της οικογένειας δουλεύουν πάνω σε μητρικές με socket LGA771. Εν τούτοις, μια σχετικά πρόσφατη "ταρζανιά" έχει γίνει της μόδας. Με μια απλή προσαρμογή, οι Xeon μπορούν να δουλέψουν πάνω σε μητρικές με socket 775, με την προϋπόθεση ότι αυτές είναι εξοπλισμένες μέ ένα από τα προηγμένα chipsets της πλατφόρμας 775 (ήτοι Intel P45-P43-P35-P31-G45-G43-G41-G35-G33-G31, nForce 780i-750i-630i, GeForce 9400-9300). Μητρικές με άλλα, παλιότερα chipsets ή με κάποια από τα πιο κατώτερα, δεν μπορούν να τον δουν. Περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτή την προσαρμογή μπορεί κάποιος να βρει σε πολλά links, αρκεί να "γκουγκλάρει" με τις λέξεις κλειδιά "LGA771 to LGA775". Ένα από αυτά τα links είναι το παρακάτω:

http://www.delidded.com/lga-771-to-775-adapter/

Έχω προσαρμόσει αυτόν τον επεξεργαστή πάνω σε μια από τις νεότερες (και πιο εξελιγμένες) μητρικές με s775, την Gigabyte GA-EP45T-UD3R. Είναι μητρική με slots για μνήμες DDR3 μόνο (μέχρι 16GB και έως 2200+ MHz - εγώ θα την δουλέψω με DIMMs των 1600 MHz) με FSB έως 1600 MHz, κ.ο.κ. Η μητρική, όπως όλες αυτού του επιπέδου, επιτρέπει αναλυτικό overclocking μέσω του ειδικού μενού της Gigabyte στο BIOS, που το ονομάζει "M.I.T. - Motherboard Intelligent Tweaker". Με αυτό μπορεί ο χρήστης να επέμβει στις εξής παραμέτρους (μιλώ μόνο για τον επεξεργαστή, διότι το πρόγραμμα υποστηρίζει overclocking και στα άλλα υποσυστήματα της μητρικής, όπως μνήμες, north bridge chipset, PCI-E slot κλπ., τα οποία γενικά μένουν εκτός της παρούσας συζήτησης):

- CPU Clock Ratio (επιτρέπει την αλλαγή του ρολογιού της CPU, π.χ. 8x, μόνο όταν η CPU έχει ξεκλείδωτο ρολόι, φυσικά, όπως φαντάζομαι πως είναι η δική μου). (Είναι? - Ψάχνω να το βρω, αλλά δεν μπορώ να το εντοπίσω)
- Fine CPU Clock Ratio (σε συνδυασμό βέβαια με την παραπάνω παραμετροποίηση, επιτρέπει μικρομετρική αλλαγή με βήματα από το 0.5, π.χ. από 8x σε 8.5x)
- CPU Host Clock Control (η ενεργοποίηση αυτής της παραμέτρου επιτρέπει το σετάρισμα της συχνότητας FSB, στο επίπεδο που ορίζει ο κατασκευαστής για κάθε CPU, πράγμα που πραγματοποιείται με την επόμενη παραμετροποίηση)
- CPU Host Frequency (Mhz) (πραγματοποιήσιμη όταν ενεργοποιηθεί η προηγούμενη, π.χ. για τον X5482, με 1600 MHz FSB, αυτή πρέπει να τεθεί στα 400 MHz)
- CPU Clock Drive (επιτρέπει τη ρύθμιση του εύρους του ρολογιού της CPU και του North Bridge από 700mV μέχρι 1000mV, με default τα 800mV)
- CPU Clock Skew (επιτρέπει να θέσεις το ρολόι της CPU πριν από αυτό του North Bridge, με default τα 0ps)
- MCH Clock Skew (επιτρέπει να θέσεις το ρολόι του North Bridge πριν από αυτό της CPU, με default τα 0ps)
- Load-Line Calibration (ενεργοποιούμενη, ρυθμίζει το Vdroop, διατηρώντας την τάση της CPU πιο σταθερή υπό συνθήκες χαμηλού ή υψηλού φορτίου. Απενεργοποιημένη, θέτει τον έλεγχο της τάσης της CPU, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Intel. Δεν είμαι σίγουρος αν ξέρω ακριβώς τί κάνει και αν συνδέεται με τα παρακάτω)
- CPU Vcore (Το default είναι Auto. Υποθέτω ότι αυτή η παράμετρος ελέγχει - και ρυθμίζει - την τάση του πυρήνα της CPU, που στην περίπτωση του X5482 παίζει ανάμεσα στα 0.85V~1.35V, με στάνταρντ τα 1.2V)
- CPU Termination (Το default είναι Auto. Tί ακριβώς κάνει δεν ξέρω)
- CPU PLL (Το default είναι Auto. Ούτε κι αυτό ξέρω τί ακριβώς κάνει)
- C.I.A. 2 (CPU Intelligent Accelerator 2). Είναι σχεδιασμένη να ρυθμίζει αυτόματα τη συμπεριφορά της CPU, ανάλογα με το φορτίο της κα έχει 5 επιλογές: Disabled-Cruise-Sports-Racing-Turbo-Full Thrust, αυξάνοντας τη συχνότητα όλο και περισσότερο, ανάλογα με την επιλογή, που φτάνει κα μέχρι 19%.

Αυτά είναι τα βασικά, που μπορεί να επέμβει ο χρήστης. Εξ αυτών, αυτά που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι:

1) Θα μπορέσω, αν θελήσω, να χρησιμοποιήσω όλες ή μόνο κάποιες από αυτές τις παραμέτρους? Και αν κάποιες μόνο, ποιές?

2) Στοχεύοντας σε ένα ήπιο έως μέσο overclocking (π.χ. από 3.2GHz να ανέβω στα 3.4 έως 3.6 GHz), εκτός από την αλλαγή του ρολογιού της CPU, η οποία υποθέτω ότι θα μεταβάλλει και τη συχνότητα λειτουργίας του, τί άλλο πρέπει να προσέξω, ώστε η αλλαγή του ρολογιού να συμβαδίσει με την ή τις άλλες παραμέτρους?

3) Είναι τελικά κλειδωμένο το ρολόι του X5482 ή ξεκλείδωτο?

4) Αν τελικά υπάρξει overclocking, θα χρειαστεί να προσαρμόσω και κάποια από τα άλλα υποσυστήματα της μητρικής (π.χ. μνήμες ή το BUS της κάρτας γραφικών), ή μπορώ αυτά να τα αφήσω απείραχτα?

Ευχαριστώ.
-
 
Aπό τα 3,2 στα 3,6 δεν θα δεις καμιά ουσιαστική διαφορά. Πρώτα χρειάζεσαι να ξέρεις καλά την μητρική σου έτσι ώστε να κάνεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Αυξάνοντας το fsb αυξάνονται και η συχνότητα που τρέχουν οι μνήμες εκτός κι αν βάλεις διαιρέτη. Αν δεν βάλεις ή δεν μπορείς να βάλεις από τη μητρική σου τότε πρέπει να χαλαρώσεις τα timings από τις μνήμες ή δίνοντας λίγο ρεύμα παραπάνω. Και τέλος αυξάνοντας to vcore χρειάζεσαι πολύ καλή ψύξη (κατα προτίμηση υδρόψυξη). Και πάντα να ξέρεις που βρίσκεται το clear cmos jumber στη μητρική σου έτσι ώστε σε κάθε αστοχία boot να κάνεις reset/ Ελπίζω να σε μπέρδεψα αρκετά ώστε να σε αποτρέψω από το εγχείρημα :p. Πρόταση δική μου πάρε 1 ssd και θα δεις τεράστιες διαφορές....
 
Περαιτέρω διευκρινήσεις (και ερωτήσεις)...

Xeon και ξεκλείδοτος δύσκολο
Δε ξέρω μεν
Αλλα μια αναφορά εδώ λέει ότι δεν είναι Unlocked

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1034559/overclocked-dual-xeon-workstation-reviewed

δες και τα βήματα OC που έκαναν, αυξάνοντας προοδευτικά V και FSB

Τάσο, σ' ευχαριστώ για το link. Θα το μελετήσω διεξοδικά και - δεν μπορεί - κάτι θα καταλάβω.

Aπό τα 3,2 στα 3,6 δεν θα δεις καμιά ουσιαστική διαφορά. Πρώτα χρειάζεσαι να ξέρεις καλά την μητρική σου έτσι ώστε να κάνεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Αυξάνοντας το fsb αυξάνονται και η συχνότητα που τρέχουν οι μνήμες εκτός κι αν βάλεις διαιρέτη. Αν δεν βάλεις ή δεν μπορείς να βάλεις από τη μητρική σου τότε πρέπει να χαλαρώσεις τα timings από τις μνήμες ή δίνοντας λίγο ρεύμα παραπάνω. Και τέλος αυξάνοντας to vcore χρειάζεσαι πολύ καλή ψύξη (κατα προτίμηση υδρόψυξη). Και πάντα να ξέρεις που βρίσκεται το clear cmos jumber στη μητρική σου έτσι ώστε σε κάθε αστοχία boot να κάνεις reset/ Ελπίζω να σε μπέρδεψα αρκετά ώστε να σε αποτρέψω από το εγχείρημα :p. Πρόταση δική μου πάρε 1 ssd και θα δεις τεράστιες διαφορές....

Γιώργο (Γιώργος, σωστά?), σ' ευχαριστώ πολύ για τις συνοπτικές, ωστόσο ουσιαστικές, συμβουλές σου. Ο λόγος που παρέθεσα αναλυτικά (σχεδόν) το advanced menu M.I.T. (Motherboard Intelligent Tweaker - για τη CPU μόνο, φυσικά) ήταν ακριβώς για να δώσω να καταλάβετε εσείς που διαβάζετε το νήμα τις δυνατότητες της μητρικής. Αν δεν δω διαφορά σε αυτά τα επίπεδα, πού - κατά την άποψή σου - μπορεί κάποιος να δει διαφορά? Στα 3.8 Ghz? Στα 4 GHz? Και βέβαια σε αυτά τα επίπεδα O/C πόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι ζημιάς?

Θα ελέγξω αυτό που είπες για τον "διαιρέτη". Να ρωτήσω, αν δεν υπάρχει διαιρέτης και αν δεν πειράξω τα timings των μνημών, για ποιό ρεύμα (ρεύμα = αμπέρ) μιλάμε?
Προκειμένου να κατανοήσω την επίδραση της μεταβολής του FSB, παραθέτω εδώ επίσης το κομμάτι του "M.I.T." του BIOS της μητρικής, που αναφέρεται στις μνήμες (το ονομάζει DRAM Performance Control, αλλά μετά ακολουθεί και αναλυτικό tweaking):

- System Memory Multiplier (SPD). Allows you to set the system memory multiplier. Options are dependent on CPU FSB and the (G)MCH Frequency Latch settings. Auto sets memory multiplier according to memory SPD data. (Default: Auto)

- Memory Frequency (Mhz). The first memory frequency value is the normal operating frequency of the memory being used; the second is the memory frequency that is automatically adjusted according to the CPU Host Frequency (Mhz) and System Memory Multiplier settings.

- DRAM Timing Selectable (SPD). Manual allows all DRAM timing control items below to be configurable. Options are: Auto (default), Manual.

- Ακολουθούν αναλυτικές ρυθμίσεις παραμέτρων (το αναλυτικό tweaking, που λέω) για τα timings, standard και advanced, οι περισσότερςες των οποίων έχουν και την επιλογή του auto, όπου η μητρική αποφασίζει μόνη της τί τιμές θα δώσει, ανάλογα με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις των παραμέτρων. Επίσης, αυτό το υπομενού, δίνει στο χρήστη τη δυαντότητα να ρυθμίσει ακόμα και κάθε κανάλι μνήμης ξεχωριστά. Τέλος, στο voltage control του M.I.T. περιέχεται, εκτός από το voltage control της CPU και voltage control των MCH/ICH καθώς και της DRAM, το τελευταίο με τις εξής επιλογές:
- DRAM Voltage. The default is Auto.
- DRAM Termination. The default is Auto.
- Ch-A Data VRef. The default is Auto.
- Ch-B Data VRef. The default is Auto.
- Ch-A Address VRef. The default is Auto.
- Ch-B Address VRef. The default is Auto.
(Όπως βλέπεις, ακόμα και σε αυτού του είδους τις ρυθμίσεις, υπάρχει η επιλογή του "Auto")

Η ερώτηση για την αύξηση του Vcore έχει να κάνει με το αν αυτό είναι αναγκαίο, όταν αυξηθεί η συχνότητα της CPU. Αν δεν είναι δεν έχω σκοπό να το πειράξω.
Είναι?

Τέλος, το σύστημα θα δουλέψει ασφαλώς με SSD, ως τον δίσκο συστήματος. Οι υπόλοιποι δίσκοι (κανονικοί HDD) θα παίξουν απλά το ρόλο του αποθηκευτικού μέσου.

Αναμένω τα σχολιά σας και ευχαριστώ προκαταβολικά.
-
 
λοιπόν απ' ότι είδα ο επεξεργαστής έχει multi από 6-8 δηλ. δεν είναι ξεκλείδωτος. Επίσης είδα ότι δίνοντας ρεύμα 1,32v οι θερμοκρασίες πάνε στο θεό για μόλις 4 giga. Οπότε καλύτερα άστον εκεί που είναι και βάλε έναν ssd για λειτουργικό και θα πάθεις πλάκα με τις επιδόσεις. Ούτως ή άλλως μόνο σε bench θα δεις διαφορά ακόμα και αν τον πας στα 4 ή και παραπάνω. Σε καθημερινή χρήση αν δεν κάνεις encoding, rendering κ.λ.π. δεν θα καταλάβεις τίποτα. Επίσης κάθε cpu έχει το δικό του χαρακτήρα όσον αφορά το oc. Άλλοι ανεβαίνουν χωρίς ρεύμα και άλλοι χρειάζονται αρκετό (δεν είναι κάτι standar) Επίσης στο oc η διαδρομή είναι: Try and fail και ξανά πίσω 1 βήμα. Οπότε καταλαβαίνεις ότι μπορεί να πάρεις στο χέρι hardware. Kai το πιο σημαντικό η ψύξη. Με την μαμά ψύκτρα δεν πας πουθενά. Αυτά από μένα δες και 1 βιντεάκι για το που είναι η θερμοκρασία τρέχονυας cinebench (και πρέπει να έχει και υδρόψυξη)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.


Εdit: Κάτι που ξέχασα χρειάζεται εκτός των άλλων και εμπειρία αλλά και πολλές ώρες δοκιμών με prime95 ή άλλων προγραμμάτων για να τσεκάρεις σταθερότητα.
 
Last edited:
Θα συμφωνήσω με το Γιώργο ότι μάλλον δεν αξίζει και πολύ το OC στην περίπτωσή σου. Ειδικά εάν μιλάμε για stock fan.

Υποθέτω ότι εύκολα θα ανέβεις 100-200MHz χωρίς καν μεγάλες τάσεις = με ελάχιστη ή και καμιά αύξηση του voltage

Άσε τις μνήμες στο auto, ή underclocked, όσο δοκιμάζεις για core OC.
Όταν σπρώχνουμε τον πυρήνα για να δούμε τα όρια του δεν σπρώχνουμε και τις μνήμες μαζί.
Αντίστοιχα εάν θες να δεις τα όρια στις μνήμες μην σπρώχνεις ταυτόχρονα το CPU.

Γενικά πάντως, εάν το πας για server, θα έλεγα δες εάν μπορείς να βάλεις ECC, και ξέχνα τα υψηλά ram timings.

Και κάτι τελευταία, όταν κάνεις FSB OC , εάν χρησιμοποιείς τους onboard controller, μπορεί να επηρεαστούν και αυτοί. Οπότε προσοχή με όλους τους σχετικούς διαιρέτες κ.ο.κ.
Διάβασε 5 άρθρα για αντίστοιχα OC, να πιάσεις την μεθοδολογία. Πως ανεβάζουμε σταδιακά.

Τέλος, μιας και στην εποχή μας πολλοί αναζητούν το perf/Watt. Οπλισμένος με τη σχετική εμπειρία, μπορεί να δοκιμάσεις UndeVolt, UnderClock, να δεις πόσο μπορεί να γλυτώσεις σε κατανάλωση.
 
Μερικές λεπτομέρειες ακόμα....

λοιπόν απ' ότι είδα ο επεξεργαστής έχει multi από 6-8 δηλ. δεν είναι ξεκλείδωτος. Επίσης είδα ότι δίνοντας ρεύμα 1,32v οι θερμοκρασίες πάνε στο θεό για μόλις 4 giga. Οπότε καλύτερα άστον εκεί που είναι και βάλε έναν ssd για λειτουργικό και θα πάθεις πλάκα με τις επιδόσεις. Ούτως ή άλλως μόνο σε bench θα δεις διαφορά ακόμα και αν τον πας στα 4 ή και παραπάνω. Σε καθημερινή χρήση αν δεν κάνεις encoding, rendering κ.λ.π. δεν θα καταλάβεις τίποτα. Επίσης κάθε cpu έχει το δικό του χαρακτήρα όσον αφορά το oc. Άλλοι ανεβαίνουν χωρίς ρεύμα και άλλοι χρειάζονται αρκετό (δεν είναι κάτι standar) Επίσης στο oc η διαδρομή είναι: Try and fail και ξανά πίσω 1 βήμα. Οπότε καταλαβαίνεις ότι μπορεί να πάρεις στο χέρι hardware. Kai το πιο σημαντικό η ψύξη. Με την μαμά ψύκτρα δεν πας πουθενά. Αυτά από μένα δες και 1 βιντεάκι για το που είναι η θερμοκρασία τρέχονυας cinebench (και πρέπει να έχει και υδρόψυξη)
.....
Εdit: Κάτι που ξέχασα χρειάζεται εκτός των άλλων και εμπειρία αλλά και πολλές ώρες δοκιμών με prime95 ή άλλων προγραμμάτων για να τσεκάρεις σταθερότητα.

Θα συμφωνήσω με το Γιώργο ότι μάλλον δεν αξίζει και πολύ το OC στην περίπτωσή σου. Ειδικά εάν μιλάμε για stock fan.

Υποθέτω ότι εύκολα θα ανέβεις 100-200MHz χωρίς καν μεγάλες τάσεις = με ελάχιστη ή και καμιά αύξηση του voltage

Άσε τις μνήμες στο auto, ή underclocked, όσο δοκιμάζεις για core OC.
Όταν σπρώχνουμε τον πυρήνα για να δούμε τα όρια του δεν σπρώχνουμε και τις μνήμες μαζί.
Αντίστοιχα εάν θες να δεις τα όρια στις μνήμες μην σπρώχνεις ταυτόχρονα το CPU.

Γενικά πάντως, εάν το πας για server, θα έλεγα δες εάν μπορείς να βάλεις ECC, και ξέχνα τα υψηλά ram timings.

Και κάτι τελευταία, όταν κάνεις FSB OC , εάν χρησιμοποιείς τους onboard controller, μπορεί να επηρεαστούν και αυτοί. Οπότε προσοχή με όλους τους σχετικούς διαιρέτες κ.ο.κ.
Διάβασε 5 άρθρα για αντίστοιχα OC, να πιάσεις την μεθοδολογία. Πως ανεβάζουμε σταδιακά.

Τέλος, μιας και στην εποχή μας πολλοί αναζητούν το perf/Watt. Οπλισμένος με τη σχετική εμπειρία, μπορεί να δοκιμάσεις UndeVolt, UnderClock, να δεις πόσο μπορεί να γλυτώσεις σε κατανάλωση.

Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις σας, πολύ σημαντικές για μένα. Έχετε δίκιο να επισημαίνετε την αναγκαιότητα της (αυξημένης) ψύξης, διότι δεν αναφέρθηκα σ' αυτήν, προσπαθώντας κατ' αρχήν να κατανοήσω αυτόν-καθεαυτό τον μηχανισμό (και τη διαδικασία) του O/C. Είχα δηλαδή, δεδομένο ότι θα ασχοληθώ με την ψύξη έτσι κι αλλιώς, αν και όταν μπω στη διαδικασία εφαρμογής του O/C. Σ' αυτή την περίπτωση, έχω σκοπό να χρησιμοποιήσω υδρόψυξη, ένα πλήρες σετ (αντλία εμβαπτισμένη στο ρεζερβουάρ Eheim, Type 1002 790, CPU block χαλκού, συνδέσεις, λάστιχο, expansion tank ξεχωριστό από το ρεζερβουάρ, ψυγείο, ανεμιστήρες) όλα αγορασμένα εδώ και πολύ καιρό, αλλά εντελώς αχρησιμοποίητα. Μάλιστα, τον καιρό που τα είχα πάρει, είχα διερευνήσει και τη δυνατότητα να ενσωματώσω και ξεχωριστό κύκλωμα ψύξης του ψυγείου με μια μικρή ψυκτική εγκατάσταση, σαν αυτές που χρησιμοποιούν να οικιακά ψυγεία ή οι μικρές μονάδες κλιματισμού, αλλά τα ξεχωριστά στοιχεία για την πραγματοποίησή της (όπως εγώ την ήθελα) δεν ήταν εύκολο να βρεθούν, οπότε το εγχείρημα το άφησα χωρίς να έχω πλήρως εγκαταλείψει την ιδέα.

Αφού η συζήτηση μπήκε στις λεπτομέρειες, πρέπει να αναφέρω ότι οι μνήμες είναι ένα σετ της Corsair, το Corsair Vengeance CMZ16GX3M4X1600C9 (4 x 4 GB, σύνολο 16 GB), το οποίο σετ είναι και XMP Profile, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μπεις στον κόπο να το πειράξεις, ακολουθεί τα γενικά settings της μητρικής (έτσι το έχω καταλάβει, το αν αυτό είναι καλό ή κακό βέβαια - σε περίπτωση O/C - δεν το ξέρω).

Θα διαβάσω και τα άρθρα, που λες Τάσο, για περισσότερη ενημέρωση.

Καλό μεσημέρι και τα ξαναλέμε.
-