Ουτοπία;

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΚΟΣ

Supreme Member
29 June 2006
4,437
Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που αναζητάμε,αν υπάρχει τελικά δυνατότητα να το προσεγγίσουμε ή να το καταφέρουμε και αν κινούμαστε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου.
Τα εμπόδια πολλά το ίδιο και οι αντιφάσεις.
Είναι ο τρόπος αξιολόγησης των συστημάτων μας σωστός;
Κυνηγάμε την πιστή αναπαραγωγή του live και έχουμε γεμίσει τα συρτάρια με ''ηχογραφήσεις αναφοράς''.

Εδώ προκύπτει το πρώτο ερώτημα.
Ποιο είναι το μέτρο σύγκρισης αφού δεν είμαστε παρών στην ηχογράφηση;

Αν υπαρχει συναισθηματικη επικοινωνια με αυτο που ακους, αν σε συγκινει, αν εχεις το feeling "you are there" αν βγαινει συναισθημα γενικα τοτε πας καλα. Ολα τα αλλα περισσευουν.
IMHO.

Ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις που αγοράζουμε ηχογραφήσεις απο event που παρευρεθήκαμε η ακουστική μνήμη (αν υπάρχει) δεν είναι αξιόπιστος παράγοντας.

Φιλε μου ειναι απλα τα πραγματα. Αν εγω ερθω και τραγουδησω στο δωματιο σου (παναγια μου :bigcry:) δεν θα αναρωτηθεις αν ειμαι εκει η οχι. Εισαι σιγουρος.
Ετσι και με ενα καλο ηχοσυστημα. Το νιωθεις. Ειναι συναισθημα και οχι λογικη.

Μια λύση θα ήταν η απευθείας αντιπαράθεση συστημάτων με live ορχήστρες στον ίδιο χώρο.
Ηχογραφούμε επιτόπου και αναπαράγουμε.
Δύσκολο;
Ακατόρθωτο;

Re: Απάντηση: Ουτοπία;

Αν υπαρχει συναισθηματικη επικοινωνια με αυτο που ακους, αν σε συγκινει, αν εχεις το feeling "you are there" αν βγαινει συναισθημα γενικα τοτε πας καλα. Ολα τα αλλα περισσευουν.
IMHO.

Αυτό όμως μπορεί να γίνει και με ένα τρανζιστοράκι, ή ακόμα και σφυρίζοντας μια μελωδία που έχουμε στο μυαλό μας.

Απο την άλλη (για να ασχοληθούμε και λίγο με το hardware) άν υποθέσουμε οτι η σωστή αναπαραγωγή είναι μια ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που καταρρίπτει το στόχο και τους ισχυρισμούς μας:

ΤΟ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ

Αν υπήρχε δυνατότητα προσέγγισης του αληθινού όλα τα ηχοσυστήματα των χιλιάδων ευρώ θα έπρεπε να αναπαράγουν μια συγκεκριμένη ηχογράφηση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που αναζητάμε,αν υπάρχει τελικά δυνατότητα να το προσεγγίσουμε ή να το καταφέρουμε και αν κινούμαστε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου.
.

Για να το προσεγγίσουμε, πρέπει να γνωρίζουμε τι θέλουμε να προσεγγίσουμε. Κι επειδή είναι αδύνατον να γνωρίζουμε για κάθε συγκακριμένο δίσκο πώς πρέπει να ακούγεται, ο μοναδικός δρόμος είναι αυτός της μεγάλης εμπειρίας από φυσικούς ήχους οργάνων, κάτι που πολύ λίγοι κατέχουν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ουτοπία;

Αυτό όμως μπορεί να γίνει και με ένα τρανζιστοράκι, ή ακόμα και σφυρίζοντας μια μελωδία που έχουμε στο μυαλό μας.

Αν εσυ με ενα τρανζιστορακι αισθανεσαι οτι εχεις παει στη συναυλια Αλεξιου-Μαλαμας-Ιωαννιδης τοτε πρεπει να εισαι ο πιο ευτυχισμενος hi-endας.

Πάμε τώρα στις αγαπημένες μας ηχογραφήσεις και στα δισκάκια που σέρνουμε μαζί μας στους αντιπροσώπους για κάθε επικείμενη αγορά.

Ποιο είναι το μέτρο σύγκρισης;

Μάλλον οι προσωπικές μας προτιμήσεις που πιθανών δεν έχουν καμία σχέση με την ''πραγματικότητα''.

Re: Απάντηση: Ουτοπία;

Απο την άλλη (για να ασχοληθούμε και λίγο με το hardware) άν υποθέσουμε οτι η σωστή αναπαραγωγή είναι μια ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που καταρρίπτει το στόχο και τους ισχυρισμούς μας:

ΤΟ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ

Από μια άποψη έχεις δίκιο, αλλά αν θεωρήσουμε τη σωστή αναπαραγωγή σαν το κέντρο ενός κύκλου και το τι αποδίδουν διάφορα συστήματα σαν σημεία αυτού του κύκλου, είναι φανερό ότι δύο σημεία μπορεί να ισαπέχουν από το κέντρο χωρίς να βρίσκονται στην ίδια θέση.

ΥΓ. Το δικό μου σύστημα είμαι σίγουρος ότι είναι ακριβώς στο κέντρο :ADFADF1:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ουτοπία;

Αν εσυ με ενα τρανζιστορακι αισθανεσαι οτι εχεις παει στη συναυλια Αλεξιου-Μαλαμας-Ιωαννιδης τοτε πρεπει να εισαι ο πιο ευτυχισμενος hi-endας.

Άσχετα με εμένα, ξέρεις πόσοι τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν ?

Απο την άλλη πλευρά κανένας δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος απο το σύστημα του.
Ακόμα και αν είχαμε το ιδανικό setup πάλι κάτι θα ''έφταιγε'' το ρεύμα,ο χώρος,η κακή μας τύχη,οτι ξυπνήσαμε στραβά ή δεν ξέρω και εγω τί άλλο.

Απο την άλλη πλευρά κανένας δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος απο το σύστημα του.
Ακόμα και αν είχαμε το ιδανικό setup πάλι κάτι θα ''έφταιγε'' το ρεύμα,ο χώρος,η κακή μας τύχη,οτι ξυπνήσαμε στραβά ή δεν ξέρω και εγω τί άλλο.

Φυσικα και υπαρχουν ανθρωποι που ειναι ευχαριστημενοι με το συστημα τους.
Εχω γνωρισει αρκετους. Και εγω επισης.

Εστω και υπό ιδανικές συνθήκες δεν νομίζω να ακούσουμε πιστή αναπαραγωγή μιας ορχήστρας που ηχογραφήθηκε σε διαφορετικό χώρο.

Εύκολα καταλαβαίνουμε οτι αν ''στριμώξουμε'' την ορχήστρα στον χώρο μας θα ακουστεί εντελώς διαφορετικά.