Ουρανός και σύννεφα!

Ηλία ενώ στον ουρανό και στο πίσω βουνό ταιριάζει πολύ, στο πρώτο πλάνο νομίζω οτι θελει λίγο λιγότερο κοντραστ γιατί δείχνει σαν να έχεις ανεβάσει το clarity στο 100.

Σωστα και τα δυο σχόλια...

Και απο τις σκιες φαινεται, οτι το κτιριο ηταν κοντρα στο φως, αρα σε εντονη σκια, αρα στην επεξεργασια ήρθε και τεντωσε .
Επισης, με τοσο εντονη ηλιοφανεια, φωτομετρησα για τον ουρανο (γι αυτο και εβγαλε τοση λεπτομερεια) οποτε το κτιριο σκοτεινιασε ακομα παραπανω.
Επισης, εκανα επεξεργασια με το λαιτρουμ που δεν εχει μασκες οποτε, οτι φιλτρο επεφτε στον ουρανο, επηρεαζε και το -ηδη ταλαιπωρημενο- κτιριο.
Λογω λαιτρουμ επισης, μου μπλεδιασαν και κατι χιονια στο βουνο, που τα ηθελα ασπρα, αλλα βαρεθηκα να τα διορθωνω.

Μια απλη επεξεργασια πας να κανεις και σου βγαινουν χιλια δυο... θα αρχισω να τραβαω αλα Ken...!!!

Το πρώτο πλάνο δεν μου κάθεται και ως προς το περιεχόμενο ..

κατακορυφη προοπτική για να "φέρω κοντά" το κάτω μέρος + κροπ + τέντομα απο περίπου 700Χ600 σε 800Χ600 (μου αρέσει το 4/3 ορθιο ..).

Αν γινόταν θα ήθελα και λιγο μεταβλητή παραμορφωση (κάθετη συμπίεση κατω - τέντομα επάνω).

Attachments

• crop-distortion.jpg
    crop-distortion.jpg
    90.5 KB · Views: 133
Καλα, οτι χαλαει -καπως- την εικονα το κτιριο την χαλαει (ειναι και ασχημα κροπαρισμενο μεσα στο καδρο), αλλα... εχω τοσες σκετες βουνοκορφες απο αυτη την εκδρομη που αυτην την εβαλα για... ποικιλια...:idea: Ασε που φαινεται και η πινακιδα με το ονομα της περιοχης, να ξερουμε και που ειμαστε... :flipout::flipout:

Και τωρα που σε βρηκα Λιακο, και ειναι και αργιες και τεμπελιαζεις, σου εχω κανα δυο ερωτησεις...

α) ποσα στοπ καλυτερη ειναι η SL100 απο την 40D στα ψηλα iso
β) εχει διαφορα αν εξαγεις σε dng ή tiff ? ποιο σηκωνει παραπανω πειραγμα ?
γ) ποιες διορθωσεις ειναι καλυτερα να γινονται στο raw και ποιες σε tiff ή dng, οι γεωμετρικες και θορυβου ή της εκθεσης ?

Αυτα τα ολιγα, οφ τοπικ μεν, αλλα γορτινες μερες ειναι... δεχομαι απαντησεις και με πμ. :ernaehrung004:

Πάντα τεμπελιάζω ...

α) Περίπου ενα στοπ στα σκοτεινά και 1/2 στα ημισκοτεινά, 1/3 στους μεσαίoυς τονους, αν τις φέρεις σε ίδιο μέγεθος παρουσίασης.

β) Εννοείς DNG απο το DxO ?. Νομίζω το DNG της DXO (είναι 16bit linear νομίζω) δεν είναι Bayer αλλά είναι σαν tiff χωρίς gamma (gamma=1 = linear) και χωρίς colorspace.

Υπο αυτή την συνθήκη και μετα το βαρύ Denoise που κάνεις στο DXO ισως και να μην είναι αρκετό το βαθος μπιτ 16-linear και να βρείς posterization στα σκοτεινα αποθορυβοποιημένα σημεία. Το tiff (16bit) λογικά θα το έχεις σε gamma 1.8-2.2 αναλογα το colorspace οπότε η τονική πυκνότητα στα σκοτεινα είναι περίπου 4Χ απο το linear. Πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε posterization.

Oμως σε tiff θα έχεις ήδη colorspace που αν είναι μικρό (sRGB-AdobeRGB) κοβει πληροφορία απο τα κορεσμένα χρώματα ..

Υπάρχουν υπερ και κατά (θεωρητικά μιλώντας) .. πάντως τα συγκεκριμένα ελλατώμματα συνήθως ουτε ψειριάριδες δεν μπορούν να τα εντοπίσουν. Και βέβαια καμμιά σχέση με το jpeg.

γ) Σε RAW έκθεση + θόρυβος αλλά και βινιέτα και μέρος της CA. Γεωμετρικές νομίζω δεν αλλάζει κάτι αν γίνουν σε RAW ή σε RGB, ετσι και αλλιώς και το RAW προγραμμα έχει μετατρέψει σε RGB οταν κάνει γεωμετρικές διορθώσεις.

Xρόνια Πολλά.

Σε Π.Μ. θα σου στείλω μια αγγαρία μου φαίνεται .. κατι White Frames μωρέ .. που συμπιέζονται και καλά :).

Φωτογραφια τοπιου δεν κανω, ουτε τριποδο εχω, ουτε απο φιλτρα ξερω, ουτε τιποτε λεπτομερειες, αλλα οταν τυχει να βρεθεις σε -ας πουμε- ιδανικες συνθηκες, καταλαβαινεις τη διαφορα... απο το οτι η μηχανη σου ειναι κορυφαια και δεν χρειαζεσαι αλλαγη στα μολις 7 χρονια, οτι το φως ειναι πιο σημαντικο απο την εκθεση, οτι η ατμοσφαιρα παιζει σημαντικοτερο ρολο απο τον φακο σου και λοιπα αχρηστα... :HTEHETH63:

Και καλα ολα τα παραπανω, αλλα εκεινο που μου τη δινει περισσοτερο, ειναι οτι και το ρημαδι το φωτοσοπ, οχι μονο κανει τη μερα νυχτα, αλλα... δεν το ξερουμε κιολας, οχι μονο το προγραμμα, αλλα και αισθητικα τι λειπει ή τι πρεπει να αφαιρεσουμε απο την εικονα... μου λειπει και το δημιουργικο δηλαδη...

πχ. οι παρακατω, δεν ξερω αν σας αρεσουν εσας, αλλα για μενα ειναι... καλες...!!!! Οτι κουμπι και να πατησω στο φωτοσοπ, θα βγει κατι εντελως διαφορετικο και ολα θα ειναι καλα και συναμα διαφορετικα... θελω να πω σηκωνουν πολυ πειραγμα και σε πολλα επιπεδα...

_MG_4872_DxO by 1L1as, on Flickr

_MG_4793_DxO by 1L1as, on Flickr

Mπραβο βρε Λιακο, οχι μονο αναλυτικος αλλα και... κατανοητος... :flipout::grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Στειλε πραμα, αρκει να καταλαβω τι θα μου ζητας να κανω...

Χρονα μας Πολλα και Καλα...

1458434_472904809496775_742965878_n.jpg

Μπορώ να έχω RAW της 1ης; :p

Η 1η Ηλία είναι εξαιρετική

Ευχαριστωωωωωωω...

Με το πρωτη, φανταζομαι εννοειτε αυτην χωρις το κτιριο, που εναι σετακι με την Α/Μ....?

Ειμαι περιεργος βρε racer, τι τις κανεις ολες αυτες που μαζευεις σε RAW... εδω τωρα, εισαι λιγο ατυχος γιατι ειναι ηδη περασμενη απο το DLO του DPP και εκτος του οτι πηρε καμμια 10ρια mb παραπανω, δεν ειμαι σιγουρος και αν μπορω να αφαιρεσω το φιλτρο... ελπιζω να σου κανει τη δουλεια και ετσι...

http://www.mediafire.com/download/8cbfgcgn9bvwbl4/_MG_4872.CR2

Ειμαι περιεργος βρε racer, τι τις κανεις ολες αυτες που μαζευεις σε RAW... εδω τωρα, εισαι λιγο ατυχος γιατι ειναι ηδη περασμενη απο το DLO του DPP και εκτος του οτι πηρε καμμια 10ρια mb παραπανω, δεν ειμαι σιγουρος και αν μπορω να αφαιρεσω το φιλτρο... ελπιζω να σου κανει τη δουλεια και ετσι...

http://www.mediafire.com/download/8cbfgcgn9bvwbl4/_MG_4872.CR2

Απλώς κάτι μου χτυπάει άσχημα στο ΡΡ σου, κάτι με το sharpen που κάνεις και ήμουν περίεργος να δω πως βγαίνει η φωτογραφία με το δικό μου τρόπο. Και επί τη ευκαιρία δοκίμασα λίγο διαφορετικό ΡΡ :p

sasa.jpg~original

racer... το σαρπεν ειναι πονεμενη ιστορια... οταν εχεις μεγαλωσει,

...τραβωντας με ελατωματικο κλειστρο (εχει χαλασει η πρωτη σκαλα, αυτη που μισοπατας για να εστιασει, με αποτελεσμα να πατας μια και εξω για να βγει η φωτο και αν δεν εχει προλαβει να εστιασει να ταρακουνας ολη τη μηχανη πατωντας ξανα και ξανα το κλειστρο)

...τραβωντας με κροπ αισθητηρα 7 ετιας

...τραβωντας με 800+ iso με το καλημερα (το fine detail γινεται λασπη με τη μια)

...τραβωντας με συνεφια 9 μηνες το χρονο

...και διαβαζοντας ολους αυτους τους ρηβιουερς της πλακας που καθε μηχανη (απο Ρ&S μεχρι MF) που τους δινουν να δοκιμασουν ειναι "totally usable at up to 3200 iso"

...και βλεποντας δειγματα σε φωτισμο χιλιαδων ευρω και σε αποσταση το πολυ 3 μετρα, χωρις κροπ, με τριποδα, με φιλτρα κτλ κτλ

... ε!!! ανθρωπος εισαι, λες "κι εγω θελω να βγαλω μια τετοια"... και να το σαρπεν πως μπαινει στη φωτογραφικη ζωη σου...

Η παραπανω, κανονικα, δεν ηθελε καθολου σαρπεν, μια και ειναι στα 100 ισο, με πολυ καλο φως, και με 1/2000 ταχυτητα και με φακο 35/1,4 L ... αντ αυτου, εχει...

DLO απο το DPP στο 100%
Unsharp mask και DxO lens softness ρυθμιση στο DxO
Σαρπεν στο λαιτρουμ
συν ολες τις διορθωσεις κοντραστ και κλαριτυ ειτε με φιλτρα ειτε χωρις που στην ουσια ειναι και αυτα σαρπεν...

μετα απο ολα αυτα, ηθελα να ξερα τι δεν σου αρεσε... ε...? τι δεν σου αρεσε... ?? :flipout::flipout::flipout: