Πάει ο Ενισχυτής?

adoniram

New member
29 August 2007
29
Αγαπητοί Φίλοι,

Καιρό προσπαθούσα να "πείσω" το έτερον ήμισυ να "αποδεχθεί" την ύπαρξη 2 ηχείων στο εξοχικό.

Μετά από πολλά καταλήξαμε στη φτηνή λύση ενός ζεύγους KODA D92F καθώς συγκέντρωσε υψηλό βαθμό WAF λόγω της λακαρισμένης κόκκινης πρόσοψης τους και μόνο.

Προχωρήσαμε σε αγορά δεδομένου ότι και ο χώρος μικρός είναι και η περιοχή μαστίζεται από κλοπές, οι δε απαιτήσεις μας ήταν σχετικά περιορισμένες.

Ως οδηγό των ηχείων ξέθαψα από το πατάρι τον Philips FA920, κουβάλησα και το MD, το KISS και ένα tuhner της YAMAHA και όλο χαρά μία Κυριακή με το πρωινό καφέ στο χέρι άρχισα τις συνδέσεις.

Όταν τελείωσε το ζήτημα "εγκατάσταση", έβαλα ένα δισκάκι στο MD και η αλήθεια είναι ότι αν και καχύποπτος για την αγορά των ηχείων, εισέπραξα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Για λίγο όμως .............................

Στο τέταρτο ακούστηκε ένας κρότος και τα ηχεία "τέλος".

Πίστεψα ότι το θέμα είχε να κάνει με τα ηχεία, ποιότητα κατασκευής κ.ά., όμως όταν τα συνέδεσα με το Home Theater αυτά έπαιζαν κανονικά.

Με πρόδωσε ο ταπεινός μου Philips? μάλλον ΝΑΙ.

Ο λόγος ?

Τα περί ου ο λόγος ηχεία είναι μόλις 4Ω, ο δε Philips δέχεται 8Ω.

Τώρα ίσως να τον ζόρισα και λίγο, ανεβάζοντας την ένταση στη προσπάθειά μου να "ακούσω" τα ηχεία και να δημιούργησα το πρόβλημα ο ίδιος, παρασυρμένος από την απόδοσή τους που ειλικρινά δεν πίστευα.

Θα ήθελα τη γνώμη σας σε αυτό το θέμα καθώς και αν μπορώ να κάνω κάτι ή να προσέξω κάτι κατά την επισκευή του Philips, αν και μάλλον δεν συμφέρει οικονομικά.

Πολλοί ενισχυτές γράφουν 8Ωμ αλλά δύσκολα καίγονται με φορτίο 4Ω. Ο πατέρας μου έχει έναν philips που γράφει 8-16Ω αλλά εμείς πιτσιρικάδες τότε τον είχαμε ξεζουμίσει στα πειράματα και μέσα σε αυτά ήταν και τα 4Ωμ. Στην μεγάλη ένταση που έδωσες το ηχείο μπορεί να έριξε αρκετά την αντίσταση σε κάποιες συχνότητες και ο ενισχυτής σου ενοχλήθηκε. Περισσότερες πιθανότητες δίνω στην ακινησία του ενισχυτή σου απο το πατάρι που ενδέχεται να έχει ψυχρές κολήσεις στο κύκλωμα εξόδου απο υγρασία σκόνη και με το ζόρι που του έδωσες να χρήζει επισκευή.
Προσωπικά θα τον επισκεύαζα.

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Η επισκευή αποτελούσε και δική μου επιθυμία καθώς ο συγκεκριμένος με υπηρέτησε πιστά από το 1995 που αγοράστηκε. Όμως η εκτίμηση κόστους επισκευής, περίπου 100 ευρώ, με κάνει κάπως σκεπτικό.

Τα 100 πιθανά να είναι πολλά…
Κώστα, εκεί στα γερμανικά λέει ότι η δημοπρασία λήγει σε 5 μέρες…
Παρεμπιπτόντως αντί για μπλε κάδο υπάρχει και ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών.

Χτυπήθηκε ήδη γιατί έχει όλα τα στοιχεία που ζητώ και ταυτόχρονα δείχνει "παλιομοδίτικος" και ίσως δεν τύχει της αποδοχής των κλεπτών.

Παρ' όλα αυτά δύσκολα θα στείλω τον Philips στο μπλέ κάδο.

Ένας τεχνικός-γείτονας, θεωρεί ότι "χτύπησε" ολοκληρωμένα εξόδου.

Πάντως επειδή μόλις άνοιξα το καπάκι, διακρίνω ίχνη "στεγνού λαδιού" στις βάσεις 3 πυκνωτών. Θα ξεκινήσω με μια αλλαγή του συνόλου των πυκνωτών και βλέπουμε.

Έκανα και το Service Test Program και όλα έδειξαν Ο.Κ. σε επίπεδο eeprom.

Φαίνεται ότι στα γεράματα θα "ξαναπαίξω" τον ηλεκτρονικό.

Ευχαριστώ θερμά, το έχω ήδη το Service Manual.

Ξέρουμε μήπως άτομο στο Κέντρο της Αθήνας που να ξέρει από Philips, γιατί και τη φήμη του "μαστροχαλαστή" έχω και από άποψη χρόνου πάσχω ιδιαίτερα.

Last edited:
Αμα θες, ξερω εναν που ασχολειται ειδικα με τετοια πραγματα στη Νεα Μακρη...

Επιθυμώ όπως ευχαριστήσω, δημοσίως, το μέλος Ultra για την άμεση συμβολή του στην επίλυση του θέματος. Κωνσταντίνε χάρηκα για τη γνωριμία ιδιαιτέρως. Οφείλω δε να ομολογήσω ότι οι κατασκευές σου "ηχούν" ακόμα στα αυτιά μου.

Ευχαριστώ πολύ για όλα.