Ούτε m4/3, ούτε EXR... απλά Fuji X100!

Τέτοιου είδους μηχανές δεν είναι απαραίτητο να αλλάζουν φακούς. Και δεν είναι άσχημο το εστιακό μήκος που επέλεξε η fuji. Ως ακόμη πιο ιδιαίτερη λύση θα μπορούσε να είχε βάλει 40ρη αντί για 35ρη.

Συμφωνώ το εστιακό είναι πολύ χρήσιμο, αλλά θα λείψει το 85mm και το 21mm. Οκ, θα προέκυπταν και άλλα κατασκευαστικά θέματα όπως γράφει και το dpreview απλά μετά θα ήταν υπερπλήρες...

Και μόνο από τη στιγμή που σκέφτεσαι έτσι, πώς να έχω δηλαδή και υπερευρυγώνιο και κοντό τηλεφακό, είναι δεδομένο πως δεν ανήκεις στο υποψήφιο κοινό της μηχανής αυτής. Η φιλοσοφία της είναι ξένη προς την ιδέα του συστήματος που θα τα καλύπτει όλα ή σχεδόν όλα.
Είναι προφανές πως απευθύνεται σε όσους θα την έχουν παράλληλα με ένα slr σύστημα ή στους ακραιφνείς του δρόμου και του ενός εστιακού μήκους από άποψη. Και ο Μπρεσόν με μια Λάικα φωτογράφιζε, αυστηρώς με τον 50ρη.

Απλά θα είχε μεγαλύτερη ευελιξία σα σύστημα. Συμφωνώ στη διαφορετική φιλοσοφία.

Προσωπικά μου φαίνεται ιδανική για το δρόμο, από πολλές απόψεις. Το εστιακό μου κάνει. Το 50%+ των φωτογραφιών μου είναι στα 24-35 σε cropped σώμα και συνήθως οι φωτογραφίες που έχω βγάλει και για μένα ξεχωρίζουν είναι κάπου εκεί από εστιακό. Επίσης θα ήθελα να δοκιμάσω rangefinder. Π.χ. τη βλέπω για μένα σαν καλύτερη επιλογή από τη NEX. Μένει να δούμε τι δυνατότητες θα έχει σαν αισθητήρας γιατί ο φακός νομίζω ότι θα είναι άριστος. Και να είναι σε φυσιολογική τιμή.

Εγω, περα απο το ρετρο της σχεδιασης, δεν καταλαβα που ακριβως υπερτερει απο ΝΕΧ και πανασονικ...

Επισης, η μη δυνατοτητα εναλλαγης φακων ειναι τεχνικης φυσεως ζητημα ή αισθητικη αποψη?

Είχα γράψει την άποψη μου στο νήμα της Photokina όπου και την είχα δεί απο κοντά. Ενώ στις φωτογραφίες φαινόταν εντυπωσιακή, όταν την έπιασα στα χέρια μου με απογοήτευσε.
Μου έδινε την αίσθηση της πλαστικής για κάποιο περίεργο λόγο.
Ίσως βέβαια να ήταν και απλά πολύ ταλαιπωρημένη αφού παίζει και να την είχαν πιάσει καμια εκατοστή χιλιάδες άνθρωποι πριν απο μένα...

Ο έρωτας θα ήταν αναπόφευκτος αν είχε f κάτω από 2!
Και μόνιμος αν άλλαζε φακούς.......
Από την άλλη, τα χρήματα που κάνει σε αναγκάζουν να κοιτάξεις άλλες προκλήσεις

Ο έρωτας θα ήταν αναπόφευκτος αν είχε f κάτω από 2!
Και μόνιμος αν άλλαζε φακούς.......
Από την άλλη, τα χρήματα που κάνει σε αναγκάζουν να κοιτάξεις άλλες προκλήσεις

23mm f/2 είναι ήδη γρήγορο διάφραγμα. Εάν πήγαινε στο 1.4 ο φακός θα ήταν πλέον στην κατηγορία των εξωτικών υλοποιήσεων. Μη ξεχνάμε ότι ο 24ρης AF-S 1.4G της Νίκον κάνει 2 χιλιάρικα...
Μη ξεχνάμε επίσης ότι η Leica έχει βγάλει αντίστοιχο μοντέλο, την X1, με φακό 35mm κι αυτή (αντίστοιχο) αλλά μόλις f/2.8, και κοστίζει όχι χίλια, αλλά χίλια πεντακόσια.
Τώρα για εναλλάξιμους, υπάρχουν οι ωραιότατες Μ8 και Μ9.... -bye-

Send,
μην συγκρίνεις ευρυγώνιους για μηχανες με καθρέπτη με αντίστοιχους για mirroless. Είναι πολύ πιο εύκολη και οικονομική η κατασκευή τους οταν δεν έχει ο κατασκευαστής την υποχρεωτική λογω καθρέπτη απόσταση 39mm.

Η Panasonic χωρίς πολλά-πολλά έχει οξύτατο 20mm/f1.7 σε γήινη τιμή αν και πιστεύω οτι τον υπερκοστολογεί και πάλι ... .

Βέβαια το ίδιο εύκολη είναι και η δουλειά για την Leica αλλά Leica και φθηνό ... δεν λέει.

Πάντως συμφωνώ, μια χαρά είναι το f/2.0 σε συνδιασμό και με τον πολύ καλό αισθητήρα.

Το Dpreview παρουσίασε δείγματα. Πολύ καλά τα πάει στα ψηλά ISO.

http://www.dpreview.com/news/1102/11022510fujifilmx100betasamples.asp

οντως...

λεω να βολευτω προς το παρον με μια Canonet QL 17 GIII που πηρα προσφατα σε καλη τιμη απο ebay...

"μοιαζουν" ετσι κι αλλιως αρκετα...

Εντάξει βρε παιδιά, ήταν από καιρό γνωστό ότι θα έβγαινε κοντά στο χιλιάρικο. Τα δείγματά της πάντως δείχνουν σούπερ. Και δυνατότητες έχει, και μικρό μέγεθος, βάλτε και τον παράγοντα φετίχ στη μέση... πόσο θα θέλατε να βγαίνει, ίσα με τα τρανζίστορ; :flipout:

1199 ντάλαρς στο bhphoto
http://www.bhphotovideo.com/c/product/751784-REG/Fujifilm_16128244_Finepix_X100_12_MP.html

Last edited:
Μου φαίνεται έχουν σκοπό να την αγοράσουν μερικοί γιαυτό η γκρίνια για το κόστος.-bye-

Πάντως αν τα βάλεις κάτω τα πράγματα είναι σωστή η τιμή με την οποία κάνει έναρξη, και ως συνήθως μετά το αρχικό κύμα λογικά θα αρχίσει και μειώνεται.

Η άμμεση αντίπαλος Olympus EP-2 κιτ pancake + EVF έχει 964 (Κατερέλος). Και μιλάμε για διαφορά κλάσης ...

- Ενα οφθαλμοσκόπιο ηλεκρονικό (αρα με Lag) μια κλάση κατω απο το state of the art υβριδικό της Χ100.

- Θορυβώδες κλείστρο focus plane έναντι του αθόρυβου και με μηδενικό κραδασμό leaf shutter της Χ100 που εκτός απο αθόρυβο επιτρέπει και 1/500 συγχρονισμό με το φλας. Καμια 1000 Ε ακριβότερα χρεώνουν οι MF τους φακούς που έχουν leaf shutter.

- Αισθητήρα τουλάχιστον 1,5 στοπ (2,0 θα έλεγα) χειρότερο απο την Χ100.

- Φακό 1 στοπ πιο σκοτεινό και με ποιότητα που υπολειπεται αυτήν του φακού της Χ100 (οπως φαίνεται απο τα πρώτα δείγματα). Βάλε και την δυνατότητα macro της Χ100 ...

- Φίλτρο ND εξτρα (πόσο κάνει ??) έναντι του ενσωματωμένου της Χ100 ...

RAW αρχεία και τροποποιημένο Dcraw.exe που κάνει την μετατροπή τους σε TIFF χωρίς καμμία διόρθωση-αποθορυβοποίηση.

https://www.dropbox.com/s/eccs8wpr7ulidi5

Aργότερα θα κάνω ενα πρώτο ξεψαχνισμα.